Boken Happy food och tillbaka i Sverige

Jag hade ställt klockan på sju imorse (jag har knappt gått upp efter nio under hela ledigheten), drog på mig tights, stickad tröja, och vinterskor. Stängde väskan och kilade ner till frukosten som jag åt framför hotellets brasa. Espresso, två ägg och en skål med frukt/bär. Sedan kom chauffören och hämtade mig och så körde vi två timmar till Geneve.

På flyget hem idag lyssnade jag på boken Happy Food. Herregud vad apparna Nextstory och Readly har gott varma under ledigheten. Tidningar och böcker varje dag, det är vardagsglädje. Det är lyxigt när allt finns med ett klick bort via en app. Jag brukar i vanliga fall köpa fysiska tidningar varje vecka och böcker varje månad så detta är smidigare. Jag brukar faktiskt inte lyssna på böcker. Jag upplever att jag har lättare att koncentrera mig när jag läser men idag testade att lyssna. Happy Food har varit så intressant att lyssna på, den handlar om nutrition psykologi. Alltså hur maten påverkar vår mående. Studier visar samband på västerländsk mat – Kronisk inflammation – och depression. De tar även upp inflam-aging. Så intressant, rekommenderar starkt.

Jag slukar böcker som ovan. För varje dag som går känns det som att forskarna får fram mer och mer om vår tarm och alla bakterier och hur det påverkar hur vi mår. För femtio år sedan insåg man kopplingen mellan hjärt och kärl-sjukdomar och mat. På senare år har man insett sambandet mellan cancer/diabetes med mat och det senaste är alltså depression. Att äta hälsosam mat är billigare än medicin och inte kunna jobba så det är ju goda nyheter. Sedan går det inte att hjälpa mot all depression såklart, precis som att människor som levt hälsosamt ett helt liv drabbas av hjärtsjukdom också. Mycket sitter såklart i våra gener.

Men hur som helst, lyssningen gjorde mig glad. Nu har jag precis landat och väntar in min väska. När jag kommer hem ska Emelie fixa ordning mig inför en middag. Imorgonbitti kommer Gillis och Sally över, Odd jobbar två dagar. Mysigt att få ”låna” dom lite. Vår kock har sin första dag hos oss imorgon så jag har passar på att bjuda hem Sheila med barn över på lunch. Rolig start på nya året minst sagt.

 1. Lo skriver:

  Din trovärdighet som matkunnig är inte så hög eftersom du tex inte vet att man inte får d-vit av solen på vintern. Men kul att du är intresserad!

 2. Hanna skriver:

  Mums så gott det ser ut!!!

 3. lisa skriver:

  Den här texten känns väldigt annorlunda mot dina vanliga texter, både språket och innehållet?

 4. Irene skriver:

  Jag skulle gå till en dietist för att lägga om kosten. De har ju studerat och kan sin sak. Sedan kan man botanisera i självhjälpsmatböcker för underhållning och inspiration.

  1. Malin skriver:

   Jag skulle aldrig gå till en dietist. I sådant fall en kostrådgivare. En dietist är alldeles för styrd av livsmedelsverket och kan inte tänka framåt. Tyvärr.

   1. m skriver:

    Newsflash, dietister kan tänka själva också… Kostrådgivare kan man bli efter en 2 veckors brevkurs, trovärdigt värre.

 5. Helena skriver:

  Jag tycker faktiskt att det är lite överdrivet och löjligt att du hela tiden måste ha någon som ”fixar” dig. Du är jätteduktig och har lyckats beundransvärt bra med dina företag, men allt måste tydligen vara lyx all-in. Passopper vart än ögat kan se. Nu får du/ni bli arga men det är vad jag tycker. Alla har rätt till en åsikt, däremot skall man inte skriva kränkande eller sårande kommentarer. God fortsättning och lycka till 2019!

  1. Lotta skriver:

   Är det inte kränkande eller sårade att kallas någon (eller något som görs) för överdrivet, löjligt och påpeka hur någon ”måste” vara omringad av passopper hela tiden?

   Visst har du rätt till din åsikt. Jag är inte arg och jag delar inte huruvida jag håller med dig eller inte. Men bara för att man har en åsikt så måste man inte alltid göra den hörd, eller läst? Särskilt inte om den kan uppfattas som kränkande och sårande.

   Hade du skrivit något liknande till mig om mina val i mitt liv som inte påverkar någon annan än mig (kanske mina barn om jag hade några) så hade jag tagit åt mig och säkert blivit ledsen. Nu är ju inte jag Bella och jag tvivlar starkt att hon ens läser din kommentar – men att påstå att den inte är kränkande, sårande eller iallafall förminskande känns lite väl magstarkt.

   God fortsättning och lycka till till dig också 2019!

   1. m skriver:

    Tror knappast att Bella blir kränkt av den kommentaren, alla är inte lika lättkränkta tack och lov.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..