ANNONS

Min plan på börsen

/

Jag fick en del frågor på instagram om det så jag tänkte berätta hur mina tankar går. Jag är som sagt inte utbildad inom detta utan har haft börsen som stort intresse sedan jag var tonåring. Hur som helst, så här tänker jag kring mina placeringar. Vi har en inflation just nu som säkert kommer att öka. Det beror på att alla de ekonomiska stimulanser som USA har gjort för att ekonomin ska rulla trots Corona. Det har i stort sett betytt att USA har tryckt nya pengar. Det i sin tur brukar leda till att pengarna tappar i värde – Inflation.  I Sverige påverkas vi när USA har inflation så här har vi fått inflation också. Där är vi nu. Men i Sverige har vi även en situation där elpriserna är skyhöga, det leder också till inflation. Det man gör när man har ett land i inflation är att riksbanken höjer räntan. Riksbanken har inte flaggat för det men jag tror att vi är påväg dit inom 1-2 år (återigen, jag är ingen expert utan tycker att det är här intressant). När räntan höjs blir det dyrare att ta lån och hela ekonomin som i stort sett bygger på lån får det tufft.

Tillbaka till börsen. När det är inflation och om räntan höjs så måste man tänka på vilka bolag som får det tufft. Vi har en grupp som kallas för tillväxtaktier – De bolagen förväntas växa mer än genomsnittet på börsen. Ofta är de bolagen mer belånade och är för unga för att klara en stor skiftning i ekonomin. Värdeaktier däremot, är de tunga stora bolagen. De klarar sig ofta bättre i en inflation. Därför väljer jag (som vanligt) att hålla mig till värdeaktierna. Alltså större skandinaviska bolagen som har funnits i evigheter. Egentligen ska man ha aktier spridda runt om på olika marknader och branscher runt om i världen men jag håller mig till Skandinavien för här har jag bättre koll.

Jag investerar aldrig i något som jag inte förstår mig på.

Börsen går generellt upp när det är inflation så det är fortfarande ett bra sätt att spara på. Men alltså var lite försiktig med de små bolagen. Stanna på börsen tycker jag men välj kloka bolag. Andra bra placeringar som skyddar mot inflation är fastigheter, mark och guld. Så äger du ditt boende är det toppen. Amortera så mycket som du kan!

Min plan är 50/50. Hälften har jag på sparkontot och hälften har jag på börsen i större bolag. De får ligga där och ticka och jag skulle inte röra dom även om börsen skulle gå ner. Skulle börsen falla så har jag pengar på sparkontot att handla mer aktier för och sedan är det bara att vänta på uppgången igen. Det kan ta år så det gäller att hålla ut. Men börsen går alltid upp på lång sikt. Jag har haft samma strategi sedan jag var 18 år.

Visst är det spännande?

24

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00