Torsdag hemma

När jag kom till förskolan idag sa Sally ”mamma, vi brukar ju få något från dig när du kommer hem så jag har gjort något till dig. Du älskar ju halsband”. Så himla fint.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Kvällen blev inte så lugn som jag hade hoppats på men så blir det ibland. Jag har aldrig någonsin varit med om så mycket kaotiska situationer som hänt privat på samma gång. Är det inte det ena så är det de andra. Herregud.

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

När vi kom hem var kock Matilda här. Jag och Lovisa åt bakad aubergine med grönkål och kikärtor. Barnen fick en hälsosam pizza och jag snodde en del av deras ajvar. Så gott.

Imorgon väntar en fullspäckad fredag. Jag träffar Christina Stenbeck på lunch, det ser jag fram emot. Världen behöver kvinnliga förebilder och hon är definitivt en av mina.

 1. Oj, stort luncha med henne!
  Du har ju skrivit en del om din livvakt, läste att han slutat hos dig? Hoppas du har det skydd du behöver och känner dig trygg. Och barnen förstås.
  Kram

 2. Vad anser ni om vårt samhälle? Många som lever på socialen hela livet fast dem kan jobba, medan andra sliter hela livet och har knappt så de klarar sig när de går i pension..orättvist tycker jag! Man borde införa regler för dem som får socialbidrag max 2 månader annars slänga ut dem. Många utnyttjar systemet idag!

  1. ”de” kan jobba heter det, inte ”dem kan jobba”.
   I övrigt är din kommentar ganska välskriven med tanke på hur otroligt korkad den är.

  2. Kasta ut dom på gatan menar du? Bättre att sätta dom i arbete för bidraget istället då kommer inte det låga socialbidraget bli lockande längre.

  3. Om jag bara hade fått soc i 2 månader så hade jag bott på gatan nu. Du vet antagligen inte alls hur det fungerar och bör därför inte skapa debatt om det. Jag har idag två jobb så bara för att du tror att vissa utnyttjar systemet så gör inte alla det. Det är inte lätt att leva på soc om det är det du tror. Lite ord topic till detta inlägg…

  4. Jadu Moa.
   Säga vad man vill om samhället, men ditt förlag är bara så råpuckat att jag inte ens vet vart ska börja, så jag struntar i det. Bättre lycka nästa gång med tankebanan.

  5. Sjukskrivning vid utbrändhet kräver långt mer än 2 månader för att lyckas ta sig tillbaka och kunna arbeta normalt, för att inte tala om traumatiska händelser som kan ge men hels livet. Själv tycker jag att vi ska satsa mer på sjukvården och mental hälsa.

  6. Max 2 månader och sedan slänga ut dom? Många människor i behov av socialbidrag skulle dö. Kanske vore bättre att utreda ordentligt?

  7. ”Slänga ut dem”… är det invandrare du pratar om eller ska man slänga ut alla svenskar som också går på bidrag?

   Och om man ska ha lite perspektiv är två månader med socialbidrag ingenting, vare sig för en invandrare eller svensk.

  8. Och vad ska hända efter de två månaderna? Slänga ut vart? Bo på gatan? Det är ju för att slippa det och skydda människor vi har bla. bidrag.

   1. Moa! Jag vet inte vem du syftar på när de handlar om bidrag från social, men alla människor kan hamna där och behöva deras hjälp. Ibland handlar de inte om att människor är lata och inte vill arbete, men de finns givetvis sådana också. Om du tror att de är fett att leva på bidrag från socialen så är du helt vilse i pannkan. Du får pengar till dina räkning.. Alltså hyra, el och sånt som räknat till daglig basis i räkningar. Du får inte många ören över till mat, kläder och nöjen kan jag tala om. Man vrider in i de sista på varandra krona för att ska gå runt. Du får heller inte ta emot swisch eller insättningar på ditt konto för då drar de bort de nästa månad. Jag har haft hjälp av socialen för att där jag bor så är de svårt att få tag i arbete. Nu har jag ett arbete sedan två år tillbaka och är evigt tacksam för att slippa vrida på mina kronor och ören.

  9. Förstår inte riktigt vad du menar med ”slänga ut dem”. Kan du utveckla? Så om jag går på socialbidrag och det går över 2 månader, vart ska jag slängas ut?

   1. Tror hon menar att de ska slängas ut från själva ”systemet”, så att det bli fler hemlösa/uteliggare antar jag…

  10. Gud vad trött jag blir på långsinta människor.
   För det första heter det ”ekonomiskt bistånd” och inte socialbidrag!

   Jag har själv haft det i 2 månader när min sambo lämnade mig med 2 barn. Jag hade precis avslutad en mammaledighet och var arbetssökande. Det är inte kul att få bidrag. Den som tror att man blir rik och lever bra på det har fel. Jag fick knappt så jag klarade mig.

   Det täcker långt ifrån vad det kostar att leva i Sverige och du får inga extrapengar till tex julklappar. Jag fick låna av mina föräldrar för att ha möjlighet att ge barn en värdig jul.

   Bidraget är beräknat efter existensminimum och det finns inga undantag. Du måste gå igenom en lång procedur innan du ens blir beviljad bistånd. Dem vill ha kopior på allt. Kvitton och fakturor, pass o.s.v. Du får inte ha pengar på banken. Har du pengar på banken måste dessa användas som inkomst och du nekas bistånd. Du får heller inte ha föräldradagar kvar för då anser dem att du ska vara föräldraledig och leva på den inkomsten från försäkringskassan.
   Du måste även vara inskriven på arbetsförmedlingen, redovisa att du aktivt söker arbete både till arbetsförmedlingen och kommunen, redovisa räkningar varje månad, ansöka om bostadsbidrag osv. Oerhört påfrestande.

   Jag tror inte det finns nån som mår bra och njuter av att ha ekonomiskt bistånd. Det är väl ingen som vill bli kontrollerad och tillsagd hela tiden. Man vill vara självständig, ha råd med räkningar och att sätta lite guldkant på vardagen då och då.

   Problemet är utanförskap,psykisk ohälsa, missbruk och långtidsarbetslöshet/sjukskrivningar. Dem faktorerna skulle jag tro gör att man hamnar här och behöver bistånd. Och sen när man väl fått beviljat bistånd och lever på existensminimum blir man ännu mera utanför och detta kan leda till depression. Har man en depression är det svårt att orka ta tag i sitt liv och kämpa för att förbättra situationen.

   Det är heller inte lätt att få bostad eller arbete när du har ekonomiskt bistånd

   Det är jättebra att Sverige har detta skyddsnät men det behövs fler åtgärder för att människor inte ska behöva hamna här. Inte sparka på dem som redan ligger.

   1. Fanns det verkligen inga arbeten som städare, mc Donalds, personlig assistent, vårdbiträde, vikarie inom förskoaln eller liknande du kunde ta? köper inte att det är omöjligt att få arbete. Man kan alltid hitta ett jobb, alltid!

    1. Nej N, så är det inte. Skulle jag söka jobben som du nämner skulle jag inte få de för att jag är för överkvalificerad. Anställer ett sådant företag mig förstår de att jag kommer att fortsätta söka jobb, och att de då snart måste lägga ny tid och energi på att rekrytera en ny person. Där av får jag inte jobbet. Simple!

  11. Jag betalar gärna skatt så att andra inte behöver arbeta som inte kan. Tror det är en fet myt att folk ”utnyttjar” systemet såklart det finns nån som gör det. Men det finns fler ”rika” människor som utnyttjar andra kan jag tala om. Stör mig mer på stora företag som tjänar massa pengar på att Utnyttja billig arbetskraft. Du är totalt ute å cyklar. Varför sparka på nån som redan ligger mer???

 3. Vore fantastiskt om du bad Matilda skriva ner recept på den mat hon lagar och som du sen lägger upp på bloggen. Alltså så att vi läsare får receptet tillsammans med bilderna 🙂

  1. Ja skulle säga en blandning av svenskt och finskt utseende har hon.Inte ett typiskt ryskt utseende.Om man genereliserar alltså.

   1. Ha ha ja så tänker jag med ofta. Att folk orkar. Skillnad om det är helt fel person, då kan man rätta men ett stavfel…

 4. Bakad aubergine är något man verkligen ser ÖVERALLT just nu… Borde väl testa laga själv, bara man orkar, haha 🙂 Varför ska det va så himla svårt att ”orka” testa nya maträtter? Åh.

  Håller förövrigt med övriga kommentarer här, vore jättekul om du skulle börja lägga ut recepten på alla fantastiska maträtter!

 5. Hoppas du får en bättre dag idag. Hade en rätt så dålig dag jag med igår men idag är det en ny dag, det är dessutom fredag och snart helg. Ser fram emot att få vara med familjen, fika med vänner och bara vara ..

  Trevlig helg

 6. Hej!

  I och med att Annie Lööf inför valet fick kommunicera till dina läsare genom dina kanaler skulle jag tycka att det vore intressant att höra vad du tycker i frågan om en S-statsminister med C i ryggen?

  Mvh
  Caroline

  1. Jag undrar samma! 🙂 Annie Lööf sitter ju verkligen i en svår sits, för det blir folk som blir missnöjda hur hon än gör. Men ändå intressant att höra din åsikt! 🙂

  2. Åh, jag är med nyfiken på hur du tänker kring Centern och Annie Lööfs agerande! Snälla skriv något om detta! 🙂

  3. Särskilt en regering med MP- känns som att Isabellas leverne är den exakta bilden på hur MP INTE vill att man ska leva. Hoppas deras politik nu hoppar upp och biter henne i rumpan.. flygskatter baserade på inkomst hade varit suveränt.. haha..

  1. Det kan ju vara så att kocken antingen lagar mat på fri hand eller vill hålla recepten för sig själv som sin yrkeshemlighet? Köper man matlagningstjänsten får man ta del av recepten. Bara en teori.

 7. Jag syftade inte på de människor som tvingas få ekomomiskt bistånd då de hamnar i en ekonomisk kris. Utan de människor som är 20+ som har tid att ploppa ut 4-5 ungar men inte har tid att hitta ett jobb utan ser ”bidraget” som en trygghet. En fråga till er som har erfarenhet varför får de betalda glasögon tandläkarbesök etc? Jag fick betala för att dra ut min visdomstand under tiden jag var sjukskriven fick ut 8500kr från försäkringskassan som skulle räcka till hyra el mat osv. Ingen frågade MIG hur jag levde fick kämpa själv!
  Många missuppfattar mitt inlägg. Jag förstår att alla kan hamna där men de flesta hittar ett jobb tar sig ur den jobbiga krisen medan andra utnyttjar systemet och bryr sig inte ett skvett om att våra skattepengar går till de!

  Jag är inte bäst på att uttrycka mig eller på att skriva, ingen är perfekt så jag hopppas att ni kan bortse från min stavning så länge inlägget går att läsa och förstå!

  1. Jag missuppfattar dig inte alls. Förstår precis! Tror inte människor som bor i Stockholms skärgård kan förstå detta. Dom ser inte det, ännu mindre råkar ut för det. Det enda dom kanske gör är att höra det. Men det är inte samma sak. Jag kan inte förstå hur så många människor får lov att leva på mina skattepengar men när jag själv behöver hjälp eller vård så får jag INGET.
   När mina föräldrar kom på 60 talet jobbade dom från dag ett och har gjort varje dag sen dess, inte fick dom några tandläkarbesök betalda, eller hyran!!!!!!! betald. Så mycket skatt dom betalat under alla dessa år och så får dom inte ens rätt sjukvård! Medan grannen som inte kan svenska o kom hit för två år sedan får hyran betald av sos. Jag är svensk född med utländska föräldrar och jag är så bitter och arg över att ”andra” som inte betalt en krona i skatt får mer än oss. Jag vill inte ens föreställa mig hur frustrerade ”riktiga” svenskar måste vara. Inte dom som bor i skärgården då, utan vanliga medelklass svenskar. Deras stackars föräldrar på något äldreboende där dom inte får allt det dom behöver och bör få för Sverige ska hjälpa alla andra obehöriga först!

   1. Natali – Vad sägs om att vända på det istället? Var tacksam över att dina föräldrar kom hit under 60 talet när det fanns jobb. Var tacksam för att de då kunde ge dig en stabil ekonomiskt uppväxt.

    Att du får ingenting är inte sant, du har samma rättigheter som alla andra, så ja, du får också tandvårdsbidrag, du kan också använda dig av högkostnadskyddet när du ska köpa medicin osv.

    Lär känna grannen, hjälp grannen att lära sig svenska, hjälp grannen att skriva ett cv, hjälp grannen att komma in i det svenska samhället så att grannen kan få ett jobb. Jag lovar dig, det kommer kännas så mycket bättre och ge dig glädje än att vara missunnsam och bitter.

 8. Hej! Jag är SÅ nyfiken.
  Du har gått ut med att du stödjer Centerpartiet och Annie Lööf.
  Hur ställer du dig till det nya beskedet, att dom väljer att släppa fram en röd regering med Stefan Löfven i spetsen?
  Vore superintressant om du svarade på denna fråga.

  Ha en fin dag!
  Amanda

  1. Jag är också nyfiken på det. Röstade själv C och är ändå nöjd med detta upplägg. Hade valresultatet varit ett annat så hade jag gärna sett ett annat upplägg men utifrån valresultatet som var så är detta utifrån min synvinkeln det bästa C kan göra.

  2. Särskilt med MP med känns som att Isabellas livstil annars är praktexemplaret på hur MP INTE vill att man ska leva.. hade varit fruktansvärt komiskt om dom ex inför flygskatt helt baserat på inkomst så att det gör ordentlig påverkan på flygkostnaderna för de som tjänar så pass mycket..

 9. Vad tycker du om den nya troliga regeringen?
  Går det igenom vilket det troligen gör.
  Då kommer varken Centern eller Liberalerna
  finnas kvar som parti efter valet 2020.
  Min åsikt och den står jag för 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..