Vegansk lunch hemma och pulka i solen

Tidigt imorse kom barnen över till mig när Odd skulle till jobbet. Vi åt frukost tillsammans och myste under förmiddagen med en film och framför brasan. Vid tolv kom Sheila och barnen över på lunch, Matilda lagade potatisbullar och kikärtsbiffar med en massa grönsaker till barnen och jag och Sheila åt helt veganskt:

Processed with VSCO with j5 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

En sallad med en bas på grönkål, broccoli, granatäpple och rödbetor

Processed with VSCO with j5 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Till det var det sötpotatis, betor, rödbetshummus och ärthummus. Helt ljuvligt gott.

Processed with VSCO with j5 preset

Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

.. Så vacker rätt! Så kul att ha Matilda här! Efter lunchen så gick Sheila och jag ut med barnen för att åka pulka i solen. Mysigt med bästishäng. Nu har gänget gått och vi bygga ihop bilbanan som barnen fick i julklapp – en sån där svart med loopar. Jag hade en sådan när jag var liten och jag minns hur mycket vi fick öva med rätt hastighet för att hålla sig på banan.

 1. Är det inte typ väldigt enkelt att slänga ihop den rätten själv. Vem behöver en kock till det? Herregud…

  1. Det är planering och inköp som är tidskrävande, inte att slänga ihop självaste rätten. Antar att du själv inte har kock, så njut av din tid i köket.

  2. Håller med! Kikärtsbiffar är väl dessutom vegetariska/veganska? Varför inte äta samma som barnen? Trött på folk som hävdar att de tänker på sin hälsa och skryter om hur hälsosamma de är när de bara äter sallad. Klart man går ner i vikt då, du behöver inte ens träna då, så kan du effektivisera din tid ännu mer…

   1. Kikärtsbiffar behöver inte vara veganska/vegetariska. Eller så är det så att barnen älskar det medan Bella kanske inte tycker det är så gott.
    Tycker Bella har klargjort att det inte är viktnedgång hon är ute efter med träningen, synd att din första association är viktnedgång när du tänker träning. Prova att träna med målet att kroppen ska må bra istället för att se ”bra” ut. Lovar att det gör under för både kropp och själ (även för humöret).
    På vilket sätt tycker du att Bella skryter om att hon är hälsosam? Hon skriver väl bara rakt upp och ner om vad hon ätit?

    Tråkig attityd du har, men som sagt säger det mer om dig än den du skriver om. Hoppas du blir gladare snart (det där med träning för humöret är verkligen ett hett tips!) 🙂

     1. Emilia, du såg att jag satte citationstecken runt bra, va? Du läste kommentaren jag svarade på? I så fall borde du förstå vad jag menar.

  3. Tänkte samma sak. Hade jag anställt en kock hade jag förväntat mig lite mer än en sallad bestående av fyra ingredienser…noll poäng för kreativitet..tänk Jamie Oliver och vad han slängt ihop med samma ingredienser. Det här såg ju bara väldigt torrt och tråkigt ut.

   1. Så du vill typ ha toppklass från bästa restaurangen menar du? Jag hade tröttnat på det. Bella är ju med och önskar mat, hon är glad att slippa laga den hur simpel den är. Upplägget är ju fantastiskt dessutom, det vi ser av maten spelar stor roll i hur god den är! 😊

   1. Hon har ju resten av livet på sig att gå i skolan. Tycker varje 15-åring som får chansen att tala i FN-skrapan givetvis ska ta den, även om det kostar ett sabbatsår. I det långa loppet, vad spelar det för roll om en tar studenten när den är 19 eller 20?

    1. Dessutom måste ju varje vettig högstadielärare anse att den erfarenhet hon får av att hålla ett tal i FN är väl värd missad skola.

   1. De två unga kvinnor spelar inte i samma liga. Inte ens i samma universum, känns det som. En påverkar till överkonsumtion, en till minskad konsumtion. Och båda lever som de lär. Det är fritt att välja vem man vill följa. Det vore enkelt om det var en smakfråga. För mig känns det snarare som överlevnadsfråga. Med all respekt att alla inte känner så.

 2. Hade jag haft råd med en kock då jäklar hade det blivit en heltids anställning här hos oss…så trött på att handla maten, laga maten och städa upp efter maten.

  1. Håller helt med dig. Att slippa allt kring maten, förutom ätandet, vore såå skönt. Nu lagar jag typ aldrig mat i alla fall, det sköter min sambo, men planera, handla, plocka o diska hjälps vi ju åt med. Men tvätta och plocka med tvätt och svischa av lite med dammsugaren då o då, vi har även en självgående dammsugare men ibland behövs det en sväng med den andra, det tycker jag inte är så betungande och tar inte så mkt tid. Bara man håller efter så blir ju inte tvättberget och dammråttorna så stora.

   1. Lika jädra less jag. Som tur är älskar min gubbe att laga mat och eftersom jag blir så stressad och trött av att gå i mataffären så har han helt tagit över det också. Underbar människa!
    Disk och planering hjälps vi åt med. Städ och tvätt sköter jag då han spyr på det medan jag kan uppleva det lite lagom rogivande

 3. Vad i den rätten är det man blir mätt av? Uppriktig fråga, när jag äter likande mat är jag mätt max i en timme efteråt.

  1. Samma här. Känns som det går åt mer energi att tugga all sallad och rotfrukter än vad de tillför. Tyvärr. Har jag ätit liknande till lunch så har jag inte bränsle nog för träning på kvällen. Men det är ju många som tycker att Isabellas styrkeutveckling är för dålig jämfört med träningsmängd. Det kanske finns ett samband? Finns det nån expert här som kan svara på detta?

   1. Träningsmängd?
    Hon tränar väl typ två gånger i veckan. Inte mycket att hänga i julgranen om man vill nå någonting.

    1. Nej tränar hon bara två gånger i veckan så kan man nog inte kräva så stor utveckling. Och då klarar dig nog kroppen på det där bränslet. Hennes jobb är ju inte så fysiskt krävande direkt.

 4. Oj va gott det ser ut! Om du hinner kanske du kan lägga ut något recept.
  Jag undrar om du äter något kosttillskott t.ex B12 när du i princip äter veganskt eller räcker det med att du äter ägg, fisk och skaldjur?

  Roligt att du träffar din fina vän Sheila och ni umgås med era barn!

  /Lena S

 5. Tycker du inte att det sänder konstiga signaler till barnen att du så ofta äter en annan mat än vad de gör ? Varför kunde inte du och Sheila äta kikärtsbiffar?

  1. Det är väl roligare för kocken att få laga olika rätter kan man tänka.
   Har man en kock tänker man säkert annorlunda jämfört med om man själv ska laga mat till familj och gäster.

  2. Men jösses! Hur många föräldrar tror du inte äter annan mat än sina barn ibland. Våra barn gillar inte fisk o skaldjur. Betyder det att vi inte ska få äta det då. På inte tal om de med diverse allergier/känslighet.
   Laktos, mjölk, gluten, röda frukter, lök etc. alla behöver ju inte sluta äta den maten om en är allergisk.

  3. Fast varför ska den vuxne behöva anpassa sig efter vad barnen vill ha? Tycker nog det är bättre att äta det man vill och låta barnen äta något de gillar men samtidigt utmana dem med nya smaker så kanske de börjar äta mer och mer samma som en själv efter hand. Jag skulle må jättedåligt om jag alltid åt som barnen gör. Mår inte bra av det som de vill ha. Samtidigt kan jag inte tvinga dem att äta min mat ifall de inte gillar den.

    1. Fast det curlas ju knappast för att man inte tvingar sina barn att äta. En norsk studie som följt tusen barn och deras föräldrar i 10 år visar att föräldrarnas förhållningssätt till barnens matintag spelar STOR roll för vilken relation barnen får till mat när de växer upp.
     De ”ocurlade” barnen hade tex inte sällan ätstörningar eller led av övervikt.

     1. Man ska INTE tvinga i barnen mat de inte gillar, det ger ett fruktansvärt dåligt förhållande till mat visar massvis med studier. Jisses.

  4. Tror knappast barnen får en skev verklighetsbild av att äta annan mat än mamma. Kanske gillar dom inte samma saker, bättre att äta det man gillar då. Sambon HATAR fisk tex, inte tvingar jag i honom det, men vi andra äter ju fisk, så ibland blir det olika rätter. Inget konstigt med det. Man kan inte tvinga ett barn att tycka om något.

 6. Jag tycker att det är väldigt fint att du lyfter de som arbetar hemma hos dig så mycket. Det är tydligt att du inte ser dem som ”tjänstefolk” utan personer som verkligen är oumbärliga i din vardag. Tycker att det ger en helt ny dimension till att ha hjälp hemma.

  Undrar lite över hur det fungerar rent praktiskt och så? Hur mycket hon jobbar och hur dagarna ser ut. Jag har själv hoppat in i kök när jag jobbat på kollo, och då krävs ju verkligen hela dagen för matlahande, när 50 pers ska ha både lunch och middag. Men känns som att det blir mycket dötid i mitten av dagen när det bara är en familj som äter. Hehe vet inte riktigt varför jag blev så intresserad av detta, men vore kul med ett inlägg om hur det fungerar!

 7. Snyggt !
  Jag har ätit vegetariskt i över 40 år och sedan 2007 är jag aktiv blodgivare 👍 ; har aldrig tagit några tillskott

  Mvh
  Stina

  1. Om man äter ägg och fisk/skaldjur får man inga brister.
   Äter man strikt VEGANSKT får man brister. B la B12. En tidsfråga.
   Man kanske inte VILL att det ska vara så för man har valt en kosthållning men så är det.
   Likväl som man blir sjuk på annat sätt av socker/tillsatser i mängder.

  1. Som man känner sig själv känner man andra? 🙄 Vad har hon att vara stressad kring? Isabella har ju två egna barn och är framgångsrik.

  2. Seriöst Emmelie, undrar du verkligen det? Sitter du och funderar på hur Isabella mår för att någon annan är gravid?
   Frågorna hopar sig i mig nu. Varför skulle I bli stressad över det?
   Och varför är det något DU vill veta?

 8. Fantastikt spännande när du skriver om hälsosam mat! Vore jättetrevligt om du vill dela med dig av recept. Ser fram mot alla kommande inlägg av det här slaget. Blandat med företagsbyggande och Bella-lyx så klart 😀
  Jag tror att du i såna fall kommer att inspirera många till att äta mera grönt – snacka om god gärning om man lyckas få andra att leva sundare och må bättre!
  Liksom lite ”Masesgårde” i lyxförpackning!!

 9. Vad gott det ser ut, jag vet inte om det ser mättande ut men gott och fint var det. 🙂

  åh vad härligt, en sån där bilbana har jag också haft som liten, det är ju såå kul. Vi köpte också en till barnen, så jobbig att bygga och ta isär, men skoj när den är uppe. 😀

 10. Skulle gärna vilja veta mer om din kock. Utbildning? Har hen några tidigare erfarenheter inom matlagning och kök? Arbetslivserfarenhet helt enkelt?

  1. Varför undrar du det?
   Tror inte hon söker nytt jobb om du är på jakt efter en kock. Det är väl ändå deras ensak? Kocken är väl inte till allmänt villebråd? Och vill kanske inte få sitt cv uthängt i en blogg?

   1. Man behöver väl inte lägga ut hela sin CV? Men man kan väl få undra om kocken har en restaurangutbildning bakom sig? Kommer hen direkt från skolan eller har hen jobbat i kök tidigare? Man kan ha massor av olika köksutbildningar med sig i bagaget.

    1. Ja sant. Men vad spelar det för roll? Varför vill du veta kockens meriter och erfarenheter? Sköte du tjänsten själv? I såfall har du ju rätt att få veta varför du inte fick den, men det svaret lär du inte få genom bloggen. Annars kan inte jag se vad det har för betydelse för någon annan att veta hur välutbildad Isabellas kock är.

     1. Kan då helt ärligt säga att jag inte sökte tjänsten. Är intresserad p g a att jag utbildar kockar, både ungdomar och vuxna! Dessutom bor jag mer än 60 mil från Stockholm.

 11. Aaaaaaa, ser supergott ut! Kan inte du eller Matilda lägga ut de vegansk/vegetariska recepten hon kör, här på sidan?

 12. Oooh, onskar vi kunde fa weekly recipes, ser sa gott ut! Food inspo. Och ser fram emot en vegansk/vegetarisk kokbok snart? 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..