ANNONS

Två år utan kött

/

Jag har varit vegetarian nu i snart två år. Sista köttet som jag testade var dock en köttbulle under julen med Odd. Kunde inte svälja den och stekte upp mina grönsaksbullar istället. Efter cirka sex månader gick jag över till att äta i stort sätt bara plantbaserat. Jag åt ingen fisk och mejeri (några undantag) från april förra året fram till jag firade nyårsafton på Maldiverna. Jag blev så sugen på nyfångad fisk där. Efter det började jag äta mer och mer fisk. Nu i maj i år när jag började träna styrketräning la jag till ägg och lite mejeri i form av keso och kvarg. Just nu har jag svårt att vara utan det, jag älskar omelett, älskar att ha keso till min mat och kvarg till frukost med färska bär och granola. Keso, kvarg och ägg är enkel protein att få i sig, men jag älskar också tempeh/tofu.

Jag slukar varenda bok om att äta hälsosamt. I min värld är det plantbaserat och antiinflammatoriskt. Det finns så mycket härliga recept! Jag har aldrig ätit så gott som nu. Jag har inga vetenskapliga belägg bakom det, men som jag skrev i mitt inlägg imorse – Min ADHD blir betydligt mer lätthanterad. Jag har mer energi men framför allt rätt energi, jämn under dagen och inte lika mycket rus. Dessutom upplever jag att min hy blivit finare och min hud på kroppen har mer lyster.

Idag blev det en sötpotatis och morotsgryta. Med lite curry och chili i. Vegansk. Barnen fick samma fast utan chilin. Vid varje rätt får barnen räkna färgerna dom äter. Det tycker jag är ett bra sätt att inspirera till varierad kost. Blått och rosa på morgonen (färska bär, blåbär och hallon), de får paprika eller annan grönsak på förskolan och hemma har de nästan alltid morötter i sin snackskål eller fryst mango (stor favorit). Idag tyckte barnen att det var roligt att äta helt oranget.

Jag är mån om att vi har en hälsosam grund hemma. Bra mat och att vi rör på oss. Vi leker nästan alltid ute efter förskolan. När man har det som bas spelar det ingen roll för mig om barnen äter en sötad yoghurt (deras favorit), får fredagschips, jag snacksar på choklad och vin på helgerna. Mörk choklad äter vi dock varje dag, Sally delar ut en ruta efter varje middag. Det är en trevlig middagstradition.

En vattendelare är det här med att ha godsaker hemma. Precis som att kylen är fylld av grönt och bär och att nya sorters frukter alltid är tillgängligt, finns det också alltid massa gott i lådorna. I kylen hittar man en massa veganglass och i vår chokladlåda finns nog 15-20 chokladkakor. Barnen når chokladen men de vet reglerna, en ruta mörk om dagen är okej och helgen får man plocka en liten buffé från de chokladkakor man är sugen på. Min tro är att om man jämt har tillgång blir suget inte lika stort och man får en sundare relation till allt.

Vad tror ni?

91
284

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00