Två år utan kött

Jag har varit vegetarian nu i snart två år. Sista köttet som jag testade var dock en köttbulle under julen med Odd. Kunde inte svälja den och stekte upp mina grönsaksbullar istället. Efter cirka sex månader gick jag över till att äta i stort sätt bara plantbaserat. Jag åt ingen fisk och mejeri (några undantag) från april förra året fram till jag firade nyårsafton på Maldiverna. Jag blev så sugen på nyfångad fisk där. Efter det började jag äta mer och mer fisk. Nu i maj i år när jag började träna styrketräning la jag till ägg och lite mejeri i form av keso och kvarg. Just nu har jag svårt att vara utan det, jag älskar omelett, älskar att ha keso till min mat och kvarg till frukost med färska bär och granola. Keso, kvarg och ägg är enkel protein att få i sig, men jag älskar också tempeh/tofu.

Jag slukar varenda bok om att äta hälsosamt. I min värld är det plantbaserat och antiinflammatoriskt. Det finns så mycket härliga recept! Jag har aldrig ätit så gott som nu. Jag har inga vetenskapliga belägg bakom det, men som jag skrev i mitt inlägg imorse – Min ADHD blir betydligt mer lätthanterad. Jag har mer energi men framför allt rätt energi, jämn under dagen och inte lika mycket rus. Dessutom upplever jag att min hy blivit finare och min hud på kroppen har mer lyster.

Idag blev det en sötpotatis och morotsgryta. Med lite curry och chili i. Vegansk. Barnen fick samma fast utan chilin. Vid varje rätt får barnen räkna färgerna dom äter. Det tycker jag är ett bra sätt att inspirera till varierad kost. Blått och rosa på morgonen (färska bär, blåbär och hallon), de får paprika eller annan grönsak på förskolan och hemma har de nästan alltid morötter i sin snackskål eller fryst mango (stor favorit). Idag tyckte barnen att det var roligt att äta helt oranget.

Jag är mån om att vi har en hälsosam grund hemma. Bra mat och att vi rör på oss. Vi leker nästan alltid ute efter förskolan. När man har det som bas spelar det ingen roll för mig om barnen äter en sötad yoghurt (deras favorit), får fredagschips, jag snacksar på choklad och vin på helgerna. Mörk choklad äter vi dock varje dag, Sally delar ut en ruta efter varje middag. Det är en trevlig middagstradition.

En vattendelare är det här med att ha godsaker hemma. Precis som att kylen är fylld av grönt och bär och att nya sorters frukter alltid är tillgängligt, finns det också alltid massa gott i lådorna. I kylen hittar man en massa veganglass och i vår chokladlåda finns nog 15-20 chokladkakor. Barnen når chokladen men de vet reglerna, en ruta mörk om dagen är okej och helgen får man plocka en liten buffé från de chokladkakor man är sugen på. Min tro är att om man jämt har tillgång blir suget inte lika stort och man får en sundare relation till allt.

Vad tror ni?

 1. Emma skriver:

  Tycker ditt resonemang kring maten och sötsakerna låter vettigt och klokt! Det gäller som sagt att få en sund relation/balans till maten, både det som är nyttigt och mindre nyttigt. Bra skrivet!

 2. Pia skriver:

  Alltså det är så snyggt att jag tappar hakan. Jag vill också bo så men är bara en simpel lärare 😭

 3. håller helt med dig gällande förbud mot barn och mat/godis och all denna hysteri att allt ska vara helt sockerfritt etc. Tror inte det är sunt. Barn ska få vara barn, men det är vår skyldighet att styra det hela. Tycker du har grymt bra inställning till det. Hur är du med barnen när det gäller maten? får de äta kött, fågel, fisk?

 4. Jessica skriver:

  Hej! Om du vill ha mer vetenskapliga belägg för effekten av plantbaserad kost och vad särskilda grönsaker osv gör för skillnad i kroppen, kan jag rekommendera boken ‘How not to die’ av Dr Michael Greger. Fantastisk och peppande bok, där han visar tydliga belägg och positiva effekter av en plantbaserad kost!
  Mvh,

 5. Linda skriver:

  Jag tror också det påverkar vad man associerar till mat/godis. Om lycka och mys kopplad allt för hårt till det söker man upp det när man vill mätta dessa känslor. Tex om man gör saker ihop spelar spel mm så kopplad lycka till att göra sådant men om man äter gott som familj när man ska mysa kopplad det till det. Då tänker jag mest på om man oftast gör så. Klart man som familj kan mysa med mat utan att skapa ”missbruk”.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..