Boken Happy food och tillbaka i Sverige

Jag hade ställt klockan på sju imorse (jag har knappt gått upp efter nio under hela ledigheten), drog på mig tights, stickad tröja, och vinterskor. Stängde väskan och kilade ner till frukosten som jag åt framför hotellets brasa. Espresso, två ägg och en skål med frukt/bär. Sedan kom chauffören och hämtade mig och så körde vi två timmar till Geneve.

På flyget hem idag lyssnade jag på boken Happy Food. Herregud vad apparna Nextstory och Readly har gott varma under ledigheten. Tidningar och böcker varje dag, det är vardagsglädje. Det är lyxigt när allt finns med ett klick bort via en app. Jag brukar i vanliga fall köpa fysiska tidningar varje vecka och böcker varje månad så detta är smidigare. Jag brukar faktiskt inte lyssna på böcker. Jag upplever att jag har lättare att koncentrera mig när jag läser men idag testade att lyssna. Happy Food har varit så intressant att lyssna på, den handlar om nutrition psykologi. Alltså hur maten påverkar vår mående. Studier visar samband på västerländsk mat – Kronisk inflammation – och depression. De tar även upp inflam-aging. Så intressant, rekommenderar starkt.

Jag slukar böcker som ovan. För varje dag som går känns det som att forskarna får fram mer och mer om vår tarm och alla bakterier och hur det påverkar hur vi mår. För femtio år sedan insåg man kopplingen mellan hjärt och kärl-sjukdomar och mat. På senare år har man insett sambandet mellan cancer/diabetes med mat och det senaste är alltså depression. Att äta hälsosam mat är billigare än medicin och inte kunna jobba så det är ju goda nyheter. Sedan går det inte att hjälpa mot all depression såklart, precis som att människor som levt hälsosamt ett helt liv drabbas av hjärtsjukdom också. Mycket sitter såklart i våra gener.

Men hur som helst, lyssningen gjorde mig glad. Nu har jag precis landat och väntar in min väska. När jag kommer hem ska Emelie fixa ordning mig inför en middag. Imorgonbitti kommer Gillis och Sally över, Odd jobbar två dagar. Mysigt att få ”låna” dom lite. Vår kock har sin första dag hos oss imorgon så jag har passar på att bjuda hem Sheila med barn över på lunch. Rolig start på nya året minst sagt.

 1. Man bruka säga att från alla planer God skrattar högt!
  Lev din liv så gott du kan!
  Ha lite privat för sig själv!

 2. Du ”lånar” väl inte dina barn eftersom du bytt helgen som var din mot ett par dagar i Odds vecka så han kan jobba.
  Det var väl praktiskt eftersom du ville åka till Schweiz och fira nyår och Odd ville ha möjlighet att jobba 🙂

 3. Nu har barnen en svensk nanny va? Då blev det ingen engelska mer för dom som du hade tänkt?
  Du ville ju att dom skulle lära sig det redan nu o den tanken är väl god.

 4. Diabetes typ 2!! Viktigt att poängtera. Diabetes typ 1 har ingenting med mat att göra. Blir så trött, suck.. Ska man skriva något om diabetes så snälla skriv rätt siffra efter för annars leder det bara till ännu mer okunskap. Diabetes typ 1 vet inte ens läkarna vad det beror på, bebisar kan födas med det.. Diabetes typ 2 har ofta koppling till mat/motion.

  1. Det stämmer det du säger, skillnaden mellan 1-2 är viktig att notera, då de beror på olika saker. Du verkar ha diabetes typ 1,så en fråga, går det att göra typ 1 bättre genom god kosthållning? (självfallet vet jag hur kolhydrater och insulin fungerar och hur viktigt det är att veta vad man stoppar i sig) Men, går det att göra diabeten bättre genom andra kostförändringar, så man blir ”bättre” eller spelar det ingen roll? Typ om man tränar mer eller mindre? Har funderat lite på det, men eftersom jag inte känner någon med diabetes typ 1 har jag inte kunnat fråga. 🙂

   1. Det går att få bättre kontroll och allmänhälsa genom att äta nyttigt och träna för oss med typ 1-diabetes, men likväl är sjukdomen kvar som kräver livslång behandling med insulin som injiceras i kroppen flertalet gånger per dag, samt att rutinmässigt kontrollera blodsockret för en stabilt inställd diabetes. Typ 1 vet, som flera tidigare sagt, ingen vad det beror på, INGEN! Jag har haft diabetes i 25 år nu (är idag 30), och mår hur bra som helst. Detta tack vare en positiv livssyn om att allt är möjligt! Jag är vältränad, äter bra och har en toppenhälsa- och kropp om jag får säga det själv, och så har det varit i stort sett hela mitt liv. Jag försöker se det som något positivt att ha diabetes; att man blir mer pushad att leva ett sunt liv och glädjas åt småsaker! Hjälp till att upplysa din omgivning och sluta spä på gamla myter som inte har något belägg. Tack för mig! 😉

   2. Stämmer att jag har diabetes typ 1. ”Bättte” går det aldrig att göra sin diabetes i och med att kroppen verkligen lever sitt egna liv och man kan äta exakt samma två dagar i rad & ena dagen kan blodsockret ligga perfekt medan nästa dag kan det gå rakt åt skogen. Allt påverkar nämligen blodsockret. Stress, för lite mat, för mycket mat, träning, menstruation, infektioner, sjukdom osv osv. Verkligen allt! Jag tyckte det var bra förklarat att ha diabetes är som att spela bowling utan rännorna uppe, ibland lyckas man få det rakt medan andra gånger är vägen krokig och ibland hamnar man ute i rännan. Är man frisk har man rännorna uppe och hur du än ”spelar” kommer du ändå lyckas komma fram till käglorna, spelar ingen roll vad du äter eller hur du mår, blodsockret kommer fortfarande bara pendla mellan ca 4-7. Att ha diabetes är verkligen till att gissa sig fram, det finns inget ”manus” för vad som är rätt eller fel för det kommer aldrig att gå samma ens två dagar. Sen är det såklart lättare att reglera insulindoserna om man äter nyttigare och tar sitt insulin när man ska. 🙂

  2. Så bra att någon redan skrivit det som jag precis tänkte skriva, det är viktigt att skilja på diabetes typ 1 och 2. Blev glad när Isabella gick på och upplyste om Diabetesgalan för nåt år sen, allmänheten behöver lära sig mer om både typ 1 och typ 2 men detta inlägget var ett steg i fel riktning när det gäller att sprida information eftersom hon klumpar ihop de två olika sjukdomarna till en…

  3. HÅLLER MED! VIKTIGT ATT SKILJA PÅ TYP 2 OCH TYP 1.
   Blir så trött på okunskap hos folk och att det kanske späds på ännu mer genom s.k. ”influencers”. Då vissa tror på allt de skriver om.. Du kanske ska nämna att ingen forskare i hela världen vet vad typ 1diabetes beror på.

   Har du läst studien om att ta bort allt socker så botas cancer Bella? Arabisk forskare som kom fram till det nyligen. Du kanske ska säga det till nästa person i din närhet som får cancer? Som ett slag i magen liksom.

   Det är viktigt att vara kritisk till saker man läser/hör annars verkar man juh dummare än vad man är. Inte så charmigt kanske?

  4. Det är ju sant. Men det finns också olika typer av cancer, hjärt och kärlsjukdomar osv. Tror alla fattar det. Och man behöver inte vara så lätt kränkt.

  5. Det finns många teorier kring orsaken till typ 1-diabetes. En teori är att typ 1-diabetes kan orsakas av _inflammation_

   Antiinflamatorisk kost och rätt fetter KAN mycket väl leda till _minskad risk_ för diverse sjukdomar.

   Överlag finns det mycket positivt som händer med kroppen då man minskar inflammationerna, ger kroppen rätt fetter, vitaminer och mineraler. Diverse besvär minskas eller försvinner helt.

   Om man är insatt och påläst så är det klart att man väljer att göra det man kan för att hålla sig så frisk som möjligt.

   Har inte diabetes själv men en vän har d1 och för hennr gör det stor skillnad då hon ”äter rätt”.

   Att välja att inte ens försöka göra något bättre för hälsan. Eller att välja att inte tro på studier eller teorier ens i väntan på att få ett säkert svar från forskarna angående orsaken till diverse sjukdomar (om man ens kan nå de svaren) är lite väl dumt, kan jag tycka.

   Men så ser vi ju alla så olika på saker och ting.

  1. ”Står det i Aftonbladet…” Snälla, var kritisk till ALLT du läser i tidningen och skaffa dig en egen uppfattning. Det går ju inte att äta någonting alls snart om du ska följa kostråden där.

   1. Var någonstans i min kommentar står det att jag inte är kritisk?
    Och hur kan du veta att jag inte har en egen uppfattning?
    Kan ju vara så att jag skrev det här som ett inlägg för andra att läsa, likt boken det handlade om i Isabellas inlägg just här.
    Upp till er att läsa vad ni vill och tro på vad ni vill.

 5. Gener kan dock switchas på och av beroende på livsstilsfaktorer, miljö osv. Så att ”skylla” på gener går inte alltid, vilket ju är positivt 🙂

 6. Hej Isabella och God fortsättning på det nya året.
  En kanske dum fråga som du säkert inte svarar på men,,,
  Dina barn umgås ju med kompisar och är väl hemma hos dem och leker.
  Hos dem finns kanske inte kockar, någon som städar eller klipper hår etc.
  Hur svarar du dina barn när och om dom frågar varför ni har allt det där.
  Inget elakt tänk med min fråga så ingen här inne behöver ryta ifrån.

  1. Det räcker ju med att barnen är hos sin pappa för att de ska få se att alla vuxna inte behöver ha personal för att klara hushållsbestyren.

  2. Ganska dum fråga ja. Har alla det likadant hemma och alla har samma saker? Öh? Varför har dem en pool men inte vi? Varför har dem ingen husbil som vi har? Varför har vi igen båt som grannarna har…? Städhjälp finns det många som har och frisörer kan beställas hem till många, men jag tror knappast att barn tänker så fort de är hemma hos någon ”men jag ser ingen som städar här, har ni ingen som städar?”
   Vad tror du själv att hon svarar? Jösses.

   1. Det kan vara bra att tänka lite på hur man svarar folk, Ann. Din kommentar låter ganska otrevlig och nedlåtande. Baths fråga ställdes utan förebråelser eller skuldbeläggning.

    Dessutom är det ganska intressant med tanke på att alla dessa barn i dagens samhälle är de som ska föra det framåt och vidare. Jag tycker att det är bra om man som förälder pratar med sina barn om de privilegier de har. Det ger ett mer öppet och ödmjukt samhällsklimat. Jag jobbar inom skolan och förundras ibland över alla dessa ungar som inte har någon som helst susning om hur bra de har det i jämförelse med andra.

   2. Oj där va det någon som va snabb och svarade😁. Ett litet tips till dig är att det är ok att använda dom istället för dem.
    Du har rätt i lite av det du skriver så jag tar det till mig.

    1. Dom är talspråk. I meningarna där Ann skrivit dem skulle hon skrivit de för att det ska vara korrekt svenska.

     Angående din kommentar, i min erfarenhet reflekterar inte barn alls över detta, om det inte är så att de hör vuxna prata om det.

 7. Hur blir upplägget med din kock? Planerar ni mat/bjudningar ihop eller står kocken helt för menyn själv. Min kock körde i egen regi från start, men jag kände att jag mer och mer ville påverka maten. Jag kände mig på ett sätt frånkopplad och ”liten” när jag bara blev serverad och inte var delaktig i innehållet. Nu planerar vi mer ihop och hon är tvungen stt hålla sig ajour med det senaste inom nutrition. Känns bra tycker jag.

   1. Enkelt. Jag lagar inte maten. Har inget intresse av det. Det gör kocken så mkt bättre 🙂 Däremot kan jag tycka att det är roligt att planera menyer tillsammans. Jag vill ju inte komma hem och bli besviken om du förstår vad jag menar.

     1. Går du till en frisör och låter personen klippa dig hur hon/han vill?
      Tänk efter innan du kommenterar, hon betalar för en tjänst och vill väl då självklart bestämma vad hon vill äta.

 8. Tips!

  Kinastudien : den mest omfattande näringsstudien någonsin med uppseendeväckande resultat för viktminskning och långsiktig hälsa
  av T. Colin Campbell, Thomas M. Campbell

  Mycket intressant läsning. Kollade först på ”What the health”, dokumentär, och jobbade mig vidare därifrån. Läser nu allt jag kommer över!

  MVH
  Sofia

 9. Låter så spännande med den där boken! Den vill jag helt klart läsa/lyssna på. Och perfekt att lära sig lite om vad du ska äta för att må bra, nu när nya kocken kommer 😀
  Lycka till med allt. <3

  God fortsättning

 10. Nej. Det finns i princip inga studier som visar på samband mellan kost och cancer. Vad gäller diabetes så finns det samband mellan kost och diabetes typ 2. En jävla skillnad. Tycker att du ska tänka på vad och hur du skriver, speciellt vad gäller sådana här ämnen, då mycket ofta är helt fel.

   1. Nej Ann, det finns inget samband mellan kost och typ-1-diabetes. Och mig veterligen har man bara sett samband mellan rektalcancer och högt intag av kött.

  1. Jo det finns sånt som tyder på att viss mat är mer cancerframkallande än annan.

   Sen så verkar inte Isabella vara jätte insatt med diabetes och då kan man på ett vänligt sätt förklara det där med typ 1 och 2.

   1. All cred till Isabella! Så tråkigt att man hela tiden höjer män till skyarna och ständigt lägger kvinnor under granskning för allt. Vill börja med sån mat som du nämner men är svårt.

  1. Diabetes typ 2. Jo men alla vet att det är typ 2 när man pratar om diabetes och kost. Kanske inte du då men de flesta vet det, de flesta förstår det. Men vissa vill ju alltid hitta fel och klaga.

   1. Det är långt ifrån de flesta som förstår det.. Vi diabetiker med typ 1 möter fördomar var och varannan dag kring just det här så nej det är absolut inte alla som förstår skillnaden.

   2. Jag är typ 1a sedan 28 år. Så jag vet precis hur mycket okunskap som finns därute. Ofta drabbar den små barn med typ 1 som får dumma frågor av andra barn och vuxna, om de fick diabetes för att de ätit för mycket godis osv. Så det är snarare du som inte har en aning.

   3. Nej de flesta förstår inte det!!! Många tror att en diabetiker som har tuppat av pga lågt blodsocker behöver insulin!!!😳 Okunskapen är STOR!!!

  1. Ja hon ”lånar”, lånar inom citat som i att hon ska ha barnen ett par dagar på pappans vecka. Han hade dem ju i helgen när det var Isabellas dagar också tror jag, är väl bra att de kan ”flexa” lite och byta dagar lite. Inget fel i det väl.

 11. Är boken en metaanalys? Var kommer faktan från? Mig veterligen har varken kocken eller journalisten bedrivit någon forskning kring kost och hälsa.
  Definitivt finns det samband mellan vad vi äter, hur mycket vi äter och utvecklingen av olika sjukdomar. Men vetenskap är på riktigt och såvida det inte finns referens till studier skulle jag inte lita allt för mycket på innehållet. PS. Har inte läst den så vet inget om dess upplägg.

 12. Jo är man deprimerad är det vanligt att man också äter dåligt ( har hört ett inslag om denna studie) men det säger inget om orsaken till depressionen

 13. Ja men glöm heller inte att även allt vi lägger på huden tas upp av huden och påverkar vår kropp. Så alla skönhetsprodukter, solkrämer, vårt tvätt och sköljmedel, sminkprodukter tas upp av vår kropp. Jag tror detta plus dålig kost och all besprutad mat tex icke ekologiska grönsaker/frukt/bär och strålning från mobiler ger oss cancer.

 14. Åh, va kul för nya kocken!

  Nytt hus att jobba i, nytt kök att hitta i, nya människor att samverka med — varför nöja sig med den amatörnivån när man kan börja första dan med lunch för gäster, och inte vilka gäster som helst, men en hel hoper ungar som lär ha synpunkter på allt möjligt!

  Yippee för omtänksamma uppdragsgivare med inlevelseförmåga!

  1. eKorren
   En väninna med barn (2 st kanske?) samt Isabella med sina 2 barn.
   Vilken kompetens har den kock som inte klarar att sätta ihop en lunch till dem?
   Det är ju inte ett cafébiträde hon anställt.

  2. Vad tror du händer när en kock börjar sitt nya arbete på en restaurang?
   ”Idag tar vi bara in en gäst för den nya kocken hittar inte i köket”??

   Vet du, alla som kan laga mat, kan laga mat till 2 vuxna o typ fyra barn.

 15. Jag tycker faktiskt att det är lite överdrivet och löjligt att du hela tiden måste ha någon som ”fixar” dig. Du är jätteduktig och har lyckats beundransvärt bra med dina företag, men allt måste tydligen vara lyx all-in. Passopper vart än ögat kan se. Nu får du/ni bli arga men det är vad jag tycker. Alla har rätt till en åsikt, däremot skall man inte skriva kränkande eller sårande kommentarer. God fortsättning och lycka till 2019!

  1. Är det inte kränkande eller sårade att kallas någon (eller något som görs) för överdrivet, löjligt och påpeka hur någon ”måste” vara omringad av passopper hela tiden?

   Visst har du rätt till din åsikt. Jag är inte arg och jag delar inte huruvida jag håller med dig eller inte. Men bara för att man har en åsikt så måste man inte alltid göra den hörd, eller läst? Särskilt inte om den kan uppfattas som kränkande och sårande.

   Hade du skrivit något liknande till mig om mina val i mitt liv som inte påverkar någon annan än mig (kanske mina barn om jag hade några) så hade jag tagit åt mig och säkert blivit ledsen. Nu är ju inte jag Bella och jag tvivlar starkt att hon ens läser din kommentar – men att påstå att den inte är kränkande, sårande eller iallafall förminskande känns lite väl magstarkt.

   God fortsättning och lycka till till dig också 2019!

 16. Jag skulle gå till en dietist för att lägga om kosten. De har ju studerat och kan sin sak. Sedan kan man botanisera i självhjälpsmatböcker för underhållning och inspiration.

  1. Jag skulle aldrig gå till en dietist. I sådant fall en kostrådgivare. En dietist är alldeles för styrd av livsmedelsverket och kan inte tänka framåt. Tyvärr.

   1. Newsflash, dietister kan tänka själva också… Kostrådgivare kan man bli efter en 2 veckors brevkurs, trovärdigt värre.

 17. Din trovärdighet som matkunnig är inte så hög eftersom du tex inte vet att man inte får d-vit av solen på vintern. Men kul att du är intresserad!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..