Digitala spaningar från Kina

Planen var att jag skulle ha lite ledig tid med Sascha och shoppa men så vips blev dagen fylld av möten. Och riktigt bra sådana! Dygnet i Shanghai har varit så givande, de ligger före i teknik och att leva digitalt och jag lär mig nya saker hela tiden. Kontokort existerar knappt här, alla betalar med mobilen. På vissa ställen har vi inte kunnat betala på grund av det. Man tänker inte offline/online lika mycket när det gäller att sälja produkter eftersom allt kretsar kring din telefon. Du lever i appen WeChat, det är som alla våra stora appar samlade fast i en stor enda digital värld. Ibland köper du en produkt genom din telefon när du befinner dig hemma eller så står du inne i en butik, provar men ändå scannar en kod och köpet görs i telefonen. Butiken registrerar allt du köper, var, storlek, etc så att det sedan kan matchas med erbjudande i WeChat.

När man annonserar i WeChat är det inte som att du köper en Facebook-annons och skickar ut till en massa. All kommunikation sker istället med varje enskild individ. Alltså unikt och databaserat så att det blir så bra genomslagskraft som möjligt. Exempelvis leker vi med tanken att tex Adlibris skulle vilja komma i kontakt med mig, så blir alla meddelanden på WeChat baserade på mina köp online, sökningar och har jag besökt deras butik på Kungsgatan registreras allt jag har gjort där inne (tex tiden i butiken kan innebär hur intressant jag är som kund) och sedan slås all data ihop så att meddelandet/posten som ses i min WeChat endast är anpassad för mig.

En annan sak är att brands inte alls är intresserade av att bygga en egen stark e-handel. Inte ens om du säljer för en miljard. Egen hemsida är till för att visa varumärke, bygga content men sedan är det din undersida hos större aktörer online som är ditt stora fokus.

Djurtestningen är påväg bort tack vare den nya yngre generationen som ligger på hårt och därav växer e-handeln mycket snabbt, för då krävs ingen djurtestning. Dessutom kan du finnas i butik men bara visa upp och sälja produkten online, då slipper du också djurtestning.

Processed with VSCO with j5 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Dagens look, stickad tröja från Pillow Talk, byxor och klackar från Mango och kappa från MaxMara. Det är lite annan taxi-kultur här så vi har en chaufför under tiden, smidigare. Vi kommer behöva sätta upp ett kinesiskt bolag. Vilka äventyr vi väntar oss! Nu väntar strax middag och sedan hemresa. Jag är i Sverige på lördag eftermiddag. Kram så länge!

 1. Men du, kan du inte berätta lite om hur Facebooks annonsmodell ser ut? Om jag har förstått det rätt så samlar alltså Facebook INTE in din personliga data och skräddarsyr annonserna efter just dig? Men dom Kinesiska motsvarigheterna (främst Tencent och Alibaba va) gör det? Intressant!

  Och ett tips i all välmening, hur tänkte du ”sätta upp” ett Kinesiskt bolag, när inga västerländska bolag får etablera sig i landet? Om du lyckas med det så kan du kanske sälja den iden till Microsoft, Amazon, Facebook, Twitter eller kanske GM, Ford, Holmen eller varför inte Coca Cola? Och leva gott resten av livet!

 2. Hmmm…undrar just varför en kommunistisk diktatur vill att alla dess invånare ska använda en och samma app till det mesta och som dessutom samlar all information om enskilda individer på ett och samma ställe?

  Big Brother sees you…

  1. Exakt min tanke också, tyckte det lät mer läskigt än posetivt som inlägget fick det att låta som.

  2. Samma tanke slår mig… gillar inte att allt jag gör samlas in och används i matknadsföringssyfte m.m… vill inte att massa företag ska ha koll på allt jag gör.

 3. Med denna informationsutveckling där all information du får är gjord för att passa dig kommer människor få en väldigt smal världsbild. Allt är skapat utifrån tidigare val. Tragisk utveckling som skapar isolerade tankemönster och på sikt problem när människor inte längre behöver lära sig att kompromissa. Du dör i samma form du föddes. Förväntar mig dock inte att många skall fatta detta.

  1. Förstår precis hur du menar. I vår jakt på att sortera information och sålla bort det ”ointressanta” så skapar vi istället en enfilig motorväg av info och reklam sprungna ur samma grund. Inga nya infallsvinklar eller nya spår, bara varianter på det du redan påvisat är intresserad av. Hur ska vi lära oss något nytt? Hur ska vi kunna ändra åsikter? Som du skrev ”Inget mer vi”: Du dör i samma form som du föddes.

   1. Och det är så klart nån som tjänar på att man som individ ger upp sin egen medvetenhet, utveckling och demokrati…😔

  2. Kanske balanseras det något av alla de kvinnor som eftersöker ’igenkänning’ i det mesta. Ty det är ju uppenbart något många märkligt nog önskar (läs; korten på
   Bellas anställda som ser typ likadana ut och alla de vars mål i livet är att vara del av en eller flera grupper) och strävar efter för att troligen känna sig trygga i sina livsval. Även det tragiskt, men kanske förståeligt på något mindre logiskt, men biologiskt sätt.

 4. Blir spännande att höra om dina insikter bär du väl är hemma i Sverige. Det du beskriver trodde jag ni hade kollar på förhand eller visste bara av läsa tidningarna. Du driver ju ett ”tech” bolag after all…

  1. Exakt det samma tänkte jag. Hur driver man ett techbolag i Sverige utan att veta något om techbolag i Kina som i många lägen, speciellt inom e-commerce, ligger steget före…

 5. Ett paradis för företagare du målar upp och en mardröm för konsumenter. Jag vill inte ha en endaste skräddarsydd reklam i mitt liv, varken av big brother eller big sister.

 6. ”Då slipper du djurtesting”
  Rättelse: Då slipper miljontals oskyldiga djur att låsas in, testas på, experimenteras på, utvärderas, felbehandlas, utsättas för kemikalier och sen avlivas när utnyttjande nått sitt syfte för en ny produkt till en människan.
  Oetiskt och vedervärdigt sätt på alla vis.

  Blir så trött. Det handlar inte om vad du som säljare och företagsledare slipper gällande djurtestet det handlar om vad djuren utsätts för och inte.

  Igår var jag på en konferens där en Generaldirektör på en myndighet sa så här:
  ”Vi märker att klimatet är obalans och planetens överlevnad är under hot för att ingen har väl missat Greta Thunberg.”
  Alltså, det är väl inte Greta som är kvitto på klimatförändringarna? Det är resultatet av en klimatförändringar i form klimatkriser som gör att Greta missionerar. Vi som agerar gör det för att det är klimatförändringar och alarmerande hot och detta med hjälp av Greta.

  / Sara

 7. Intressant att höra dina tankar från resan. Det blir tydligt i din text att du resonerar utifrån ett säljarperspektiv vilket inte är så märkligt med tanke på att du lär dig om landet och affärerna där utifrån det du/ni har nytta av.

  Det vore dock både viktigt och kanske också klädsamt om du kunde resonera kring detta utifrån konsumentens perspektiv. Vad gör det med folks privatliv när allt vi gör registreras och vi blir måltavlor för styrd information/reklam (vilket såklart redan sker idag men där du utifrån vad du beskriver i inlägget verkar vilja ha mer av detta för egen vinning)?
  Vilka nackdelar finns med att en stat kontrollerar sina invånare på detta sätt?
  Vilka faror ser du med att företag kan arbeta på detta sätt utifrån ett individ- och kundperspektiv?
  Blir kunderna dina marionettdockor som du vill kunna styra och programmera som du vill, är det visionen?
  Utveckla gärna dina resonemang lite mer.

 8. Vad kul! Många av dessa trender berättade de ju om på chop- och ecommercemässan för några år sen (samma år jag var konferencier för dig btw) och det var himla spännande!

  Har ni aldrig varit på den tipsar jag att gå på föreläsningarna och ta del av trenderna. Å andra sidan antar jag att ni har direktkontakt med trendspanarna och inte behöver gå på mässor när jag tänker efter hehe

 9. Hur menar du att djurtester försvinner bara för att produkten säljs online? I produkt-framställningen testas det väl ändå på djur oavsett om du säljer de online eller i butik?

  1. antar att lagen kräver att du djurtestar om du säljer i en fysisk butik men att lagen inte täcker onlineförsäljning (antagligen för att lagarna inte har förändrats sen onlineförsäljning börja)

 10. Låter fruktansvärt att bli trakasserad av företag som ska prångla sin skit på en utifrån vad man handlat tidigare. Sjukt.

  1. Bla Ica ger dig erbjudande på det du handlar ofta… många butiker gör så. Förstår inte varför det är sjukt?!

   1. Ja ICA reggar dina köp OM du registrerar bonusen med personnummer eller använder ICAs kort. Då gör du ett aktivt val att registrera dina köp och på så vis blir du rekomenderad varor sen. I Kina så registreras allt automatiskt via din mobil utan att du som kund gett din tillåtelse

   2. Det är kanske ler farligt än sjukt. Tänk så här, om dessa uppgifter sparas länge och allt du köper, tycker och skriver registreras. Då är risken gå ska stor att företag/stater kan använda informationen mot dig vid behov. För att t.ex. få dig att handla eller ändra åsikt. I ett stängt och begränsat land kan det bli bättre farligt, ett angiverisystem som.man själv tagit sig in i. Säg t.ex. att ett ”extremt” parti skulle ta över makten i Sverige och få.tillgång till alla sociala mediers historik. Då skulle de enkelt kunna göra sig av med oliktänkande.
    Det finns så många dimensioner av detta och några riktigt läskiga.

 11. På vilket sätt/av vilken anledning behöver man inte göra djurtester bara för att produkten endast finns online? Jag förstår inte :S

 12. Sååå intressant att läsa detta om den nya tekniken i Kina! Så smart. Är lite generellt emot att allt ska finnas på ens mobil – så att man blir beroende av den. Men tycker det låter suveränt att detta motverkar djurförsöken.

  Kina måste skärpa till sig när det gäller djur. Fortfarande djur som dödas och flås levande och annat barbariskt. Upp till kamp!! <3

 13. Måste bara säga att det är en väldigt naiv analys av en diktatur. Ser du inga problem med den enorma informationsinsamling som sker? Jag ser enorma risker – både när det är diktaturer och kapitalistiska storföretag som är insamlaren…

  1. Verkligen. WeChat har till exempel gått så långt att appen ersätter invånares pass i vissa provinser. Tillsammans med ett belöningssystem som avgörs beroende på vilka sidor du surfar på, vad du handlar, om du ex har gjort en skilsmässa eller annat så avgör också Kina om det ens är lämpligt att du lämnar landet.

   Själva tekniken med WeChat är fantastisk men det ligger väldigt mycket bakom som inte bör glorifieras på något sätt.

  1. ”Vad du jobbar med”? Ja, det är vi många som undrar 😆😆😆.

   Vad menar du med ”dina aktier”?

 14. Det här är absolut framtiden. Har du läst Livet 3.0 av Max Tegmark? Utmaningen lär väl bli hur vi håller det på en rimlig nivå så vi inte skapar en dystopisk utopi i vår inledande entusiasm.

 15. All information om dig Bella samlas också in! Vilka kläder du tittar på vad du handlar om du betalar privat eller låter företaget betala. Vad du äter ute kanske stäms det av med bloggen.

 16. Vilken tacksamhet jag just kände över att bo i Sverige! När jag tänker på kina ser jag bara porslin, god kinamat och ett myllrande av kameror. Visste inte att det var ett så hårt kontrollerat och instängt land 🙁 och min allmänbildning behöver verkligen förbättras!!

  1. Vad vet du om kinamat egentligen? Svensk ’kinamat’?! 😂 Hur kan du vara så efter i allmänbildningen?

   1. Men hörru! Jag skrev att jag SÅG god kinamat framför mig. Jag såg mitt kinahak framför mig som jag springer ner till när jag är akut hungrig. Jag vet Ingenting om kinamaten i Kina, hur ska jag veta det? Du får gärna berätta, du som har koll!
    Kina framställer inte sig själva på det här sättet, som en diktatur. Nordkorea är det landet som det nästan alltid handlar om i dessa sammanhang. Det bästa med att erkänna att man inte vet är att man istället googlar, frågar och lär sig. Men det är okej, Bella har lärt mig flera nya saker nu och det är ju skitbra!😘

    1. Nordkorea framställer sig aldrig som diktatur..?!

     Varför har du inte allmänbildat dig om Kina ännu?

 17. Är som flera ovan fascinerad av att du inte kände till detta tidigare, när du driver ett ”tech” företag? T om jag, som är måttligt intresserad av detta, hade koll på WeChat..

 18. Jag har en liten fundering, är det Löwengrip ni säljer in i Kina nu? För då kommer ni väl behöva testa era produkter på djur för att få de tillåtna på marknaden där?
  Många företag gör ju detta (så visst, upp till er) men skulle vilja veta ur konsument synpunkt.

   1. Men Helena, de e väl en heeelt rimlig fråga?! Eller vad e de som e så störande? Lägger inget värde i Isabellas val som privatperson (could not care less) utan deras produkter å de e väl ändå rimligt om man ska spendera pengar på de..

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..