Minska matsvinnet

I samarbete med Mat.se

Jag har haft ett samarbete med Mat.se ganska länge nu och det fungerar väldigt bra. Jag förstår absolut inte varför man inte använder hemleverans från matbutiker om man bor på ett ställe där det är möjligt. Det är oerhört smidigt att handla från appen och få levererat hem istället för att åka till affären, handla, packa, åka hem och packa upp. Dessutom har Mat.se flera smarta funktioner som jag berättat om tidigare. Exempelvis den smarta inköpslistan som är uppbygd med AI och ger dig personliga förslag på vad du borde handla. På så vis kan du minska både onödiga köp och slipper glömma det där mjölkpaketet.

Processed with VSCO with dog1 preset

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

 

Processed with VSCO with dog1 preset

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

 

Processed with VSCO with dog1 preset

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

I måndags så hade vi fotografering hemma med mitt team och när Sally kom hem passade vi på att baka pepparkakor och dricka glögg samtidigt som fotograferingen fortsatte en stund. Sally sa att hon verkligen kunde tänka sig att bli bagare i framtiden. Gulligt!

Mat.se har ett stort mål nästa år. Nämligen att minska matsvinnet. Det slängs ju som ni säkert redan vet otroligt mycket mat varje år i Sverige. Nästan 20 kilo mat per person faktiskt och det är ju bara otroligt onödigt. Därför har mat.se skapat en egen portionsberäknare som ni hittar här. Dessutom utmanar dom att göra en riktigt festmåltid på enbart det som ”blivit över” i kylen och i skafferiet. Ni kan läsa mer om utmaningen här. Bra initiativ tycker jag! Testa mat.se fram till den 17/12 så får du fri frakt med koden JULBELLA. Klicka här för att komma direkt till butiken.

I samarbete med Mat.se

 1. Blir ledsen av din kommentar om att du inte kan förstå varför man inte handlar på Mat.se. Det finns människor, förvånande nog, som inte har råd att göra då det är dyrare att få maten hemkörd än att gå till affären själv.

 2. Du har verkligen ett fint hem men tycker det är för mkt inslag av det mörka träslaget överallt. Skulle vara mysigare med mer vitt till.

   1. Håller verkligen inte med. Tycker det ser väldigt sofistikerat ut med mörkt trä och långt ifrån finlandsfärja. Jag kör själv med vita och ljusa träslag hemma men tycker det är kul att mörkt trä är på väg tillbaka.

   1. Håller med! 🙂 smaken är som baken. Själv gillar jag det mörka och är trött på det vita och definitivt på shabby chic 😅

 3. Bra att du skrev att det var en fotografering på pågick, för det ser lite konstigt ut att vara så uppklädd, i högklackat och allt, när man bakar ihop med sina barn. 😉 Inte särskilt naturligt.

 4. En förutsättning att handla hos Mat.se är väl blandat att företaget levererar till personens adress och postnummer.

 5. Jag vill i alla fall själv känna på frukt o grönsaker om dom är mogna eller ej, samt kolla ” bäst före” datum. Även om jag har råd , så är jag inte alls intresserad av det du förespråkar.

  1. Hon förespråkat att minska matsvinnet? Du tycker du har råd att kasta mat hur som helst, är det det du menar? Hon uppmuntrar till att utnyttja deras tjänst men förespråkar att minska svinnet. Två helt olika saker.

   1. Nej, jag slänger ingen mat. Köper inget onödigt.. Hur vet jag annars att produkterna har den färskhet jag önskar om jag inte själv får kolla det i affären?

    1. Jag brukar inte kommentera, men HERREGUD! Hon skriver att hon inte kan förstå hur folk inte använder tjänsten! Hon tvingar inte just dig att använda den! Så är det något som stör dig, skippa att gå in på hennes blogg 🤷🏼‍♀️ Det är verkligen svinbra att hon tar upp svinnet då ungefär 33 % av allt vi köper hem slängs ✋🏻

 6. Jag slutar jobba kl 15 på dagarna och har all tid i världen att åka till affären efter jobbet och handla. Plus att jag kan tycka att det är ganska kul också:)
  Varför skulle jag åka raka vägen hem och sätta mig med datorn och handla mat? Kanske är smidigt om man är en större familj..

 7. ”Jag förstår absolut inte varför man inte använder hemleverans från matbutiker om man bor på ett ställe där det är möjligt”

  Aldrig kommenterat dina inlägg. Men nu blev jag irriterad på riktigt. Jag har en hög inkomst jämfört med andra. Skulle kunna ”unna” mig om man nu vill kalla det så.

  Men har du någon gång själv jämfört priser mellan våra leverantörer via bud och att handla själv i affären?
  Jag har 4 barn och vill äta bra mat lagad från grunden. Mitt sätt att slappna av tillsammans med barnen att prata om dagen medans vi lagar.
  Har ett matkonto på 5000kr för 6 personer per månad utan att tumma någonstans på kvalitet.
  Men skulle jag handla allt vi äter på en månad via de leverantörer som finns i Sthlm skulle vi landa på minst 2000kr till.
  Det kostar INTE mig så mycket i drivmedel på väg hem från jobbet (200 meter ToR avstickare från motorvägen) att det väger upp att få det hemskickat.

  Det är vår semesterkassa på ett år du tycker jag ska lägga på hemkörning
  Och då har jag det vansinnigt bra som har den friheten/möjligheten.
  De som inte har det?

 8. Ja för att svara på din fråga om varför man inte använder hemlev. om man kan få hem? För att det kostar, plockservice, hemlev, och jag vet inte vad mer alla tar betalt för så det blir mer än 200 kr som man betalar för något man faktiskt kan göra själv. Jag försöker hålla en budget på 800 kr /veckan för oss 4 med frukt, mat, grönt, malådor och sånt. Jag har ingen aning om det är mycket eller inte men det känns rätt okej. Då tänker jag inte betala 1000 kr för att någon ska plocka det åt mig, något jag är fullt frisk att kunna göra själv. Hur lat får man bli? Alltså du gör vad som passar dig bäst, du vill spara tid på allt för att kunna jobba mer. Men jag föredrar att spara in pengar för att kunna resa mer och göra mer varje månad med barnen, vi är alla olika 🙂 Men då kanske du fick svar på dig fråga. 🙂

 9. Har ni inte hunnit ta bort skannings koden från pepparkaksformarna inför fotografering ? 😉 Mat svin är inge kul men det finns fler som faktiskt vill ut i butiker och se människor och kanske få ett leende tillbaka 🙂

 10. Packade upp mat för en kompis förra veckan och maten kom från mathem. Det var beställt en citron och den var verkligen dålig. Hur kan personalen som plockar missat det eller är det ett sätt att få ut dåliga varor för ingen orkar reklamera en citron. Och det är ju surt om man skall laga mat och skall använda just en citron och den är dålig.

 11. Vad sura kommentarer det blev på det här inlägget.
  Vad som passar en familj behöver väl inte passa en annan?

  Om ni gillar att åka till affären och plocka varor själv så fortsätt med det. Jag har använt en konkurrent till företaget som det görs reklam för här i över ett år och har både sänkt min månadskostnad av mat/hushållsinköp (pga minskade spontaninköp och samlade inköp till 1 gång/veckan) och spar energi på nåt jag inte har nåt större intresse för.

  Jag personligen avskyr att gå i matbutiker och betalar gärna en slant för o slippa gå upp med tunga kassar 3 trappor upp. För mig är den här tjänsten perfekt, men jag klankar inte ner på ”dig” för att du hellre åker till stormarknader, inget av våra val är fel.
  Att kalla den här tjänsten för lathet förstår jag inte, det handlar väl om att man själv väljer vad man vill lägga energi och pengar på.

  Precis som att vissa köper hem t.ex. städhjälp, däckbyte, barnpassning, taxiresor så finns det dom som köper tjänsten att få maten hemkörd.

  Acceptera varandra istället för att ständigt klanka ner på andras livsval. Om det här passar Isabella så tycker jag vi ska vara glada åt att hon också hittat ett sätt att spara tid och energi på.

  1. Hej!
   Jag tror att reaktionerna kommer mot att någon inte kan förstå hur man inte kan använda det. Jag handlar inte mat på nätet, jag vill känna och välja själv bland matvarorna, ex vilka grönsaker som är fina. Visst kan jag bli less på att kånka hem matvaror men jag vänder mig också emot att man ska köpa varenda tänkbar tjänst för att slippa göra själv. Nu är detta inte rätt forum, Isabella får självklart göra som hon vill och detta är hennes utrymme. Men jag kan bara säga helt kort att jag inte vill att mina barn ska ta för givet att hemmet städas eller att maten bärs hem av någon annan hela tiden, att drivet ska vara att tjäna pengar så man kan köpa en massa tjänster. För mig är handling, och städ och annat en del av livet.
   Kanske väljer mina barn att jobba med något som inte är så högavlönat, då kan det vara bra att ha med sig att man kan fixa mycket själv. Detta är ingen kritik mot någon annan, bara hur jag tänker.

 12. Jag handlar mat online, dock av annan leverantör och jag har minskat så väl matkostnaderna som marsvinnet hemma. När jag handlar hemma har jag alltid 100% koll på vad som behövs och inte behövs och impulsköpsköpen är borta. Jag tycker det är fantastiskt att kunna handla online och jag förstår inte heller hur man vill trängas i en butik, lägger hellre den tiden på annat.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..