Basen till känna lycka: Tacksamhet

God morgon på er. Jag vaknade upp och tänkte att jag skulle göra en söndagslista men så insåg jag ju att det var lördag. Härligt! När jag låg i sängen och drog mig så gick jag igenom min tacksamhetslista i huvudet. Jag har några rutiner varje dag som jag gör och det är en av dom. Till och med den viktigaste. Att varje dag tänka på sådant om gör mig tacksam är det mest effektiva sättet att hålla inställningen i skick. Till och med i den svåraste PMS:n är det tacksamhetsövningarna (och en och annan premalex, som tar mig igenom dagarna).

Det händer en massa saker i kroppen när man tänker på allt som man är tacksam över. Dels så får man perspektiv, man fokuserar på det man har istället för inte har. Det i sin tur skapar en känsla av ödmjukhet till allt man har vilket leder till glädje och starkare livslust.  Mitt recept på energi och orka springa i mitt tempo sedan många år tillbaka handlar just mycket om den positiva spiralen som jag just beskrev ovan.

Tänk er om det hade varit tvärtom:

Att jag varje dag tänkte på saker som jag var missnöjd över och inte har. Då hade hjärnan missat faktiskt allt jag har och vara glad för. Känslan som hade skapats i kroppen hade varit missnöje och negativitet. Går man runt och är missnöjd hamnar man i en fruktansvärd negativ spiral. Helt plötsligt ser du bara ännu mer negativa saker eftersom hjärnan undermedvetet letar efter det. Det blir självklart svårt att glädjas för andras skull och eftersom du lägger energi på att jämföra dig med andra missar alla möjligheter som händer runtomkring.

Har du dessutom hållit på så i flera år har du säkert blivit van att kritisera det mesta, för det har ju varit ett naturligt fokus att hitta fel och en trygg go-to känsla. En sådan person står även framför spegeln och kritiserar sig själv, tycker att man är ful, inte tillräcklig – Men också att det känns hopplöst med en förändring. Hjärnan är så nertryckt av sig själv så tanken att sätta sig ner vid köksbordet och göra en actionlista (rensa i relationer, nå en kroppsvikt som man trivs med, äta mat man blir pigg av, göra saker för sin egen skull etc) känns väldigt svårt. Då är det lättare att strunta i det ett tag till.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Negativa tankar i är faktiskt katastrofala för ditt liv. De startar en dålig spiral som tillslut blir svår att lämna (oftast vet du inte ens om du är inne i spiralen). Men det fina i det här är att hjärnan är så lätt att manipulera, du kan bestämma dig för att det räcker och sakta men säkert trycka bort dom dåliga tankarna och tänka på positiva saker och sakta men säkert kommer livet att ljusna. Och snabbaste vägen till att få ett positivt liv och fastna i den positiva spiralen istället är just; tacksamhet. Att varje dag tänka på vad du är tacksam över (stort som smått) kommer att förändra ditt liv.

Jag påminner om ekvationen igen:

Tacksamhets-tankar leder till att du får perspektiv på livet. Alla behöver zooma ut och faktiskt se till allt man är berikad i livet av. Genom att göra så upptar du tankeplats, tankar på allt du inte har (som skapar en känsla av otillräcklighet och nedstämdhet) får inte lika mycket plats. Du styr dina känslor till att känna dig positiv för allt du har vilket gör dig glad. Att känna sig glad leder till att man får större livslust. Man orkar mer. Man orkar sätta sig vid köksbordet och göra den där actionplan-listan på 10 förändringar i mitt liv som skulle göra mig ännu gladare. Framför allt så börjar man våga det. Sedan kör man bara och voila – Du är inne i den positiva spiral! Tack vare något ynka som tacksamhet :- )

 1. Du missar kapitalt det viktigaste! Att vara tacksam för det lilla och att man inte behöver ha, ha, ha och konsumera, konsumera, konsumera. Kanske medvetet eftersom konsumtion är ’din grej’….

  1. Det du pratar om är inte att vara tacksam utan att vara nöjd. Man kan vara nöjd med det lilla du har utan att vara tacksam och du kan också vara tacksam för det lilla du har men inte nöjd med det

  2. Du kanske ska läsa inlägget igen, hon skriver även om att vara tacksam för det lilla. Var du tvungen att direkt försöka hitta något negativt?

 2. Jag gör också tacksamhetslvningar och det fungerar verkligen! Ett annat tips är att umgås med människor med en positiv livsinställning, det smittar av sig!

 3. Fast… om man är tacksam för det man har behöver man väl inte köpa massa nya grejer hela tiden…eller? 🤔

 4. Jag är lycklig trots att jag inte tänker tacksamhetstankar varje morgon. De brukar komma ganska spontant typ när jag är med mina barn, fixar kalas osv åt dem, lagar och äter middag med familjen, hänger med maken, umgås med vänner, träffar syskonen, när det går bra på jobbet (doktorerar snart) osv. När jag lever mitt liv vill säga.

  1. Håller med dig Ellen! Känns som att detta borde vara mer spontana tankar snarare ön att lägga tid på att ”nu ska jag tänka tacksamhetstankar ”. Landar snarare i att det känns som att Isabella vet att hon egentligen borde vara tacksam men inte är det!

   1. Att träna på tacksamhet skapar nya tankemönster av just tacksamhet och du lär dig att se saker att vara tacksam för samt hitta nya vägar till mål/drömmar osv. Man kan inte gå och vänta på att man ska bli tacksam utan det är något man tar ställning till. Ser du ofta negativitet i ditt liv så bör du ändra på sättet du förhåller dig till saker och ting.

    1. Ja det är precis så det är. Jag är lycklig och tacksam och hittar precis som du skriver vägar till nya mål och drömmar hela tiden! Men för det har jag ibte inplanerad ”tänka tacksamhetstankar” varje dag. Jag är lycklig och tacksam och ödmjuk gentemot livet varje dag – väldigt sällan negativ!

 5. Min sambo och jag har sedan två år tillbaks varje kväll innan vi domnar haft en stund tillsammans i sängen innan jag somnar dår vi säger vad som varit bäst med dagen och om något varit mindre bra och hur man kan höra det bättre till nästa gång. Mysigt och bra positiv stund innan sömn

 6. Tacksamhet handlar för mig om att hitta lyckan i det man har, känns som om du snurrar till det när du blandar ihop det med vilka mål du ska sätta upp och vilka förändringar du ska göra.

 7. Är du och Michaela fortfarande vänner?
  Har kanske missat några inlägg…..
  Men förr nämnde du henne ofta
  Trevlig helg vackra du!

  1. Och det är tack vare Isabella som Pingis har kommit så långt som hon har gjort.
   Dom är ett team. Man ger & tar!

 8. Har aldrig upplevt dig genuint tacksam. Via dina egna ord. Allt mera, större, framåt. Du skriver att du är tacksam. Men tacksamhet är en känsla. Som inte syns alls i din livsstil och i dina mål. Hjälper inte att skriva ut det, om inte sant. Hitta lite ödmjukhet först, så kanske tacksamheten kommer. För du har så mycket att vara tacksam över. Men inte av det du visar oss. Överflöd, ensamhet, jakt, makt, yta och frånvaro av vänner. Hoppas du finner det du skriver om. På riktigt, en dag.

  1. ”Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen men förlorar sin själ ? ”
   Matteus 16:26

  2. Mi nu förstår jag inte vad du menar? Man kan väl ha mål i livet, arbetsrelaterade eller privata, och ändå känna tacksamhet. Själv känner jag tacksamhet över massa saker i mitt liv, jag kan se, gå, höra et.c men jag har ändå mål i mitt liv som jag vill förverkliga stora som små.

 9. Dina ord stämmer till de som är fysiskt friska. De människor somlider av kronisk smärta pga av sjukdomar kan inte bara”rycka upp sig”. Sen finns det givetvis sjuka människor som är tacksamma och ser hopp men jag tror du tänker väldigt snävt att allaär avundsjuka etc.
  en människa som har kronisk smärta lider även av att psyket bryts ned. Du verkar sakna mycket livserfarenhet Bella.

  1. Okej… finns ju många undantagskategorier. Ska man då skriva ”förutom de och de och de” för att du ska vara nöjd?

   Om jag pratar med en kompis och säger ”Ja man ska nog vara glad för det man har..” och hen svarar ”Mm men det är svårt om man är kroniskt sjuk”

   Okej? Tystnad.

  2. Jag håller absolut inte med dig, jag lider av kronisk smärta och det finns mycket i livet jag önskar att jag kunde göra men som är fysiskt omöjligt för mig. Men, jag VÄLJER att fokusera på det som fungerar och jag tänker medvetet tacksamhetstankar. Jag kan absolut hamna i ”livet är så orättvist och jag har så fruktansvärt ont-tankar” men det leder ju bara till att jag både har ont och blir bitter, jag får ju inte mindre ont när jag fokuserar på smärtan. Bella skriver ju inte att man ska rycka upp sig utan att man ska fokusera på det man har och är tacksam över.

   Jag vet inte när man har livserfarenhet enligt dig men jag är snart 40 och blev sjuk när jag var 28. Jag tycker nog att jag har tillräckligt med erfarenhet för att kunna uttala mig.

  3. Nej, det handlar om perspektiv och fokus och ju mer du tränar desto bättre och snabbare kommer det gå, och desto snabbare kommer du till känslan av tacksamhet.

 10. Det var et godt indlæg Isabella, taknemmelighed er vigtig for os og i vores relation til hinanden ❤️ Jeg håber flere af dine læsere lære af dine ord… nogle trænger at blive mere positive og taknemmelige

  1. Tycker det är obehagligt hur mycket man ser dig i Isabellas kommentarsfält. Har du inget annat för dig än att stalka henne och svara på andras kommentarer? Läser som regel inte kommerntarerna, men varje, VARJE gång ser jag ditt namn!

   1. Kære Agneta 😊 mon ikke det er dig som har et problem ? Det kommer jo slet ikke dig ved om jeg kommenter her på bloggen 😊 du kommer til at leve med det 🤷🏻‍♀️

    1. Det tror jeg så ikke, Mie. At du overhovedet gider bruge din tid på at stalke Isabella gør mig virkelig bange og urolig. Men bliv endelig ved 🙂 och ja jag är tvåspråkig

   2. Du är ju här lika ofta, ”Agneta”! Du Skriver under olika alias dessutom.
    Jag tex följer två olika bloggar i Sverige. Glider in på dem ett par ggr / dag. Vad är det med det? Du låter som en mobbare.

    1. Maria 😊 ofte får man “tæsk” når man er positiv!… jeg skriver det lige igen… man bliver upopulær og beskyldt for at være stalker når man er postitiv 🙈 jeg beundre virkelig Isabella og hendes drev men uanset ville jeg ALDRIG gå ind og skrive sådan nogen grimme kommentarer som flere gør her, jeg ville finde en anden blog at følge.

   3. Hur kan man tycka det är obehagligt när en person kommenterar fina saker, Agneta?
    Tycker Mie sprider bra stämning, förstår inte hur man kan se något negativt med det!
    Heja Mie!! 💜

  2. Tyvärr kan jag inte läsa danska så dina inlägg går mig förbi helt.Enda jag förstod var hjärtat.
   I övrigt ett jättebra inlägg av Isabella.

 11. Ni som kommenterar här är
  roliga. Hon sa att tacksamhet gör att man känner glädje. Som i sin tur ger en energi och när man har energi så orkar man göra mer saker.
  Saker man länge velat göra men inte kunnat eller vågat. Är man negativ och ledsen så finner man inte inspiration i det.

 12. Håller med dig på varje ord! Små saker, stora saker…det man i hjärtat verkligen känner tacksamhet över gör skillnad i längden.

 13. Kul reklam du har på din sida. Gratis vegansk dessert från Dessertakuten idag. Synd bara att de kör bara till innanför tullarna. Jag hade lätt tryckt i mig lite chokladkaka.

 14. Tack för peppande ord! Riktigt bra skrivet och jag håller med, fullt ut. Det kommer alltid finnas människor som inte är tacksamma och ser positivt på livet, och det är jättetråkigt för dom, men man ska aldrig låta sin negativitet gå ut över andra. Det kan förstöra så mycket!

  Jag tycker verkligen bra om din blogg och jag läser den dagligen. Ha en fin helg!

 15. Hej Isabella! Vill bara säga att jag imponeras av ditt go här i livet både karriär och familj. Du är en riktigt powerkvinna att se upp till när jag nu befinner mig i den mest jobbiga och mest känslomässiga bergochdalbana en separation med två barn innebär. Något jag saknar är ett forum eller liknade där mammaor och barn som går igenom en separation kan hitta stöd i varandra. Och undrar om du har några tips? Kram Emelie

 16. Håller med dig om hur viktigt tacksamhet är men du känns inte alls som en sån person. Jag förstår inte hur det går ihop med det liv du verkar sträva mot. Det är status, störst, bäst, mest.. att vara tacksam för mig är att man känner en tillfredsställelse, man är nöjd och man sätter sig ner och börjar leva det liv man skulle göra ”sen”. Sen när man har så mkt pengar, sen när man har ett större hus, sen när barnen är äldre, sen när jag gjort det och det! Man slutar med alla dessa tankar och börjar leva och njuta NU. Sen innebär inte tacksam att sluta göra saker, bara inte sträva efter mer hela tiden. För så länge man håller på sådär kan man väl omöjligt vara nöjd och tacksam?

  1. Jeg oppfatter det heller som at Isabella elsker prosessen, det å være på vei mer enn selve målet. At hun elsker prosessen og lever her og nå i prosessen. At hun er takknemlig for å få være med å bygge opp noe. Jeg synes dette innlegget om å bevisst styre sine tanker inn på takknemlighet er noe av det mest reflekterte jeg har lest her inne. Takknemlighetens kraft er stor.

  2. Jag håller inte alls med. Själv är jag tacksam för allt gott jag har och får uppleva i mitt liv varje dag. Det hindrar mig inte det minsta från att fortsätta min strävan..snarare finns en nyfikenhet inom mig (en egenskap jag också är tacksam för) som undrar ”hur långt kan jag nå? Hur stark kan jag bli? Vad mer kan jag lära?”. Ett annat perspektiv jag vill bidra med.

 17. Ja helt rätt! Success is a habit som man så fint säger. Jag vet verkligen vikten av tacksamhet, även de absolutv värsta dagarna i mitt liv har jag valt att träna tacksamhet och ju mer jag tränar desto snabbare går det. Den här ”tänka positivt” – floskeln funkar inte alls för mig men att fokusera på tacksamhet funkar bra för mig, framförallt viktigt är det när det är just en massa kaos eller jobbiga livssituationer.

  Jag har också PMS nu och då får jag sjukt ont i ryggen, så häromdagen vaknade jag och det var det första jag tänkte. Sen gjorde jag min morgonrutin (dvs gå upp ur sängen, in på toa och vända ett tack-kort och läsa de medan jag går på toa) där det stod ”Tack för allt min kropp hjälper mig med”. Och då switchade jag direkt till perspektivet ”ja tänk på allt min kropp FAKTISKT gör FÖR mig, istället för att tänka på det lilla lilla onda”.

  Såååå himla värdefullt!

 18. Håller helt med. Jag och min sambo brukar säga något vi är tacksamma över varje kväll innan vi somnar. Både små saker som stora. Tycker om att somna med den känslan över att alltid ha något att vara tacksam över, även när livet ibland är jobbigt.

 19. Bra inlägg. Förr hade du mer liknade inlägg. Du har så många fler att ge. Varför inte ett i veckan. Som du kan kalla något. Ex måndags övning.

  Kämpa på Bella.

 20. Vilket underbart inlägg. Jag älskar såna här inlägg, med inspiration och motivation att vilja förändra sitt liv. Jag tycker allt fler människor borde vara mer tacksamma för vad de har, sluta klaga så mycket och därmed skapa mer harmoni i sina egna liv. För när man tex läser dina kommentarer som du får på bloggen, så inser man hur dåligt många mår, det är rätt skrämmande vilket sjukt samhälle det här har blivit. Mer positivitet behövs, mer harmoni. Tack för ett bra inlägg Isabella.

 21. Har svårt att känna tacksamhet då det är mycket som tynger mig. Känner stor ensamhet, har inga barn som skulle ge livet mening. Har asperger som gör att jag har det svårare med det sociala samspelet vilket gör att jag drar mig undan. Ja, inte är det lätt

 22. Hej!

  Det finns en liten tjej som behöver hjälp!
  En insamling på Facebook https://www.facebook.com/SpeciEllie.M/
  Du når ut till många människor!

  Snälla hjälp denna lilla tjej att överleva.
  Jag känner inte familjen.
  Men har barn, och om det skulle varit mina barn hade jag dött!

  Läs på Facebook ”SpeciEllie”
  Hon kommer att dö utan behandling.
  Hon har knappt börjat sitt liv..

 23. Kloka fina du! En förebild på så många plan. Uppmuntrar ständigt mina barn, både de i din ålder och min sladdas på 11 år att läsa det du skriver, lyssna på din medverkan i framgångspodden mm. Du är så sann i din uppenbarelse och det du gör och bevisar ständigt att allt är möjligt med rätt inställning och ödmjukhet inför dig själv och livet, och ja, du är en så inspirerande förebild även för 52-åriga mig. Tack!

 24. Finaste och viktigaste inlägget på länge! Det handlar om att lyfta både sig själv och andra. Hejja! Och tack, jag behövde läsa det där idag ❤👌

 25. Absolut. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Det beror på vad livet ger en. Du har ju ekonomisk frihet och stora möjligheter med det. Jag tex försörjer mig och mina 2 barn på 7 och 13 år på studielån eftersom jag för tillfället är högskolestudent. Det är tufft och jag är tacksam men det är lätt att ibland deppa ihop över ekonomin. Sverige är inte uppbyggd efter att man ska klara sig på 11000. Speciellt inte med barn. Turligt nog för mig har jag min älskade sambo (han är ej barnes pappa) och vi klarar oss men det blir knappt något att spara undan just nu. Så vi längtar tills jag är färdigutbildad 2021 och kan börja investera mer i vår framtid. Vi är över 30 och vant oss vid en livsstil som vi inte kan leva nu när jag är student igen.

  Jag håller med många här inne att du har dubbelmoral för som de säger då borde du vara nöjd och inte konsumera och resa så mkt som du gör om du är tacksam över det du har.

 26. Känns läskigt när en maktlysten människa (”mitt mål är att bli världens mäktigaste kvinna”) manar sina följare till tacksamhet. Ekar falskt liksom.

  1. Varför då? Uppriktigt nyfiken! Varför kan man inte vara mäktig och tacksam samtidigt? Varför kan man inte ha mål om att bli mäktig och samtidigt inspirera medmänniskor att vara tacksamma?

 27. Jag är varje dag tacksam för att mina barn är friska. Det ärvurmodern av lycka på något sätt. Struntar i hur många semesterresor vi gör per år eller hur bra min mans bolag går. Bara barnen är friska

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..