ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pompeji

/

Jag googlade lite innan vi skulle till Pompeji för att hitta en bra guide och jag fann en sajt som heter Tours by locals. Så bra och den verkar gälla i hela världen! Jag bokade för ca 2500 kr och då ”valde” jag en kvinna som verkade bra. Lina, som hon heter, tipsade oss om att komma 2,5 timma innan stängning för då skulle det inte vara lika många människor. På dagarna brukar det vara 10 000…

Snabbfakta om Pompeji, det var alltså en stad i Italien som blev offer för ett hemskt vulkanutbrott 79 e.Kr. Alltså runt 2 000 år sedan. 20 000 invånare dog nästan direkt och staden blev begravd av aska (ej rinnande lava). Kring 1700-talet började man gräva fram staden och än idag har man inte grävt fram hela.

Processed with VSCO with a4 preset

Paul Sundvik

Det är omöjligt att visa på bild hur det var men upplevelsen var otrolig. Vi knatade runt i 2,5 timma medan Lina berättade. Vi skulle behövt 2,5 timma till för det fanns så mycket att se. Pompeij är alltså en stad byggt av sten, terracotta och mycket marmor.

Innovationerna var otroliga, husen byggdes i 2-3 våningar (för hand), det fanns ett vattensystem med kranar, pooler som värmes upp med egna system, det fanns restauranger, snabbmatställen och … Pizzaugnar!

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Tada!

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Här levde alltså 20 000 människor, det fanns vägar där djur och människor drog vagnar/kärror, ni ser trottoarer bredvid.

Här var husen alltså tvåvåningshus med boendet på övervåningen och butik på bottenplan. Lina sa att i Pompeji så levde man ett bra liv, folk hade  gott ställt (förutom slavarna). Medelåldern var dock låg, 35 år för kvinnor och 40 år för män. Man var runt 155 cm lång. Man trodde på olika gudar och levde i små familjer med ofta 2-3 barn.

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Man har lyckats skapa människor efteråt med en speciell teknik som jag hade lite svårt att förstå. Men tydligen så kunde man hitta luftfickor runt skelett och lika fylla på med.. Gips? Det kanske blev tokigt men något sånt var det. Här ser vi en tonårskille, skelett är på insidan. Nästan alla människor man har lyckats återskapa så ser man att personerna håller i för munnen. Det var för att dom kvävdes av all aska som flög runt. Hemskt.

Processed with VSCO with a4 preset

Paul Sundvik

Det fanns många badhus med fantastiska målningar som än idag finns kvar (original)… Och ni till något sjukt. Eftersom Pompeji var en hamnstad så kom det många olika människor dit som inte kunde språket och för att underlätta när man köpte sex av så hade dom målat olika ställningar/sexupplevelser så väggen och så fick man peka på vilken man ville köpa. Oralt, trekant.. Etc. Usch.

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Här är stora torget, alla byggnader var som sagt 2-3 våningar

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Titta på golvet, överallt var det fina målningar och mosaikplattor.

Processed with VSCO with a4 preset

Paul Sundvik

… Ni måste åka dit! Stort stort tips, men boka en guide!

Processed with VSCO with a4 preset

Copyright 2022. All rights reserved.

Efter besöket så bilade vi till Neapel (40 minuter). Jag har alltid tyckt att Neapel är lite läskigt pga att det är mycket våld/maffia etc. Frågar man folk om det är lugnt att åka som turist så svarar Italienarna ”Jadå, men undvik vissa områden, bär inga smycken, dyra kameror eller kläder som gör att du ser dyr ut”.

Happ. Det är inte så att man blir mindre rädd när man hör det. Men vi blev tipsade om en gata längs havet som var lugnare. Där nöjt vi av en napolitansk pizza. Italienare säger att pizza där är dom bästa i hela världen och jag kan ärligt säga att det är sant. Jag tog en margaritha, man ska hålla det enkelt tycker jag om det är bra råvaror. Margaritha är förresten en hyllning till Italiens flagga, rött, vit och grönt (basilika). Efter middagen åkte vi tillbaka till Sorrento, kändes tryggare : )

Vi hörs imorgon! Kram.

16

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00