Energisk men inte intensiv

Full fart idag i alla delar i bolagsgruppen. Men jag hann träna imorse i alla fall. Eller hann och hann, jag tar mig tid för att träna. Under barnveckor prioriterar jag att äta frukost med barnen så jag brukar lämna och kunna vara på träningen halv nio, nio. Jag kommer till kontoret strax efter tio så det blir en ganska sen start men eftersom jag kör igång jobbpass efter läggning vid 20.00-23.00 (ibland senare) så tycker jag att det blir en bra balans ändå. När jag inte har barnen blir dagarna ännu längre, jag kliver upp tidigare för träning och jobbar efter midnatt men det är ju passion. Jag tror inte att jag kommer kunna ha det här tempot i alla år framöver men några år till.

Men med mina 28 år är jag ingen duvunge längre, risken att gå in i väggen är låg. Jag känner mig själv för bra och kan mina gränser efter att ha haft samma tempo i många år och vant mig att jobba i olika tidszoner. Ofta ligger jag på gränsen till för mycket men saktar ner när det behövs och skulle aldrig köra över mig själv. Jag är en fena på att säga nej när det behövs utan dåligt samvete. Oftast räcker det att sova ut under helgen eller gå och lägga mig tidigt med barnen en kväll i veckan och så är jag återställd.

Alla människor har olika energinivåer, min är väldigt hög. Det är dock inte så att jag är speciellt intensiv som person eller högljudd. Snarare är jag rätt lugn och kontrollerad. Men jag orkar prestera länge och med mycket samtidigt. Dessutom är jag glad för det mesta, det hänger nog ihop med energin.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Jag har för mig att jag hörde som barn att när Gunde Svan var mätt så ”åt han lika mycket till ändå” inför ett lopp – Så är jag med jobb: När jag är helt slut och det bränner bakom ögonlocken, vet jag att jag kan ställa mig på en scen och prestera eller sätta mig på ett plan och flyga till andra sidan jordklotet för jobb, jag har alltid en extra dos kvar. Jag vet inte varför det är så men jag är tacksam över det. Men jag är såklart noga med återhämtning och den planeras in noga.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Dagens middag, puylinsallad. Mums!

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Dags för nattning,

… Eloise blev snabbt en favorit hos Gillis och Sally. Den köpte jag på Barnes & Noble i NYC. Tänkte att det kunde bli roligt att läsa om en tjej som bor på Plaza nu när barnen ska till NYC i oktober. Nu väntar ett telemöte med Kanada för byråns räkning. Trevlig kväll på er!

 1. Emi skriver:

  Bästa medicin mot alla beskymer är KÄRLEKEN!;);)den övervinner alla krämpor;)

 2. Karin skriver:

  Men åh, min gamla bok Eloise från barndomen står nu mer i min dotters bokhylla! 💛

 3. JL skriver:

  Till en del handlar det väl också om vad man gör. Om man brinner och gillar det man gör så är det ju positivt (positiv stress). Har man däremot det tråkigt på jobbet (negativ stress) så blir man ju lättare bränd.

  Beträffande Gunde, så sa han väl också ”ingenting är omöjligt” 🙂

  1. C skriver:

   Positiv stress är också stress så du har fel.

   1. JL skriver:

    Fel. Jag skriver bara att det är en skillnad på om det är negativ eller positiv stress. All form av stress behöver inte vara dåligt. Anser du det så har du fel.

 4. Kicki skriver:

  Dagisfröknar ska väl passa barnen den tid föräldrarna betalar för det. Punkt, slut. Oavsett vad föräldrarna gör under tiden de lämnat in barnen för passning?

  1. Magda skriver:

   Dagisfröken? Det heter förskollärare.
   Barnpassning? Dom har 3,5 års universitetsutbildning och ger barnen viktig kunskap för livet.

   Och nej man betalar inte för den tid man vill att ens barn ska vara på förskolan utan dom är där under tiden vårdnadshavarna jobbar eller går i skolan.
   Dock kan man få ha sitt barn på förskolan 15 timmar i veckan utan att vårdnadshavarna har någon sysselsättning. Detta för att barnen ska få ett socialt sammanhang 😊

   1. p skriver:

    De facto passar de barn.
    Och reglerna för tiden och vad föräldrarna ”får” göra då är olika från kommun till kommun.

  1. Mia skriver:

   Då kanske de ska betala vad det verkligen kostar. Dagis/förskolan/fritids är subventionerat och betalas av skattebetalarna.

  1. Förskolan är till för föräldrar som är i behov av barnomsorg som antingen jobbar, studerar, är föräldraledig, sjukskrivna elker är arbetslösa. Förskolan är inte till för att lämna barnen på för att kunna träna, fixa naglar, shoppa eller göra andra saker! Behöver man barnomsorg för det kanske man bör skaffa en barnflicka eller liknade istället!

  1. Lotta skriver:

   Fast vi betalar inte för barnomsorgen (vi betalar bara en väldigt liten avgift/mån jämfört med vad det egentligen kostar). Staten betalar för att vi ska kunna jobba. I annat fall får man hyra en nanny.

  1. Emma skriver:

   Resa till och från jobbet samt arbetstid är det som gäller för att få ha sitt barn på förskola och fritids. Träna, handla, umgås med vänner ingår inte i den tiden.

  1. Linda skriver:

   Va?! 🤣 Vilket parallellt universum lever du i!? 🙈 / Förskollärare

  1. Som DE har betalt för? Ursäkta, men har du nån aning om vad den verkliga kostnaden för förskoleplatser är? Föräldrarna betalar bara en bråkdel, resten är en gemensam kostnad i form av skatt. Jag tycker inte att man ska bli fanatisk, och visst kan en förälder nån gång ta en sväng på Ica innan hämtning, men jag har inte det minsta lust att subventionera andra föräldrars gym- och shoppingtid, och särskilt inte om det drabbar barnen.
   Dessutom är förskolan så mycket mer än passning. Du skulle kunna visa mer respekt för förskolepersonalen – de har ett oerhört viktigt jobb. (Nej, jag är inte ”dagisfröken”. Jag är jurist.)

   1. Maria K skriver:

    Det ska vara krav på förskolorna att erbjuda barnpassning för att på lång sikt SPARA skattepengar.

    Om fler kvinnor nyttjade 3-4h/barnpassning i veckan lever de ett längre och friskare liv! Oavsett om de väljer att lägga tiden på träning, göra ärenden, handla mat till man och barn, laga mat eller sköta tvätt. Det skulle minska risken för utbrändhet. Många kvinnoyrken har en kass arbetssituation och det kostar skattebetalarna oerhörda summor med sjukskrivningar. Ge kvinnor tid för återhämtning efter arbetstid! barnpassning är ett utmärkt sätt!

    1. M skriver:

     Det rimliga vore väl att papporna i familjen tog sitt ansvar så att mammor får samma tid till återhämtning som pappor? Vad f-n ska skattebetalare betala för att kvinnor ska handla till ”man och barn”? Att ha fler barn på förskola ännu längre dagar känns som helt fel väg att gå.

     1. Maria K skriver:

      Absolut! Instämmer att männen måste ta sitt ansvar också. Men det ena utesluter inte det andra. Och rent krasst, statistiskt sätt väljer eller tvingas kvinnor att genomföra mer arbete med barn och hushåll. Oavsett orsak så kan ett enkelt sätt att avlasta dem vara att erbjuda familjer några timmars barnpassning på förskolan.

      Visst finns risk att några utnyttjar det och deras barn får några timmar mer på förskolan. Men dra inte alla över en kam. Bara för att några individer inte kan hanterar det, ska man ändå erbjuda möjligheten för resten. Till exempel, kvinnor som arbetar deltid skulle smidigt kunna använda barnpassning några timmar på deras fritid utan att någon mår dåligt av det.

  1. Kerstin skriver:

   Hallå… dagisfröknar? Pedagoger som oxå har ett liv….

  1. Emilie skriver:

   Inte så länge den största kostnaden är skattefinansierad. Vill man ha barnpassning istället för förskola så är det ju fritt fram att betala en nanny ur egen ficka.

  1. Mia skriver:

   Kicki.. förskolorna är inte längre barnpassning.. numer är det en pedagogisk verksamhet som följer läroplanen och den verksamheten används när föräldrarna jobbar! Att dessutom kalla de ”dagisfröknar” är bevis på att du tydligen inte vet nåt om den verksamheten

  1. Maria K skriver:

   Det är föräldrar som finansierar förskolorna, dels via avgift men framförallt genom skatt! Självklart ska det vara KRAV att förskolorna även erbjuder barnpassning några timmar i veckan! Tvivlar på att pedagogerna skulle vara SYSSLOLÖSA när det råkar vara färre barn på plats än beräknat.

   Barnpassning av förskolor underlätta för:
   1) mammor som inte har friskvårdstid på arbetet. Träning är ett mycket enkelt sätt till ett längre och friskare liv med sina barn. 2-3h/veckan ”egentid” med träning räcker långt.
   2) stressade (och ensamstående) mammor som drar ett tungt lass med hem och barn, de kan då handla utan barn när de inte orkar ha dem med, göra ärenden ifred eller bara ta en promenad eller städa hemmet om det känns viktigt
   3) underlätta för kvinnor som vill jobba sig till högre lön, utan att för den delen råka gå in i väggen för deras fritid läggs helt på hus och hem utan möjlighet till egentid.

   Jag lovar att barnen ofta skulle ha det bättre på förskolan än till exempel, med en padda i handen medan mamman stressar ihjäl sig!

   Skattepengarna måste prioriteras till att värna om KVINNORS hälsa och underlätta deras liv. Prioritera barnpassning, förlossningsvård, arbetssituation för undersköterskor, etc. fåtal kvinnor som har råd med barnflicka någon timme varje vardag.

 5. Maria skriver:

  Det är stor skillnad på jobb och jobb. Skrivbord eller på golvet.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..