Föna håret i trappuppgången

I samarbete med Svensk Adressändring

För några veckor sen hade jag ett samarbete med Svensk Adressändring här på bloggen. Nu när jag kom hem efter över två veckor borta från huset fick jag se hur många brev jag fått som faktiskt kom till rätt adress just för att jag använt Eftersändning. Precis som jag berättade tidigare vore det väldigt tråkigt och framförallt onödigt om en faktura till exempel gick till Kronofogden bara för att jag inte skulle ha använt Eftersändning av posten.

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

Flera av er frågade i förra inlägget om det inte räcker att ändra sin adress hos Skatteverket. Jag såg att det faktiskt var en brevbärare som svarade i en kommentar och hon förklarade det bra. Det är faktiskt så att det inte räcker att registrera sin nya adress hos Skatteverket. De meddelar inte posten eller andra leverantörer om adressändringen du gjort. Istället skickas all post tillbaka till avsändaren. Skatteverket meddelar endast ett fåtal företag. Där behövs Svensk Adressändring som går in och själva meddelar alla företag som kan tänkas skicka brev till dig. Detta har faktiskt hänt mig en gång när jag flyttade och glömde att eftersända min post. Det var en elräkning som ramlade mellan stolarna och det hela slutade med att jag till sist stod utan el och var tvungen att ta mig ut i trapphuset för att fixa mitt hår och ladda min dator…

Processed with VSCO with a4 preset

Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

Jag vill verkligen uppmana till att eftersända sin post. Det gör du enkelt här. Att registrera tjänsten kostar bara några hundralappar, men blir snabbt en kostnad man sparar in på om man tänker på alla de räkningar man riskerar att missa. Filmen nedan spelade vi in för några veckor sedan där jag berättar mer.

I samarbete med Svensk Adressändring

 1. Verkligen en smidig tjänst jag använt vid varje flytt:-) En annan fråga, vart är din tröja på filmen inhandlad? Så fin:)

 2. En del företag vill dock inte att Posten eftersänder utan de vill att Posten återsänder brevet med anteckning om adressatens nya adress. På så sätt kan de uppdatera sina register för att ha så aktuella adresser som möjligt så snabbt som möjligt.
  Vissa företag uppdaterar på personnummer och då använder de Skatteverkets folkbokföring. Gäller bl a banker och försäkringsbolag.
  Då behöver man själv inte meddela dem ny adress och ingen eftersändning behövs.
  Fast visst kan man använda eftersändning mot kostnad även om många bara ändrar sin adress vilket är kostnadsfritt. Men det är förstås bra att skicka sin nya adress till alla avsändare som inte har den nya adressen.
  Ett bra tips är att skaffa en elektronisk brevlåda t ex Kivra. Många myndigheter och leverantörer använder elektronisk brevlåda till dem som skaffat en sådan.

   1. Posten vet väl ny adress om adressaten begärt eftersändning? Hur skulle annars eftersändningen fungera?
    Skillnaden är alltså att vissa avsändare (företag) vill få reda på ny adress snarare än att försändelsen eftersänds. De kan då skicka ut försändelsen på nytt efter att ha uppdaterat adressen.
    Sen om Posten inte vill stå till tjänst med den upplysningen är en annan sak.

    1. Ja, vissa företag gör så, begränsad eftersändning brukar det stå på brevet då. Men jag ser nog inte ens 1 brev i månaden där detta efterfrågas. Jag har under mina 3 år på Posten aldrig behövt skriva nya adressen och returnera det till avsändaren.
     De enda gångerna jag sett detta har varit när personen flyttat utan att adressändra/begära eftersändning, och då vet inte vi nya adressen oavsett, så då skickar vi bara tillbaka allt som avflyttat.

     Vi hjälper till och gör så gott vi kan, men det är alltid ens egna skyldighet att meddela diverse företag när/vart man flyttat.

     /Brevbärarn

 3. Fast adressändring ändrar inga adresser. Den post som kommer eftersänd måste man kontakta själv för att ändra! Däremot är det så att vissa företag tar adressuppgifter från skatteverket och då får de den nya adressen.

  1. Som vuxen människa ska man väl ändå ha koll på vilka räkningar som rullar in varje månad. Skulle inte t.ex. jag få en faktura från min internetleverantör en månad skulle jag ju märka det, och höra av mig till dem direkt själv. Så hoppas jag de flesta vuxna resonerar!?

   Och alltså, är det så många man behöver meddela ens? Vet inte på rak arm vilka som tar din folkbokföringsadress från skatteverket men flera av de ”större” grejerna går ju den vägen… Och ännu färre behövs ju idag med efaktura osv. Har flyttat många gånger i mitt vuxna liv, alltid klarat mig bra UTAN eftersändning.

   Hur kommer det ens sig att du samarbetar med en sån ”gammal” grej!? Är ju inte direkt nåt nytt eller i tiden… typ ”wow har precis börjat använda mig av elden Fantastiskt! Det blir varmt när den brinner!” 😉

 4. Man får alltid brev från socialen innan elen stängs av och socialens brev går till den adress man är skriven på … så ingen kan få elen avstängd utan att va förberedd flera veckor innan genom brevet från socialen.

  1. Brev från socialen??? Är 47 år och har missat en och annan faktura sedan jag flyttade hemifrån för TRETTIO år sedan. Men något brev från socialen har jag ALDRIG fått 😂😂😂

  2. Det stämmer inte. Jag vet inte vad för personliga problem du har som gör att socialen blandar sig i om din el blir avstängd, men hur som helst så är det ingenting som gäller vanligt folk som står för sin egen elräkning och som inte har kontakt med socialtjänsten.

 5. Man kan ju göra det enkelt för sig och få sin post digitalt, e faktura eller autogiro. Jag får väldigt få fakturor och brev i pappersform.

 6. Fast tyvärr är det ingen garanti att posten sänds rätt trots adressändring. Har själv använt tillfällig eftersändning i perioder och det är ett lotteri om posten kommer fram. Fick flera räkningar som gick till kronofogden som trots bevis att jag inte gjort något fel fick gå in och betala inkasso och kronofogden avgiften för.

 7. Fast i Sverige hamnar ingen hos Kronofogden bara såhär tjoff efter att man missat betala en faktura! Först får man påminnelse 1, sen väntar de typ 14 dagar sen skickar man påmonnelse 2, sen väntar man 14 dagar till, sen skickar de faktura till inkassobolag som också skickar påminnelser. SEN, efter flera månader, kanske hamnar skulden hos Kronofogden. Och vid den tidpunkten, om man missat att man inte betalat sitt el på flera månader, då har man större problem och kanske inte borde leka vuxen! 🙂

  1. Fast nej de du beskriver ovan om 2 påminnelser osv behöver inte ske. De är upp till företaget om dom vill påminna. Ibland skickas de vidare direkt till inkasso vilket oftast är första instansen om man inte betalar.

  2. Där har du fel. Ta t.ex. HSB som jag hyr min lägenhet via. Där går en förfallen faktura DIREKT till inkasso. Efter sex år som felfri hyresgäst missade jag en hyreshöjning på 200 kr en månad. Jag åkte därefter till USA på semester och när jag kommer hem möts jag av ett inkassokrav som förföll TVÅ dagar efter hemkomst. Betalade jag inte skulle det gå till Kronofogden… Blev mäkta arg och gick ned på deras kontor med gråten i halsen men fick ingen förståelse. ”Vi behandlar alla våra kunder likvärdigt” var svaret…

   1. Vadå så funkar ju all inkasso? Dock så är inte inkasso samma sak som kronofogden. Om du inte hade betalat inkassoräkningen så hade inkassobolaget skickat en faktura till innan de gav den till fogden och gav dej en betalanm. DOCK så är HYRA (som du hade gjort fel med) speciellt. Hyresvärdar kan vräka en om man är sen med hyran även om man betalar påminnelsen. Man måste alltid vara noga med just hyra.

    1. Du missförstår, Hej. Det Carolina opponerar sig mot är påståendet att man får två påminnelser innan fakturan skickas till inkasso och det är ingenting företag måste göra. Sedan stämmer heller inte det du skriver om HYRA, riktigt så lätt är det inte att bli bostadslös i Sverige. Man blir INTE av med en bostad bara för att man är sen med en faktura, det finns rättsfall på det.

 8. Och är det två i samma trappuppgång som begärt eftersändning så är det spännande till vem posten kommer.

  Eller är det ett par som skiljer sig och har eftersändning till var sin adress så skickas post hit och dit och till slut hamnar fakturor hos kronofogden trots att man använt och betalt för tjänsten.

  Bra att veta !

   1. Tyvärr så kollar inte de som sköter eftersändningen så noga. Egen erfarenhet. Min kompis fick post som egentligen skulle eftersänts till en annan som också flyttat från samma port.

    Och en kompis som flyttat isär fick post o räkningar som fd sambon skulle ha jobbigt och man har betalt att få sin post eftersänd

    1. Min mammas granne under har flyttat och mamma får ofta mess av henne att hon fått brev som eg skulle till min mamma.
     Jag menar..hur svårt ska de va? Dom har inte ens liknande namn varken för eller efternamn. 😰 Så posten är inte så brighta

   2. inte kollar de som eftersänder alltid eller tycker du att den som betalt eftersändningen skall kolla och vad skall den göra om det kommer fel ?

    1. När jag flyttade hemifrån till egen lgh fick jag min mammas post eftersänd. Tilläggas det enda är våra efternamn som stämmer. Våra förnamn är så långt ifrån lika det går. Så helt plötsligt kom all hemmets post till min nya lgh. Så nej. Postfolket läser knappast det mesta. Vet i tusan hur de är funtade ibland.

 9. Fast å andra sidan kan man inte stänga av någons el om man inte blivit delgiven. Antingen via delgivningskvittot som medföljer fakturan. Därefter har man 21 dagar tills dess att betalningen ska vara bokförd för att inte få sin el bortkopplad. Och eftersom din el stängdes av (enligt dig) skrev du (eller en vuxen skriven på samma lgh) under ett kvitto. Så hur försvann då fakturan? Du har ju uppenbarligen mottagit den och blivit medveten om skulden = skrivit under kvittot.
  Då är det ju Du som slarvat, inte posten……….

 10. Fönade du håret i trappan eller plattade du det?
  I rubriken skriver du föna men i videon säger du att du tog med dig plattången ut i trappen.

  Eller har jag missat något?

 11. Som det skrivs ovan går inget direkt till kronofogden. Först skickar elbolaget påminnelser, sen går det till inkasso som också skickar ett antal påminnelse – här skickas oftast också meddelande till socialtjänsten om att en person riskerar att få sin el avstängd. Socialtjänsten tar alltid kontakt med personen. Först efter allt detta kan något gå vidare till kronofogden.

  Så, adressändring är bra och viktigt.
  MEN lika viktigt att hålla sig till fakta i ett sammanhang som detta.

 12. Eftersändning är ju toppen, men tyvärr tycker jag inte att det fungerar så där fantastiskt ändå. 🙁 Många många företag som inte fick info om ny adress trots att jag använt adressändring. Jag har missat mkt post (dock inget viktigt) och själv fått anmäla ny adress hos företagen, vilket är en ganska trist uppgift. Kan säkert förbättras!

  1. Eftersändning innebär inte att avsändarna får reda på din nya adress. Eftersändning innebär att istället för att skicka tillbaka en försändelse till avsändaren ser Posten till att du får den på din nya adress. Men du måste själv meddela avsändaren din nya adress så du får din post även efter det att eftersändningen upphört.

 13. Du är alltid sååå snygg i håret! Jag har fastnat helt för dina hårgrejer, den där snusnäsduken (eller vad det kallas för) den är bara för snygg!! Ska se om jag hittar någon därute att köpa. Vet att HM och andra butiker har fina också. 😀

 14. Det är inte skatteverket som meddelar alla adress. Det är däremot möjligt för företag att abonnera på att ta hem filer med adressuppgifter. Skillnad på push and pull!

 15. Men va? Aj då, att inte ha el kan inte ha varit skoj och att stå och föna håret ute i trappen hahaha stackare. Tur att det ordnade sig.
  Jag har nog alltid gjort adressändring, som rutin har man det när jag flyttar. 🙂

 16. Men snälla Bella, inte hämtar du väl posten från facket som brevbäraren använder för att lämna din post? Ser ut som att du snor din egen post.

  Hörrni dårar som ropar om socialtjänsten etc: om elen stängs av vid en flyttning så är det inte samma sak som att elen stängs av på ett pågående abonnemang. Att stå utan el när man flyttat till en ny plats beror på att ett nytt elavtal inte har ingåtts – det är en helt annan situation än om någon fått ekonomiska problem och slutat betala sin faktura. Ingen socialtjänst eller delgivningsman eller whatever kommer kontakta dig för att du glömt att teckna nytt elavtal i ditt nya boende, då stängs elen helt enkelt av när tidigare hyresgästs avtal löper ut.

 17. Vad söt du är Isabella! Du kändes så fin och personlig i klippet.
  När min pappa gick bort så gjorde vi det stora misstaget att bara ändra hos Skatteverket vilket resulterade i att en hel del av pappas räkningar inte kom fram till mig, som ansvarade för dödsboet. Fick sedan info om att man behöver ändra hos Svensk Adressändring OCKSÅ. Sedan dess har det fungerat 😊 Kram och ha en fin dag!

 18. Det var jag som frågade i förra inlägget. Jag flyttade för 2 veckor sedan och eftersände posten som var rekommenderat här. Tyvärr har det funkat sådär. Dock har jag kvar det hamla boendet i en och en halv månad till så jag går och kollar i den lådan ibland. Efter 2 fel så ringde jag och klagade, händer det igen så vill jag ha pengarna tillbaka. tycker att det är skitdåligt när man betalar för en sådan grej att det inte funkar för majoriteten av de som använt tjänsten. Sen förstår jag att det inte är adressändrings fel utan de som sorterar posten. Men det ska ju finka då de köper den tjänsten och säljer den till mig!

 19. Det stämmer dock inte att företagen meddelas pga att man beställt eftersändning. Det enda som händer är att breven eftersänds till ens nya adress. Det är bra om man själv meddelar sin nya adress till alla företag som skickar till den gamla adressen och som blivit eftersändna. Skönt att ha ett år på sig att göra det. Så alla brev som man ser att de blivit eftersändna – meddela den nya adressen till dessa som har skickat!

 20. När du ändrar din adress hos Skatteverket blir du korrekt folkbokförd. Din nya folkbokföringsadress registreras per automatik hos de flesta myndigheter samt vissa företag. För att slippa betala onödiga kostnader för eftersändning kan man bara uppdatera sin adress hos de företag man vet att man brukar få räkningar/post ifrån.

 21. Mest miljövänligt att anmäla till alla bolag där det går att man vill ha e-faktura eller autogiro.
  Eller registrera sig på en digitalbrevlåda.
  Jag får knappt någon post via brev längre. Supersmidigt! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..