ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ordrupgaard och kvinnor som badar

/

Vi besökte ett museum igår som heter Ordrupgaard. Vi älskar det kända museet Louisiana men vi har varit där så vi kände att vi ville testa något nytt. Ordrupgaard har franska och danska konstverk från 1800-talet till början av 1900-talet. Trots min begränsade kunskap till konst så har jag ändå alltid dragit mig mer åt det gamla med oljemålningar. Visst är det kul med abstrakta målningar och udda installationer men det är något med handarbetet när man tittar på oljemålningar, få till det lilla glanset på ögat när man målar av en person. Det är så häftigt. Paul berättade mycket på utställningen är modernism. Det var en stor förändring i konstvärlden på slutet av 1800-talet där gamla ideal började ifrågasättas.

Jag ska visa er bilder men jag måste börja med denna:

Målningen heter ”Kvinnor som badar”. Paul gick förbi den men när jag såg den så höll jag på att börja gråta blandat med att känna ilska. På målningen så går vanliga kvinnor och badar. Bara sådär. I vår värld så ska kvinnor först ta en snygg instagrambild och sedan bada.

Det är mer fokus på att vara snygg vid poolen, inför andra. Hålla in magen, stå i rätt position för att se så slank ut som möjligt när bilderna ska tas till instagram och visas för många människor. Sedan kommer badandet. Målningen ovan är så befriande, kvinnor tar av sig sina kläder och går i. Man bara är. Självklart fanns det kroppsångest på den tiden också men målningar utstrålar i alla fall något mer sunt.

Jag vill också vara en sådan kvinna som tar på mig något skönt att bada i istället för något snyggt som ska framhäva kroppen rätt. Jag har aldrig varit bekväm i bikini (mammamage) men jag vill vara det eftersom det är ju mer bekvämt att bada i. Jag vill bara gå i vattnet, utan att gå och hålla in magen vid poolkanten eller bryggan. Jag vill att fokuset ska vara på att bara bada. Inte min kropp.

Många av er kanske tänker redan sunt men jag är inte där tyvärr. Men jag kämpar hela tiden med tanken.

Byggnaderna var lika häftiga som konstverken på insidan. Här gick man in.

Paul Sundvik

Men såhär såg det vackra huset ut.

Paul Sundvik

En utbyggnad såg ut såhär. Arkitekten heter Zaha Hadid berättade Paul.

Utställningen som var aktuell. Vilhelm målade mycket möbler men också nakna kvinnor. Det var en kul mix att se, allt från slutet av 1800-talet. Målningen ovan hade lika gärna kunna vara från idag.

Denna oljemålning är alltså handgjord – Jag vet att det är en självklarhet och att jag låter dum som skriver det. Men det är SÅ häftigt med detaljerna. Hur kan en människa måla ett sådant öga?

Paul Sundvik

Museet är verkligen värt ett besök!

Det jag tar med mig är kvinnor som badar och att jag någon gång i livet måste ha ett hem som passar ihop med oljemålningar men även rymmer Pauls fotokonst. Är det ens möjligt att göra snyggt?

38

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00