Pricka timing

I mitt jobb är timing en grundpelare i att saker och ting ska lyckas. Jag jobbar med timing hela tiden i allt jag gör. När man säger vad i en förhandling, när man släpper ett PM för bäst effekt. När man bloggar om vad. När man presenterar en förändring i bolaget för anställda. När man lanserar något nytt. När man investerar. När man handlar på börsen. Timing har blivit en av mina största skills som entreprenör. Jag har en bra känsla för cykler.

Tittar man på timing just nu är det intressant var vi är någonstans. Vi har redan löst roliga saker såsom att man får lyssna på hur mycket musik man vill med en fast summa i månaden, även filmer. Vi kan bo överallt i hela världen hos varandra, använda en app för att hitta en taxi oavsett stad. Nu börjar vi lösa tråkiga uppgifter såsom CRM-system för influencer marketing eller digital bokföring. Som investerare ser jag hur fler och fler bolag kommer med tjänster som är rätt osexiga, men absolut förenklar vår vardag. I en cykel blir det tydligt att vi i Norden mår väldigt bra. Det finns enormt mycket med kapital hos alla fonder som ska placeras.

Skarmavbild 2018 08 30 kl 13 11 41

Lip stick index – Som visar på att i sämre konjunkturen shoppar vi ändå skönhet

Men jag inser också att det inte alltid kommer att vara så. Som investerare blir jag mer noggrann med att investera i konsumentprodukter som fortfarande är relevanta trots en sämre konjunktur. Skönhet är en sådant sak. Man unnar sig ett bra schampo trots sämre tider men man drar in på annat. Jag inser också att det är en tid för att bunkra kassan. Inte investera får hårt utan våga sitta på kapital. Tidigare har jag egentligen varit fullt exponerad mot börsen. Nu har jag valt att ha lite mer på kontot både privat och i bolagen. Jag har valt att minska mina investeringar i start ups och köpt ett större hus på en plats jag alltid tror kommer vara ett hett område.

Jag har valt att investera i att starta ett eget säljteam i mitt bolag för att jag tror att bolagens influencer marketing-budget kommer att öka de kommande åren och det finns mer pengar att hämta som en influencer. I sämre tider kommer man hellre vilja synas hos någon med starkt varumärke digitalt än i stora tv-reklamer.

Skarmavbild 2018 08 30 kl 13 13 05

I en global cykel ser vi att K-Beauty är på väg att minska i trend och man pratar mer om skandinavisk clean-hudvård

Jag har valt att tacka nej att göra min egen tv-serie Being Bella. I våras insåg jag att jag timingmässigt var för sent ute. Majoriteten av de svenska realitys som släpps nu kommer inte att bli en succé. Tyvärr. Jag har valt att satsa i ett nytt bolag med Stordalen som är en bransch jag tror kommer att stå sig extra bra under en lågkonjuktur.

Pratar vi valet i höst är vi en cykel globalt där partier såsom Sverigedemokraterna blir störst just nu. Jag är övertygad om att SD får flest röster den 9 september.

Jag kan göra listan hur lång som helst. Timing är med mig i allt jag gör. Det går inte att påverka den så det gäller att lära sig följa med den och se nästa steg. Min stora utmaning för timingen är att tack vare digitaliseringen går cyklerna snabbare än förut. Det går att bygga  ett miljardbolag på ett år idag. Det gick inte för 10 år sedan. Med det i åtanke måste man vara snabbfotad i allt man gör och vara beredd för att snabbt byta strategi. Men jag älskar att det svänger så!

 

 1. Sofia skriver:

  Hur tänker du själv inför valet, vad kommer du rösta på och varför?

 2. Sonja skriver:

  Inlägget var härligt inspirerad från sättet Hampus uttrycker sig och vinkar! Härlig mix av er två i texten 🙂

  1. K skriver:

   +1

 3. Matilda skriver:

  ”tror att bolagens influencer marketing-budget kommer att öka de kommande åren och det finns mer pengar att hämta som en influencer.”

  Hoppa Being Bella som skulle göra dig större som influencer övervägdes? Hade vart kul att se, men ditt mål kanske är mer i bygga bolag än att bli folkkär eller igenkänd hos flera.

 4. Heidi skriver:

  Nej, partier som SD är påväg neråt i de länder som gett en möjlighet för dem att påverka. Problemet i Sverige är att man vägrar inse att de har anhängare, vilket man utnyttjar och samlar ännu mer anhängare.

 5. Anna skriver:

  Bara för att SD vill att kärnfamiljen, äldrevården, pensionärerna samt våra barn ska få det bättre i sitt eget land, så betyder ju inte det att man är nazist bara för att man vill bromsa invandringen! Man är mån om sitt handlar det ju om. Om ni tycker att det är bra att släppa in så mycket invandrare, var ÄR då dessa hjärnkirurger, piloter, lärare, cancerläkare och äldrevårdare som sveriges regering påstår kommer in? Jag har då inte märkt någon förbättring i dessa yrkesgrupper. Har ni, ärligt? Bara en tanke.

  1. Suzanne skriver:

   De är fast i en byråkratisk sörja där det tar flera år att validera utbildningen. Även om de har dokument med sig från hemlandet så är det en väldigt långsam process tyvärr.

  1. Cecilia skriver:

   Alla länder i världen var nationella tills alldeles nyligen i modern historia, likaså Sverige, och det funkade. Inga cykler har tidigare roterat i den frågan. Gränslöshet är en rörelse skapad över folks huvud, kraftigt marknadsförd och ej en organisk mentalitet rotad i folket. Därav konflikterna kring detta. Svenskar har alltid velat hjälpa och även ta in starkt utbildade, men med gränser.

   1. Maria skriver:

    Haha vad pratar du om? Hört talas som tex folkvandringstiden?

  1. Annis skriver:

   Jag vet exakt var de är. De kämpar med att få komma in på arbetsmarknaden. Jag jobbar med HR på ett av Sveriges största bolag och får dagligen ansökningar, samtal & mail från nyanlända arkitekter, ingenjörer, ekonomer etc. som inte vill något annat än att få jobba och starta ett nytt liv. Tyvärr är det allt för många i detta land som av rädsla inte har förmågan att tänka längre än näsan räcker.

  1. Evelina skriver:

   Om du anser att SD är ett parti som vill göra det bättre för tex äldrevård och skola så föreslår jag att du läser deras partiprogram lite mer noggrant. Jag uppfattar det som att det är områden du tycker är viktiga och det är viktigt att läsa partiprogram och vara kritisk till vad det reellt skulle betyda om SD fick bestämma. SD är ett parti som aldrig varit vid makten eller varit inblandad i uppbyggnad av det samhälle vi har idag. Jimmie Åkesson är en skicklig retoriker och säkert lätt att dras med i att det är kris i Sverige idag. Men det är högkonjuktur och vi har aldrig haft det bättre. Självklart ska vi inte vara nöjda utan sträva efter mer men som ngn annan klokt skrev så kan man istället fundera över varför tex läkare som migrerat hit inte kommer in på arbetsmarknaden? Hur hade själv velat bli bemött om du fick fly till ett annat land? Där kanske du själv hittar en ingångspunkt till ett parti som både vill värna om den välfärd vi har idag i form av vård och omsorg (istället för att minska budgeten för delar som du pekar på som SD går till val på men inte pratar lika högt om som invandringen) och hitta ett bra sätt att hjälpa människor som tvingats fly. Partiprogram är inte det roligaste att läsa men svinviktigt.

  1. Elin skriver:

   Utifrån det du skriver Anna, så kan du absolut hitta ett annat passande parti som vill snarlika saker men med en politisk vettighet. Så tänker du rösta på SD fast du menar att du inte är rasist så kan du lika gärna kolla in de andra partierna. KD tex , stramar åt invandringen och de kan du rösta på utan att vara kristen exempelvis…

  1. Jag jobbar på ett sjukhus och där finns det gott om läkare (och annan vårdpersonal) som inte är födda i Sverige. De kommer från ex Irak. Men visst är det en tuff period att flytta hit och ha ett visst yrke, och sedan inte få börja jobba direkt. Samtidigt har jag förståelse för att språket är viktigt att kunna, även om jag är bra på engelska så är ju inte alla patienter det. I alla fall så skulle vårt sjukhus inte klara ”trycket” som är på sjukvården om det inte var för att vi även har utlandsfödd personal (generellt svårt att rekrytera).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..