Så blir valet i höst

Igår träffade jag Ulf Kristersson, moderaternas partiledare, för att berätta om utmaningar som entreprenör. Vi var ett gäng grundare på plats av diverse bolag och vi pratade mycket kring varför det ska vara så svårt att rekrytera programmerare från andra länder, varför mycket av riskkapitalet går till män och andra utmaningar som man står inför när man växer som företag.

Vi alla entreprenörer på plats tyckte olika om mycket men vi enades kring att Sverige inte borde vara ett land där det råder kompetensbrist, men så är det idag. Alla techbolag skriker efter programmerare men det finns för få och det är nästa omöjligt att få hit personer från andra länder. Du får stanna i Sverige om du verkligen inte har möjlighet till försörjning men om du har en fast anställning som väntar är det desto krångligare. I Nordic Tech House har vi rekryterat personer från Albanien och Singapore, det är såklart superroligt. Men det borde vara en enklare process.

Ulf frågade oss om vad vi tror om det politiska landskapet i Sverige och jag kunde inte låta bli att berätta om hur jag tror att valutgången blir i höst. Här kommer min framtidsspaning:

Jag är övertygad om att Sd blir Sveriges största parti.

Men de kommer inte få majoritet så det ska bli intressant hur en regering skulle kunna se ut. Kanske med stöd från M? Det är inget jag hoppas på men det skulle kunna bli så. Mitt råd igår till Moderaternas partiledare var att göra en Annie. Stå stadigt när det blåser. Var en stark visionär och visa Sverige hur du vill att landet ska se ut om 10-15 år istället. Valet i höst är ändå hopplöst. Vinden med Brexit och Trump håller i sig och det kommer vi se i höst i Sverige när Sd blir störst. Satsa på valet om fyra eller åtta år istället. Låt Sd få visa vad de går för, låt dom bli etablissemanget. Jag tror att det är de enda sättet, rida ut vågen. Det är likadant i USA, Trump kommer säkert att få sitta i fyra år till men sedan tröttnar man på populism och vill tillbaka till något stabilt. Dessutom, tittar man ur ett makroperspektiv så väntar vi in en lågkonjunktur nu. Rent strategiskt kan det vara klokt att låta Sd få bli störst under den perioden.

En annan spaning jag har, som stärker ett uppsving för M, Sd och Kd är att vi kommer att gå mot en mer konservativ politik igen. För min egen del röstar jag på Centern och är liberal i min grundsyn. Jag vill ju såklart att Annies parti ska växa men jag tror tyvärr att den liberala vågen kommer att få pausas lite och ge utrymme till en konservatism som kommer att börja blomma till en bredare och yngre massa. Tajmingmässigt passar det också in när en lågkonjuktur är påväg. Då går man tillbaka till grundvärderingar, familj, säkerhet och att upprätthålla det som är svenskt.

Så sammanfattningsvis: Vi väntar in en lågkonjunktur, en konservativ politik får ett uppsving, det gynnar Sd och M. Sd blir största partiet i höst. Det parti och partiledare som visar starkast framtidsvision för Sverige på lång sikt och står stadigt under sd-fasen och inte joinar populism-tåget kommer att gå ut som vinnare när läget vänder. Med det sagt gör det inte så mycket för mig att Sd blir stora i höst. Det är så samhällscykler fungerar, men stora frågan är vilket annat parti som tar över facklan av Sd efteråt. Där tror jag att Centern kan bli starka. Om det inte dyker upp ett nytt liberal-konservtivt parti under tiden, spännande tider minst sagt.

 1. Linda skriver:

  Hej Isabella! jag kan inte undgå att kommentera just det du skrev om att ”det gör inte så mycket för mig att sd blir störst”. Du har länge varit en inspiration för mig som svenskfödd med invandrar föräldrar. Bristen på mångfald i dina företag genomsyrar verkligen din blogg och det syntes rätt tydligt att du inte lagt så mycket vikt vid det utan du har mer tänkt på att du vill ha ett ”jämlikt” företag, eller med majoritet kvinnor då det är så det ser ut idag.

  Trots detta tycker jag ändå att du är en otroligt stark kvinna som kommit jätte långt på dina 27 år. Men när du skriver något sådant, att det inte gör dig mycket om de blir största partiet, är inte det lite naivt och privilegierat skrivet? Det är klart att det inte gör dig något, du är en vit, helsvensk höginkomsttagande kvinna utan några bekymmer. Men tänker du aldrig på resten av Sverige? Har du någon gång reflekterat över hur så många människors liv hade förändrats om ett främlingsfientligt parti med rötter från nazismen skulle få plats i riksdagen? SD är så långt ifrån vad Sverige är och representerar. Det sårar mig djupt att någon så klok som dig skulle kunna göra ett sådant dumt uttalande.

 2. Tycker du borde skriva under varje bild vart dina kläder kommer ifrån. 🙂

 3. saga skriver:

  super intressant att höra dina åsikter! tycker det var på pricken av vad som kommer att hända

 4. De är alla ”puppets” för de multinationella samt bankvärlden ändå, same same, vi lever i en finansiell diktatur globalt. Hopplöst att rösta på någon av partierna då de alla är styrda av en elit som kontrollerar allt inklusive media. Vi behöver en total renovering av systemet och människor behöver öppna upp ögonen för vilket slaveri de lever i. Systemet är katastrofal, likaså politiken.

 5. m skriver:

  Uppenbart att M planerar att samarbeta med SD efter valet, märktes tydligt under debatten idag. Antar att han nämnde det till dig när ni träffades då.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..