ANNONS
Integritet på Tailsweep

11 bolag på 11 år

/

Jag får ibland frågor om vilka bolag jag har drivit, här kommer alla 11:

Blondinbella AB. Det var mitt första bolag som jag registrerade som 16 åring. Då var startkapitalet 100 000 kronor och dom pengarna hade såklart inte jag. Men i samband med att jag ville starta ett AB hade jag en vän som jobbade som DJ, han använde sin dyra utrustning som själva insatsen till ett AB. Då fick jag en snilleblixt och använde en artikel som dagens media hade gjort om min blogg, att annonsvärdet skulle vara värderat till fem miljoner kronor. Jag lyckades använda den artikeln som startkapital, jag måste nog varit den första i Sverige 2006 som lyckades värdera en blogg till ett aktiebolag. Bolaget användes i många år för att samla alla annonser som bloggen drog in, även talaruppdrag och bokutgivning.

Denna sålde jag för 150 000 kronor på ett dygn – galet!

Bellme AB. Jag var 17 när jag startade mitt andra bolag. En webbshop. Jag hade inga pengar att köpa in lager för så det jag gjorde var att alla bolag som hörde av sig till mig med produkter som de ville att jag skulle visa gratis, hänvisade jag till min e-handel istället.

Jag la upp varan i 24 timmar, tog en cut av försäljningen och sedan fick företaget själva skicka ut till köparen. Jag kom snabbt upp i 30 000 kronor i försäljning – Om dagen. Fantastisk för en 17 årig tjej. Men tyvärr lämnade jag bolaget några år senare med noll kronor. Jag hade en delägare som inte var så schysst. Men jag fick bästa lärdomen, nämligen erfarenhet och vikten av aktieägaravtal!

Min tröja i Dameras värld

Classified AB. När jag fyllde 18 år kände jag att det var dags att starta mitt tredje bolag. Jag hade tröttat på gymnasiet och ville satsa på mitt liv som företagare. Jag insåg att sälja någon annans produkter som jag hade gjort i Bellme gav mig dåliga marginaler. Där och då var siktet inställt på att bli rik så då behövde jag ta fram egna produkter. Jag fick in kapital av Haléns och startade mitt egna klädmärke Classified. Några månader senare fanns vi i 23 butiker och tog in en designer från H&M. Men entreprenör som jag är tröttade jag på att vara låst av ägarna av mitt bolag (de ägde 51 % och jag 49%) så efter några år valde jag att bli utköpt.

Det är den enda gången jag tagit in kapital, i alla andra företag har jag kunnat växa organiskt.

Spotlife AB. Precis när jag skulle fylla 19 år hade jag tjänat mitt första miljon, hoppat av gymnasiet och det var dags att göra något annat. Det fick bli ett bloggnätverk. Det var struligt från dag 1, med fel delägare. Bland annat min pappa. Det var en tuff tid i mitt liv och att lämna företaget blev ännu tuffare. Den dagen jag ville lämna gick jag dit med Sally som var nyfödd. Jag hade på känn att det skulle bli ett otrevligt möte (pappa var ej närvarande men min andra delägare) så jag spelade faktiskt in på telefonen just in case. Mötet blev värre än förväntat men jag hade hoten inspelade och efter det blev det en juridik process med ombud. Fruktansvärt tufft, det blev ingen klassisk mammaledighet.

Löwengrip Invest. Startades 2010, jag var alltså 20 år. Det började bli en del pengar från allt jag gjorde så målet var att kunna bli min egen bank och finansiera alla mina drömmar och investera i andra. Min första investering blev Natural Cycles. Jag gick in år ett och idag är det värderat till en miljard. Idag är Löwengrip Invest mitt holdingbolag, vilket innebär att allt jag äger ligger i Löwengrip Invest. Det äger jag till 100%.

Bella Shop AB. Ett kort försök till att göra om Bellme fast i ny tappning, gick åt skogen.

Ett omtalat omslag

Egoboost Magazine AB. Min egna tidning! Drömmarna om att göra en Oprah gick inte att släppa och jag valde att starta Egoboost Magazine. För första gången hade jag många anställda, vi var nog 12 personer och jag gjorde alla fel man kunde som chef. Men jag var glad att jag där och då som 20 åring faktiskt fick göra alla misstag och lära mig ifrån det. Jag förlorade över en kvarts miljon från egen ficka vilket var enorma summor på den tiden för mig.

Economista AB. Efter 1,5 år med Egoboost Magazine inser jag att det är dags att sälja den och jag träffar en kvinna på IDG som är ett publishing-bolag. Dom var intresserade av ett uppköp. Personen som jag träffade över en kaffe hette Pingis Hadenius. Den där kaffen resulterade i något helt annat minst sagt. Några månader senare var Economista AB igång och vi skrev en bok med samma namn och föreläste. Vi hade ett gemensamt intresse kring privatekonomi och brann för att kvinnor skulle bli bättre på att investera. Vi startade även en Facebook-grupp som ännu idag har 120 000 kvinnor som pratar aktier och privatekonomi. Fantastiskt roligt. Företaget finns kvar men går lite på sparlåga på grund av våra andra företag.

Löwengrip Care & Color AB (Idag Löwengrip Beauty AB). När vi skrev boken Economista hängde vi mycket på spa runt om i världen och vi insåg att vi borde starta ett skönhetsmärke. Eller från början tänkte vi köpa upp Face och vi kom långt i diskussionerna. Men efter ett halvår insåg vi att i nog kan göra resan själva. Med 25 000 kronor var startade vi ett nytt AB. I år landar vi på runt 70-80 miljoner i omsättning. Vår tillväxt har varit helt galen vilket är fantastiskt.

Flattered AB.

Några månader efter att vi dragit igång skönhetsbolaget är jag gravid med Gillis och hittar inga bra inomhusskor. Resten är historia och Flattered är idag ett skobolag som säljer i hela världen, allt ifrån butik i Hong Kong till Harrods. Omsättningen i år landar på 20 miljoner vilket är mycket för ett skomärke i den prisklassen. Jag är inte operativ i Flattered men Pingis och jag är majoritetsägare.

Nordic Tech House AB. Det är Pingis, mitt, Linus, Viktor och Patriks acceleratorbolag. Vi är en mix av en konsultbyrå och ett investmentbolag. Vi äger mellan 10-20 % av andra bolag och hjälper dom att växa tills vi säljer vidare. Idag är vi delägare i Stylein, Fitness Collection, Cellaviva, Qurant, Guldkula Champagne, Brandbassador, Crypto Concinnity (block chain) och Hermine Hold. Jag kan skriva en A4 om Nordic Tech House men vi tar det i ett eget inlägg.

Det är alltså min entreprenörsresa på 11 år (plus att jag har hunnit bli mamma till en treåring och en 4,5 åring). Men det är nu som vi har lagt grunden för att skala upp allt till en annan nivå – Idag har vi en organisation som gör det möjligt. I år landar bolagsgruppen på ca 125 miljoner i omsättning och vi ger lön till ca 60 personer.

55
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00