ANNONS

Spara stamceller!

/

I samarbete med Cellaviva 

När jag gick ut med att Nordic Tech House investerat i stamcellsforskning fick jag frågan i intervjuer varför vi gör det och där är svaret enkelt. Vi vet att vi kommer kunna använda stamcellerna på olika sätt i framtiden och därför känns det extra spännande att vara med på deras resa och berätta för er läsare om framstegen som de gör under tiden. Sen jag skrev om Cellaviva för några veckor sedan har jag samlat ihop några av era frågor och bett Cellavia att svara angående deras tjänst och här är svaren:

Vad kostar det att spara stamceller? Tjänsten är uppdelad i två steg. Först betalar kunden en fast avgift för insamling, kurirtransport till labb, analys/odling samt nedfrysning av stamcellerna. Detta kostar 25 000 kr. Därefter betalar kunden en avgift varje månad för förvaring av stamcellerna. Denna kostnad är 100 kr eller 150 kr beroende på om man sparar en eller två stamcellstyper.

Varför ska man spara stamceller från sitt nyfödda barn? Stamceller används idag vid behandlingar av vissa svåra sjukdomar. De stamceller som finns i navelsträngsblodet används för behandling av ett 80-tal svåra sjukdomar. I vissa fall föredrar läkarna att använda patientens egna stamceller och i andra fall söker man efter en extern donator som då måste ha matchande stamceller med patienten. Forskare världen över jobbar idag för att ta fram nya behandlingar av en rad svåra sjukdomar och det pågår flera tusen olika kliniska studier där stamceller används i behandlingen. Om dessa behandlingar visar sig effektiva så kan det vara en fördel att ha tillgång till sina egna, allra yngsta stamceller. Det fina är att stamcellerna också kan användas för att behandla andra familjemedlemmar, t.ex. ett syskon.

Babyväskan blev lite tyngre 

Stamceller i navelsträngen samlas in genom att ta tillvara en restprodukt som annars slängs bort. Det finns en enda chans att samla in och spara stamceller från navelsträngen – direkt efter födseln. De celler som samlas in har levt skyddade och utsatts för minimal yttre påverkan. Väljer man att samla in och spara dessa celler så har man garanterat tillgång till barnets stamceller om de en dag skulle komma att behövas. Det innebär att man får möjlighet att ta del av framtida behandlingar med stamceller från navelsträngen.

NextCell Pharma, som Cellaviva tillhör, är ett forskningsbolag som redan idag har startat en klinisk prövning för behandling av typ-1 diabetes. Detta är den första studien där företagets nya produkt ProTrans testas och företaget har en rad idéer på andra områden där produkten skulle kunna användas. Det här är vårt sätt att vara en del av den forskning som kan komma att bidra till människors framtida hälsa.

I samarbete med Cellaviva 

29
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00