Svar på tre frågor

Hur gör jag för att gå vidare med planen om jag inte har något startkapital?

Försök att komma igång med din idé på en sådan liten investering som möjligt. De flesta gångerna har jag börjat med 25 000 kronor (Pingis tagit andra halvan av 50 000 kronor i startkapital). Tänk inte att du endast kan komma igång om du har en halv miljon, för det är inte sant. Då får du krympa idéen till en ekonomisk satsning som är möjlig för din ekonomi. Tillexempel, ska du producera något i en fabrik, välj inte den fabriken som tvingar dig att beställa 500 exemplar utan 50 istället. Välj en enklare hemsida än en superproffsig. Satsa på instagram istället. Det är bättre att komma igång smått och testa sin idé på riktigt. Då blir fallet inte lika högt om det inte fungerar. Och om det fungerar så är det bättre att komma så långt som möjligt innan man tar in kapital, värderingen stiger.

Om du behöver kapital så tänk såhär 1. Använd sparade pengar 2. Låna av vänner och familj 3. Gå till din bank. Byt bank om de inte är hjälpsamma. 4. Testa crowdfunding 5. Leta investering.

Att sälja delar av ditt bolag ska vara det allra sista alternativet. 

Skärmavbild 2018-10-15 kl. 20.52.30

Vilket är det bästa sättet att skaffa ett kontaktnät?

Först och främst, ringa in vad för typ av nätverk du behöver mer av. Är det andra mammor som också driver eget så att du kan finna stöd i  dom? Är de folk inom en viss bransch? Jag gick med i Young Entreprenuers of Sweden som tonåring, där träffade jag likasinnade. Vi alla var extremt olika men vi hade bolagen som gemensam passion. Vi alla sprang på olika bollar men hjälpte hela tiden varandra. Kanske behöver du bara lite pepp från andra likasinnade? Man kommer långt på det, kanske kan du hitta olika Facebook-grupper som peppar?

Annars, sök upp folk som kan sådant du behöver kunna på Linkedin och be om att få maila lite frågor, ringa upp eller ta en kaffe!

s4r

Om jag väljer att presentera idéen hur minimerar jag då risken att någon annan, men större förutsättningar går vidare med idéen? 

Jag får mail från människor varje dag som sitter på en idé de inte vill avslöja i mailet, bara om vi ses. Jag har aldrig ens svarat på ett sådant mail. Chanserna för att fånga intresse är i princip noll. Såhär är det, var inte rädd för att berätta om din idé. Om det är något som jag har lärt mig så är det inte själva idéen i sig som är värdefull utan genomförandet. Presentera på, oftast möter man människor som ställer rätt (läs jobbiga) frågor som leder till att man måsta tänka igenom och idéen formas till något bättre.

Tillexempel Hermine Hold. Vårt hårbands-företag. Som det ser ut nu kommer produkten ut i februari. Jag har berättat om det för er sedan vi kom på idéen. Jag förklarat i Framgångspodden varför just det är en sådan bra affärsidé (hög marginal, lätt att skala upp globalt och viktigaste av allt om man ska lyckas på Instagram – Syns på en selfie) . Vem som helst kan ju just nu göra samma sak, det är ju bara att beställa hem från en fabrik. Men för min del är det helt ofarligt i konkurrenssyfte för det är genomförandet som är A och O.

Får du en chans att pitcha din idé för människor/bolag, kör på. Sitt aldrig och håll den inne. Det är bara idiotiskt. Jag tänker likadant med pengar, pengar växer bara när de är ute och rör på sig.

 1. Hej! Har du funderat på att göra en Löwengrip Advent Calendar? Vore spännande att testa ett och annat. 🙂
  Ha det fint!

 2. Så himla bra inlägg, tusen tack! Har sparat ner och kommer ha detta med mig <3 Jag och mannen driver eget vid sidan av allt annat här men målet är givetvis att det ska gå så pass väl att vi en dag kan försörja oss helt på den verksamheten. Kram!

 3. Måste nog dock säga att där har du fel, att man inte ska satsa så mycket på en hemsida. Hemsidan berättar ENORMT om ditt företag. Det behöver inte vara dyrt för att vara proffisigt, men proffsigt ska det vara! Spara där och på din visuella identitet så förlorar du. Kunden gör ett beslut dom första sekunderna dom kommer in på en hemsida, och ser det kass ut så blir inte kunden kvar.

  Det här är fakta. Mvh en grafisk designer.

  1. Håller helt med dig, alla är inte kända bloggare och kan nå ut via sina kanaler så då är en proffsig trovärdig hemsida A och O.

 4. Vart säljs Löwengrip produkterna i Finland? Försökt kolla när jag varit där, kul att se tänkte jag och tipsa vänner där!
  Ha en bra dag!

 5. Känns inte så seriöst att ta en bild från en av Célines kampanjer och sätta Hermine Holds logotyp på, som ni gjort på bilden i detta inlägg? Det är ej lagligt.

  1. Har inte lagt märke till det innan men efter en snabb googling ser man att du har rätt.

   Gissar att de pitchat olika idéer för grafisk presentation av deras produkter genom att göra exempelbilder från andras (inkl. Céline). Är väl ok i en PowerPoint på nåt bolagsmöte, men helt ofantligt dumt av Isabella att sen lägga upp de bilderna på sin blogg.

   Inte nog med att hon publicerar en annans bild (sannolikt utan tillstånd), den är även redigerad (sannolikt utan tillstånd) vilket i sig är ytterligare ett brott då det kan kränka fotografens anseende.

   Nu KAN det ju vara så att de fått tillåtelse av Céline för att använda och modifiera bilden… men antagligen inte. I sådana fall: Mycket, mycket orutinerat från en person som jobbat över ett decennium med sociala medier.

 6. Vilka intressanta svar Isabella! Står just nu i starta eget kurvan och ska säga upp mig (start av företaget blir efter nyår). Något jag skulle vilja ha din syn på också är det här med tillstånd av olika slag, och licenser – hur och var ska man börja? Innan man har en licens (eller i mitt fall, en bank garanti ställd till kammarkollegiet) är det svårt att börja med företaget. Vågar man ens registrera sitt företag innan man vet att alla licenser etc går igenom..? Så många frågor kring just detta med myndigheter 🙂

 7. Men om man har en idé, där produkten inte redan finns, hur gör man då för att inte riskera att någon annan snor idén? Patent?

 8. Mitt bästa tips för att komma igång är att köpa in ett litet lager av något och sedan använda en BRA e-handelsplattform, som är enkel och där du snabbt kan komma igång. Jag använde Quickbutik.com som jag var riktigt nöjd med och de har även en ”academy” som beskrev vad jag skulle tänka på ur alla perspektiv. På det sättet får man en bild av hur det är att driva eget också vilket kan vara en bra erfarenhet oavsett 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..