Shanghai

… Och så är vi i Kina! Det känns faktiskt lite märkligt att vara här, ingen whats up, ingen instagram och hotellet bad mig att respektera det. Jag tänkte ladda ner en sådan där VPN-tunnel men eftersom Mandarin Oriental visste till min sociala media-bakgrund (det en bra rabatt och så en fin svit som jag kunde checka in 06.00 imorse samt kan ha kvar tills mitt nattflyg) så vet jag inte riktigt om jag vågar. Jag kan ju lika gärna skicka material till teamet hemma istället eller lägga upp senare när jag är Stockholm på lördag.

Hur som helst, vi tog ett nattflyg från Melbourne till Shanghai. Elva timmar. Jag köpte med mig en nudelsoppa med tofu och sedan tog jag en sömntablett och sov hela resan. Vi landade 05.00 imorse. Det tog lite tid att komma in i Kina. Hälsokontroll skulle passeras och så såklart kolla alla visum i evigheter.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Vi checkade in på Mandarin Oriental och vi alla har fått så fina rum! Badrummet är favoritdelen. Vi åt en stor frukost direkt när vi kom och sedan ville alla fräscha till sig och duscha. Deras hotel manager kom ner och hälsade på oss samt påminde om sociala media-regler.

Vi är verkligen i Kina.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Nu väntar införsäljningsmöten hela dagen för Löwengrip. Otroligt roligt. Jag har träffat ett av bolagen tidigare, Blue Bell Group fast då var jag i Hong Kong. Sedan träffar vi också Parkson här borta. Pingis är redan på mig över att jag glömmer att ta emot och ge bort med två händer (visitkort etc), det är alltid kul att lära sig ny businesskultur! Önska oss lycka till!

 1. Om ni ska sälja era produkter i Kina måste ni väl djurtesta dem?
  Det står på hemsidan att ni är 100% cruelty free, hur ställer ni er inför det?

  1. Hon kan komma runt det genom att enbart sälja sina varor ifrån Hong Kong. Men om hon säljer i”landet” Kina måste varorna testas och då på djur.

  1. Och väl stavas med ett l
   Vem är du ens som klankar ner på andra och inte kan stava själv ? Wow känner jag bara …

  2. Fröken, det är alltid snyggt att sopa rent framför egen dörr innan man kritiserar andra.
   Det stavas väl och inte ”väll” 😉

 2. Vaddå sociala medier grejen?
  Är inte så insatt känner jag. Är Shanghai hemligt på nåt vis eller vad är det man inte får göra?

  1. Det har med diktaturen att göra, de har förbjudit alla sociala medier. Och tror det skapat motsvarande sociala medier? Men är så att om människorna i kina inte kan få veta vad som händer i omvärlden, eller vice versa som deras stat censurerat det.
   http://Www.caloveline.com

  2. Sociala medier är blockerade i Kina. Krävs att man har VPN för att kunna använda Instagram, Facebook, Google etc

  3. I Kina cencureras väldigt mycket media och det finns många lagar kring vad man får och inte får göra/skriva/fota och lägga ut på internet eller trycka i tidningar.

  4. Kina har inte yttrandefrihet, det finns inte internet som vi har det, allt kontrolleras av staten, ingen får kritisera landet och speciellt inte deras regim. Regimen kontrollerar allt flöde, nyhet och vad som visas på tv och internet, alltså en stor censur av allt. Det är med andra ord diktatur. Mänskliga rättigheter finns inte i kina, människor fängslas utan rättegång, kina avrättar människor.

  5. De styrs ju av vänstern i Kina och de har därför blockerat alla utländska sociala medier så att bara inhemska får användas. Liknande grejer på andra områden sker ju i alla radikalvänster-länder.

 3. Nog bäst att följa det! Många som bor i kina följer dock inte detta utan är lika aktiva som andra på Facebook och insta tex ( kommer runt det på något sätt) Men dig har dom nog extra koll på då du är känd. För er som inte vet: Kina är en kommunistisk diktatur….
  Dvs finns ingen pressfrihet, man kan åtalas utan rättegång tex , dödsstraff osv. Inga demokratiska val.

 4. Bra Isabella! Alla länder har lagar som inte går i linje med det egna landets lagar och kultur, och ja, det gäller även Sverige. Vi vill ju att de som kommer till Sverige ska respektera våra lagar så jag blev mäkta förvånad över hur många i det tidigare inlägget som förespråkade att bryta mot Kinas lagar

 5. Vadå VPN? Vadå för sociala media-regler? Och vadå två händer? Är det meningen att vi ska förstå eller vill du förklara?

  1. Med normal allmänbildning förstår man kontexten. Inga sociala medier pga diktaturens strikta yttrandefrihetslagar. Samt att man lämnar över och tar emot gåvor, visitkort etc. med båda händerna i stället för med bara en hand som vi gör i Sverige. En kulturell skillnad helt enkelt.

  2. Ja om man hänger med om än bara lite i nyhetsflödet utanför Instagram så förstår man vad hon menar. Ledsen om jag låter dryg men man måste hålla sig lite informerad om omvärlden.

  3. Ursakta men det ar pa grund av kommentarer som dessa tva som folk inte vagar stalla fragor. Lina vet kanske genuint inte svaret pa fragorna hon staller – da ar det val battre att hon vagar fraga? Sen far hon dryga kommentarer om att hon misann borde veta redan. Antingen kan man val ge hjalpsamma svar, eller inte svara alls?

   1. Eller poängterar man vikten av att skaffa sig allmänbildning innan och inte efter! Kommentarerna var helt rätt. Chockad över människors brist på insikt här. Läser inte människor annat än sociala medier nu?

   2. Jag håller med dig om att kommentarer här ofta är relativt dryga och det är inte meningen att låta så men jag svarade helt enkelt på en av frågorna som ställdes – om det är meningen att vi ska förstå det Bella skriver och JA det är meningen att vi ska förstå. Viss allmänbildning måste man kunna förutsätta att folk har och Kina är en av världens största ekonomier så lite borde man ha snappat upp. Det är inget litet land det aldrig skrivs om i svenska tidningar vi pratar om här utan ett som dagligen figurerar i svensk media.

   3. J och G är samma person. Hänger omkring som ett elakt träsktroll på bloggen och ger bara spydiga, elaka komentarer hela tiden. Gå tillbaka i bloggens komentarer så få ni läsa själva. Måste vara en ensam, deprimerad patetisk människa denna J / G

  4. Fy vad dryga ni är! Om ni inte tänker svara på Linas frågor så tycker jag ni kan hålla käft. Jag undrar också. Jag bryr mig inte ett skit om Kina och sållar bort mycket av världsnyheter. Är det av värde kan man fråga vem som helst eller googla men absolut inte fråga någon här. Översittare är vad ni är! Skäms!

   1. Blir kul sen när världsekonomin rasar och såna som du som ”inte bryr sig ett skit om Kina” inser att det kanske…. hängde ihop? Förlåt mig men jag blir rent ut sagt chockad av hur bristfälliga kunskaperna är kring världsekonomin, att vi inte är ett isolerat land som går bra just nu. Det är ett EXTREMT privilegium att kunna ”skita i vad som händer i Kina”. Skäms för fan.

 6. Förstår inte heller strategin med Kina och Australien? Bara kostnaderna för att transportera produkterna, betala tull etc, måste ju vara enorma i relation till priset. För viss produceras allt i Sverige? Känns ologiskt att lägga fokus på expansion i Asien, istället för Norden/Europa. Vore intressant att höra hur ni tänker kring det.

  Synd att du missar ”Women in Tech” eventet, som går av stapeln i Stockholm idag.

 7. Varför skriver du alltid om sömntabletter? Tycker du att det är sunt på något vis? Är tillgången till vissa sociala medier det du främst reagerar på i ett land med diktatur? Så länge du har din hemsida kan du ju skriva i realtid. Det är helt sjukt hur världsfrånvända många är i dagens samhälle.

  1. Hon skriver att hon tar en sömntablett för att hon tar en sömntablett.
   Det är inte förbjudet.
   Hur orkar ni störa er på allt?

 8. Jag reser till Kina(både Beijing och Shanghai) i tjänsten fler gånger per år och jag har aldrig någonsin blivit ombedd att respektera några sociala medier regler. Jag kommer åt både Instagram och Facebook från Kina utan VPN tunnel via mitt vanliga abonnemang på Telenor. Mina kinesiska kollegor har sagt att Instagram och fb inte finns tillgängligt för den inhemska befolkningen, men inget förbud för oss utlänningar.

  Hälsokontroll va också nytt påhitt. De måste ha infört det under 2019 för så har det aldrig varit under de 5 år jag frekvent rest. Visum kollar de precis som i alla andra länder där de krävs.

  1. Kanske checkar de om man har feber?
   Jag har i alla fall varit med om att man blir screenad för feber när man ska in i Kina.
   Kanske kollar de också vilka länder man varit i de senaste månaderna
   t ex om man varit i områden med gula febern då man måste kunna uppvisa intyg på att man är vaccinerad.

  2. Tror hälsokontrollen Isabella nämner är den där bågen man passerar som kollar att man inte har feber o dyl. Inget dramatiskt alls.

  3. Trevligt för dig, men känner du till att Kina just nu har fängslat ca 800 000 muslimer (uigurer) för att de inte är ”sanna kommunister”? Man ska passa sig noga för att höja en diktaturstat till skyarna, framförallt baserat på att du som västlänning fått ett bra bemötande gällande sociala medier 😂 det är så världsfrånvänt att jag inte vet namnet.

 9. Men vad häftigt att vara där!!! Kina är ett land jag vill se, dock vet jag om att det är ett svårt land på många sätt och vis men jag vill ändå se det.

  Nu hänger jag inte med, kan inget om hur de ser på sociala medier och sånt. Varför får du inte ha Instagram? Eller sociala medier överhuvudtaget? Låter mysko. För att man ska relaxa eller för att de har saker de inte vill visa för alla andra?
  Det sistnämnda lät ju bara läskigt.

  Lycka till och se till att anpassa dig i det land du åker till tycker jag. Viktigt.

  1. Snälla. Läs på ordentligt om Kina och hur de behandlar sin befolkning. Allt med Internet handlar om att de vill ha full kontroll och att det är olagligt att säga, tänka, tycka något negativt om Kina.

  2. Det är censur. Staten i Kina bestämmer vilka sajter och social medier som är tilltåtna för deras befolkning att besöka. Kina är en diktatur.

  3. Skojar du nu eller vet du verkligen inte?
   Kina är en kommunistisk diktatur där en ledare bestämmer precis allt. För att förhindra att folket blir påverkade (läs utbildade) av andra människor i andra länder förbjuds sociala medier, alla nyheter cencureras för att passa in i så som de vill att världen ska framstå. Man kan inte heller googla vad som helst, så man kan säga att hela internet/media är cencurerat. Tidigare ledare har bränt alla böcker för att ingen historia ska finnas, som ju också kan bidra till en mer nyanserad bild.
   Du kan googla och få massa info, kolla upp himmelska fridens torg också, varför inte 🙂

 10. Det här inlägget kändes olustigt på ngt sätt… på grund av att hotellet gav dig rabatt och en fin svit med sen utcheckning så har du inget emot att följa deras sociala medie regler? Har du reflekterat över vad är för typ av stat du besöker och som ni göra affärer i/med? Det hade varit intressant att höra dina reflektioner och åsikter om det. Du som ofta säger att du inte har något problem med att sticka ut eller provocera? Eller det kanske inte passar när du är där för att tjäna pengar och få rabatt m.m.? Är genuint nyfiken. Varför väljer man att producera i ett sådant land? Är det som er Mellanösternsatsning för att ”stärka kvinnligt företagande”? Eller är det så att du vill ha billig produktion för att tjäna så mkt som möjligt och att dessa resor är ett enkelt sätt att skapa content?

  1. Hele Skandinavien har en stor og solid samhandel med Kina 😊 vi kan ikke lukke døren for en af verdens største økonomier… heller ikke selvom vi med rette ser kritisk på måden landet er styret 😊 men kommer man som gæst bør man gøre som Isabella og respekterer deres politik.

   1. Att “alla andra gör det” tycker jag är ett dåligt argument, jag vill veta de enskilda företagens (i detta fall Löwengrips) överväganden och motivering.

 11. Hemma på lördag? Då är ni ju inte ens borta 2 veckor, du sa ju att du skulle vara borta från barnen i 3 veckor, ska du inte träffa dem på en hel vecka efter du har kommit hem?

 12. Häftigt att ni kommit ända till Kina, verkligen en helt annan kultur än här hemma i Sverige. Funderade också kring sociala medie förbudet som flera andra kommenterat om, bloggen då? Och det du lägger upp på insta? Är det ”okej” bara för att det läggs upp från sverige?

 13. Isabella och Pingis – heja, heja!
  Jag tycker det är fantastiskt roligt att följa med på era försäljningsresor.

  Till de som kritiserar er resa och marknadsföring/försäljning i Kina:
  10.000 svenska företag bedriver handel med Kina.
  600 svenska företag har verksamhet på plats i Kina.
  PostNord införde en sk Kinaavgift då svenska handlade billiga varor ‘en mass’ från Kina. 120.000-150.000 paket/DAG!!!
  Svenskar turistar där.
  Svenska idrottsmän tävlar där.

 14. Så kul att följa er utveckling.

  Kan du inte utveckla olika tekniker ni lär er i olika delar av världen. ”Ge och ta visitkort med två händer”?!
  Jag kanske är obildad, men förklara gärna mer. Jag blir nyfiken. 🙂

 15. Mandarin Oriental tyckte affärsmannen Ed Will också var ett fint hotell, sade han när han satt bredvid mig i loungen på vandrarhemmet i Frankfurt för två dagar sedan. Han hade just varit i Stockholm och Uppsala och sen hit för att börsnotera ett Aktiemagasin.

 16. Min bror bodde i Kina i måååånga år. Vissa tv-kanaler var förbjudna och det kom de runt med en fillipinsk parabol. Så om de tittade på den kinesiska parabolen kunde det helt plötsligt bli avbrott (invånarna fick alltså inte se vad som hände för det är så diktaturen är). Så min bror slog bara över och kunde då se vad kina dolde i sina nyheter.

  En annan sjuk grej var när det var en som skulle överklaga en sjukt saftig telefonräkning. Så han sa att detta är ju alldeles för dyrt. Jag tänker inte betala. De svarade med att jo du har ringt dyra samtal osv. Men personen hävdade att så var inte fallet. Då fick han ett iskallt svar tillbaka: vill du att vi spelar upp samtalen för dig?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..