Kolmården = hjältar!

Imorse klev barnen och jag upp vid åtta. Vi hade bestämt tid med Lovisa vid tio så vi drog oss i sängen och sedan gick vi ner till The Lamps frukost. Frukost är så viktigt för mig och jag blir så lycklig när det goda saker står framme. Frukosten på The Lamp var väldigt bra!

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

… Det blev äggröra, grovt bröd med keso, lax och syrad lök och overnight oats.

Barnen fick äta de dom alltid får äta på hotell, nämligen nutella på rostat bröd (om man lovar att få i sig fler färger, Sally valde rött och grönt också). Båda barnen har ärvt frukost-genen av mig så vi tre satt och mumsade i en timma.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Vid elva var vi på Kolmården, vi började med Bamses Värld som var poppis …

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Där vi fick träffa självaste Bamse. Efter det blev det lite bråttom i vårt schema och jag hörde mig själv säga högt ”Sally och Gillis nu måste vi iväg till vår Surikat-träff”. Den meningen har jag aldrig någonsin sagt i hela mitt liv.

Här har vi i alla fall Surikat-träffen. En ljuvlig sådan. Barnen älskade det och personalen var så tålmodig med alla frågor. Jag blev så fascinerad över hur Surikat-gruppen alltid har någon som vaktar och hur resten av gruppen förlitar sig helt på vakten och slappnar av.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Därefter blev det delfinshow! Den har vi sett förut och jag blev så rörd när barnen sa ”mamma, det är därför man inte får slänga skräp i vattnet. För delfinerna bor där”. Att låta barn (och vuxna) komma nära djur är för mig det enda sättet att skapa en relation som gör att man faktiskt bryr sig om djuren och naturen. Jag har alltid skänkt större belopp till projekt som rör människor, cancer och barn i drabbade områden. Men djurorganisationer har jag aldrig stöttat ekonomiskt. Just för att relationen aldrig riktigt har funnits där. Men idag när jag hörde om svenska Tumlare i förorenade Östersjön och hur få arter det finns av många djur i världen blev jag så berörd och klurade på hur jag kunde hjälpa till. Jag tänker att det kanske kan få vara mitt och Gillis projekt tillsammans. Han älskar djur. Jag blev så imponerad av Kolmårdens jobb att bevara utrotningshotade arter.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Fina möten med vackra djur. Nu upprepar jag mig, men det här är det bästa sättet att inspirera Sally och Gillis till att vara rädd om djuren. Gillis var så stolt över att han var vegetarian. Gulligt. Vi kom hem sent men det var de värt. En fantastisk dag med passionerade människor. Väl på Lidingö lämnade jag barnen till Odd och åkte hem och satte mig och jobbade. I vanliga fall kan jag tycka att det är lagom att lämna bort barnen till O efter en vecka för att komma ikapp med jobb (och sömn). Men nu har vi haft långledigt ihop och sååå mysigt med påsk, sol och kalas så jag blev faktiskt rätt nere när jag kom innanför dörren. Jag saknade dom så att hjärtat gjorde ont.

Imorgon väntar en vecka i NYC med teamet. Det blir en bra räddning – Komma in i jobbmode. Förhoppningsvis så signerar Löwengrip Invest våra första skrivbord därborta! Stort! Sedan blir nästa projekt ett mer långsiktigt boende. Jag har under mina regelbundna veckor i NYC sedan december klurat kring var på Manhattan jag gillar att vara och jag tror att jag har landat i vilken del jag vill bo i – Äntligen … :- )

 1. Men alltså, bara för dem dagar sen sa du att du hatade djur i en intervju med DN. Nu framställer du dig själv som en frälsare för djur.

 2. Hur mycket fick du betala för privatvisningar av djuren?
  Tänker att vi andra dödliga får nöja oss med att titta på delfinerna från läktaren….
  Känner du nånsin att du skämmer bort dina barn?

  1. Vi hade också privatvisning när vi var där – det kostade inte så jättemkt extra och helt klart värt det för barnen!

  2. Alla kan få en privatvisning även vanliga dödliga kostar dock en slant men inga fantasisummor i alla fall inte för 10 årsen

    1. Grattis till att du lever i Sverige och får gratis utbildning och bidrag/förmånligt lån för att plugga. Du kanske kan vänta några år med just extravisningarna på Kolmården (vissa ingår dock redan i entrepriset) och sedan när du jobbar och får lön ligger förhoppningsvis priserna på i stort sett samma nivå som idag, en bra bit under 2500 kr.

     1. Eeh?? Gratis? Jag betalar för min utbildning i form av studielån. Jag är 35 år 8ch har 2 barn att försörja, är ensamstående.

     2. Sarah? Till vem betalar du med lånen? Vem skickar fakturan för dina studier? 😂 Du vet att det handlar om skatt får jag hoppas?!

     3. Sarah – ja, utbildningen är gratis för dig då det är skattefinansierat. Sen är det så fint ordnat av staten så du kan få ta studielån så du slipper jobba samtidigt som du studerar. Det är alltså ett lån till din försörjning. I de flesta länder universiteten flera 100 000 per termin för att du ska få plugga där. Då är det vanligt att ta lån för terminsavgifterna och sen jobba på häcken av sig för att klara sin försörjning. Och, det finns ensamstående mammor som kämpar på med det. Sorgligt och naivt att du inte visste eller förstår bättre.

     4. Stina: jag arbetar också för jag klarar inte att försörja mig och mina 2 barn på ett studielån som ger mig 11000 i månaden!, 8000 i december och maj och inget i juni och juli. Jag jobbar och studerar heltid. Ja Sverige är ett föregångsland när detkommer till mycket. Men studielån räcker inte för att klara sig om man är vuxen i ett ensamhushåll med barn. Det krävs att man jobbar också. S dr har du fel.

     5. Sarah – fortfarande så är utbildningen gratis. Vad är det du inte förstår? Du svarar att utbildningen inte är gratis då du har stuidelån. Du blandar ihop päron och äpplen och är den som har fel.

  3. Vem som helst kan boka privatvisning av djuren. Det kan säkert beställas tid på deras hemsida eller vid entren. Tror inte det kostar speciellt mycket. Förr ingick det i entrebiljetten, skulle bara bokas, men kan vara annat nu.

  4. Nu finns det ju privatvisningar som ”standard” hos Kolmården, något alla får göra precis som ”vanligt” dött folk ofta ta privata visningar på delfiner. Nu kanske det inte är lika vanligt att ta just surikaterna och därför känns det extra maffigt för dig, men du som dödlig har nog också råd och troligtvis känner inte sig dina barn bortskämda för det, om du har några vill säga … och jobb

  5. Det där kan vem som helst göra.Sitta med surikater m.m.Finns att boka på deras hemsida.Men klart det kostar extra.

  6. Vänd på det i ställer. Hon betalar för att dom ska få träffa djuren = Kolmården får in mer pengar så dom kan fortsätta att hjälp utrotnings hotade djur och lära ut om dom. Hon är inte ensam om att ge sina barn den möjligheten har sett flera kändisar/bloggare osv som har pengar betala för det. Skämma bort ? Har för mig att skämma bort är att ge någon allt dom pekar och ber om. Kan tänka mig att detta var en överraskning som dom vuxna kommit på.

   1. Nej inte denna gång. Det var ett citat från intervjun med dn där hon uttryckligen sa ”jag hatar djur”

   2. Har svårt att tro att dom hittar på repliker. Vad skulle dom tjäna på att hitta på en replik som hon inte sagt?

 3. Vilken fantastisk dag ni har haft på Kolmården! Jättekul att läsa:)
  Undrar om du kan göra ett inlägg snart där du berättar om ditt vackra hår? Går det använda dina produkter när man har hairtalk extentions?

 4. Hej!

  Har svårt att förstå hur du kan ta med dem och se denna Delfinshow och skriva som du gör i texten? Att man ska jobba mot utrotning av skyddade arter, ni är vegetarianer för djuren osv. Jag förstår att man vill att barnen ska ha en relation till djuren men du som faktiskt har råd kan se dem ute i det fria.

  Oavsett om delfinerna har det bättre på Kolmården än i andra parker runt om i världen så är det inte nära av att vara i havet. Tänk själv om du inte va fri att resa och bygga bolag över hela världen som du gör 🙂 Delfinerna på Kolmården är inte fria att simma vart de vill!

   1. Din ettåring är ett barn som inte klarar sig själv och kan således inte jämföras med ett vuxet djur som är instängt. Ditt barn är antagligen i samma miljö som sin familj. En delfin till exempel ska vara i havet, inte en pool.

   2. Utgår från att du skojar nu? Dummaste jag läst. Om du tittar noga på ditt barn ser du säkert att hen inte är en delfin, varför liknelsen blir absurd och totalt utan mening.

   3. Pia..din unge är ju i sin naturliga miljö och hålls inte fången för att andra ska få en njutning av att se på den såsom det görs med vilda djur.Hur tänkte du där.

 5. Så länge folk åker till djurparker så kommer djur att tas från det vilda för pengarnas skull! Oavsett hur bra de har det på Kolmården så kommer det aldrig gå upp emot ett liv i havet. Tänk själv om du inte fick resa och bygga bolag runt om i hela världen som du gör 🙂

  Svårt att ta vissa saker på allvar, som hur mycket ni bryr er om djuren, skänker pengar, är vegetarianer osv. När besöka en djurpark är bland det värsta man kan göra!

  1. Hej!

   Djurparker (självklart inte alla, tyvärr) är de första med att säga att djur ska vara vilda, oavsett hur bra de än lever i djurparkerna. Från första början, och då pratar vi flera hundra år, så fanns djurparker enbart för människans skull, det var samma sak som att gå på bio eller åka till Gröna Lund. Man fångade djur från det vilda, man plågade djuren och MÅNGA djur dog. Om sanningen ska fram så var det inte länge sedan detta ändrades och det finns fortfarande otroligt många djurparker världen över som håller fast vid detta, att djur är objekt som man kan tjäna pengar på. Dagens riktiga djurparker arbetar dock för tre huvudsaker: bevara, forskning och utbildning. Självklart så stämmer det du säger, alla djur är vilda djur från början men numera finns det ett enormt nätverk världen över med artkoordinatorer, veterinärer, djurparksföreningar som EAZA, WAZA och SDF m.m som förhindrar att man ska plocka djur från det vilda. Istället skickar man djur mellan olika djurparker för att undvika inavel och andra tråkigheter som förstör för våra djurparksdjur. Om det tas djur från det vilda så är det 90% av fallen för att det inte finns någon annan utväg, om inte djurparkerna tar in dem och startar bevarandeprojekt kring arten så kommer den att försvinna. Jag förstår dock vad du menar, djur ska vara vilda och jag kan inte hålla med mer om det. Djurparker som Kolmården är som sagt de första med att säga just det: att djur inte ska sitta i fångenskap. Men tyvärr så finns det större problem som vi måste lösa först INNAN vi kan stänga ner alla djurparker och enbart ha vilda djur. Tjuvjakt, klimatförändring och skogsavverkning är bara några av de problem som vi människor har skapat för djuren och anledning till varför djurparker finns. Djuren i djurparkerna är ambassadörer för djuren i det vilda och med deras hjälp, på deras egna villkor förstås, så har man kunnat ta fram GPS-armband till noshörningar i Afrika, ökat antalet tumlare i Östersjön m.m. (Mer information finns bland annat på Kolmårdens hemsida, mina kortfattade förklaringar ger forskningen ingen som helst rättvisa).

   Jag tycker att det är otroligt viktigt att båda sidor finns (för och mot djurparker) och att man kan dela kunskaper med varandra för annars kommer man aldrig komma någonstans i utvecklingen. Med min kommentar vill jag inte starta någon onödigt arg diskussion utan jag ville främst ge min syn på saken precis som du gav din så att vi båda kan lära oss och höra flera åsikter än vår egen, jag hoppas att det var okej med dig.

   Jag önskar dig en fortsatt trevlig kväll!

 6. Bella.
  Du är ju helt fantastiskt bra på det här med att släcka bränder. Att åka till Kolmården och älska djur dagarna efter att man sagt i en intervju att man hatar dem måste räkas till de mest genomtänkta besluten. Det får dig att verka verkligen genuin. keep it up Girl!

 7. Låter som ni haft en riktigt härlig helg! Är ifrån Norrköping så varit på Kolmårdens djurpark mycket ❤️ De gör verkligen ett fantastiskt arbete och alltid lika spännande att lyssna och lära om vad de gör. Håller helt med att möte med djur gör det lättare att förstå hur viktigt det är att ta vara på naturen!

 8. Du döljer dina barns ansikten men visar andra människors ansikten (både barn och vuxna)!? Har du frågat dem om lov innan du lägger ut bilder?

  1. +1 Har själv börjar fundera kring detta och störa mig på fenomenet att folk fotar med mobilen hela tiden och undrar hur många instagram-konton jag och mina barn hamnar på ofrivilligt?!

   1. Säg ifrån på skarpen. Ta ibga kort när jag mina barn befinner mig här. Så skulle jag ha gjort även om det gällde Bella.

 9. ”Inspirera Sally och Gillis att vara rädda om djuren” – du kan inte koppla ihop det med att vara rädd om planeten? Dvs leva hållbart?

 10. Hmmm…. Håller med dig i så mkt o inspireras av så mycket, men att påstå att Kolmården=hjältar… Inte riktigt va. Kolmårdens ”arbete” med att bevara hotade arter är en efterhandskonstruktion av att göra det legitimt att tjäna pengar på att hålla vilda djur inlåsta. Att barnen lär sig respektera djur är inte heller ett hållbart argument. Dokumentärfilmer eller faktaböcker fungerar utmärkt.

  De vilda djurens liv syftar till att vandra stora avstånd på jakt efter mat, inte sitta inspärrade i en liten inhängnad. Delfiner i en swimmingpool, KOM IGEN, kan man på riktigt tro att de lever gott???! Djuren är inte anpassade att leva i vårat klimat, djur avlivas när det inte finns plats för dom osv osv. Vi kanske inte kommer så långt att parkerna läggs ned, men de som fortsätter besöka djurparker ska i alla fall vara medvetna om att man stöttar djurplågeri och inget annat.

 11. What ever, Bella. Någon Florence Nightingale är du inte. Vet dina barn att du hatar djur eller att du har flådda djur i garderoben? Du mer eller mindre lobbade för päls som 15 åring och inga argument bet på dig då. Fortfarande bär du päls och du har tillochmed små dekorativa pälstussar på skorna. Fantastiskt vad ett besök på Kolmården kan göra.

 12. Snälla skriv inget positivt om skräpet Nutella. Det borde vara förbjudet att marknadsföra sådant gift som OUNDVIKLIGEN förstör barnens hälsa över tid.

   1. Nej du Christianswife Nutella är inte choklad. Det är en hasselnötskräm med lite kakao i. Dessutom innehåller den palmolja som de flesta livsmedelsproducenter undviker i dag eftersom framställningen sliter på klimatet.

 13. Det mest genuina sättet att uppleva djur och natur är ”live”. Om man (som du) har råd skulle jag ta med barnen på safari i tex Östafrika eller Sydafrika (där man även kan lära sig om utrotningshotade arter, arbetet som görs för att bevara dem, etc.). En sådan fantastisk upplevelse (och med all komfort man kan önska sig, om man så vill)! Delfiner (och valar) kan man ju uppleva i havet på många ställen i världen. Jag kan själv tycka att det är mysigt att besöka tex Skansen, men är samtidigt väldigt kluven eftersom det känns fel att stänga in djur för vår underhållnings skull – även om djurparker i Sverige är relativt ”bättre” än i många andra länder.

  Vad fint att du kommer att börja stödja organisationer som jobbar för djurens rättigheter!

  1. Hon skrev i alla fall inget om att de var till skansen den helgen. Men de var till tekniska museet tror jag. Så antingen ändrade de väl resmål. Eller så klarade de inte stjärnsamlandet. Men då verkar det ju lite tokigt att göra något annat liknande kan jag tycka.

 14. Är såå emot djurparker. Det bästa man kan göra för djur och natur är att hjälpa dom på platsen där dom bor, alltså i haven. Man behöver inte ha dom inlåsta för folk att komma och titta på.

   1. Tack snälla för att du berättar det för mig, hade ingen aning om det:) (behöver tydligen förtydliga att de djur som lever i djungeln, i haven och på andra ställen i världen mår bäst av att få hjälp i sin naturliga miljö, inte på djurparker)

 15. Jag gillar ju inte djurparker av den anledning att det inte är djurens klimat, boende och allt det där. Jag menar, vad har en elefant att göra i Skandinavien, oavsett om tanken är god eller inte att hjälpa till?? Delfiner i en pool och noshörningar i Sverige.. nä jag tycker att man får hjälpa till i deras klimat. 😀

 16. Kan rekommendera att se The Cove och Blackfish (själv nu, inte med barnen när de är så små). Bägge finns på Netflix.

 17. Alltså.
  Så bra på så många sätt men så OERHÖRT TONDÖV ibland, Bella.

  2019 är det inte försvarsbart med delfinshower och enorma havsdäggdjur som borde leva i havet och simma hundratals kilometer per dag i swimmingpool.

  Se the Cove.
  Utbilda dig.
  Snälla. Det är så förlegat 2019 att få på bassängshow med ”snälla fisken som hoppar runt”.

  1. Håller med !!! Även blackfish är en film att se, så besöker man aldrig en vattenshow mer! Inget jag kommer visa mina barn. Min son på 9 år ”får”’inte gå på cirkus å häller inte djurpark . Inte är han ledsen för det, finns andra saker att göra!

 18. Tycker så synd om alla djuren på kolmården…. elefanter och tigrar hör inte hemma i detta nordiska klimat.. man ser hur fruktansvärt olyckliga de är…. ska lära mina barn i framtiden att djur hör inte hemma på zoo… de hör hemma ute i det vilda i sitt naturliga klimat.. det är riktigt elakt av människan att bura in djur sådär… får ont i magen när jag ser att zoo verksamheter forfarande finnas idag… Men man lever och man lär, förhoppningsvis har vi inga zoo kvar om 20 år. Kul att ni hade en härlig och mysig dag i alla fall, en stor utflykt för barnen! Kram 🙂

 19. Så glad över det här inlägget!
  Om folk fattade precis det du skriver och om folk som bojkottar djurparken skulle se exempelvis Delfinshowen så skulle de fatta vilken påverkan/inverkan den har. Deras jobb är viktigt för de vilda djuren! De här djuren har aldrig varit fria, de har proffspersonal runt sig och mår troligtvis bättre än exempelvis de allra flesta innekatter som bor på på tok för liten yta för sin naturliga behov. Alla de småfeta hästar som står och trampar i för små lerhagar, utan tillräcklig rörelse och med alldeles för mkt glada amatörer skuttande omkring sig. Kolla in länsstyrelsens arbete… Det finns så mycket djurparker runt om i världen att ifrågasätta eller otäcka djurförhållanden i Sverige. Den här parken jobbar framåt, den hjälper forskning och den skapar engagemang för djur och natur. Mycket finns det att kämpa mot, men inte är det Kolmården.

   1. Blackfish och The Cove är hemska dokumentärer som visar verkligheten i många länder, dock inte verkligheten i Sverige. På Kolmårdens delfinarium arbetar man för att få bort fångst av vilda delfiner och blodbad som i Japan.

    SJÄLVKLART så har även Kolmården haft vilda delfiner men tillskillnad från många andra delfinarium så har de lärt sig och utvecklats i sin syn på djurhållning.

    1. Det handlar inte bara om djuren är uppfödda i fångenskap eller i det vilda. Det handlar om hur bl.a. delfiner påverkas negativt av att vara instängda med sina ekolodsystem.
     Djurparker gör till viss del bra saker i den värld som vi förstör, men om några djur mår riktigt dåligt i fångenskap så är jag övertygad om att delfinerna är en av dem…

 20. Jag gillar dig i många avseenden. Tycker du är så jäkla cool MEN detta uttalande om delfinerna?!

  År 2019 och folk går fortfarande på delfinshower, det gör mig så ledsen och förvånad.

  Ett tips, se The Cove och Blackfish. Då kanske du ändrar dig.

 21. Du som kan påverka så många bör verkligen INTE gå på zoo. Bevarar djuren? Men snälla. Ett bra sätt att släta över att de är instängda på zoo. Delfinshow var ju grädden på moset. Jag har helt slutat gå på zoo och förklarat för min son varför! Han förstår och tycker att zoo är en hemsk plats!!! De kan förstå ändå.

  Snälla rara.

 22. Så länge folk åker till djurparker så kommer djur att tas från det vilda, bojkotta djurparker och visa dina barn hur djuren lever i det fria istället!

 23. Fruktansvärt att lära dina barn att inspärrade djur är bra!! Och då speciellt delfinerna!… Usch! Som flera andra skrivit, kolla på Blackfish och The Cove. Visa dom för barnen också, så de får lära sig allt bakom den trevliga fasaden Kolmården har!… Det finns djurparker som verkligen jobbar för artbevaring, tex Nordens Ark. Där har de enbart djur som är anpassade för vårt klimat och jobbar stenhårt med bevarandet av utrotningshotade arter – till skillnad från att stänga in delfiner i en liten, liten pool >:(
  Och jag hoppas verkligen att du gör det du skrev, börjar stötta natur/djur organisationer!!!! Du om nån har råd med det – som en liten minikompensation för all päls och skit du köper…….

 24. Skulle hellre bli utrotad än sitta inspärrad och bli matad. Tappar tron om mänskligheten när folk förespråkar djurparker

 25. Tyvärr är det väldigt stressande för till exempel delfiner att hållas i fångenskap, se på dokumentären blackfish så får man se sanningen. De mår riktigt dåligt av den trånga miljön. Det är bättre att hjälpa djur på plats än på små djurparker.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..