American Girl, egen tid i badrummet och MYER!

Gillis hade egentid hos Odd igår, han har en pappaperiod och Sally är mammig så Gillis brukar vara en dag extra hos Odd under min mammavecka. I framtiden kanske de ändras men just nu så fungerar det bra. Barnen får bestämma. Det är väldigt mysigt med en Sallydag. Igår åt vi middag ihop (Matilda lagade mat) och sedan låg vi och tittade in American Girls hemsida. Jag blev själv som ett barn igen. Det finns så mycket kul. Jag tänkte att nästa gång jag är i USA ska jag köpa en sådan docka till henne, Sally blir ju fyra år i vår. Igår fick hon välja hur dockan skulle se ut och titta på kläder. Så roligt! Någon gång när barnen får följa med mig till USA så ska vi gå på dock-spa ihop, dockan får sitt hår fixat och så kan man fika. Jag tycker allt sånt är så himla roligt, Sally med.

Imorse så åt vi en lång frukost ihop utan stress men sedan gick hon iväg med Lovisa för att göra ordning sig och jag tog en dusch i lugn och ro. När Sally var klar knackade hon på och frågade om hon fick komma in (är noga med att i badrummet så har man egen tid, de är så stora nu att de kan vänta en stund utanför eller be Lovisa om hjälp. När jag skilde mig och fick sätta egna regler som förälder bestämde jag mig för att aldrig mer behöva kissa med publik) och då ville hon stolt visa dagens outfit. Egentligen är det inte en optimal förskoleklädsel men jag ville inte be henne att byta när hon var så glad så det fick bli så (la ombyte på hyllan).

Nu är jag på kontoret och alla är så glada och peppade på bolagsgruppens nya satsning. Det har trillat in mail och jag har bett vår HR-ansvarig att börja gå igenom allt. Men jag kommer att gå ut med en riktig ansökan också. Nu väntar telefonmöte med MYER i Australien, titta, äntligen finns vi på alla deras butiker:

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

…. Tänk, ett mål är nått – Löwengrip säljs i Australien! Allt är möjligt!

 1. Tror det är jättebra för barnen att få egentid utan syskon med mamma och pappa, så det låter som en bra lösning. Men när det kommer till att sätta egna regler så handlar det väl snarare om att barnen är större nu? Eller tyckte Odd verkligen att ni skulle ha en regel om att barnen skulle få vara med på toaletten?

   1. Absolut. Men det står ”När jag skilde mig och fick sätta egna regler som förälder bestämde jag mig för att aldrig mer behöva kissa med publik)”, det låter ju som att hon inte fick låsa toalettdörren när hon var gift. Kände bara att det väl är en personlig regel man kan ha ävdn om man är gift och den andra partern tycker det är ok med öppen toadörr

    1. Det är ju enligt mig inte en fråga som rör parrelationer utan mer en individuell fråga som handlar om vilken relation man som mamma eller pappa vill ha till barn sitt barn. I och O separerade väl när yngsta var typ 2 och att ens tänka tanken att lämna en tvååring utanför en stängd toadörr övergår mitt förstånd. Idag kan jag ju lämna mina barn (5 och 3.5) utanför dörren här hemma men det är inget jag har som regel. Den regel tänker jag att man får ta med sig och det går ju inte att lämna dem utanför toan på tex en butik.

 2. jeg blir lite sorgsen över den roll du tar på dig som mamma. Att ha utomstående som lagar mat, städar och som klär barnet gör ju din ställning mycket speciell. Antar att all personal kommer att komma o gå under åren, så ingen relation till dem blir trygg o stabil. Förskolepersonalen är ju även de personer dom kommer o går. Du får själv tolka vad detta vad det kan betyda för barnens världsbild
  M.

  1. Varför behöver rollen som mamma innebära matlagning, städa , klä barnet?
   Kanske mammor ska ha andra Roller år 2019?

   1. Jag tänker lika.
    Vad har hushållssysslor med mammaroll att göra!
    Jag gjorde lagade mat och sånt innan jag blev mamma iaf. 😉

    Jag skulle mer än gärna ta in hjälp trots att jag har all tid i världen.

  2. Barnen har säkert tight relation till släkt och vänner.
   Bara annat sätt att leva och vanligt i Asien samt andra länder som Schweiz.
   Se det annorlunda som modernt och inspirerande!

   1. Vanligt i Schweiz, Caroline? Möjligen bland överklassen som har råd med barnflicka, inte bland vanligt folk (har bott i Schweiz nästan hela mitt liv). Det är otroligt dyrt med ‘domestic workers’ i Schweiz, till skillnad från länder i Asien.

    1. En del av min familj och vänner bosatta i Asien och i Schweiz har hemmaboende hemhjälp, barnflicka och som Isabella även Chafför.
     Det uppfattas säkert utifrån som mycket lyxigt men dessa människor kämpar som oss alla människor.

     Otroligt jordnära och empatiska individer ändå.

     Men som boende här i Sverige lever jag mer ”vanligt” liv utan hjälp vilket ändå går utmärkt.
     Menar att det är viktigt att titta utanför dem traditionella svenska normerna.

     1. Absolut – jag ser inget fel med att ‘köpa sig tid’ (för att få vardagen att gå ihop). Alla gör som det funkar bäst för dem! Menade bara att det absolut inte tillhör det vanliga i Schweiz heller. Jag har nämligen lagt märke till att många svenskar har en sned uppfattning om Schweiz – många tror att de flesta är rika (dvs inte bara vanlig medelklass), etc. – kanske för att landet uppfattas som så dyrt av svenskar (men folk tjänar ju mer i snitt än man gör i Sverige). Många som får reda på att jag har växt upp i Schweiz undrar tex om mina föräldrar är diplomater 🙂 Däremot så finns det inget utbrett system med (subventionerade) förskolor som i Sverige, vilket gör att vissa som är högutbildade och har det gott ställt använder sig av barnflicka.

   2. Har växt upp med nanny, städhjälp, butler och allt det där själv.
    Vi har haft det flera generationer tillbaka.
    Jag mår bra, ingen skada på mig 🙂

    1. Jag tror att vi svenskar inte är vana vid andra levnadssätt och kanske lite avund varför andra ska ha det så lätt.
     Men som sagt så måste vi alla kämpa på oavsett om vi är mångmiljardärer eller motsatt.

  3. Förstår inte varför man väljer att skaffa barn om man inte vill vara närvarande och delaktig i barnens liv? Vad definierar ni som kommmenterar ” mamma roll 2019 ” mamma egentligen? Det verkar som att barnen bara är till för att finnas och när mamma/pappa vill mysa då ska det mysas för att sen kunna kalla det kvalitetstid. Barn behöver ingen vuxen lekkamrat de behöver ovillkorlig kärlek och närhet till sina föräldrar.

   Att vilja vara på toa ifred är inget konstigt men att formulera att det är en regel är däremot lustigt.

   1. Alla som kommenterar om att mamma 2019 borde innebära mer av Isabellas livsstil där hon kommer före barnen i allt och att det borde vara moderna mammarollen har uppenbarligen 0% kunskap om utvecklingspsykologi och vad er egoism gör med barnens självkänsla och förmåga till sunda relationer i framtiden.
    Det borde krävas utbildning för att få skaffa barn. Tips – är du så jävla viktig så låt bli att skaffa barn som inte bett om att bli till.
    Än värre när man inte skäms över hur självupptagen man är.

  4. På grunn av holdninger som dette er det fortsatt mange kvinner som ikke våger å gjøre karriere, eller be om hjelp.

   Det er faktisk ganske mange familier som har au pair…som hjelper til.
   Men da er det jo ofte et gift par med barn.

   Hetse en ensamstående Mamma for det samme er kvalmt.

  5. Gud så förlegat att koppla hushållssysslor till mammarollen😴 Vad har matlagning med hur man är som mamma att göra? Så oklart

   1. Nu handlar det ju inte bara om hushållssysslor utan det verkar vara det mesta i barnens liv. Köpa kläder, presenter, välja julklappar. Hjälpa att klä på, ordna barnkalas, julpynta tillsammans och en massa annat.

    1. Anna 😊 tror du virkelig at vi ser hele isabellas liv her ? Og ang juletræ… mine børn har haft et i deres rum som de pyntede, ikke træet i stuen

 3. MYER har ju drygt 60 varuhus runt om i Australien.
  Antar att Löwengrip (ännu) inte fimnns överallt.
  Vilka av MYER-varuhusen startar ni med?
  Bara Sydney och Melbourne eller fler?

 4. Så komiskt/sorgligt att i samma inlägg nämna att man pratar om att köpa dockor i USA till sin dotter för att några rader längre ner nämna att bolaget är glada över sin nya satsning gällande miljötänk..

  1. Så du mener ikke man kan rejse til USA og købe en dukke hvis man går op i miljø ? Det du skriver er vel at man bør leve i aflad og nærmest uden nye ting ? Det er den form for fanatisme som er farlig for mennesket.

 5. Så klokt. Jag gillar verkligen din lite ”go with the flow”-inställning till barnen och ditt föräldraskap. Vill Gillis vara med pappa lite extra får han det, tar Sally på sig en inte optimal outfit till föris skickas det med ett extra ombyte. Så härligt att allt inte måste delas exakt lika eller att allt måste vara perfekt hela tiden, heja dig! 💕

 6. Det du skriver är för mig så annorlunda. Att inte laga mat med barnen, att inte hämta och lämna dem, att inte göra det vardagliga tillsammans? Varför skaffade du barn om du inte ens vill klä på dem på morgonen?
  Vart kommer den mysiga närkontakten in som förälder?
  Förstår tanken med att inte man behöver dela toabesök med ungarna, men att ens barn ska behöva knacka på badrumsdörren för att få kontakt med sin mamma, känns för mig jättekonstigt.
  Jag har inte barn själv, vill inte ha några och kan inte heller få barn, men reagerar iaf.
  Det känns som att dina barn kommer ha en massa betjänter runt sig och en mamma som tränar,reser och bygger bolag. Är du inte rädd att det slår tillbaka en dag?
  Menar verkligen inte illa nu, utan en genuin fråga till dig.

   1. Isabell, ja det är det säkert, jag förstår tanken. Men när mamma knappt är med på något annat, utan har folk till allt så blir det en extra dimension i det hela, det var så jag kände när jag läste texten.

    1. Åsa ja klart att det är annorlunda för dig. Men Bella hämtar och lämnar ju och gör vardagliga saker med sina barn. Hon har ju mysig närkontakt när hon läser med dem, badar, äter, sover.. att knacka på badrumsdörr efter mamma är inget konstigt. Och vadå ”varför skaffar du barn om du inte ens vill klä dem på morgonen?” Herregud vilken löjlig fråga. Bella har säkert klätt sina barn många morgnar men kanske svårt hinna med innan jobb ibland, och har man en nanny hemma så finns ju hjälpen att få. I många fall finns ju två föräldrar ist så den ena kan klä barn medan en är på toa el i dusch.

  1. Men jag tror inte att de flesta skaffar barn för att man vill klä på dom. Vissa uppskattar den tiden och andra gillar det inte. Varför folk skaffar barn är ju olika och kan man ha fett med kvalitetstid med ungarna istället för att behöva stå och laga mat om man hatar det så är ju det svinbra. Jag tror att barnen uttrycker själva när de vill att mamma eller pappa ska göra vissa saker och det är ju då man behöver vara uppmärksam.

 7. Jag tycker det liknar den barnuppfostran som man idkade i början på 1900-talet, även tidigare. Barnen görs i ordning av en barnflicka och får sedan begära audiens hos mamma eller pappa genom att knacka på för att få tillåtelse att komma in. På den tiden ställdes även barnen upp på rad för inspektion av föräldrarna. Hu så hemskt. Gud vad farligt om en flicka kommer in till sin mamma i badrummet oinbjuden. Nu fick ni alla som alltid försvarar Isabellas beteende något att skriva om och spotta ut okväden mot mig. Varsågoda, jag har läst denna blogg för sista gången och kommer inte att se era kommentarer.

  1. Precis vad jag har tänkt.
   Fina familjer i slutet av artonhundratalet o början av nittonhundratalet.
   Barnen sköttes av barnflickor o kom in till föräldrarna för att visas upp o leka lite.
   Nattades sedan av barnflickan.

  2. Min mamma var alltid mån om integritet och att en knackar på innan, och inte minst inte stör när vuxna pratar, detta år 1992. Redan när jag var 3-4 år fick jag lära mig att det är så man gör.

   Goes both ways… att man värnar om varandras integritet i en familj. Det kan man gott göra utan att radda upp sin barn för inspektion.

  3. Äh min mamma var också noga med det , enda gången hon slapp tjat och ” mamma mamma mamma mamma mamma” var när hon var på badrummet , då visste man att man får knacka först om man ville något och ibland sa hon nej jag kommer snart och då gick man tillbaka till tvn och väntade. Tycker det är bra att barn lär sig gränser för idag så känns det som att de ska finnas överallt men ibland måste man ha lite egentid. Plus att sally/gillis kan ju fråga barnflickan om det finns nån fråga. Jag tog aldrig illa upp när min mamma sa ”nej du får vänta tills jag är klar” hon blev aldrig sur när jag kom in utan att knacka hon sa bara ” nu vill jag vara själv lite grann så nu får du vänta utanför” och så var det med det. Plus att bara för att man inte får storma in så kan man ju ställa frågan ” får jag ta en bulle?” Eller vad det nu kan vara.

  4. Det gör väl inget om barnen kommer in när man kissar eller duschar, de vill ju vara nära en jämt och jag tycker det känns taskigt att stänga dem ute. Är ju så kort period sen får man sitta ensam på toa igen. Hellre ett nära föräldraskap där barnens behov kommer i första hand än ett distanserat där barnen måste be om lov att få umgås.

 8. Jag undrar en sak. Såg att ni lanserar glow-serien den 12 feb men jag beställde den igår via Apoteket.se ..? Hur är det möjligt? Kommer jag att få vänta?

 9. Min dotter älskade sin American Girl docka! De hade matchande kläder, och ibland tog vi dockan till affären för att fixa håret på dockan…ha ha

  Nu är hon över dock fasen, nu är det bara LEGO som gäller. Vi ska hem till Sverige över påsken och då blir det nog ett stopp på Legoland i Danmark

 10. Det där med toabesöket känns rätt-hade det varit superviktigt så hade nog I öppnat. Och superbra att barnen kan välja lite vem dom vill vara mest hos,klokt och skönt för barnen! Så länge man som förälder ger mycket tid och kärlek till barnen så tror jag inte det skadar att hon får hjälp utifrån. Sen är det olika hur vi alla väljer och intresse etc-jag hade velat laga mat och handla mer ihop för jag gillar det,jag hade inte velat städa(om jag hade fått välja) och jag hade aldrig velat bo med andra människor jämt och att aldrig ta det helt lugnt för mig själv.. Becca

 11. Åååå vad nostalgisk jag blev när jag läste detta inlägget – när jag var liten och boddd utomlands (95-01) så hade jag två stycken American Girl och massa kläder och möbler! Så underbara minnen – alla mina tjejkompisar hade 1-2 dockor som vi lekte med jämt! Butiken i NYC är en riktig dröm när man är liten!!!!

 12. Jaaa Hon kommer älska American Girl !!
  Mina tjejer har en varsin och vi brukade åka på spa och lunch med dockorna. Det fanns en Svensk docka som hette Kirsten men hon är retired nu.

  Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..