Cellaviva

I samarbete med Cellaviva

Förra året var jag på Diabetesgalan och där kom jag i kontakt med Cellaviva som jag och Nordic Tech House investerade i strax därpå. Cellaviva är som ni vet en svensk biobank där man sparar stamceller från navelsträngen direkt vid en förlossning. Stamcellerna används idag som standardbehandling för över 80 sjukdomar och det forskas i tusentals andra behandlingar, t.ex. mot Alzheimers, Parkinsons, CP, MS, skapa nya organ med 3D-printer och ny hud för till exempel brännskador. Cellaviva är en del av NextCell som utvecklar stamcellsbehandlingar mot diabetes typ 1. Diabetes är ju en livshotande och obotligt kronisk sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper de insulinproducerande cellerna. Varje år är det 900 barn i Sverige som insjuknar och jag har träffat Åsa, som är mamma till en av dem.

ladda ned (1)

Foto: Joakim Drake

Åsa berättade en hjärtskärande historia om hur hennes son hade varit magsjuk och låg sov i vagnen. Hon trodde att han behövde vila upp sig för att må bättre men istället insåg hon tillslut att det inte gick att väcka honom. På sjukhuset fick de reda på att han var i koma, att han fått Typ 1 diabetes och att det var några timmar ifrån att han kanske inte överlevt. Livet vändes upp och ner för hela familjen. Åsa och hennes man Samuel, hade plötsligt fullt ansvar för att hålla sin son vid liv. Med ett 20-tal larm och ca 10 blodprov & insulininjektioner om dagen, ständig kontroll på blodsockret och att vakna för att ge insulin eller fruktsocker 2-4 gånger per natt så har deras vardagspussel fått betydligt fler pusselbitar.

När Herberts lillebror Fred föddes valde de att spara hans stamceller. De flesta i deras närhet är nyfikna och tycker att det är häftigt vad man kan göra, men i vissa sammanhang verkar det ses som kontroversiellt? Åsa förklarade hur allting gick till och hon förstår inte alls varför. Hon förklarade att samla in en bit av navelsträngen och blodet och spara stamceller skadar ingen, i normala fall slängs både navelsträng och moderkaka bort. Förhoppningsvis kan stamcellerna vara en tillgång för både Herbert, Fred och deras bror Albert.

ladda ned

Det är otroligt spännande att se hur den här forskningen kommer att gå framåt och vad stamceller kommer att betyda i framtiden.

I samarbete med Cellaviva

 1. Silva skriver:

  Jag bor i Kanada och här frågar de på sjukhuset när man föder sitt barn om man vill donera barnens navelsträng för det skulle hjälpa många sjuka barn.

 2. Jenny skriver:

  Tack för att du tar upp en sådan viktig sak som diabetes typ 1. Vi lever vår vardag med en dotter som insjuknat för två år sedan vid 11 års ålder.
  Vi föräldrar lever med en ständig oro och minimal sömn. Ingen önskan är större i vårat liv än att vår dotter får bli frisk. ( såklart bär man även med sig en oro att lillebror ska drabbas framöver)
  All forskning leder oss närmare vår största önskan.
  Tack!

 3. Så synd att man genom att ta blodet riskerar att hämma den så superviktiga sena avnavlingen som också enligt forskning är viktig för barnens framtida hälsa.
  Finns massor med fördelar att låta navelsträngen vara orörd tills den vitnar &/eller lossnar från barnet.

  1. Frida skriver:

   Fast varför skulle det hämma det? Står ju ingenstans att man navlar av tidigt för att ta blod/stamceller. Går säkert att ta det blodet sen efter att placentan avgått. Det ena behöver ju inte utesluta det andra?

  1. Hej Annie,
   Det är en vanlig missuppfattning att stamcellssparande utesluter en sen avnavling. När navelsträngen är klippt så har den och moderkakan ingen funktion längre, då kan föräldrarna välja att spara stamcellerna istället för att de kastas. Det går alltid att spara stamceller från navelsträngen (mesenkymala stamceller), oavsett hur länge föräldrarna väljer att vänta med avnavling.

 4. Camilla skriver:

  Tacksam för viktigt inlägg och att du uppmärksammar typ 1 diabetes. Inte många som vet hur det är att leva med den här sjukdomen. Folk ser bara en liten del och får oftast fel uppfattning hur det är att ha sjukdomen…

 5. Som mamma till en åttaåring som fick diabetes typ 1 i mars i år önskar jag att möjligheten funnits för åtta år sedan…. allt är kontroversiellt i början. Vi vet inte hur väl drt här företaget kommer att lyckas men är glad att de finns och bedriver forskning!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..