ANNONS

Baksidan av ett drev

/

Föreställ er en vanlig dag på kontoret. Du utför det du ska göra som vanligt, svarar på det där viktiga mailet du haft liggandes över helgen, pratar lite med kollegorna, tar ett möte som går trögt. Hämtar en kaffe i köket och laddar om. Du tar nästa möte som blir succé. Dags att gå hem. Du unnar dig en smoothie efter jobbet och känner den varma energin bubbla upp när vitaminerna sprids ända ut i fingerspetsarna samtidigt som du går mot garaget. Du ser en lapp som inte brukar sitta där men något som du varit med om tidigare. På en sekund har den bubblande värmen och glädjen förbytts mot en isande kyla. Andningen fastnar i bröstet och du fryser till. En hemsk känsla du känt förr tar över och lamslår hela kroppen.

Detta är baksidan av ett drev. Den sidan som ingen pratar om. Följden av att man låter en saklig granskning eskalera i glåpord, för att sedan acceptera att glåporden förvängs in i aggression och hotfullhet. Det är något jag tror få som kommenterar ilsket på olika skvallerforum förstår.

Att den arga personliga kommentaren föder ett klimat där någon känner att det är okej att ta nästa steg, vara lite mer aggressiv och lite mer otrevlig, tills det tillslut eskalerar ur kontroll. Det är skillnaden på följden av saklig kritik jämfört med kommentarer om hur någon är en ”psykotisk narcissist” som borde ”sänkas”. Det är något man kan känna till när man kommenterar. Man bör också förstå vad man stöttar när man låter kommentarer som Bloggbevaknings ”Sänk henne” få frodas och uppmuntras i sina kommentarsfält. Det tar inte bara bort all trovärdighet i begreppet ”granskning” utan det blir en verklighet för den ni skriver om.

Med det sagt vill jag uppmuntra den granskning som börjar ta form i branschen som jag varit med och skapat. All typ av digital media har haft sina utmaningar med att mäta, har det inte varit Instagram så har det varit poddlyssnare. För ett år sedan när branschen skapade poddindex, halverades lyssnarantal på Sveriges största poddar. I slutändan kommer granskningen leda till förenklade arbetssätt för alla i branschen och bättre möjligheter att skapa samarbeten mellan influencers och bolag som vill nå ut till sina kunder på ett effektivt sätt. Detta är vad vi kan få ut av att uppmuntra till det sakliga i en granskning, inte hot.

För min del blev valborgskvällen inte som planerad. Jag är glad att barnen är hos sin pappa och jag sover också borta inatt.

126

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00