Bolag på paus

Om det är något som jag har lärt mig och hela tiden över på – Så är det att stärka min intuition. Det är min viktigaste grund för alla beslut jag tar. Förr trodde jag att hjärnan var det rationella som alltid går att lita på men så är det inte. Hjärnan kan byta sida och beslut snabbt beroende på vem man väljer att lyssna på eller läsa. Det är hjärtat som jag måste följa, det är så jag blir innerstyrd. Och för att kunna följa hjärtat behöver jag skapa space med mig själv, alltså meditera och putsa på relationen med mitt inre. Det låter flummigt men det hjälper mig att stärka min intuition.

Häromdagen börjar min intutuion flagga för att den bolagsidé med Stordalen inte är rätt. Rent rationellt (hjärnstyrt) förstår jag att det säkert är bra för mig att deläga bolag med honom, jag har enormt mycket att lära mig. Men själva idén är inte rätt. Därför ringde jag honom förra veckan och sa att jag pausar allt tills vidare. Varför det var hans fråga, mitt svar blev ”För det finns inget momentum. Timingen är inte rätt”. Han var såklart fine med det och förstod.

Idéen handlade om ett gemensamt bokförlag. Superkul för mig som älskar böcker. Men som jag skrev ovan, det finns inget momentum i det. Jag ser inte hur vi ska göra det bättre än någon annan just nu, samtidigt som branschen i sig håller att förändras så mycket. Vi är ett ett mellanläge just nu och min framtidsspaning är att alla mellanhänder kommer att försvinna. Även förlag. Därför pausar vi allt tills vi känner att vi kan hoppa på nästa timing-tåg.

Som investerare har jag lärt mig att allt sker i cykler. Missar man ett tillfälle kommer cykeln alltid tillbaka. Men det som händer i mellan är ofta ett paradigmskifte och kan man förutse vad som blir 2.0 kan man pricka rätt. Tillexempel; För många år sedan när vi spelade musik på en bandspelare hemma, började många entreprenörer att klura över att man skulle kunna bära med sig musiken ute. Det som hände var att man gick över till en Freestyle. Alltså att man kunde spela skivan ute. Efter det uppstår en situation där man vill förenkla att ha med sig musik. De som var inne i denna cykel började direkt tänka på att man skulle göra skivorna ännu mindre och då kom minidisc. Men det blev en flopp, istället skedde ett skifte; mp3:n kom. Och allt annat dog.

Lite här är vi i många branscher just nu, vi väntar in ett skifte. Det kommer inte komma nya bokförlag utan istället helt ett nytt sätt att ge ut böcker. Om man ens ger ut böcker längre, min tro är ju att mellanhänderna försvinner i alla branscher.

Hur som helst, därför pausar jag idén!

 1. Magkänslan, intuitionen och att följa hjärtat sitter förstås i hjärnan.
  Du har en fantastisk hjärna och det är bra att du vilar, pausar och lyssnar in dig själv. Att man kan få bra intuition och magkänsla och att man kan ta bra beslut när man följer hjärtat beror bland annat på att man har möjlighet att låta strukturer som tar hand om mer komplexa tankar och komplex problemlösning få arbeta. Man kan säga att hjärnan nätverkar i vila och hjärnan jobbar på för fullt och bearbetar när du pausar saker. Man har bland annat i studier sett att en del delar av hjärnan aktiveras mer när man sover. Att sova på saken är därför en väldigt bra grej. Finns hur mycket spännande som helst att säga om detta. Ville bara poängtera det 🙂 Fortsätt använda hjärnan! 🙂 Det kommer bli jättebra!

 2. Hur tänkte du/ni när ni påbörjade denna idé med bokförlag? Bara en nyfiken fråga 🙂 Eftersom du ju verkar ganska på det klara med att det är fel timing…

 3. Therese skriver:

  Hoppas då verkligen inte att själva böckerna i sig försvinner och det tror jag inte för fem öre heller, tänk alla bibliotek och universitet mm med samlingar samt viktiga verk inom allt från vetenskap till deckare. Nä finns inte en chans att böckerna i sig kommer försvinna helt, fytusan så tråkigt och opersonligt det hade varit med enbart digitala böcker precis som med magasin. Jag vill ha dem i handen även om det någon gång ibland kan vara trevligt på långa resor att lyssna på en bok men vill då inte läsa en bok på platta tex, oerhört jobbigt för ögonen också.

  1. Heleno skriver:

   Vanesak. Jag tror definitivt nyproduktion av böcker kommer försvinna. Det funkar väl utmärkt med digitala medier på universitetet? Dags att tänka på vår jord och sluta skövla skog.

 4. Klokt beslut att hoppa av projekt som inte känns rätt i hjärtat! Tror att man ska brinna för det man tar sig an! Just när det kommer till bokförlagens vara eller icke-vara så hoppas jag dock att du har fel i din gissning.… 😉 Jag har jobbat som heltidsarbetande barnboksillustratör i 12 år, som egen företagare, och ser verkligen det viktiga i bokförlagens existens. Jag får mejl från privatpersoner varje vecka som ”har skrivit en barnbok”, och som vill få den utgiven. Många av dessa märker jag har en väldigt naiv bild av detta yrke. Att ”vem som helst” kan skriva manus, vilket ju verkligen inte är sant.
  Ett av Sveriges allra största barnboksförlag, som jag jobbar med, sa till mig att de får in ca 1000 manus per år, från personer som ALDRIG tidigare gjort böcker. Av dessa ges enbart 4 böcker ut. Att göra böcker som
  är bra – vilket vi ju vill – är det viktiga. Då behövs förlagen, som likt en idoljury kan sålla bort de som inte passar för utgivning.
  I mina avtal finns numera mycket e-boksrättighetet, något som inte alls var lika vanligt då jag började. Så, jag tror också att e-böcker kommer bli vanligare. Dock kommer inte vanliga böcker försvinna. Och, vanlig bok eller e-bok, ett bokförlag behövs oavsett! 🙂

  Nu tillbaka till illustrationerna. Deadlines och tryckdatum närmar sig! Tack för en fin blogg, och lycka till med de företag du jobbar med och brinner för! <3

  1. Hanna skriver:

   Barnboksillustratören: Jag är en av de 1000 som skrivit en barnbok som jag vill ge ut. Jag tror det bästa är att trycka upp den själv och sälja. Har du vetskap om hur jag kan hitta en illustratör, en som kanske vill hoppa på tåget och illustrera men få ersättning i efterhand? Jag har ju inte direkt pengar nu. Förstår att etablerade inte vill hoppa på, men amatörer med drömmar?

 5. Helen skriver:

  E-böcker då? det tror jag inte kommer dö ut någon gång snart.
  Även om jag nästan blir ledsen att tänka att böcker i sig skulle försvinna, böcker är liksom heliga.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..