Bergen

Klockan ringde 04.45 imorse. Jag och barnen somnade samtidigt i min säng så jag har ändå fått några timmar sömn. Jag smög upp och mötte Lovisa i dörren. Hon gick och la sig med barnen eftersom de låg i min säng och jag ville inte att de skulle undra var jag var när de vaknade. Jag berättar ju såklart allt för de innan men ändå. Emelie knackade på strax innan fem, jag gjorde kaffe och satte på Beyonces gamla låtar och sedan gjorde Emelie i ordning mig. Vi är så glada över att vår masterclass i Glow är slutsåld i Sydney, helt sjukt. Jag har 30 000 följare i Australien, i min värld är det inte så stort antal men tillräckligt för etablering. När vi är där om några veckor väntar PR och intervjuer samt lanseringsevents för Löwengrip hos MYER.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Sminkstolen och så en ring light. När vi går upp så tidigt (eller förbättrar på kvällstid) behöver vi ljusförstärkning. På resor så har vi med oss en fast mindre. Dock är Emelie så rutinerad så hon hade nog kunnat gjort mig i sömnen. Jag kommer aldrig glömma när vi är fast i kvällstrafik i NYC och vi är sena till ett Löwengrip-event, då ber hon chauffören att stanna till, sedan hämtar hon all make up från bakluckan och Sascha håller upp sin telefon för att få ljus. 10 minuter senare såg jag som ny ut! Håret gjorde vi inne på toaletten då det behövdes eluttag…. :- )

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Jag körde själv till Arlanda och mötte upp Simon. Vi åt en god (och rejäl) frukost och pratade jobb innan vi klev på vår flight. Idag är det bara han och jag som reser, det var länge sedan vi hade tid bara vi två så det känns extra roligt. På dagens agenda står ett talarjobb i Bergen. Jag får hjälp med lämning och hämtning av barnen men hinner hem till nattning. Jag har som regel att få hjälp med max en dag i veckan. Barnen tycker dock bara att det är roligt att få ha tid med Lovisa och Ida hemma. De brukar åka och göra något roligt, som bowla, fika eller äta ute.

Denna resa är den första som vi klimatkompenserar – Men framför allt inte den sista. Dessutom körde jag på el ut till Arlanda och där går det att ladda. Baby step.

 1. jag börjar bli nyfiken på Glow serien men vill inte ha för mycket glow heller, eller bli fet i hyn.. måste testa mig fram, så får vi se om den passar min hy. 🙂

  Härligt med lite resa igen och bra att du försöker kompensera för miljön. Nu tror jag inte att det funkar så men vem vet, det är ju hur som helst bättre än inget alls. Men har ni testat att ha skypemöten? Jag vet att många företag som försöker spara in pengar tex, brukar kunna ha skypemöten istället. Om det är möjligt för er så är det ju något värt att tänka på. 🙂
  Lycka till och trevlig resa

 2. Man kan inte köpa sig fri från ansvar: inte vad det gäller ansvaret för vår gemensamma planet (oavsett om du betalar några hundralappar, så finns föroreningarna från din flygtur idag kvar i atmosfären i tusentals år) och inte vad det gäller ansvaret för dina barn. Barn behöver en trygg anknytning till sin förälder/omsorgsperson, framförallt i dagisåldern.

  1. Terese, jag är lite nyfiken. Finns det nån forskning på att föroreningarna från flygturer idag finna kvar i atmosfären i tusentals år. Var har du läst det?

   1. Ja, det är väldigt välbeforskat. Enligt IPCC (International Panel on Climate Change) så försvinner ca 50 procent av den utsläppta koldioxiden från atmosfären efter ca 30 år, 30 procent försvinner efter några århundraden, men omkring 20 procent av all koldioxid som släpps ut stannar i atmosfären i flera tusen år. Höghöjdseffekten gör dessutom att utsläpp från flyg ger 2-4 gånger så stor påverkan som samma utsläpp på marknivå. Om du googlar ipcc så finns massor av mer information 😊

  2. Oj vad Therese kämpar både för klimatet och för stackars barn, och så vet hon hur mycket föroreningar av en flygtur som finns kvar i atmosfären i tusentals år, hon kan se in i framtiden wow.. Men känns ganska uppenbart att hon mest vill skamma Isabella och få klaga och klanka ner på henne.

   1. Jag menar bara att man inte kan ”betala bort” utsläpp. När CO2 väl finns i atmosfären så stannar den där. Och ja, om du vill gå in på vad jag gör personligen så kämpar jag både för barn och klimat. Vi har sålt båda våra bilar och går/cyklar överallt, om vi verkligen måste tar vi ut en el-bil ur bilpool, har slutat flyga, äter vego, köper enbart secondhand, bor litet och har miljömärkt el. Mitt yrke är att hjälpa med barn och unga med psykisk ohälsa.

     1. Mie, vad ska den yngre generationen göra sen då när det inte går att leva här längre? Vi kan inte klappa våra barnbarn på axeln om 20-30 år och säga ”men vi har ju bara ett liv, så vi fortfatte flyga och konsumera som om det inte fanns någon morgondag. Nu får ni ta smällen.” Tycker inte det känns som en rimlig inställning från din sida.

  3. Mycket bra inlägg Therese! Så rätt och dessutom med bra källor. Är själv meteorolog så vet hur det kemiska fungerar uppe i atmosfären. Synd att så många är ovetande och tror att man bara vill klaga och klanka ner på Bella.

 3. Hej Isabella. Vet du vad jag skulle vilja se? En riktig Isabella-vision, riktgt hög satta Isabella-mål när det gäller att göra så litet avtryck på vår miljö som möjligt. Hur kan du och dina bolag BIDRA till en bättre värld? Berika den? Det skulle jag vilja se! Grejen är den Isabella att du är en driven person som har förmåga att sätta höga mål och omsätta dom i praktiken. Du når ut till väldigt många människor, över hela världen faktiskt. Du kan verkligen påverka i den riktning du väljer. Men det är det som är min poäng. Du väljer vilka mål du sätter, du väljer vilka avtryck du gör. DU väljer vilken sorts människa du vill vara, vilka konsekvenser dina drömmar och visioner får. Med det inflytande du har kommer också ett stort ansvar. Så mitt förslag är att du riktar om din super-kraft till mål som gynnar planeten och alla människor, istället för den inriktning du har på dina mål i dag. Det härliga är att du hade kunna göra en verklig, riktig skillnad Isabella.

  1. Men det är ju hennes vision och mål. Elin du verkar ha missat ett inlägg Isabella skrev häromdagen, där skrev hon just om deras mål att försöka bidra till en bättre miljö och vad de kan göra.

   1. Resan med tåg alltså Bergensbanen Oslo-Bergen tar sju timmar så det är förstås svårt att hinna med om man ska hem till Stockholm och natta barnen samma kväll 🙂

   1. Haha, frågan handlar om hur man klimatkompenserar resan till Bergen, inte var Bergen ligger. Om du tror att klimatkompensation innebär att man byter sätt att resa har du missuppfattat lite.

  1. Det tar långt tid att ta sig till Bergen på annat sätt än med flyg och Bella har två små barn hemma, det är barnvecka för henne så hon behöver spara in tid. Klimatkompensera betyder att man räknar ut utsläppen och vilken påverkan man gjort sen så betalar man kompensation (böter) för det som används till att förbättra miljön. Även båtresor och bilresor påverkar miljön så det är svårt att undvika, men egentligen så vet vi inte hur föroreningarna påverkar planet och atmosfär för framtiden, men bra att klimatkompensera. Bra där Bella!!

 4. Hur kan du med att skriva att du länge funderat på hur du ska börja tänka på mer miljöfrågor men börjar klimatkompensera flyg nu? Det har ju varit det första jag kommit på!

  1. Hur hon kan med att skriva..? Men det är väl bra att hon nu börjar, att hon gör något, alla måste ju börja någonstans. Se det positiva istället för att bara klaga vettja!

 5. Här kan ni läsa mer om klimatkompensation.

  https://www.tricorona.se/ som har dessa projekt som är certifierade enligt Gold Standard. https://www.tricorona.se/klimatkompensationsprojekt/

  Här kan du välja bland tre Gold Standard projekt och klimatkompensera för flygresor, bilresor, energi, hotell m.m. https://klimatkompensera.se/

  Gold Standard togs fram som en kvalitetsstämpel för klimatkompensationsprojekt som innebär strikta förhållningsregler med ytterligare krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling för klimatkompensationsprojekt.

  Gold Standard är en global ideell stiftelse som initierades 2003 av ett flertal miljöorganisationer, däribland WWF International och Greenpeace International, och är den enda certifieringsstandard som är godkänd och betrodd av mer än 80 internationella miljöorganisationer.

 6. Hur klimatkompenserar du för redan gjorda utsläpp? Som det tagits upp tidigare finns det idag inget bra sätt att kompensera då utsläppen redan har gjorts – skadan redan skedd. Har ni tankar om att försöka resa mindre med flyg/välja alternativa resesätt? Skulle vara intressant att läsa mer om hur företaget klimatkompenserar och hur ni anser att det motiverar flygningar i den utsträckning ni gör. Även hur tänket går för dig som privatperson, kommer du fortsätta flyga i samma utsträckning som tidigare eller försöka minska/hitta andra ressätt?

  1. Ja oj tänk vad vi alla bidragit med att slita på miljön, du själv har kanske flygit, åkt färjor osv.. och fabriker gör utsläpp.. Ja de har ju tankar på det, hon skrev ju ett inlägg om det för några dagar sedan. Hon kan inte sluta resa/flyga helt men de ser över alla alternativ och vad de kan göra för miljön, och klimatkompenserar. Så det är ju bra, eller hur.

  2. Det verkar som om folk här inne måste få tjata om klimat och miljö. Ingen orkar läsa om samma saker om och om igen! Så berätta vad ni själva gör för miljön istället för att tjata om Isabellas sätt att leva!

 7. Jag är sugen på att åka till Balkan typ Kroatien/Bosnien finns det sevärdheter där? Någon som varit i de länderna?

  1. Hört att där är jättefint. Inte varit där själv men sett bilder därifrån på andras resor och många säger att där är fantastiskt fint och bra resmål. Går ju att bila dit också 😉 eller ta tåg, och båt.

  2. Jag har kanske besökt runt 50 länder i mitt liv och Kroatien är en av mina favoriter. Helt underbart att hyra bil och köra längs kusten. Det är så vackert. Dubrovnik är en helt fantastisk medeltidsstad och det är lätt att resa i Kroatien. Även ö-livet är fantastiskt. Åk om du kan!

  3. Varit två somrar i rad i Montenegro.Tyckte det var fint.Men tror att Kroatien är snäppet bättre.Dock massor med turister i Kroatien jämfört med Montenegro.

  4. Jag har varit i Kroatien flera gånger, ett av mina favoritländer. Väldigt vackert. Då jag inte är så förtjust i charter undviker jag gärna det, men än så länge har inte chartern ”förstört” i Kroatien som de gjort på andra ställen. Nog för att många lever för turism men det unika finns ännu kvar. Jag reser gärna till Istrienhalvön i Kroatien, dit går ingen charter. Annars är Dubrovnik, Hvar och andra öar också att rekommendera.

 8. Problemet med elbilar är att det förstör miljön väldigt mycket mer att alla dessa elbilar ska byggas och att folk ska byta ut sina väl fungerande bilar mot elbilar. Dessutom har vi i Sverige inte el nog till att ladda dem. Jobbar skälv på energibolag och vi har ett underskott på 400 kW om året och nu har inte ens så många elbilar. Vi lägger samtidigt ner kärnkraften och detta leder till att vi får importera el från kolindustrin i Tyskland som är så sjukt mycket mer miljöfarlig. Men det här pratar ingen om.

   1. Sofia
    I detta mycket viktiga inlägg som ”t” skriver så väljer du att strunta i det som är av största vikt och i stället mopsar dig över ett stavfel?

   1. Ok förlåt ett stavfel och ett miss att lägga in ordet EL, vi har ett underskott av EL. 2020 beräknas underskottet ligga på 2500 KW. Det är bara att läsa på så förstår du nog

   1. Sirligt att uttala sig när man vet så lite. Vi har ett underskott på el på vintrarna och sommaren var så varm att vattnet i vattenkraften varit väldigt lågt då det dunstat bort i värmen. Därför får vi importera el. Då importerar vi el från bland annat Tyskland som kommer från kolindustrin. Vet inte vad du tror är fel i denna information men den är helt korrekt.

  1. Nä man kan inte bara tänka att el är bättre när man inte vet var elen kommer ifrån!!
   Tysks kolindustrin är hemsk .

 9. Så klart det finns googla, Du kan ocskå se via Youtube Kroatien längs Medelhavet är lika fint som Italien, Grekland Frankrike det är bara en googling bort. Beror väl på vad du vill se. Men som sagt det finns därrav det ökande turismen och intresset för landet. Mama Mia filmen, Game of Thrones har spelats in i Kroatien bla. i Dubrovnik och Hvar. 🙂

 10. Vilken tidig morgon men mysig, och så god frukosten ser ut. Hoppas ni har en bra dag och att allt gått bra. Bra att du klimatkompenserar, man måste ju börja någonstans, baby step.. Applåd och cred till dig Bella men självklart måste ju folk klaga. Heja dig!

 11. Förstår ju att du menade väl och det var säkert ingen fara då du förklarat för barnen kvällen innan men min spontana reaktion är ju att det kanske känns bättre att vakna o veta att mamma gått men man vet att det är bara att gå ner så finns det en vuxen där el sitter i en stol i rummet el vad som – än att det plötsligt ligger någon annan i sängen brevid dig som du kanske först i tröttheten tror att e mamma men så är det sen någon annan. Förstår ju att dina barn har en bra relation till sin Nanny men ändå. Din personal är ju ändå inte du.

 12. Så inga tankar kring att det kanske är olämpligt att dina barn sover med en av dina anställda? Inga tankar kring gränslöshet och fysisk intimitet med anställda? Oklarheter för dina barn gällande relationen med dina anställda som kan (och på sikt kommer) att bytas ut?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..