Gene machine

Igår körde Isolina och jag till Cannes för att träffa hennes vän Jonathan Rothberg. Jag har länge varit ett fan av svenska fysikern Max Tegmark och jag visste att de var vänner vilket gjorde det spännande att ses. Jonathan startade ett bolag som heter Gene Machine och är expert på allt som har med DNA att göra. Jag hade som vanligt tusen frågor – Kan man förbättra sitt DNA genom kost/träning etc? Vad tror han om framtiden gällande stamcellsforskning? Hur tror han att mänsklig AI kommer att se ut i framtiden etc. Otroligt spännande.

Yachten låg ute i vattnet så vi blev upphämtade av tendern

Jonathans nya bolag heter Butterfly Network och är världens minsta ultraljud. Det är en liten kamera som du fäster på din iPhone. Det kommer att förändra världen! För 15 000 kronor så kan man scanna hela kroppen, det kommer innebära stor skillnad – Helt plötsligt kan man i fattigare delar av världen ha möjlighet att följa graviditeter och veta när det är dags för förlossning. Att kunna hitta tumörer tidigare, hjärtfel etc. Sjukvården går mer åt att bli proaktiv. Fantastiskt.

Vi åt middag med hans familj och träffade hans crew på båten. 16 anställda jobbar här, kockar, massörer, skeppare, tränare med fler. Som ett minihotell. Igår lagade kocken sex-rätters japansk måltid. Jonathan bor på båten halva året och reser runt över hela jorden. Om ni vill följa båten så heter kontot @mygenemachine på instagram. De var i Svalbard förra året, häftigt att den 60 meter långa yachten kan åka där.

Efter middagen körde hans crew in oss med tendern till Baouli, Axwell spelade och vi hängde där ett tag innan vi åkte tillbaka till båten. Jag sov som en stock när båten gungade, klev upp halv tio och så åt vi frukost och hängde på deck. Jag blev verkligen uppfylld av att få träffa honom och prata DNA. Svaret på frågan om man kan optimera sitt eget DNA? Åldrandet är den största boven, men den går ju inte att göra så mycket åt. Däremot kommer vi kunna optimera våra stamceller framöver och han gillade vårt bolagsinnehav Cellaviva. Det är en framtida försäkring. Jonathan tänker på att äta mycket antioxidanter, skippa bränd mat etc. Men framför allt handlar ett långt friskt liv om att upptäcka sjukdomar i tid, därav Butterfly Network. Fantastiskt.

 1. Förbättra DNA genom kost och träning går inte men däremot kan man försöka förhindra DNA-skador genom som han sa äta antioxidanter och undvika bränd mat. Även undvika uv-strålning

 2. Lyssna på Mouna Esmaeilzadeh sommarprat i Sommar i P1.
  Hon är läkare, hjärnforskare och entreprenör. Intressant och imponerande!

 3. Intressant med ultraljudsiphone! Men problemet med just ultraljud är att den är så person specifik dvs, vem som helst kan inte diagnostisera med hjälp av ultraljud. Det krävs utbildning och många års av träning för att bli expert. Därför är det alltid bättre när en radiolog utför ultraljud än en ssk eller allmänläkare. Dessutom krävs andra tekniker för att utesluta tumörer och hjärtfel tex doppler, MR, blodprov, EKG m.m. Hur har han resonerat kring detta, ffa fattiga länder som inte har sådana resurser :S

 4. Vad innebär ”mänsklig AI”? Är inte grejen med artificiell intelligens att den är just artificiell haha?

 5. Små, portabla ultraljud i samma storlek som en iPhone finns redan. Problemet är inte att tekniken inte finns, problemet är att det inte satsas nog med resurser på sjukvården. Det behövs människor som håller i ultraljudet och kan tolka bilderna. Och sjukhus att vårda människorna i när man upptäcker sjukdomar.

  1. Precis. Det är enklare att uppfinna manicker och maskiner än att utbilda sjukvårdskunnig personal och bedriva effektiv sjukvård.

 6. Förändra världen? Dessa små ekomaskiner är inget nytt… Tyvärr klarar dessa små inte att diagnostisera flertalet hjärtsjukdomar eftersom de inte har dopplerfunktion. Således blir diagnostikmöjligheten bristfällig. Förhoppningsvis går utvecklingen framåt. Jättebra att fler kan få möjligheten att använda ultraljud men allt hänger förstås på att användaren även kan tolka bilderna…

 7. Du skrev att Isolina jobbade i USA. Har hon sagt upp sig och blivit din sällskapsdam? Eller fått tjänst inom nåt av dina bolag? Känns som hon har blivit din nya assistent nästan iom att hon är med i vartannat inlägg.

 8. Vad har vi för nytta av långt liv, om vi inte hinner leva det? Bara bråttom att tjäna pengar för att sen nån gång leva i nuet ? Kanske? Kan alla ens det? Nånsin. Upplever att de människor jag träffat, som verkar lyckliga med just ”ingenting” är de som fattat att livet begränsat i tid. Som Astrid Lindgren sa, du kan leva på riktigt först när du blivit vän med döden. Sorgligt att rusa framåt, att önska längre liv, innan man ens lärt sig förstå värdet av idag. Jag blir gärna hundra år, men att jag får vara med just idag, frisk, trygga barn, fred i landet och mat på bordet, så långt kan jag tänka. Känner mig tillfreds. Inga mål, ambitioner, listor. Ändå går jag framåt varje dag. Som förälder, på jobbet, som partner. Livet blir bara bättre ju äldre jag blir. Och önskar mindre, långsammare, tacksammare. Menar inte att alla kan eller ska känna/tänka så, menar bara att finns många sätt att utvecklas o gå framåt.

 9. Tips! Lyssna på Mouna esmaeilzadehs sommarprat från i år. Hon är läkare, hjärnforskare och entreprenör. Pratar mkt om framtidens hälsa och vad teknik (bl a AI-robotar). Superintressant!

  1. Haha ja så roligt att skriva mänsklig AI när AI är ett försök att kopiera mänsklig intelligens…

   1. Just sådan uttalande visar på att Isabella egentligen inte vet så mycket som hon gärna vill få folk att tro. Så tröttsamt. Kul att man är intresserad och vilja lära sig men att försöka få det att låta som om du kan så himla mycket blir bara löjligt. Ödmjukhet och respekt till andra saknas här…

 10. Brukar inte kritisera, men om du har pratat med någon som är medicinskt kunnig, försök att återge personens egna ord. För det här lät bara jättekonstigt.

 11. Spännande! Förhoppningsvis kan vi även komma åt åldrandet så småningom genom våra gener. Hjärnforskaren som sommarpratade menade att vi skulle kunna förlänga vår livslängd till 150. Om vi kom åt åldrande mekanismen genom att ”hacka” vårt DNA skulle vi kunna skjuta upp/förhindra de åldersrelaterade sjukdomarna många drabbas och lider av idag. Det finns en manet som teoretiskt kan leva hur länge som helst.

 12. Å vad intressant det är med proaktiv vård! Tänk om vården kunde arbeta mer preventivt, inte bara behandla t.ex. cancersjukdomar symptomatiskt när cancern redan gjort så stor skada i kroppen att man får symptom. Verkligen intressant företag Jonathan driver!

  1. Vården jobbar redan nu väldigt mycket preventivt! Men teknik som gör detta ännu mer möjligt är välkommet.

 13. Rätta mig om jag har fel: men är det inte skadligt för fostret att utföra för mycket ultraljud? Tänkte om en privatperson köper ultraljudsapparaten, och lätt ”överdoserar” som tex med doppler som det pratades mycket om för några år sedan, att man avrådde privatpersoner från de?

  1. Absolut! Men att aldrig göra ultraljud eller att få möjligheten att gör ett kan vara skillnaden mellan liv och död

   1. Ja, men nu menade jag för privatpersoner som eventuellt köper hem för att kolla bebis ”bara för att”. Det kan ju lätt gå överstyr tänker jag 🙂

  2. Hej!
   Jag har också lärt mig att man inte ska ”missbruka” möjligheten till antalet UL då det kan påverka fostret negativt enligt min BM.

  3. Spännande med all forskning som bedrivs.
   Jag lyssnade på vetenskapsradion som hade ett reportage om Gambisk jättekindpåsråtta. De har tydligen ett fantastiskt luktsinne och används bl.a. för att nosa sig till bl.a TBC och prostatacancer så att man ska kunna upptäcka det i ett mycket tidigt stadie.
   Jag tycker det är positivt att man tränar upp och använder djur till sådant där de inte far illa utan där de tränas med klickteknik och positiv förstärkning. Det borde forskas fram bättre metoder så man helt kan utesluta plågsamma djurförsök inom bl.a. medicinforskningen!
   /Tina
   http://www.nouw.com/ettriktliv

  4. Vd jag läst mig till är att om man gör fler än 70 ultraljud så kan barnet bli vänsterhänt i större utsträckning vilket då visar att det har en påverkan på hjärnan. Men ganska lindrigt ändå / Mvh den vänsterhänte

 14. Vad har hänt med censuren härinne?? Okej att jag skrivit kritiska frågor men jag förstår inte att EN enda går fram. Vad är poängen med ett kommentarsfält då liksom? Dålig liknelse men tillhör Expressen ett mediehus man kan ställa frågor till så borde det väl finnas liknande tänk härinne. Eller är det bara det fantastiska som får vara med? Lite trist isf.

 15. Varför förvånad att en 60 m lång yatch ”kunde åka” till Svalbard? Det är ju en relativt stor båt, det är betydligt mindre båtar som seglar dit. Dessutom ser man han har seglat längs norska kusten, det var sommar (augusti), och det är öppet vatten hela vägen och mellan de isberg som finns. Man kan segla med Hurtigruten året om för att besöka Svalbard så väl som Arktis.

 16. Dessa små ultraljud maskiner är fantastiska att ha inom sjukvården, speciellt akuten, eller i länder där läkaren åker runt (tex fattiga områden).
  Det negativa med dessa små maskiner är att dem oftast inte ger samma bra bild som riktiga maskiner, och att tekniken ofta krånglar, när man ska använda dem akut behöver man att dem funkar, man har inte tid för krångel.
  Inom sjukvården är det också viktigt att dessa maskiner tål att rengöras ordentligt annars blir dem snabbt en fara för smittspridning :/

 17. Lev livet- på riktigt Isabella! Vill bara ruska om dig, livet pågår nu! Dina barn är små nu, du lever nu!
  Var rädd om dig!

  1. Men hon har delad vårdnad. Skall hon åka hem och kidnappa barnen hos deras pappa, eller vad menar du?

  2. Vad håller du på med? Vad håller Bella på med? Jo hon lever. NU! på sitt sätt. Barnen varannan vecka etc. vad vill du att hon ska göra för att det enligt dig är att leva på riktigt? Det är snarare det som är frågan. Vad vill du att andra ska göra enligt dig för att DU ska kalla det att LEVA PÅ RIKTIGT.
   Blir så matt…

  1. Tanken är troligtvis inte att privatpersoner ska ha detta utan företag och hjälporganisationer. Eftersom en vanlig röntenmaskin kostar runt 50 miljoner svenska kronor så är detta alternativt att föredra.

   1. S: Vill bara förklara lite så att det inte sprids felaktig info här 🙂 En ”vanlig röntgenmaskin” kostar inte runt 50 miljoner SEK, och röntgenapparater och ultraljudsapparater är två helt olika apparater som inte på något sätt är jämförbara.

  2. Hon menade nog inte privatpersoner utan ett lokalt sjukhus eller att en by kan gå ihop och köpa in den utrustningen…

  3. Är väl inte en fattig invånare som själv ska köpa den utan kanske snarare att en läkare i ett fattigt land ska kunna köpa en eller ett sjukhus.

  4. Vad tror du en ultraljudsmaskin som används på våra sjukhus kostar? Tror du att sjukvården ser lika ut världen över? Om människor hade sett längre än vad näsan räcker så hade världen sett väldigt annorlunda ut!!!

 18. Måste bara fråga var ditt läppstick kommer ifrån? Så fint på dig tycker jag:) Hoppas ni kan svara, skulle gärna vilja testa det!

 19. himla intressant det här med DNA, det skulle även va intressant att läsa mer om hur du tänker och vad ni pratade om!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..