Digitala spaningar från Kina

Planen var att jag skulle ha lite ledig tid med Sascha och shoppa men så vips blev dagen fylld av möten. Och riktigt bra sådana! Dygnet i Shanghai har varit så givande, de ligger före i teknik och att leva digitalt och jag lär mig nya saker hela tiden. Kontokort existerar knappt här, alla betalar med mobilen. På vissa ställen har vi inte kunnat betala på grund av det. Man tänker inte offline/online lika mycket när det gäller att sälja produkter eftersom allt kretsar kring din telefon. Du lever i appen WeChat, det är som alla våra stora appar samlade fast i en stor enda digital värld. Ibland köper du en produkt genom din telefon när du befinner dig hemma eller så står du inne i en butik, provar men ändå scannar en kod och köpet görs i telefonen. Butiken registrerar allt du köper, var, storlek, etc så att det sedan kan matchas med erbjudande i WeChat.

När man annonserar i WeChat är det inte som att du köper en Facebook-annons och skickar ut till en massa. All kommunikation sker istället med varje enskild individ. Alltså unikt och databaserat så att det blir så bra genomslagskraft som möjligt. Exempelvis leker vi med tanken att tex Adlibris skulle vilja komma i kontakt med mig, så blir alla meddelanden på WeChat baserade på mina köp online, sökningar och har jag besökt deras butik på Kungsgatan registreras allt jag har gjort där inne (tex tiden i butiken kan innebär hur intressant jag är som kund) och sedan slås all data ihop så att meddelandet/posten som ses i min WeChat endast är anpassad för mig.

En annan sak är att brands inte alls är intresserade av att bygga en egen stark e-handel. Inte ens om du säljer för en miljard. Egen hemsida är till för att visa varumärke, bygga content men sedan är det din undersida hos större aktörer online som är ditt stora fokus.

Djurtestningen är påväg bort tack vare den nya yngre generationen som ligger på hårt och därav växer e-handeln mycket snabbt, för då krävs ingen djurtestning. Dessutom kan du finnas i butik men bara visa upp och sälja produkten online, då slipper du också djurtestning.

Processed with VSCO with j5 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Dagens look, stickad tröja från Pillow Talk, byxor och klackar från Mango och kappa från MaxMara. Det är lite annan taxi-kultur här så vi har en chaufför under tiden, smidigare. Vi kommer behöva sätta upp ett kinesiskt bolag. Vilka äventyr vi väntar oss! Nu väntar strax middag och sedan hemresa. Jag är i Sverige på lördag eftermiddag. Kram så länge!

 1. Kim skriver:

  Jag har en liten fundering, är det Löwengrip ni säljer in i Kina nu? För då kommer ni väl behöva testa era produkter på djur för att få de tillåtna på marknaden där?
  Många företag gör ju detta (så visst, upp till er) men skulle vilja veta ur konsument synpunkt.

   1. Kim skriver:

    Men Helena, de e väl en heeelt rimlig fråga?! Eller vad e de som e så störande? Lägger inget värde i Isabellas val som privatperson (could not care less) utan deras produkter å de e väl ändå rimligt om man ska spendera pengar på de..

 2. Är som flera ovan fascinerad av att du inte kände till detta tidigare, när du driver ett ”tech” företag? T om jag, som är måttligt intresserad av detta, hade koll på WeChat..

 3. Äkta R e d u c t i l för snabb viktminskning.

  r e d u c t i l 4 y o u @ g m a i l . c o m

 4. Marie skriver:

  Vilken tacksamhet jag just kände över att bo i Sverige! När jag tänker på kina ser jag bara porslin, god kinamat och ett myllrande av kameror. Visste inte att det var ett så hårt kontrollerat och instängt land 🙁 och min allmänbildning behöver verkligen förbättras!!

  1. Cg skriver:

   Vad vet du om kinamat egentligen? Svensk ’kinamat’?! 😂 Hur kan du vara så efter i allmänbildningen?

   1. Marie skriver:

    Men hörru! Jag skrev att jag SÅG god kinamat framför mig. Jag såg mitt kinahak framför mig som jag springer ner till när jag är akut hungrig. Jag vet Ingenting om kinamaten i Kina, hur ska jag veta det? Du får gärna berätta, du som har koll!
    Kina framställer inte sig själva på det här sättet, som en diktatur. Nordkorea är det landet som det nästan alltid handlar om i dessa sammanhang. Det bästa med att erkänna att man inte vet är att man istället googlar, frågar och lär sig. Men det är okej, Bella har lärt mig flera nya saker nu och det är ju skitbra!😘

    1. Gi skriver:

     Nordkorea framställer sig aldrig som diktatur..?!

     Varför har du inte allmänbildat dig om Kina ännu?

 5. Skulle du inte vara borta i 3 veckor? 🤔

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..