Basen till känna lycka: Tacksamhet

God morgon på er. Jag vaknade upp och tänkte att jag skulle göra en söndagslista men så insåg jag ju att det var lördag. Härligt! När jag låg i sängen och drog mig så gick jag igenom min tacksamhetslista i huvudet. Jag har några rutiner varje dag som jag gör och det är en av dom. Till och med den viktigaste. Att varje dag tänka på sådant om gör mig tacksam är det mest effektiva sättet att hålla inställningen i skick. Till och med i den svåraste PMS:n är det tacksamhetsövningarna (och en och annan premalex, som tar mig igenom dagarna).

Det händer en massa saker i kroppen när man tänker på allt som man är tacksam över. Dels så får man perspektiv, man fokuserar på det man har istället för inte har. Det i sin tur skapar en känsla av ödmjukhet till allt man har vilket leder till glädje och starkare livslust.  Mitt recept på energi och orka springa i mitt tempo sedan många år tillbaka handlar just mycket om den positiva spiralen som jag just beskrev ovan.

Tänk er om det hade varit tvärtom:

Att jag varje dag tänkte på saker som jag var missnöjd över och inte har. Då hade hjärnan missat faktiskt allt jag har och vara glad för. Känslan som hade skapats i kroppen hade varit missnöje och negativitet. Går man runt och är missnöjd hamnar man i en fruktansvärd negativ spiral. Helt plötsligt ser du bara ännu mer negativa saker eftersom hjärnan undermedvetet letar efter det. Det blir självklart svårt att glädjas för andras skull och eftersom du lägger energi på att jämföra dig med andra missar alla möjligheter som händer runtomkring.

Har du dessutom hållit på så i flera år har du säkert blivit van att kritisera det mesta, för det har ju varit ett naturligt fokus att hitta fel och en trygg go-to känsla. En sådan person står även framför spegeln och kritiserar sig själv, tycker att man är ful, inte tillräcklig – Men också att det känns hopplöst med en förändring. Hjärnan är så nertryckt av sig själv så tanken att sätta sig ner vid köksbordet och göra en actionlista (rensa i relationer, nå en kroppsvikt som man trivs med, äta mat man blir pigg av, göra saker för sin egen skull etc) känns väldigt svårt. Då är det lättare att strunta i det ett tag till.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Negativa tankar i är faktiskt katastrofala för ditt liv. De startar en dålig spiral som tillslut blir svår att lämna (oftast vet du inte ens om du är inne i spiralen). Men det fina i det här är att hjärnan är så lätt att manipulera, du kan bestämma dig för att det räcker och sakta men säkert trycka bort dom dåliga tankarna och tänka på positiva saker och sakta men säkert kommer livet att ljusna. Och snabbaste vägen till att få ett positivt liv och fastna i den positiva spiralen istället är just; tacksamhet. Att varje dag tänka på vad du är tacksam över (stort som smått) kommer att förändra ditt liv.

Jag påminner om ekvationen igen:

Tacksamhets-tankar leder till att du får perspektiv på livet. Alla behöver zooma ut och faktiskt se till allt man är berikad i livet av. Genom att göra så upptar du tankeplats, tankar på allt du inte har (som skapar en känsla av otillräcklighet och nedstämdhet) får inte lika mycket plats. Du styr dina känslor till att känna dig positiv för allt du har vilket gör dig glad. Att känna sig glad leder till att man får större livslust. Man orkar mer. Man orkar sätta sig vid köksbordet och göra den där actionplan-listan på 10 förändringar i mitt liv som skulle göra mig ännu gladare. Framför allt så börjar man våga det. Sedan kör man bara och voila – Du är inne i den positiva spiral! Tack vare något ynka som tacksamhet :- )

 1. Nika skriver:

  Jag är varje dag tacksam för att mina barn är friska. Det ärvurmodern av lycka på något sätt. Struntar i hur många semesterresor vi gör per år eller hur bra min mans bolag går. Bara barnen är friska

 2. Irene skriver:

  Känns läskigt när en maktlysten människa (”mitt mål är att bli världens mäktigaste kvinna”) manar sina följare till tacksamhet. Ekar falskt liksom.

  1. Anna skriver:

   Varför då? Uppriktigt nyfiken! Varför kan man inte vara mäktig och tacksam samtidigt? Varför kan man inte ha mål om att bli mäktig och samtidigt inspirera medmänniskor att vara tacksamma?

   1. Irene skriver:

    Jag beskrev en känsla. Känslor behöver inte försvaras eller rättfärdigas.

 3. Lisa skriver:

  Absolut. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Det beror på vad livet ger en. Du har ju ekonomisk frihet och stora möjligheter med det. Jag tex försörjer mig och mina 2 barn på 7 och 13 år på studielån eftersom jag för tillfället är högskolestudent. Det är tufft och jag är tacksam men det är lätt att ibland deppa ihop över ekonomin. Sverige är inte uppbyggd efter att man ska klara sig på 11000. Speciellt inte med barn. Turligt nog för mig har jag min älskade sambo (han är ej barnes pappa) och vi klarar oss men det blir knappt något att spara undan just nu. Så vi längtar tills jag är färdigutbildad 2021 och kan börja investera mer i vår framtid. Vi är över 30 och vant oss vid en livsstil som vi inte kan leva nu när jag är student igen.

  Jag håller med många här inne att du har dubbelmoral för som de säger då borde du vara nöjd och inte konsumera och resa så mkt som du gör om du är tacksam över det du har.

 4. Finaste och viktigaste inlägget på länge! Det handlar om att lyfta både sig själv och andra. Hejja! Och tack, jag behövde läsa det där idag ❤👌

 5. Pia skriver:

  Kloka fina du! En förebild på så många plan. Uppmuntrar ständigt mina barn, både de i din ålder och min sladdas på 11 år att läsa det du skriver, lyssna på din medverkan i framgångspodden mm. Du är så sann i din uppenbarelse och det du gör och bevisar ständigt att allt är möjligt med rätt inställning och ödmjukhet inför dig själv och livet, och ja, du är en så inspirerande förebild även för 52-åriga mig. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..