ANNONS

Cellaviva

/

I samarbete med Cellaviva

Förra året var jag på Diabetesgalan och där kom jag i kontakt med Cellaviva som jag och Nordic Tech House investerade i strax därpå. Cellaviva är som ni vet en svensk biobank där man sparar stamceller från navelsträngen direkt vid en förlossning. Stamcellerna används idag som standardbehandling för över 80 sjukdomar och det forskas i tusentals andra behandlingar, t.ex. mot Alzheimers, Parkinsons, CP, MS, skapa nya organ med 3D-printer och ny hud för till exempel brännskador. Cellaviva är en del av NextCell som utvecklar stamcellsbehandlingar mot diabetes typ 1. Diabetes är ju en livshotande och obotligt kronisk sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper de insulinproducerande cellerna. Varje år är det 900 barn i Sverige som insjuknar och jag har träffat Åsa, som är mamma till en av dem.

ladda ned (1)

Foto: Joakim Drake

Åsa berättade en hjärtskärande historia om hur hennes son hade varit magsjuk och låg sov i vagnen. Hon trodde att han behövde vila upp sig för att må bättre men istället insåg hon tillslut att det inte gick att väcka honom. På sjukhuset fick de reda på att han var i koma, att han fått Typ 1 diabetes och att det var några timmar ifrån att han kanske inte överlevt. Livet vändes upp och ner för hela familjen. Åsa och hennes man Samuel, hade plötsligt fullt ansvar för att hålla sin son vid liv. Med ett 20-tal larm och ca 10 blodprov & insulininjektioner om dagen, ständig kontroll på blodsockret och att vakna för att ge insulin eller fruktsocker 2-4 gånger per natt så har deras vardagspussel fått betydligt fler pusselbitar.

När Herberts lillebror Fred föddes valde de att spara hans stamceller. De flesta i deras närhet är nyfikna och tycker att det är häftigt vad man kan göra, men i vissa sammanhang verkar det ses som kontroversiellt? Åsa förklarade hur allting gick till och hon förstår inte alls varför. Hon förklarade att samla in en bit av navelsträngen och blodet och spara stamceller skadar ingen, i normala fall slängs både navelsträng och moderkaka bort. Förhoppningsvis kan stamcellerna vara en tillgång för både Herbert, Fred och deras bror Albert.

ladda ned

Det är otroligt spännande att se hur den här forskningen kommer att gå framåt och vad stamceller kommer att betyda i framtiden.

I samarbete med Cellaviva

11
133

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00