Jag är inte aningslös – Här är min plan

Jag har sett era kommentarer om min miljöpåverkan, klurat och bollat med mina kollegor. Hur ska vi agera i vår bolagsgrupp för att vara en förebild för andra svenska bolag som växer internationellt? Vad jag kan göra för att kompensera för alla resor? Hur tar vi ett större långsiktigt grepp som är på allvar? Jag har inget svar idag men jag har bestämt mig för en sak:

Jag kommer att ta in en CSR Manager i ledningsnivå för min bolagsgrupp som ska ansvara för att allt vi gör har ett hållbart tänk.

Jag kan inte sluta resa men jag kan anställa en person som jobbar vid min sida för att se till att allt klimatkompenseras men  – Det ska inte stanna där. Personen ska jobba övergripande i hela koncernen, titta på allt Löwengrip och Hermine Hold gör. Titta på allas transport, hur vi kan hantera matsvinnet hemma och hur vi hanterar mina kläder. Allt allt allt. Jag vill att min CSR Manager sitter med på alla stora strategiska möten och med våra samarbetspartners och ser till att vi är hållbara i allt vi gör. Om inte hållbara så hållbarare. Det viktigaste är att vi får med ett medvetande i allt vi gör. Det är en början.

Jag vill att min bolagsgrupp ska vara en modern bolagsgrupp. Denna CSR manager som vi tar in kommer direkt in på ledningsnivå och får hjälpa mig att peta på allt som går. Men peta med ett innovativt och nytänkande sätt. Jag vill helst anställda någon erfaren som har jobbat med hållbarhet på storbolag i många år men som är sugen att ta sig an en ung koncern som växer snabbt och globalt. Vi kan bli en svensk förebild på en internationell nivå.

Greta Thunberg och ni bakom Aningslösa Influencerns – Jag är imponerad över ert engagemang och jag är inte aningslös. Jag har inte bara vetat hur jag ska göra långsiktigt. Jag vill ta mitt ansvar. Att anställa en CSR-manager i vår bolagsgrupp är mitt första steg att bli mer medveten och sakta men säkert se till att den hållbara frågan finns med i allt vi gör. Greta – Jag sträcker ut en hand till dig, kom gärna till våra bolag och hjälp oss.

Planen börjar idag. I min koncern letar vi alltså efter en erfaren och nytänkande CSR Manager. Jag kommer att gå ut med en riktig ansökan framöver men bara för att påbörja så vill jag ändå skriva att vi letar efter en person som kan ta plats i ledningen och titta på alla verksamheter. Alltifrån miljöpåverkan, till att godkänna våra samarbetspartners, titta på mitt privata liv samt hjälpa mig att starta igång andra delar inom CSR som har med mer välgörenhet att göra.

Skulle det vara så att du är perfekt för jobbet eller vet någon som är så släng iväg ett mail till mig isabella@lowengripinvest.se 

 1. Varför skulle du inte kunna sluta med lustresor som att dra med alla till Åre med flyg, dina massa privatresor, kommande privatflyg till Frankrike och NY en gång i mpnaden utan tydlig agenda?

 2. Ett svar, så efterlängtat!

  Men för mig är det bara blaj. Du kan omöjligt köpa dig fri från detta. Det går inte att fortsätta flyga, konsumera, producera och bygga om mm och samtidigt vara klimatsmart. Det går bara inte, ingen kan hitta sådana lösningar åt er.

  Och Greta, det vore så kul om hon nappade, för hon skulle kliva in, berätta att ni måste sluta flyga och konsumera och sen skulle hon kliva ut igen.

  Tänk dig att du häller ut olja på havet, tjock kletig svart klegga. Och så lägger du en slant där ovanpå för att ”kompensera”, så dumt är det!

  Visst kan någon kliva in och ”dutta” med småsaker som ert kopieringspapper och tvålen på personaltoan men på det stora hela, ni bränner tonvis med utsläpp varje vecka och det är bara ni själva som kan förändra det.

  Du är van vid kreativa lösningar som är anpassade utifrån dig, här finns det inga. Du måste förändra ditt beteende (=företagets).

  Det ska hur som helst bli intressant med en uppföljning på området.

    1. Snälla kan ni sluta klaga på allt hon gör! Bara för att ni inte har råd resa världen över som hon. För om ni hade det så hade ni skitit i klimatfråga och rest. Hon gör åtminstående något åt saken jämför med andra som skiter fullständigt i.

     1. Öh, jag tror din kommentar är det dummaste jag läst idag. Nästan samma nivå som Trumps tweets.
      Detta har inget att göra med om man har råd eller inte, utan att vi människor har förstört våran planet och vi har 10 år på oss att göra en ordentlig omställning annars kan du säga adjöss till jorden, människosläktet och alla andra djur.

     2. Sandra, det handlar inte om vad man vill göra. Det handlar om vad vi måste göra. Slutar vi inte släppa ut kommer vi tillslut inte kunna leva. Svart på vitt.

     3. Sandra lilla hjärtat! Detta var en osedvanligt korkad kommentar i en allvarlig frågeställning. Jag är en av dem som har råd att åka precis vart jag vill men med pengar följer ansvar. Att skita i klimatfrågan för att man har råd, det är inget alternativ i dagens situation. Inga pengar i världen kan befoga ett slöseri med jordens resurser. För vet du vad, om jag och alla andra som har råd faktiskt skulle skita i klimatfrågan och resa hur mycket vi vill, ja då har vi snart ingen jord kvar att upptäcka, inga djur kvar att se, ingen mat kvar att äta och inget vatten kvar att dricka. Jag är högst medveten om att det finns en stor majoritet av egoistiska människor, med mer eller mindre pengar, och dess måste faktiskt tänka om. Men att säga att alla som har pengar skulle skita i klimatfrågan är både en förolämpning och en förutfattad mening. Alla måste göra sitt nu, fattig som rik.

  1. @Karin måste det bli bara blaj då? En seriös CSR-manager jobbar inte med enbart green-washing utan sätter hårt mot hårt. Skypemöten, koll på leverantörskedjan, minimering av resursförbrukning och återvinning i sista hand.

   Att arbeta med miljö och socialt ansvar innebär att man ska vara tuff och ha en jobbig roll. Det kräver att man rakryggat står för att företaget är miljövänligt och socialt hållbart- på riktigt.

   Innovation och entreprenörsskap kan användas inom framtidsbranschen miljö och Isabellas driv skulle kunna göra underverk för branschen både när det gäller teknik och livsstil.

   Jag är jätteglad för detta inlägg och hoppas på många fler i samma stil! Heja!

  2. Jag håller med. Nu väntar vi med spänning på rent konkreta åtgärder som kommer. Om det handlar om ekologisk tvål på hotellet eller klimatkompensation för privatflyg osv så kommer inte jag bli imponerad.

   Det handlar om livsstilsförändring. Att leva på det sättet som gör att människor och djur kan leva på denna planet även i framtiden.
   Alla har en koldioxidandel som vi kan använda. Din räcker till en Thailandsresa var 10e år. Vad ska du blogga om resterande år?

 3. Så om personen kommer fram till att det finns alternativ till att resa så mycket som du gör, skulle du lyssna på de råden då? För att du MÅSTE resa så mycket som du gör är bs.

 4. Hej!

  Vad kul att du bemöter men detta väcker tyvärr lite konstiga tankar hos mig… För det första känns det inte alls som något du har skrivit? Jag har läst din blogg i tio år och tycker inte alls detta känns som dina ord.

  För det andra har jag svårt att ta till mig detta då du väljer att visa hur du flyger, alltså via Arlanda express och privatflyg, där man många gånger ser andra bära dina väskor. Det ger ett intryck över att du inte bryr dig om klimatet utan endast att det ska ”se” bra ut.

  Jag flyger också i mitt jobb och köper resonemanget med att det kan vara svårt att ersätta det med miljövänligare alternativ, men jag väljer att inte visa upp det och skryta om det som jag många gånger upplever att du gör.

  Detta är tankar som dyker upp i mitt huvud när jag läser detta inlägg, jag är såklart jätte öppen för hur andra tänker när de läser detta!

 5. Ett tips är väl att inte romantisera resandet i dina sociala medier! Absolut ska alla ha möjligheten att se världen, men att skicka en person som åker till London för att shoppa en klänning känns inte hållbart alls. Att anställa en CSR person i detta läge känns som en påklistrad lösning. Istället bör du på ett innovativt sätt via entreprenörsskap vara både hållbara och skapa värde i form av profit för dina företag (kallas creating shared value). CSR kommer vara en kostnad för ditt bolag och i slutet på dagen är det en kostnad som kommer bortprioriteras, hållbarhet skall inte bortprioriteras, det bör genomsyra hela din verksamhet.

 6. Så skönt att du berätta hur du tänker och att du vill börja tänka mer på klimatet. Förstår om du inte kan sluta flyga när det har med jobbet att göra men du kanske inte alltid behöver flyga runt här i Sverige så mycket som du gör? Rätta mig om jag har fel men bil är väl då ett mycket bättre val även om det tar ett par timmar längre så borde det kanske inte vara helt omöjlig för dig att göra? 🙂 Nyfiken hur du tänker där gällande alla dina resor inom jobb och nöjen inom Sverige 🙂

 7. Vad bra att du för en gångs skull bemöter detta. Tror dock att det handlar om att ni inser att ditt flygande och konsumtionshets skadar ert varumärke och tappar köpare.

 8. Hej! Det hedrar dig att du till slut börjat vakna upp vad gäller dina utsläpp av klimatgaser. Detta är nog den största utmaning du stått inför! Att aldrig ta flyget privat är en bra början. Passa på att ta en privat helg efter jobbdagar istället, då du redan är på plats. Flyg aldrig inrikes. Det fungerar toppen att ta sovvagn till Norrland t.ex. Och dina barn skulle antagligen älska det. Om du börjar så så kommer dina ord att verka mer trovärdiga. Men oj, vad tufft detta kommer att bli för dig. Du behöver motivation. Läs en bok i ämnet!

 9. Så denna CSR-manager ska få i uppdrag att kompensera för allt så du kan fortsätta glorifiera 300 flygdagar per år och konsumtionshets? Hittills har ju att ”leva hållbart” för dig varit hur du ska göra för att orka sälja så många plastflaskor som möjligt.

  ” Klimatkompensera” är bara ett annat ord för att vi rika människor i väst ska få fortsätta vårt aningslösa beteende genom att köpa oss av mer vårt dåliga samvete. Det finns ingenting hållbart i det.

 10. Äntligen! Skönt att du har tagit till dig av alla våra kommentarer kring detta. Angående dina resor osv inom jobbet (eftersom privata resor kan göras på mer miljövänliga sätt) vore inte det en bättre idé att utveckla en ännu bättre funktion för möten via internet? Skype och liknande är ju inte tillräckligt bra. Så kan inte ni i ert bolag göra världens bästa tjänst för möten via internet och endast använda det för att Verkligen föregå med ett gott exempel. En tjänst som skapar en känsla av att vara i samma rum osv, som om det vore ett möte öga mot öga. Kanske VR?

 11. Alla dina resor privat? Alla ”lämna Stockholm två dagar för att andas”-resor? Alla onödiga flyg? Hur ska du göra där?

 12. Fast det spelar ju ingen roll att du försöker kompensera med annat för att du reser så mkt? Det blir ju inte mindre utsläpp per resa för att du blir bättre på att källsortera hemma? Skaffa dig bra kontakter i respektive land istället så behöver du inte flyga dit för att jobba. Det mesta kan ju faktiskt skötas via Skype.

  1. Hur ska hon stödja globalism utan att promota en öppen gränslös värld med fläng hit och dit och en enda stor marknad, utan att resa? För mycket klimat-tänk stimulerar lokalpatriotism. Det är därför detta blir så svårlöst för influencers.

 13. Underbart att du använder din power-plattform till att öka medvetenheten kring klimatpåverkan. Livsnödvändigt för oss alla.

  1. Intressanta diskussioner här. Jag kan störa mig lite på att det blir så mycket fokus på Bella som individ. Som att hon måste vara 100% perfekt och göra ALLT rätt… Jag tänker på mitt jobb som forskare och alla hundratals flygresor till konferenser och utländska universitet vi gör varje år, bara på min institution. Det finns så många som flyger lika mycket som Bella som bara kommer undan med det… Vad tycker ni andra om detta? Det är ju ett stort strukturellt problem, det borde inte ligga på Bella som individ. Jag tycker att det borde regleras politiskt, kanske i EU. Det är inte Bellas fel att hon behöver vara mycket i NY för att bygga sitt varumärke där tex. Ska en ung tjej behöva ge upp sin dröm och del av sin karriär samtidigt som andra, tex vi forskare, fortsätter flyga som galningar? Önskar ibland att energin folk lägger på att dreva mot individer ibland kunde ha lite större fokus mot tex politiker.

   1. Men herre gud, vad forskar du i, din navelludd? Det handlar väl om detta glorifierande av resor som (aningslösa) influencers gör. Om hon bara gjorde arbetsrelaterade flygningar skulle antalet flygningar troligen minska. Jag gissar att ni forskare inte lägger överdriven tid på att lägga upp selfies från jordens alla hörn.

 14. Bra början, roligt att läsa. Det här har man väntat på men snälla håll fast vid ditt ord att detta är just början på slutet av ditt och företagens ignorans – för det är vad det är. Jordens resurser räcker helt enkelt inte till. Snälla tänk mer, större och framförallt fortsätt. Använd dina medier till att göra folk än mer uppmärksamma och SLUTA romantisera resande med flyg. Snälla. Får panik varje gång.

 15. Fint att du vill göra nått det går inte att betala sig fri. Det enda alternativet är en livsstilsförändring från grunden. Det verkar du inte beredd på att göra med resonemanget ovan. Det kommer även Greta att säga

 16. Men snälla nån ni som kommenterar att det här är skitsnack. Hon har precis skrivit ett inlägg om att hon börjar agera och då tar hjälp av någon som ska hjälpa både henne och alla företag att tänka hållbart. Det har klagats hur länge som helst på att hon inte har kommenterat hennes livsstil och miljöpåverkan, och när hon nu gör en förflyttning och börjar någonstans så gnälls det ytterligare… var lite kritisk på det som presenteras framöver istället för att såga henne vid fotknölarna innan hon ens har fått försöka.

  Till dig Isabella, jag tycker det är bra att ni agerar och börjar tänka hållbarhet. Lycka till! Ska bli spännande att se hur era företag tar er an den frågan 👏🏻

  1. +1. Så tröttsamt med alla som kritiserar och kräver svar och sedan inte godtar några försök utan bara sågar direkt.

 17. Fast vadå kan inte sluta resa? Jobbresor är en sak, men att åka på privata resor var och varannan vecka är ju faktiskt inget måste. Och du har skrivit att du ska flyga fram och tillbaka till USA ofta, vilket också är extremt onödigt och något du säkerligen skulle kunna avstå. Pengar löser inte allt Isabella.. man måste ta ansvar och ändra vissa vanor också.

   1. Hej då kan hon ju kalla allt för jobb, eftersom hennes jobb är att visa upp sig.
    Hon ska jobba med att marknadsföra sig själv i USA, men det funkar ju inte om hon också vill ta ansvar för vår planet. Det krävs att man prioriterar och väljer bort, även om det innebär mindre klirr i kassan. Så är det bara.

 18. Hejja dig! Så bra att du är öppen med dina tankar kring detta! Ett steg i rätt riktning. Ser fram emot fortsättningen! 🙂

 19. Spännande, men håller med många av de ovanstående – låter lite som att sätta plåster på ett blödande köttsår. Men, undrar en sak till! Vet du vad ISO 14001:2015 är? Har ni något slags miljöledningssystem på Löwengrip? Hittar nämligen inget om det. Om inte kan ni ju börja där, och med det menar jag inte(!) nöja er med en certifiering utan börja där och jobba kontinuerligt med miljöfrågor genom uppföljning, utvärdering och redovisning av er organisations miljöarbete. Kan ge många fördelar för er som företag med.

 20. Nej, du bryr dig om miljön bara för att du inte ska hängas ut i kanalen ”Aningslösa influencers” och för att det är dålig PR för dig och dina företag att du/ni struntar i både miljön och att leva hållbart… Som andra skrev är klimatkompensation bara ett sätt att fortsätta leva ohållbart med alla flygresor. Du kan över huvud taget inte klimatkompensera för alla de flygresor som du gör med så små åtgärder, till exempel att äta vegetariskt osv. Det är bra, men långt ifrån nog med tanke på hur mycket du släpper ut. Hoppas du känner att du kan förklara det här för dina barn när de blir äldre, för inga pengar i världen spelar någon roll när du har varit med och förstört planeten så pass mkt, den som de ska fortsätta leva på.

 21. Att klimatkompensera sina flygresor är ett sånt skitsnack. Det är ett helt idiotisk sätt att hantera problemet och det ger INGEN som helst lösning eller lindring av själva problemet

  Jag gör en liknelsen som är ganska enkel att förstå.

  Om en person slår en annan person på käften så gör det ont. Om personen som slog ger den slagna en peng som kompensation ändrar det ingenting, det gör fortfarande ont och sveket av att ha blivit slagen finns alltid kvar.

  Att flyga är att ge vår miljö en smäll på käften…

  Tänk efter ett varv till, minska på flygandet, ersätt med andra typer av resande, samkör saker, använd er av videosamtal osv. Och tänk över hela vägen, i alla konsumtionsled, varje situation, beslut och varenda dag.

  1. Är det alltså så svart eller vitt? Antingen gör man allt för miljon (slutar flyga, köra bil, sopsorterar bättre osv.) eller så är det skitsamma med allt för man har ändå förstört något?

   Isabella är antagligen inte extremt insatt i miljlötänker, men hon tar in hjälp. Oavsett om det är för företagets skull eller för miljöns skull, spelar det någon roll? Om hon får hjälp att lägga upp en plan för att påverka miljön mindre (kanske flyga ibland, men mindre), miljökompensera på andra vis. Är det då så bortkastat?

 22. Ska det till andra på nätet som uppmärksammar dig och dina företag hur ni väljer att transportera er världen runt.
  Använd transporter där miljöpåverkan är minst och teknik där fysiska möten inte är nödvändiga. Frågan är när ska ni landa från allt köphets och hur unga människor blir påverkade negativt och skapar ett behov de egentligen inte visste fanns. Du borde föregå med gott exempel. Landa och bli en vanlig mamma mitt i karriären.

 23. Hej! Självklart bra att du har vaknat upp men tyvärr är det här något som måste ske inifrån. Man kan inte fixa något i grunden dåligt genom att ”ta in CSR”… det är som att sminka en gris! Förändring måste komma inifrån… Titta på de flesta bolag som är duktiga på det här, sustainability ska vara en integrerad del av affären och genomsyra hela verksamheten – inte vara något vid sidan av den verkliga verksamheten. Tror som så många andra här att detta kan vara din största utmaning. Kan verkligen inte bolagen växa utan att du är på plats världen över? Resa i viss mån när det krävs absolut, men på det sätt du reser nu är det bara ansvarslöst. Och ofta när du är ledig åker du på privata resor. Hoppas detta är en riktig förändring till det bättre! Önskar dig lycka till, ska bli spännande att se hur du löser detta, för det gör du!

 24. Vad glad jag blir att du har förstått att detta är på allvar! Fan det finns hopp om mänskligheten! Hoppas verkligen att du tar det hela vägen och lyckas med att drastiskt förbättra er klimatpåverkan! Håller med alla ovan att det kan bli greenwashing och ingen verklig skillnad. Men bara att du har tagit första steget ner på denna vägen kan ju innebära att du och andra med dig gör förbaskat mycket mer! Heja dig för att du kan ta kritik och växa med den!

 25. Förstår inte vad du menar med att du ”inte är aningslös men att du bara inte vetat hur du ska göra långsiktigt och vill ta ditt ansvar”.

  De senaste veckorna har du ju flugit till Gstaad, Åre, Umeå och New York. Det fattar väl alla med lite insikt att man får ta tåget till Umeå, förlägga kick offer och dylikt i typ Katrineholm istället för att flyga alla anställda till Åre eller Marbella, låta bli korta vistelser i Gstaad och inte flygpendla till USA. Inte shoppa en massa grejer man inte behöver. Blir spännande att se om du har en genuin vilja att ta ansvar och göra uppoffringar eller om du hoppas att The climate manager bara ska hjälpa dig förbättra sådant som ändå inte är nån större uppoffring och blunda för din konsumtion och dina flygresor. Efter några månader avslutas kanske diskret The climate managers anställning.

  Sur kommentar, men Bella är i nuläget väldigt långt ifrån nåt miljötänk whatsoever.

 26. Fast du verkar ju helt aningslös i ditt privata flygande. Må så vara att du måste flyga i jobbet men alla dessa weekends bara för att ”koppla av”. Du som reser så mycket borde verkligen kunna koppla av hemma. Jag skulle skämmas av att räkna ihop hur mkt co2 som gått åt för att du ska komma bort lite. Och hotell på helger när du ändå är hemma??? Vad tror du är mest klimatsmart? Att checka in på hotell eller sova i din egen säng? Jo, du verkar faktiskt helt aningslös. En riktig klimatmarodör. Jag vill också gärna sola och bada men HUR ska vi kunna förklara för våra barnbarn som kommer behöva uppleva krig pga klimatet att vi tyckte det var såååå skönt att komma till solen en stund?

 27. Vem har skrivit texten?
  Stor diskrepans med övriga texter på bloggen.
  Det heter fö ”mer hållbart” i komparativ.

  Klimatkompensera gärna, men om du inte seriöst lägger om så ekar det oerhört tunt.
  Sorgligt.

 28. Ett bra initiativ – visst. Men du kan klimatkompensera hur mycket du vill, det spelar ingen roll när du skickar folk till london med flyg för att hämta en klänning. Eller när du flyger iväg för att checka in på ett spa som är likadant som ett i Sverige. Om du nu måste flyga i jobbet måste du dra ner drastiskt på dina nöjesresor för att vara ”hållbarare”.

 29. Men själva grundproblemet är ju att affärsidén bygger på att sälja konsumtion och då är det svårt att komma runt att det blir klimatpåverkan. Influencerns jobb är ju att få oss att köpa saker och driva på konsumtionslusten. Isabella är ett varumärke, hon säljer en livsstil och vi köper. Då vill vi också ha week-end resor, nya ballerinaskor och fler krämer.

  Jag håller med om att alla måste ta ett ansvar, både Isabella och vi som följer hennes exempel.

  Och sen tror jag att du kanske ska satsa på en annan CSR – person än du tänkt om du nu vill ha nya idéer. De flesta storföretag räddar ju inte direkt världen idag så det kanske inte är därifrån vi rekryterar den med alla svar?

 30. B r a ! ! 🙌 Tack för att du agerar, följ gärna upp och berätta hur arbetet går för att fortsätta inspirera andra att ta liknande ansvar! 🌍💚

 31. Jag förstår ert tänk Karin mfl men är det inte positivt att Bella med sin plattform och hur många hon når ut till ändå på ett ordentligt sätt öppnar upp för att hon fattar problemet? Bella har faktiskt möjlighet att påverka många människor i vårt land. Är det inte väldigt bra att hon för en gångs skull svarar om detta och visar en vilja att ta sitt ansvar?
  Hejja säger jag!

 32. Ge tjejen en chans, bara för att hon har begått fel tidigare som att tex flyga personal till London för att köpa klänning innebär inte det att hon inte är beredd att se över detta. Isabella all cred till dig som har en vilja att förändra.

 33. Hej, detta var en av de bättre nyheterna denna sida nyåret! Fantastiskt! Och jag hoppas att du får tag på en riktigt bra person som gör ett riktigt bra jobb! För då kan ni tillsammans göra skillnad! För andra kommer följa ditt exempel. Bra!

 34. Massa kommentarer klankar ner på detta? Ursäkta? Var glad istället för att hon drar sitt till stacken! Hur många av er har möjlighet att anlita en människa som kan kolla över allt du gör som påverkar klimatet negativt? Inte många. Tror Isabella kommer komma med bra mycket nedskärningar, (det hon kan skära ner på) säkert fler än vad det flesta här inne har skärt ner på.

  Dessutom äter Isabella vegetariskt, ni som kommenterar hat och annan negativitet här inne, äter ni vegetariskt? Det gör världen en tjänst också. Sitt snälla inte och klanka ner på en människa, när hon säkerligen kommer göra mer nedskärningar än vad visa utav er gör.
  http://Www.caloveline.com

  1. Att äta vegetariskt kompenserar tyvärr inte på långa vägar för flygresor i den mängd som Isabella gjort de senaste åren. Visst är det bättre att äta veg och flyga än att äta nötkött och flyga men det går dessvärre inte att komma undan med massa flygresor genom att hävda att man minsann äter vegetariskt.

 35. Amen hallå, man räddar inte planeten genom att klimatkompensera och sedan fortsätta flyga både privat och genom jobbet många gånger per år. Flyget är största miljöboven i detta och ni måste sluta flyga så ofta som ni gör.

 36. Åh va härligt! Ogillade att läsa kommentarsfältet när folk blev så otrevliga så jag struntade i att skriva, men jag håller med i sak angående hur kul det vore om ni gjorde resan med hållbarhetsfokus!

  Wow! Kvinnofrämjande, hälso-inriktat och klimat/miljö-smart. Vilket företag att se upp till! 😀 Det finns ju pengar i klimatfrämjande också så det går nog att investera smart för att kunna vara med även i den utvecklingen! Grymt tänkt!

 37. Bra att du bemöter de frågor och sen kritik du har fått och tar detta steg. Och nej, du kanske inte kan sluta att resa helt och hållet, men visst skulle det gå att kapa en del där? Att inte resa alls är trots allt bättre än att resa vidare som om inget hänt, men släta över det genom att klimatkompensera. Att pendla till New York, som ju varit eller är på tapeten, är ju till exempel inte särskilt hållbart.

 38. Anställ då någon som inte stryker dig medhårs. Men att klimatkompensera för att resa med flyg räcker inte, du måste lägga om hela din livsstil……och det stannar inte vid dig, det måste vi alla göra.

 39. Att läsa ”att du inte kan sluta resa”.. jadu, vet inte ens vad jag ska säga. Du har en stämpel som en ung, framgångsrik superwoman. Tycker den titeln ska tas ifrån dig när du tänker på det sättet du gör. Du har alltså börjat tänka NU hur du ska vara miljömedveten? Fast du gått ut med att du är centerpartist? Tänker du inte på dina och alla andra barn som tvingas växa upp på en planet som är förstörd? För att ”mamma kan inte sluta resa”?
  Har några råd till dig Isabella:
  – hur mycket skit släpper din bil ut? SÄLJ den och köp en elbil istället.
  – åk tåg
  Och som alla andra har skrivit, det är förståeligt att det ör svårt att sluta resa med flyg via jobbet, men väldigt långa sträckor som tex USA, varför inte köra möten via typ skype? Måste du åka iväg på privatresor så ofta som du gör?

  1. @Belma men hon tänker ju just nu om? Varför så negativ till detta? Visst, det finns mycket som kan ändras på men om viljan finns så går det!

   Eftersom denna blogg är en så stor plattform kommer detta inlägg och en omvändning i miljötänkande inte bara påverka det som Isabella gör utan också alla läsare.

   På så sätt kan hon delvis kompensera för mindre bra miljöval som gjorts tidigare. Om detta inlägg (och förhoppningsvis flera liknande i framtiden) inspirerar ”bara” 1000 personer att bli mer miljövänliga, flyga mindre och ta cykeln istället för bilen är det en jättestor miljögärning som Isabella gjort.

   Så heja på och uppmuntra istället för att gnälla på det som varit!

   Nu kör vi, allihop!

  2. Belma, så jäkla icke-klimatsmart att sälja bilen för att köpa en ny elbil.
   Är alla här säkra på hur en elbil tillverkas?
   Om inte kan ja tala om för er att själva tillverkningen av elbilar har sån pass stor klimatpåverkan att du måste köra med den i ca 8 år innan den blir ”snäll” och knappt då är den ren med tanke på dagens elproduktion.

   Nej att sälja fullt fungerade saker för att köpa nytt är helt klart en miljöbov!

 40. Bra start. Hållbarhetsbesluten måste framför allt ske i själva företagandet och vad du väljer att investera i. Annars blir det tyvärr bara green washing. Bra läsning som första steg är Let My People Go Surfing av Yvon Chouinard.

 41. Wow! Det här inlägget gjorde mig glad och hoppfull. Ska bli superspännande att följa ert hållbarhetsarbete. Du kan göra en fantastiskt stor skillnad som influenser. Jag tror att det kommer att bidra till ett ökat välmående för dig på flera plan. Som mammor vill vi lämna över en vacker och hälsosam jord till våra barn. Vi lånar den ju bara av dem. Just nu lever många, däribland jag själv, som om vi hade en stor fest med oändlig mycket mat och dryck – jordens resurser. Det vi gör är att vi både skrapar rent på alla tallrikar och lämnar disken till våra barn. Dessutom slår vi sönder bordet.

 42. Bra med en CSR manager. Men det och klimatkompensera är inte att ta ansvar.
  Du kan göra massa saker själv direkt.
  Sluta byt bil så ofta
  Sluta flyga inrikes
  Ta företaget på kick off mm till resmål som nås med tåg.
  Sluta konsumera sänkt kläder, skor mm
  Flyg bara i jobbet när det är absolut nödvändigt.
  Anställ personer på plats som du har möten med via Skype mm
  Dra ner på privata flygresor.
  Sluta flyga business

  Så många saker du kan göra utan CSR manager. Att klimatkompensera och äta plant based är bara ursäkter för att inte ändra på din livsstil. Det är just aningslöst.

  1. Så bra kommentar! Håller helt med! Det är jättebra att Isabella börjar vakna till liv men man kan ju undra hur hon ser på alla sina privata resor? Om hon nu måste resa i jobbet så varför även åka var o varannan helg privat också?
   Vi är många som mått väldigt dåligt av ditt resande, så hoppas verkligen på en förändring! Tänk på dina barns framtid!

  2. @Cecilia nu fattar inte jag men blir det mindre utsläpp om man flyger ekonomi än business, för du har skrivit att hon kan flyga i jobbet när det är nödvändigt. Sedan är det nog tyvärr så att vill de etablera sig utomlands måste de nog vara där själva för att bevaka och etablera kontakter. Skype i all ära men det ersätter inte personlig närvaro.

  3. ”Sluta flyga business”, menar du att det är skillnad på utsläpp beroende på VAR man sitter i flygplanet? 🤔

   1. Mtp att fler personer får plats på samma yta i ekonomi jmfrt med business så, ja business orsakar större utsläpp.

    1. Det är väl inte Isabellas fel hur flygplanen är konstruerade. Märkligt resonemang.

     Man kan ju dra allt till absurdum.

     1. Hört talas om att utbudet påverkas av efterfrågan? Nationalekonomi borde ingå i gymnasieutbildningen.

 43. Hej! Har aldrig någonsin kommenterat något av det du skrivit eller gjort, men detta berör mig! TACK 🙏🏽 Försök även dra ner på resandet om möjligt, varje liten droppe fossilt som kan stanna kvar i marken blir ett under!!!

 44. Det är fortfarande fullt möjligt att skära ner på antalet flygresor. Att investera i ett bra videokonferenssystem så att vissa möten kan tas över videolänk istället för att resa, att välja att semestra närmre (det är ju ofta resor på fritiden) osv. Det är bra att du vill ta ett grepp, men att säga att det är omöjligt att minska ner på flygresor är inte sant. Den livsstil du lever nu är inte helt nödvändig, utan den är ett val. Hoppas att den som blir anställd som CSR manager hos dig kommer kunna leda till en förändring även i detta, för som ”influencer” är det just så att din inställning till resande påverkar många andra människor.

 45. Vad kommer du göra om/när din CSR manager säger att du bör ta möten på Skype istället för att flyga till New York en gång i månaden? Detta är såklart bättre än ingenting, men mängden du flyger är faktiskt helt orimlig. Det är möjligt att ta sig både till Umeå och Åre med tåg från Stockholm. Om du och barnen nu nödvändigtvis måste spendera sommaren i Frankrike kan man ju faktiskt ta sig dit med tåg.

  1. Bara för att man gjort vissa val förut är det inte omöjligt att ändra sig. Det kanske skulle gå jättebra med Skypemöten? Skönt att frigöra tid, slippa resa och göra sig i ordning?

   Isabella och Pingis har åkt tåg förut, det är nog ingen omöjlighet för dem att svänga om i denna fråga.

   Trist med så negativa kommentarer på ett inlägg som borde få de flesta att jubla! Peppa och heja på istället för att gnälla på det som varit!

 46. Skönt att höra att du äntligen tar upp miljöfrågan på din blogg! Jag gjorde dock ett snabbt test på hur många ton koldioxid du släpper ut per år, baserat på att du tidigare har nämnt att du har 150 resdagar per år. Resultatet, i grova mått mätt såklart, visar att du enbart genom dina flygresor släpper ut 120 ton koldioxid per år. Målet för 2050 är att varje person ska släppa ut max 2 ton koldioxid per år för att följderna inte ska bli katastrofala.

  Klimatkompensation i all ära, men ingenting du kompenserar för kan förändra de enorma utsläpp som ditt flygande skapar. Jag älskar din blogg och ditt framåt-tänk när det gäller andra områden, men jag förstår verkligen inte din bakåtsträvan inom miljöområdet? Vore det inte fantastiskt om du satsade på att förespråka och satsa på genuint hållbara lösningar som verkligen gör skillnad? Det tycker jag är häftigt och innovativt om något, och definitivt något som det kommer att finnas en marknad för framöver!

  1. Håller med dig Åsa! Jag tror ditt matsvinn i hemmet är mikroskopisk i jämförelse med flygresornas påverkan.

   Men kan du som influenser med enormt många läsare påverka dina läsare till hållbara val kan du ha stor påverkan!

 47. Blir helt spyfärdig av alla ”Sluta-flyga-börja-köpa-begagnat-människor här. Ni lyckades fan hitta något å klaga på nu också.

  1. Håller med dig!!! Så jävla tramsigt och uttjatat att klaga och peka med sina pekpinnar – tror du dem kontaktar Volvo också angående deras klimatpåverkan med bilar eller Ikea för all transport? Nej. Ge er för fan.

   1. Förstår att det är irriterande. De som vill att folk ska sluta att t ex konsumera så mycket eller sluta flyga gör det på grund av att den livsstil där detta ingår utarmar jordens resurser och bidrar till enorma utsläpp. Vi har två alternativ. Antingen forsätter vi leva som vi gör och kommer i så fall nå en total kollaps av jordens ekosystem. Detta är i sig ett hot mot vår existens. Naturens klarar sig utan oss men vi klarar oss inte utan naturen. Det andra valet vi har är att göra en total förändring av vår livsstil, vår ekonomi och vår samhällsuppbyggnad. En dela av detta innebär mindre flygande och mindre konsumtion. De personer ni stör er på är troligtvis de som kämpar för att vi ska välja alternativ två. Jag föreslår att ni slutar reta upp er och tackar dem istället.

    1. Hoppas också på alternativ två, såklart. Bra dom engagerar sig. Men mångas sätt och hur dom pratar till folk provocerar mig något fruktansvärt.

     1. Det förstår jag absolut. Om man verkligen vill uppnå resultat är det bästa att vara trevlig och konstruktiv.. och det är det inte alla som är.

 48. En tanke jag har är att kanske inte fokusera på en csr manager. Utan arbeta fram en hållbarhetsplan, anställa en hållbarhets ansvarig. Som utvärderar verksamhetens samtliga delar. Det handlar om att vara hållbar i alla led. Business modellen ska he profit. Alltså lönsamhet också. Inte vara green Washing. Att ni ger unga chansen att utvecklas är också CSR arbete.
  Det kan handla om saker som att man inte flyger business, utan klimatkompenserar till biobränsle. Inte att man ”flyger på biobränsle” betalar business men flyget ekonomi, och klimatkompenserar mellan skillnaden. Att källsortera och pracka på anställda vad de ska göra hemma är enligt mig inte rätt väg att gå. Inifrån och ut typ. People- planer- profit. Lycka till.

 49. Härligt att Löwengrip tar in en CSR-ansvarig på ledningsnivå! Vi behöver alla se över vårt sätt att leva. Ingen är perfekt men som influencer har man en plattform och en stor möjlighet att påverka andra i rätt riktning (eller fel riktning om man glorifierar flygning och konsumtion). Jag älskar själv att både flyga och resa men gör det mycket sparsamt.

  En CSR-manager hos er har möjlighet att ge Löwengrip ännu mer power! Klimatkompensera alla flygresor är en bra början, t.ex. genom att plantera träd, satsa på biobränsle till flyg (efterfrågan måste finnas, annars utvecklas det inte lika snabbt) eller förnybar energi.

  Granska alla leverantörer i alla led. Börja gärna med att se dokumentären ”True Cost”på Netflix för att förstå hur modebranschen påverkar människors liv i andra länder.

  Minimera resor- du har ju ett fantastiskt hus för jobbmöten och umgänge med vänner och ett helt Tech House som kan hjälpa till med fantastiska Skypemöten, kanske kan Gabrielle Löwengrip så småningom hålla i några virtuella möten? När man väl vant sig vid bekvämligheten med tex Skype vill man inte åka in till kontoret utan istället effektivt jobba från vardagsrummet.

  Du är ju redan fenomenal på att äta vegetariskt (helt OK med fisk ibland tycker jag personligen).

  Med din drivkraft, din energi och karisma kan du göra hur mycket som helst för att få unga kvinnor och även erfarna storföretagsledare att tänka om och tänka till när det gäller miljö.

  Det här inlägget var superpeppande och jag hoppas att Löwengrip blir lika framgångsrikt på miljöområdet/ social hållbarhet som ni är inom andra områden!

  Miljöinnovation och miljöinspiration är nutiden och framtiden- ni har alla verktyg ni behöver!

 50. Något som är intressant är att de flesta nämner flygindustrin men inte IT-industrin, som är det du jobbar in inom. IT- industrin tangerade flygindustrin 2008 gällande utsläpp, nu tio år senare ligger flyget kvar på 2% av de globala utsläppen med koldioxid medans IT-industrin dubblat sina utsläpp under samma period och står nu för 4% av de globala utsläppen, dvs dubbelt så mycket som flyget. Tänk då vad som händer om ytterligare 10 år?

  Facebooks datahall i Luleå förbrukar lika mycket energi i timmen som din villa gör per år. Dvs förbrukar Facebooks datahall lika mycket energi som 24 stora villors årsförbrukning, per dygn. Ändå vill man addera en flygskatt medans nuvarande regering, inkl miljöpartiet, tar bort energiskatt på datahallar? Dubbelmoral är ett bra ord 🙂 Det finns såklart andra argument till att man gör detta men, tex för att locka hit stora aktörer genom detta och att det är bättre att de är här med högre procent grön el än andra länder, men ändå inte helt försvarbart.

  När vi ändå är inne på Facebook, ett facebook-inläggförbrukar lika mycket som en glödlampa tänd i ett år!!!!! Facebooks datahall i Luleå skulle också i teorin kunna värma upp hela Luleå, nu finns inte infrastrukturen för det men ändå en intressant tanke när man bara släpper ut den värmen idag.

  En rekommendation är därmed, investera I en grön datahall med värmeåtervinning 😀

  1. Förlåt, men Isabella jobbar inte i IT industrin. Att ha en elhandel eller göra content till sociala medier gör inte per automatik att man anses tillhöra IT branschen.

   1. Nordic Tech House är väl ett IT-bolag skulle jag säga eller tech-bolag? men egentligen spelar det ingen roll vilken bransch utan att allt vi gör har en påverkan, och att vi påverkar vissa saker mer utifrån det man jobbar med. Men man måste vara pragmatisk 🙂

    Man kanske inte ska sluta publicera på facebook eller behöva betala en facebook-skatt (?) men man kan säkerställa/ställa krav på leverantören att serverhallen man använder sig av är så grön som möjligt eller byta leverantör, med tanke på hur mycket energi en datahall och den data vi använder förbrukar… Värt att repetera IT-industrin släpper ut DUBBELT så mycket koldioxid som flyget!

    Lika mycket som man källsorterar så borde man ‘källsortera’ sin data, ex radera mail är en bra sak att spara på energi på, och radera papperskorgen på mailen. Många har tiotusentals mail eller till och med hundratusentals mail i papperskorgen, tänk den energi servern förbrukar genom att lagra all den data…. 😀

  2. Mycket bra skrivet, N! Det stämmer, flygets CO2-utsläpp utgör 2 % av de globala utsläppen. Det betyder inte att man kan fortsätts flyga helt aningslöst men det man också måste göra är att minska sin konsumtion av annat. Transporter och industri står för enormt stora delar av CO2-utsläppen och båda dessa poster är relaterade till konsumtion av varor.

   Precis som du skriver använder IT-branschen enorma mängder energi. Även finansbranschen. Att utvinna bitcoin drar lika mycket energi som för ett helt lands förbrukning (se Netflix Explained- avsnittet om Bitcoin).

   En duktig CSR-manager tittar på alla era områden, inte bara flyget:

   1. Så himla intressant diskussion! Måste ändå säga att bollen är i rullning gällande förbättring av flyget, så även tillverkningsindustrin även om det går långsamt… Men hör väldigt lite om IT-industrin, i debatter och inom politiken, med tanke på att den dubblat utsläppen på bara 10 år, tänk då på vad som kan hända om ytterligare tio år med tanke på utvecklingstakten?

   2. Blir så missvisande att säga vad flygning utgör globalt sett, tycker jag. De allra flesta i världen har inte råd att flyga och därav ”lägre %” men vi som har råd att flyga nyttjar ju detta till absurdum.

    Det kan betyda, som det antagligen gör i Bellas fall, att flygutsläppen är hennes enskilt störst utsläpp oavsett om det ”bara” är 2% av de globala utsläppen. För henne kanske just flyguttläppen står för 30, 40 eller rent av 60% och vore därför en jävligt effektiv och nödvändig sak att jobba på att minska..

    1. Inte alls missvisande, snarare tvärtom. Man måste utgå ifrån fakta och inte populism!
     Åter igen IT-industrin släpper ut dubbelt så mycket som flyget, bollen är i rullning gällande flyget inte inom IT, med tanke på utvecklingstakten är det skrämmande att det inte pratas om det…tror nog Isabellas utsläpskvot har samma relation dvs dubbelt så mycket IT som flyg 🙂

 51. Jag må vara naiv men jag litar på Löwengrip. Hon förutser klimatfrågan som Bert Karlsson förutser flyktingkrisen – finns det business i den (pengar att tjäna) är de där.

  Entreprenöriellt sett är klimatet framtiden. Där kommer vinsterna finnas, och ingen influencer eller VD med självaktning kommer kunna titta åt ett annat håll. Bella har fattat. Och jag tror hon gillar utmaningen.

  Sen kanske inte en Corporate Social Responsibility Manager är lösningen, men en bra bit på väg.

 52. Bra av dig Isabella!
  Hade vi inte haft företagare som Isabella så hade Sverige varit ett U-land och då hade ingen i detta kommentarsfält förmodligen vetat vad global uppvärmning är för något. Global warming är ett internationellt problem som blir mycket mer påtagligt för mig som bor utomlands. Vi ska inte ”shamea” entreprenörer som betalar våra barns skola och vår sjukvård, vi måste uppmuntra fler att starta eget för att det bygger vårt land. Vi kan inte sluta resa, det finns inte på världskartan, därför måste vi satsa stort på grönt flygbränsle så att vi där istället kan minska utsläppen.

  1. Jag önskar att jag hade kunnat säga att du har rätt. Men enligt forskningen kommer det krävas BÅDE beteendeförändring och ny teknik om vi ska ha någon chans på den här jorden.

   Skulle alla plan börja gå på biobränsle skulle vi behöva använda ALL odlingsmark, och det skulle alltså inte bli något kvar till mat.

   Vill du läsa mer så kan du kolla in Naturvårdsverkets rapport om hur de svenska miljömålen ska kunna uppnås. Där står b.la:
   ”Naturvårdsverket bedömer att antalet flygningar behöver minska om utsläppen av växthusgaser ska kunna minskas i tillräcklig takt. Vi bedömer inte att det är troligt att de tekniksprång som behövs kan ske så snabbt att enbart ny teknik kommer att räcka för att minska utsläppen från flyget” (s.34)
   https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6865-3.pdf?fbclid=IwAR111OqSF3Yax-kV10siLE7Tlrfic2l9olRJv1Jttg8sGKUKmaRJyD4B4mQ

 53. Bra, vad bra initiativ! Bra början!

  En sak bara; ”Jag kan inte sluta resa” – det finns ju flera uppenbart onödiga ”privata” resor (helt privata är de ju inte, eftersom de frontas på din blogg som du tjänar pengar på, men du reser inte i ett uppenbart jobbärende som är tydligt för oss ivf) som du borde kunna dra ner på rejält och göra en jättestor skillnad.

  Hoppas du menade att skriva ”Jag kan inte sluta resa HELT”

 54. Bra! Men glöm inte att många resor kan ersättas med digitala möten så mitt tips är att värdera resandet och se hur många av dina resor som är ett måste och vilka som kan hanteras digitalt.

 55. Jag får en känsla av att detta är nödvändigt för att du får så mycket kritik, men jag hoppas också att du på riktigt ändrar ditt sätt att tänka och inte bara gör det här för att ”plocka poäng”. Att du måste fortsätta flyga tror jag inte på. Kanske någon enstaka jobbresa (som kan kombineras med semester) men alla privata resor är ju inte nödvändiga. Ta tåget. Semestra i Sverige. Stanna hemma i ditt hus som du ju älskar (!) ibland… Klimatkompensation kan aldrig köpa en fri. Det är som att begå ett brott och sedan gå och bikta sig…

  Vi har ju sett flera gånger förut att du har en förmåga att tro stenhårt på en sak och sedan ändra dig totalt, och i det här fallet väljer jag då att vara hoppfull och faktiskt tro att du kan ändra ditt beteende i dessa frågor. Tänk vad du skulle kunna inspirera andra, och vilken förebild du skulle kunna vara. DET är mycket mer innovativt och framåtsträvande att jobba med dessa frågor än att lägga tid på en klon av sig själv. Och med tanke på ditt stora intresse för att läsa och lära sig saker: börja läs om klimatet. Kanske kommer du hitta en helt ny värld att engagera dig i?

  Håller tummarna! Lycka till!

 56. Bra. Sent ska syndaren vakna. Men du MÅSTE dra ner på dina resor. Klimat”kompensation” säger alla forskare, bla Rockström, inte på något vis kompenserar för alla flygresor. Men om du anställer en CSR som bryr sig på riktigt och inte bara vill gröntvätta dina varumärken kommer hen att berätta det för dig, att resorna måste få ett slut. Fram till du drar ner drastiskt på dina flygningar och konsumtion är det fortsatt bojkott från mitt håll. Ser fram emot med spänning hur du kommer förändra ditt levnadssätt och bolag, på riktigt.

 57. Riktigt bra strategi, tror det kommer gynna era företag i längden då hållbarhet och miljön är viktiga frågor för konsumenterna. Jag jobbar på ett stort bolag och vi ser mer och mer att våra beställare efterfrågar att vi följer upp vårt företags CO2 utsläpp, när vi tex bokar resor inom vårt resesystem så kan man se vad det är i CO2 och företaget kan läsa ut rapporter. Vi är inte helt i hamn än men så länge man jobbar aktivt med det så gör man något.

 58. Tummen upp! Jobba med med detta på ett seriöst sätt, annars kommer du att få kommentarer om greenwashing. Kör hårt!

 59. Hej! Jag avföljde dig på IG pga din livsstil, jag menar resorna och din konsumtion. Sprang på detta ditt inlägg och är beredd att omvärdera min syn på din livsstil men det är verkligen upp till bevis! Kommer inte räcka att du har en anställd som ser till du klimatkompenserar dina resor, det vill ju också till att faktiskt förändra din livsstil. Vilket nog är svårt (hoppas jag har fel!) eftersom ditt entreprenörskap bygger på just konsumtion av saker och upplevelser. Vill gärna se dig ta tåget en weekend och få dina förslag på köttfri mat, hur du inte bara köper nytt utan också gör om det du redan har. Då stiger du i mins ögon men jag är ändå sååå glad att du äntligen tar upp frågan! Pepp!

 60. Du skulle om något vara en ”innovativ” företagsledare som du SLUTADE flyga helt och hållet. Finns ju teknik och sådana ”innovativa” lösningar för att mötas på distans och arbeta tillsammans.

 61. Bra initiativ! Hoppas på att få höra längre fram vilka åtgärder som vidtas osv, så att vi får hänga med på din miljöresa

 62. All respekt till dig som bemöter kritiken istället för att blunda för den, men precis som många andra skrivit fungerar inte klimatkompenastion som åtgärd när läget är så pass allvarlig som det är. Vi alla måste tillsammans ändra hur vi reser, äter och konsumerar! Det som förvånar mig i denna fråga är att ingen av de influensers som har mest inflytande tar lead på denna punkt och ser det som en USP och nyttjar det oändliga möjligheter som finns inom detta område, och då också kan sova gott på natten. Tänk på dina barns framtid! Jag gissar att du vill kunna se dem i ögonen i framtiden när torka och översvämningar hör till vardagen och matbrist, flyktingkris och ännu större rädsla för framtiden råder och kunna säga att jag gjorde vad jag kunde.

 63. Hatten av! Tack, du har stora möjligheter att påverka många. Tack för att du har bestämt dig för att göra det!

 64. Wow vad rolig läsning! Är glad att någon av er såkallade influencers möter kritiken kring ert sätt att leva på detta sättet. Det är många av de andra som blundar för denna fråga, vilket är så otroligt sorgligt och för oss ”vanliga svenssons” som försöker allt vi kan, och är en lika stor del av vårt gemensamma klimat kan bara stå på sidan och se på hur vissa andra flyger och äter upp vår allas koldioxidbudget. Det är frustrerande och man känner en maktlöshet. Vi blir starka tillsammans och att fler och fler personer med makt, förebilder och som syns tar ansvar och adresserar problemet applåderar jag dig för.

 65. Hej!

  Mitt förslag är att du reser med tåg. Flyg går inte att kompensera på samma sätt som utsläpp högt upp i atmosfären. Läs på mer i ämnet så blir det lättare att avstå flyget. Det kommer också att vara flygskam alla pratar om snart. Ingen reklam alls vill säga. Man vill ju inte vara den som gjorde reklam för att heja på vandringen mot hothouse earth…

  Vänligen

  Teresa Soler, Ekerö

 66. Äntligen!! Tack för att du ger respons och din syn på denna fråga. Detta är en bra och viktig början. Jag tror med all säkerhet att du med tiden kommer se över ditt flygande/dra ned på det samt din konsumtion. Det är oundvikligt. Delge oss gärna ofta med denna nya resa. Det är faktiskt enda anledningen till att jag kommer läsa din blogg framöver.

 67. De flesta som kommenterar härinne är lika grovt aningslösa som de är hetsiga i sin iver att få hoppa på värdesignaleringståget och minsann proklamera hur goda och upplysta de är.

  Tänk ett varv extra och begrunda exakt hur försumbara svenska resenärers vanor är i förhållande till påverkan som uppstår när avsevärt mer tätbefolkade utveckliungsländers ekonomier stärks (vilket i varje fall enligt min mening är en bra sak..) och ”småstäder” i Kina kan bygga flygplatser så ytterligare ett par miljoner människor per ”by” för vilka resande har varit helt omöjligt plötsligt får möjlighet att se världen, jobbpendla eller nöjesåka hem till familjen från sin studieort. Facit: om så samtliga svenska influencers gör avkall på precis allt & flyr till skogs för att leva på nedfallna kottar & solstrålar fångade i en burk & hela Sverige följer efter blir effekten i bästa fall försumbart låg.

  Bara en sån sak som att fler får tillgång till något så banalt som en tvättmaskin och annan energikrävande i-landsutrustning (vilket åter igen ju är bra..) har större påverkan än vad vårt lilla ångestdrypande land kan påverka med all sin självuppoffring.

  Och eftersom vi ju vill se fattigdomen minska och önskar fler en så hög levnadsstandard som möjligt så är tekniskt omställning prio 1. Tekniska innovationer och de som skapr dem måste uppmuntras, befrias från skatt och ges alla tänkbara incitament liksom early adopters av hållbar teknik. Transportindustrin går redan på knäna, inga superförhållanden för att investera i nya maskinparker, r&d m.m. Jo, flyget måste växa, vara billigt, tillgängligt men också modernt och hållbart. Glöm inte att flyg bortsett från thailandresenärer ofta fraktar saker ni inte vill vara utan.

  Men för all del, fortsätt hata och skamma och tro att mediciner växer på apotekshyllorna och de trendiga quinoabullarna på icas bakgård.

  1. Lite raljant kanske, men ett centralt perspektiv. Visst får var och en handla efter samvete, men det ändrar inte att det faktum att det är bland annat länder som Kina som avgör klimatutvecklingen. Kina är ett fantastiskt land med häpnasväckande historia och utveckling på många sätt, men de visar ingen samarbetsvilja på internationell nivå och regeringen har en brutal människosyn som bland annat visar sig genom fängsling och tortyr av meningsmotståndare. Sverige kan försöka göra vad det kan, men det kommer inte handla om mycket mer än självspäkning snarare än faktisk förändring.

 68. Bra att veta och tänka på: Det går inte att klimatkompensera för flygresor. När utsläppen ligger i atmosfären stannar de där i genomsnitt i 500 år och absorberar värme vilket leder till klimatförändringar.

 69. Bra första steg! Jag var på en intressant föreläsning igår som bland annat handlar om att omvärdera sin affärsmodell i grunden, inte klistra på hållbarhetstänk ovanpå det en redan sysslar med. En bra CSR-chef kommer att kunna hjälpa dig med den processen. Sätt målet högt – inte på att bli ett co2-neutralt företag – utan ett co2-positivt! Som bidrar till att binda mer koldioxid än det orsakar. Skynda dig för det är bråttom med klimatkrisen och stort lycka till!

 70. Fast du kan ju dra ner på flygandet, åka tåg mer, telefonmöten och det idiotiska (och aningslösa) i att flyga en stylist till london för att köpa klänning, flyga hela teamet till Åre för några dagar där, flyga till Gstaad för några dagar där. Det är aningslöst. Inte heller behöver du med dig ett helt gäng stylister och MUA på resor. Din fläkt från Dyson var ju sååå bra och enkel att du kan ju fixa det själv. Sedan behöver du ju inte konsumera så mycket. Hudvård, kläder, prylar. Allt bidrar! Hur länge har du tex en bil.
  I min familj planeras resa till Italien i sommar. och vi kommer ta tåget. Med barn, och då tänker vi inte vara borta länge.

   1. Så för att jag tycker att hon kan dra ner på konsumtion och flygande så ska jag och min familj stanna borta? Skärp dig. Lär dig hålla dig till sakliga argument och sluta vara elak bara för att vi inte håller med varandra.

  1. Maria! Kan du berätta hur ni tar tåget till Italien, vilken rutt? Skulle vara kul som inspiration att få veta hur man som familj smartast kan ta sig dit?

   1. Jag utgår från Malmö så om en hoppar på tåget typ 7.30 åker du till Hamburg, från Hamburg till München och i München hoppar du på nattåget och vid 9.30 är du i Rom. Verkar gå lika bra till Venedig eller verona. Om du på allvar är nyfiken finns en ganska stor grupp på FB som heter tågsemester. Där delar folk tips och inspiration.

 71. Ingen sextonåring ska behöva hjälpa vuxna ur klimatansvar.
  Ingen CSR-person kan hjälpa dig att kompensera bort ditt klimatansvar.
  Om du inte är intresserad av att ändra din livsstil eller att bygga företag som är hållbara i grunden är det bättre att köra på som du gör än att kidnappa hållbarhetsuttryck och greenwasha dina företag så att du kan fortsätta lyxresa till Dubai och skylla det på ditt jobb.
  Du är inte först i världen med att arbeta internationellt, många löser det hållbart. och som flera andra skriver – du behöver inte lägga upp de resorna. men tänk kommande generationer istället. hur är en modern affärskvinna? som inte sabbar planeten för sina barn?

 72. Kör alla i kommentarsfältet elbil och åker enbart på cykelsemester? Ni äter alla också veganskt förmodar jag? Och använder sol- och vinddriven el? Måste nog vara så. 🙂

    1. Tror inte alls hon är en promille. Tror fler än du tror tänkte top miljön, i alla fall i millenials generationen och tycker alla som inte gör det borde börja nu. Jag kör elbil, är vego, försöker leva så minimalistiskt som möjligt, källsorterar, reser med bil eller tåg osv.

  1. Nope, jag åker kollektivt och spenderar oftast semestern hemma. Har flygit ca fem ggr de senaste tolv åren. Åker alltid tåg eller buss inom Norden. Självklart äter jag vegetariskt men kallar mig lakto-ovo flexitarian. Själv då?

 73. Hälften av vad alla skriver handlar rent av den trötta svenska avundsjukan. Skulle vilja er hoppa på alla svenskar som MÅSTE till Thailand varje år (men det är en familj en gång om året). Självklart kan man resa på marken, men hur i helvete ska människan hinna med allt då?
  Jag flög till och från Gotland förra veckan, till Bali nästa vecka och kommer efter det resa vidare lite inrikes i Asien. Det är ingen som bryr sig om det för jag är inte en offentligperson.
  Sålde bilen för att jag skulle åka mer kollektivt i Sthlm, men t-banan är den sämsta uppfinning Sverige har då den aldrig går som den ska.
  Skulle heller aldrig utsätta mig för SJ då halva redan spenderas stilla ståendes på ett spår någonstans i skogen för att det ligger ett löv eller dylikt på spåren. Så där av väljer jag flyg och bil! Vad reser ni alla andra med när ni hittar billigaste resan med Tui till Turkiet eller någon annan all in clusiv resort, cykel?
  Se det positiva att människan försöker börja med en förändring. Det är väl mer än vad många andra har gjort.
  Tror inte för en sekund att alla som kommenterar gör så mycket mer för den här miljön än om möjligen källsorterar. Kolla hur mycket era budgetkläder förstör jorden istället.
  Innan ni trycker ner en så otroligt framgångsrik och hårt arbetande kvinna kolla för fan till er själva! Jag blir mörkrädd på vart världen är på väg! Tänk er själva om det hade vart egna barn som gjorde samma sak som hon gör! Då hade bilderna på tacomysen och idol bytts ut till hur stolta föräldrar ni är över vad era avkommor åstadkommer! Höj er!
  Börja med att slippa all plast som hamnar i våra hav! Rakhyvlar, tandborstar, alla engångsartiklar, fryspåsar osv!
  Börja mer er själva!!

  Borde vara telefonnummer och bild på alla som kommenterar för ni skulle inte ens våga öppna käftet om Isabella eller någon annan ringde upp er eller om ni skulle behöva stå och säga allt ni skriver ansikte mot ansikte!

  Tack för mig

  1. Jonas, det där stämmer ju inte! Jag reser väldigt mycket i mitt jobb, alltid tåg, och det är nästan aldrig förseningar. Visst händer det ibland men det händer ju flyget också. Kollektivtrafiken i Sthlm tycker jag funkar fantastiskt men passar inte det finns det ju alltid cykel med eller utan el. Jag tar mig överallt med min elcykel, på vinter är det bara på med dubbdäck.

  2. Fast det stämmer ju inte. Nu bor jag inte i stockholm utan i Malmö. Jag cyklar till jobbet, det går hur bra som helst. Jag semestrar inte i asien utan tar tåget till medelhavet. Jag köper inte kläder om jag inte behöver, likadant med skönhetsprodukter och inredning. Kör jag bil så har jag miljöbil. Jag reser en hel del med SJ och tycker att de för det mesta går som de ska. Jag har med påsar när jag handlar och undviker plast. Jag äter vegetariskt (ok jag äter fisk och vilt) Jag försöker INTE visa hur duktig jag är (för det är jag inte, det är ju inte ens jobbigt) utan vill bara påpeka att jag minsann gör mer än att sopsortera. Jag är inte det minsta avundjuk på Isabellas liv. Jag hade inte velat byta en minut. Jag vill inte för en sekund trycka ner henne men jag vill att influencers tar sitt ansvar, ser vad de bidrar med. Isabella reser mycket och inspirerar till en hel del konsumtion. DET vill jag att hon ska ändra på. Och det hade jag LÄTT kunnat säga till henne om vi setts.

 74. Ett bra iniativ! Jag tror att ett av de första åtgärderna blir att glömma drömmen om ett privatflygplan. Kanske göra om den: att du kan köpa ett när det finns flygplan som går på vatten 🙂

  1. Förstår hur du tänker, men i en tid då vattenbrist råder och på många ställen är på väg att ta slut (tex iran) så känns ju även det lite fel.

 75. Du kan visst resa mindre än vad du gör Isabella. Du är nog den influencern (som jag följer) som reser allra mest både privat och i arbetet. Du skulle lätt kunna halvera ditt resande med flyg!!! Hört talas om skype eller?

  1. Det folk inte förstår är att om ens företag ska växa så som Isabella vill så måste man vara på plats. Man kan inte bygga en lika bra grund hos personer på andra sidan jorden via Skype som när man möts personligen.

 76. Hej!
  Så otroligt kul att du tar kritiken och vänder den till möjligheter. Jag hoppas att du hittar någon som hjälper dig med både dina resor och hela verksamhetens miljöpåverkan. Jag tänker hur du bor och hur du beter di på och under dina resor påverkar också. Jag vet att du är ny på detta, men tänker att när du skriver CSR och annan välgörenhet… CSR handlar inte om välgörenhet. Det finns visserligen en el del gott i att använda vinsten till att ”ge tillbaka” till olika samhällsprojekt oavsett om det är på regional eller globalnivå. Men i grund och botten handlar hållbarhet om värderingar och om att utveckla företaget i positiv riktning. Hållbarhet per definition tar in människor, miljö och ekonomi – annars skulle ingen vilja arbeta med detta! Genom att bli trovärdig i ditt hållbarhetsarbete öppnar du upp möjligheterna för en helt ny målgrupp att se upp till dig och gilla dina produkter – med en utökad målgrupp ökar också omsättningen, för i grund och botten är det vad man vill när man skriver företag. Hur du reser handlar inte bara om att flyga mindre eller klimatkompensera, det handlar om att ändra sätt att leva, resa och värdera tid, om att planera livet, arbetet och dina resor bättre och faktiskt ställa krav på dem du åker och träffar och pratar med. Tex genom koordinerade resor utifrån geografiskt läge eller virtuella möten. Tex genom train-office som ökar kreativiteten och gör att du kan resa långsammare, utan att förlora arbetstid. Vilka val du sedan gör på plats har också stor betydelse, vilka transportmedel använder du? Kan du påverka de som beställer dig/vill möta dig att bara skicka hållbara taxibilar osv. Dricker du vatten på flaska eller tar du med din egna. Det kan verka brett och ibland små saker – men det handlar om små saker som speglar vem du är, och i detta fall vem du vill bli! Jag önskar dig all lycka till och ser fram emot att följa din resa mot en hållbarare livsstil!

 77. Att anställa en CSR-manager är bara smink för ett företag. Vill du göra klimatnytta på riktigt gäller det att ständigt ifrågasätta varje sak man gör. Måste detta diskuteras på ett möte, eller kan man ta det över mail? Är ett telefonsamtal bättre, eller är kanske en videokonferens bästa lösningen.
  Kan det vi gör göras bättre. Går det att producera produkten lokalt, eller finns det stordriftsvinster som gör att det totala utsläppet blir mindre om produkten produceras på ett ställe och sedan levereras ut därifrån.
  Ska vi tillverka mot lager på spekulation, eller är produkten så specialiserad att det är bättre att tillverka mot order. Kan kunden vänta helt enkelt, eller är det ett rimligt krav från kund att produkten finns för omgående leverans.
  Detta är frågor som inte ska hanteras av en CSR-manager som med tiden inte har mandat att agera, dessa är frågor som bör hanteras av företagets ägare om det är frågor företaget tar på allvar.

 78. Men herregud- vissa är aldrig nöjda!! Är ALLA här så väldigt perfekta? DET viktigaste är väl att man som företag eller privatperson gör NÅGOT. Det är ju faktiskt så att INGEN kan göra ALLT men alla kan göra NÅGOT.
  Intressanta tankar Isabella! Kul! Jag tror inte lösningen är att alla slutar flyga – det handlar om andra lösningar. Hur vet vi inte än. Dessutom är det orealistiskt att sluta resa nu när världen är global, det är min åsikt. Jag kommer inte ha dåligt samvete för mina ev kommande semesterresor! Jag väljer kollektivt i vardagen och det är miljötänk. Heja dig Isabella!

 79. Hej Isabella,
  Jag är kommunikationschef på flygbolaget Norwegian och vill bara tipsa om att när du ska flyga till New York så kan du välja Norwegian och därmed flyga med det mest bränsleeffektiva flygbolaget i världen som flyger över Atlanten (Läs mer här: https://media.se.norwegian.com/news/norwegian-aer-vaerldens-groenaste-flygbolag-oever-atlanten-331070)
  Det är en enorm skillnad i hur mycket gamla och nya flygplan släpper ut. Norwegian har en av de yngsta, modernaste och mest miljöanpassade flygplansflottorna i världen. Vill du flyga grönt – välj rött 🙂
  Slutligen vill jag skriva att du är fantastisk på alla sätt och vis!
  Mvh Charlotte

  1. Om man envisas med att flyga under brinnande klimatkris finns det säkert bättre och sämre bolag att välja. Men sanningen är den att det inte är hållbart alls att flyga. Vi måste sluta med det. Idag helst.

 80. Hej Isabella,
  Jag är kommunikationschef på flygbolaget Norwegian och vill bara tipsa om när du ska flyga till USA kan du välja Norwegian för ett mer hållbart resande. Vi har för andra gången utsetts till världens mest bränsleeffektiva flygbolag på transatlantiska linjer av det internationella miljöinstitutet The International Council on Clean Transportation (ICCT).

  Lycka till med allt Isabella!
  Det är utsläppen som ska minska – inte resandet!

  1. Hej Charlotte,

   Jag tycker det är jättebra att du tipsar om miljövänligare flyg, och hoppas att fler väljer er när de väl måste flyga, men att säga att resandet inte måste minska tycker jag är vilseledande.

   Här kommer ett par citat från en artikel i Aktuell Hållbarhet (länk nedan), som förklarar varför vi absolut måste ändra våra flygvanor.

   ”Koldioxidutsläppen från den europeiska flygsektorn väntas stiga med åtminstone 21 procent till år 2040. Prognosen kommer från en i en ny rapport från Europeiska miljöbyrån.”

   ”Rapporten visar att utsläppen per passagerarkilometer väntas fortsätta minska, exempelvis genom en genomsnittlig bränsleförbrukning som väntas falla med 12 procent till 2040. Samtidigt visar prognosen att antalet flighter väntas öka med 42 procent fram till samma år, jämfört med år 2017. Europeiska miljöbyrån menar därför att tekniska förbättringar inte räcker hela vägen för att flyget ska kunna minska sina utsläpp.”

   https://www.aktuellhallbarhet.se/flygets-koldixoidutslapp-vantas-oka-med-21-procent-till-2040/

 81. Detta var rolig läsning! Gör nu som du säger och ta in en erfaren person med gedigen kunskap i dessa frågor. Det kommer bli det allra bästa och kommer göra dina bolag ännu mer moderna.

 82. Bra Isabella! Du ligger långt före andra influencers som bara kryper ihop i försvarsposition och beter sig som barn när de blir ifrågasatta. Kom ihåg att du kan göra stor skillnad – om du du ändrar dina vanor och får andra att göra det kan du vara med att driva en förändring som räddar miljontals människors liv. Kom också ihåg att även om du behöver resa, behöver du inte flyga. Många destinationer kan nås med tåg och båt och resten kan du låta bli – du har ju internet. Jag hoppas verkligen att du går in för det här, det betyder väldigt mycket för vår planet och mänskligheten. Tack!

 83. Bra att ta in en person som kan syna hur ni jobbar kritiskt men egenintresset skiner tyvärr igenom för mycket för att det ska vara förtroendeingivande, först när bolaget synas för sin ”hållbarhetspolicy” agerar du/ni.

  Att du inte vetat innan hur du ska göra är tyvärr b-s, det krävs ingen specialistkompetens för att förstå att det handlar om att dra ner på flygande och konsumtion (du har f.ö fått många tips/råd om detta av dina läsare de senaste åren)

  Hoppas du tar detta på allvar nu och att detta inte bara blir en fasad för att rättfärdiga fortsatt överkonsumtion och ohållbara resvanor. Ser fram emot att snart läsa om konkreta åtgärder!

 84. Hej bra att du försöker få till en förbättring! Tyvärr finns det inte utrymme alla för flygresor som det ser ut just nu, inte ens med sk klimatkompensation. Koldioxidutsläppen försvinner inte för det.

 85. Du kan inte sluta resa!? Jösses.. Du gör bara bort dig ännu mer när du skriver så. Du bör dra ner på alla dina nöjesresor, din överkonsumtion OCH dina företagsresor – använd Skype! Och att anställa en CSR är bara ett sminklager för företaget.. Hela bloggposten är bara så pinsam!

  1. Flyget kommer inte sluta. Jag skulle säga exakt samma sak som Bella; jag kan inte sluta resa. Vissa resor vill jag inte sluta med, och andra kan jag bokstavligen inte skippa. Världen kommer bli mer sammanflätad, inte mindre, och det tycker jag är bra. Nyckeln är att hitta ett grönt flyg istället eller att klimatkompensera för alla flighter.

 86. Wow, mycket snömos. Sammanfattningsvis alltså: Du tänker inte göra något för att ändra dina utsläpp men känner dig obekväm med att bli kallad aningslös så du tänker anställa en person för att få det att verka som att du bryr dig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..