Fredagsmys

Jag älskar fredagar!

Img 2224.jpg

Lunchen för att fira Simon blev väldigt lyckad. Vi åt på klassiska Sturehof och pratade om bolaget och allas roller. Det är speciellt att jobba i ett tillväxtbolag. Det skiljer sig enormt mycket från att vara anställd på ett storbolag. I ett tillväxtbolag har man alltid känslan av att man är lite underbemannad och att man knappt hinner bli varm i kläderna innan man möter nästa utmaning inom sin roll. Antingen avskyr man det eller så älskar man det.

Img 2225.jpg

Ett knep som teamet nämnde var att alltid vara här och nu mentalt. Börjar man fundera på nästa veckans uppdrag och reseschema blir man stressad. Man tar varje dag och vecka som man befinner sig i och går fullt in i den. På fredagarna stänger man av och verkligen har helg med noll jobb.

9166d3e0 309b 43e7 8317 e5e0cf10d3eb.jpg

Jag längtade verkligen till fredagskvällen med barnen. Gillis hade ett nytt lego hemma som man lär sig att koda en robot, sedan styr man den via sin iPad. Efter förskolan påbörjade vi bygget.

Dd633d4e c491 47eb a832 11bb1b854628.jpg

Jag har fått barn med breda smaklökar. De älskar ostar och Sallys favorit är tryffelsalami. Gillis och jag äter ju inte det men det stoppar inte Sally (vilket är bra såklart). Vi körde lite eftermiddagssnacks när vi kom hem. Fransk bondost, knäcke och Hayleys sylt. Sally åt sin salami och barnen drack äppeljuice.

Ce5574c9 9a30 4899 bbd1 d7dbd135da47.jpg

Sedan blev det rödbetor med chevré och skagen, löjrom samt en sallad. Som två mellanrätter. Mums! På bordet stod det också soyafärs och pasta med pesto.

2bd865bb fdb0 488c accb 6c8dc6b86373.jpg

Efter middagen blev det chokladprovning!

Dadd3322 ae83 4896 96ec 9deb3d4519ef.jpg

Jag älskar att botanisera i affärer och köpa med mig choklad. Jag äter lite varje dag. Livets lyx. Barnen fick vara uppe rätt sent till halv nio. Gillis var så fin och kom och sa ”Mamma, jag har fått den bästa familjen med dig och pappa. Jag visste inte vem som skulle bli min mamma när jag kom ut ur din mage men så var det du!”

Älskade barn.

(Sedan la han till ”Jag trodde faktiskt att du skulle ha jättestora öron mamma men dom var helt vanliga”.)

… Barn :- )

 1. Hej!
  Tack för en inspirerande blogg!
  Jag jobbar för ett globalt företag och känner väldigt ofta att tiden inte räcker till så jag tror inte att detta är ett sprecifikt problem hos tillväxtföretag utan mer vilken branch man arbetar i 🙂 Trevlig helg!

 2. Låter som en skön fredag. Vet precis vad du menar med känslan av att vara underbemannad, jobbar själv i ett tillväxtbolag, ett nystartat sådant och man måste verkligen hela tiden focusera på uppgifterna man måste lösa och man får ofta känslan av att vara för få. Alla måste dra sitt strå till stacken vilket innebär att det måste vara människor som inte är rädda för att hugga i där det behövs. Jag älskar det själv, älskar att ha många bollar i luften och veta att det hela tiden händer något oförutsett som man måste lösa! Kul att läsa om dig Isabella som är så ung och otroligt driven och redan har dessa erfarenheter.
  //Berith

 3. Framförhållning och planering behövs kanske ännu mer i ett tillväxtbolag. Just för att det händer så mycket blir det ännu viktigare att de aktiviteter och processer som är förvaltande (ja de finns i alla bolag) är under kontroll för att ge utrymme just åt det oförutsedda. Annars blir det brandsläckning varje dag, vilket inte är bra varken för bolaget eller de anställda.

 4. Hur många anställningar hat du haft på storbolag? Jag jobbar på ett storbolag med cirka 12 000 anställda varav hälften i Sverige. Känner inte igen mig i din beskrivning. Som senior specialist så gäller det att alltid kunna hitta nya lösningar och ta sig an utmaningar och man är ofta underbemannad.

 5. Jag jobbar på Forsknings- och utvecklingsavdelningen på en högskola och där är det precis samma utmaningar, ständiga förändringar och nya frågor man måste försöka hitta smarta svar till. Att tiden är knapp tror jag de flesta som jobbar känner till. Väldigt få företag idag som är överbemannade.

 6. Utmaningarna i att man alltid är underbemannade och måste kasta allt åt sidan för att hantera akuta frågor är verklig även för oss som jobbar kommunalt och statligt. Men jag köper att förändringstakten är högre i ett tillväxtbolag. Som trygghetssökande skulle jag ha svårt för att det närmaste teamet förändrades ofta (både personerna och roller/ansvarsfördelning).

 7. Jag tror att din syn på stora bolag stämde förr i tiden, då fanns det säkert tillräckligt med resurser och tid för att inte behöva känna den ständiga pressen och stressen. Jag har jobbat i ett stort globalt bolag i tre år nu (nästan 50 000 anställda globalt) och vi har varit konstant underbemannade på alla avdelningar. Jag har fortfarande ingen arbetsuppgift som går på rutin då jag möter nya utmaningar varje dag.

  I dagens samhälle ska priser och kostnader pressas konstant. Konkurrensen är hög. Vi får knappt anställa någon för det kostar för mycket. Det pratas hela tiden om att vi måste jobba effektivare (svårt att få in det när vardagen handlar om brandsläckning). Det läggs ofta fler arbetsuppgifter på varje person, som redan har fullt upp. Detta trots att företaget visar på fina resultat.

  Vi har säkert olika sätt att arbeta men det finns nog sällan mer pengar till resurser även om det är ett stort bolag.

 8. Det är en vanlig missuppfattning att ”storbolag” skulle vara arbetsplatser där det alltid finns gott om folk och ingen upplever stress. Faktum är att sådana dinosauriebolag dog ut för länge sedan. Man beskrev t ex SAS som ett sådant bolag men det var för 30 år sedan. Även Ericsson hade stor övertalighet som man gjorde sig av med men det var också för länge sen.
  Är man inte ett tillväxtbolag idag vare sig man har tolv eller tolvtusen anställda så kommer man knappast att överleva i den konkurrens som gäller idag. Nej, lean and mean gäller idag oberoende av företagsstorlek och oberoende av bransch.
  Sen kan det säkert vara kul att jobba i ett litet bolag där alla känner alla och man kan smita iväg på en fredagslunch.

 9. Har tidigare jobbat i storbolag 11 000 anställda i Sverige och 220 000 globalt och jobbar nu i ett tillväxtbolag och skulle säga att mina och mina kollegors dagliga utmaningar är liknande. Att släcka bränder och ständigt vara beredd på olika förändringar ställer stora krav på flexibilitet och kreativitet vad gäller hitta lösningar för dagen. Din analys av hur stora bolag drivs idag stämmer inte enligt min mening alls med verkligheten.

 10. Mjae den bilden av storbolag är nog lite daterad. Det som varit trenden senaste decenniet är hög press på intänkterna som leder till kostnadsbesparingar. I kombination med automatisering så har det inneburit slimmande av personal för att kunna skapa lönsamhet. Det en ska komma ihåg är att de flesta (nej inte Ikea oxh en handfull andra) är börsnoterade vilket medför en press på lönsamhet som gör det oundvikligt att alltid tänka effektivitet. Samtidigt så går bolagen bra och förhåller sig till förändrade kundbeteenden, nya konkurrenter, nya affärsmodeller etc —-det är alltså spännande dynamiska tider på storbolag skulle jag säga!

  1. Spelar det så stor roll?!?! Du förstår ju vad hon menar! Är det du som kommenterat om det innan?
   Säger också chevré 😊😊😊

   1. Det kan väl vara bra att säga och skriva rätt, speciellt om man brukar semestra i Frankrike. Och annars med. Hur skulle du reagera om nån sa ”grääv” om grevé-ost? (För att ta ett svenskt tvärtom-exempel)

    1. Nej. Det uttalas precis så som Sofia skriver. Förstår inte varför så många svenskar envisas med att skriva/säga chevré?

  2. Önskar få leva era liv. Ni verkar inte ha speciellt mycket andra bekymmer än hur en ost ska uttalas/stavas❤️..

  3. @Sofia, nej hon behöver verkligen inte lära sig, hon skriver som hon vill på sin egen blogg. Irriterande va hahahahaha

 11. Haha barn är härliga 😍 min bästa kompis dotter sa ’jag kommer ihåg när jag föddes. Jag var ju faktiskt där’😂❤️

 12. Hej!

  Jag är själv nybliven vegan pga min dotter har en känslig mage och jag ammar. Kan du rekommendera lite bra ställen i Stockholm – nära Stureplan/Östermalm med vegan mat! Sen gärna bra choklad, har svårt att hitta bra snacks 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..