Spara stamceller!

I samarbete med Cellaviva 

När jag gick ut med att Nordic Tech House investerat i stamcellsforskning fick jag frågan i intervjuer varför vi gör det och där är svaret enkelt. Vi vet att vi kommer kunna använda stamcellerna på olika sätt i framtiden och därför känns det extra spännande att vara med på deras resa och berätta för er läsare om framstegen som de gör under tiden. Sen jag skrev om Cellaviva för några veckor sedan har jag samlat ihop några av era frågor och bett Cellavia att svara angående deras tjänst och här är svaren:

Vad kostar det att spara stamceller? Tjänsten är uppdelad i två steg. Först betalar kunden en fast avgift för insamling, kurirtransport till labb, analys/odling samt nedfrysning av stamcellerna. Detta kostar 25 000 kr. Därefter betalar kunden en avgift varje månad för förvaring av stamcellerna. Denna kostnad är 100 kr eller 150 kr beroende på om man sparar en eller två stamcellstyper.

Varför ska man spara stamceller från sitt nyfödda barn? Stamceller används idag vid behandlingar av vissa svåra sjukdomar. De stamceller som finns i navelsträngsblodet används för behandling av ett 80-tal svåra sjukdomar. I vissa fall föredrar läkarna att använda patientens egna stamceller och i andra fall söker man efter en extern donator som då måste ha matchande stamceller med patienten. Forskare världen över jobbar idag för att ta fram nya behandlingar av en rad svåra sjukdomar och det pågår flera tusen olika kliniska studier där stamceller används i behandlingen. Om dessa behandlingar visar sig effektiva så kan det vara en fördel att ha tillgång till sina egna, allra yngsta stamceller. Det fina är att stamcellerna också kan användas för att behandla andra familjemedlemmar, t.ex. ett syskon.

Babyväskan blev lite tyngre 

Stamceller i navelsträngen samlas in genom att ta tillvara en restprodukt som annars slängs bort. Det finns en enda chans att samla in och spara stamceller från navelsträngen – direkt efter födseln. De celler som samlas in har levt skyddade och utsatts för minimal yttre påverkan. Väljer man att samla in och spara dessa celler så har man garanterat tillgång till barnets stamceller om de en dag skulle komma att behövas. Det innebär att man får möjlighet att ta del av framtida behandlingar med stamceller från navelsträngen.

NextCell Pharma, som Cellaviva tillhör, är ett forskningsbolag som redan idag har startat en klinisk prövning för behandling av typ-1 diabetes. Detta är den första studien där företagets nya produkt ProTrans testas och företaget har en rad idéer på andra områden där produkten skulle kunna användas. Det här är vårt sätt att vara en del av den forskning som kan komma att bidra till människors framtida hälsa.

I samarbete med Cellaviva 

 1. Jag önskar att vi hade haft möjlighet till detta när vi födde våra barn. Jag tror på stamceller framöver och att det finns stor potential med denna tekniken framöver. Jag hade absolut kollat noga på detta om vi fåt barn idag.

 2. Ems skriver:

  Jag är en av de lyckliga som sparat stamceller till alla mina barn. För mig betydde stamcellsframtiden allt när jag bestämde mig för att frysa ner cellerna. Tänker mig så många användningsområden i framtiden och vet redan de som fått hjälp av stamceller i min närhet.

 3. Har läst en del om detta och sett att inga (eller isf få) landsting stöttar detta. Även läkartidningen verkar negativa. Kan själv tycka det känns lite oroväckande när privata företag går ut och tar sådana stora summor för något där man inte har konkreta resultat på exakt vad deras forskning faktiskt hjälper med. Men om många år när konkreta studier med signifikanta resultat finns på svensk forskning så hoppas jag isf bli mer positiv.

 4. J skriver:

  Jag tycker att det här är så etiskt inkorrekt som det bara kan bli. Redan idag sabbar sjukvården genom att avnavla bebisar på tok för tidigt och det utan att föräldrar har en aning om hur naturen ens fungerar och hur barnen reagerar på detta! Vi är den enda art där barnen systematiskt drabbas av syrebrist (ca 1 av 10) pga bestämmelser kring att klippa snabbt och förflytta till ventilationsbord om man inte uppfyller krav på hur barnet reagerar direkt efter ankomst. Uppemot 1/3 del av barnets blodvolym blir kvar i moderkakan och den här fixeringen att klippa vill man vara med och spä på genom att säga att man ska spara blodet för ev framtida sjukdomar? Och om barnet inte överlever eller får livslånga komplikationer för att man väljer att göra såhär då? Jag fattar att du inte är speciellt för det naturliga Isabella, vi är alla olika, men att inte ens ha läst på i förväg och förstår hur förlossningsvården systematiskt brister och sedan vara med och bidra till fortsatt brist kring detta område – det är skamligt och sjukt omodernt om du frågar mig. Och jag tycker det är upprörande att du gör reklam för nåt sånt här, antingen så tänker man på sina barn eller så gör man inte. Det här är INTE att tänka på sina barn tycker jag. En nyfödd bebis behöver allt blod det själv producerat, inte att någon stjäl det precis efter att det gjort entré till världen.

  1. Elin skriver:

   Jobbar du på förlossningen?

   1. J skriver:

    Berätta gärna för mig Elin vad min professionella bakgrund har för relevans i ämnet eftersom du tydligen tycker att du har en poäng i att ifrågasätta.

  1. Lo skriver:

   Sen avnavling är rutin idag.

   1. Naveln skriver:

    Det är väl avnavling efter 3 minuter som är rutin och räknas som sen avnavling inom vården idag? Men 3 minuter är för kort tid och man bör snarare vänta tills navelsträngen är vit och slapp, vilket ofta tar 30-60 min. 🙂

   1. Sofia skriver:

    Nej, sen avnavling är inte rutin. Däremot är avnavling inom några minuter rutin. Och sjukvården har felaktigen valt att kalla det ”sen avnavling”. Det är det inte. Låt gärna navelsträngen vara orörd ett par timmar.

  1. Jag arbetar som barnmorska på förlossningen. Sen avnavling är rutin. Man kan navla av efter 3 min för det är i flesta fall Inga pulsationer kvar då och det kommer inte över ngt mer blod till barnet. Är det pulsarioner kvar avvaktar man självklart! Att mjölka navelsträngen är däremot enligt forskning bevisat att det snarare påverkar barnet negativt genom att du höjer trycket i kärlen. Majoriteten klipper navelsträngen efter att placenta släppt och är ute. Är barnet påverkat- risk för ev asfyxi ger man ändå alltid första minuten till barnet att få det sista från navelsträngen. Men jag kan lova dej – behöver barnet hjälp med sin andning eller hjärtkompressioner står man inte och funderar på att allt blod ska komma över till barnet – då räddar man liv!

  1. Ylva skriver:

   Hej J. Jag vill bara poängtera att stamceller kan samla in från navelsträngens vävnad, alltså genom att klippa en bit av navelsträngen. Detta kan tex en medföljande partner göra i samband med att denne klipper navelsträngen. Att ha tillgång till sina egna stamceller (vilket de barn som föds idag och framöver, till skillnad från oss, kan ha) kan öppna upp för att få tillgång till kommande stamcellsbehandlingar. Kanske blir det mest naturliga i framtiden att behandla sig själv med kroppens egna celler, vem vet? Det känns viktigt att alla blivande föräldrar kan ta ett informerat beslut gällande efterbörden. För att göra detta måste föräldrarna ges tillgång till saklig information. I dagsläget har jag inte funnit någon fakta som stöder din oro att barn skall få livslånga komplikationer eller alls ta skada av det som idag praktiseras inom svensk förlossningsvård gällande avnavling. Vi på Cellaviva har stort förtroende för den svenska förlossningsvården och personalen där!

   MVH Ylva på Cellaviva

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..