Baksidan av ett drev

Föreställ er en vanlig dag på kontoret. Du utför det du ska göra som vanligt, svarar på det där viktiga mailet du haft liggandes över helgen, pratar lite med kollegorna, tar ett möte som går trögt. Hämtar en kaffe i köket och laddar om. Du tar nästa möte som blir succé. Dags att gå hem. Du unnar dig en smoothie efter jobbet och känner den varma energin bubbla upp när vitaminerna sprids ända ut i fingerspetsarna samtidigt som du går mot garaget. Du ser en lapp som inte brukar sitta där men något som du varit med om tidigare. På en sekund har den bubblande värmen och glädjen förbytts mot en isande kyla. Andningen fastnar i bröstet och du fryser till. En hemsk känsla du känt förr tar över och lamslår hela kroppen.

Detta är baksidan av ett drev. Den sidan som ingen pratar om. Följden av att man låter en saklig granskning eskalera i glåpord, för att sedan acceptera att glåporden förvängs in i aggression och hotfullhet. Det är något jag tror få som kommenterar ilsket på olika skvallerforum förstår. Att den arga personliga kommentaren föder ett klimat där någon känner att det är okej att ta nästa steg, vara lite mer aggressiv och lite mer otrevlig, tills det tillslut eskalerar ur kontroll. Det är skillnaden på följden av saklig kritik jämfört med kommentarer om hur någon är en ”psykotisk narcissist” som borde ”sänkas”. Det är något man kan känna till när man kommenterar. Man bör också förstå vad man stöttar när man låter kommentarer som Bloggbevaknings ”Sänk henne” få frodas och uppmuntras i sina kommentarsfält. Det tar inte bara bort all trovärdighet i begreppet ”granskning” utan det blir en verklighet för den ni skriver om.

Med det sagt vill jag uppmuntra den granskning som börjar ta form i branschen som jag varit med och skapat. All typ av digital media har haft sina utmaningar med att mäta, har det inte varit Instagram så har det varit poddlyssnare. För ett år sedan när branschen skapade poddindex, halverades lyssnarantal på Sveriges största poddar. I slutändan kommer granskningen leda till förenklade arbetssätt för alla i branschen och bättre möjligheter att skapa samarbeten mellan influencers och bolag som vill nå ut till sina kunder på ett effektivt sätt. Detta är vad vi kan få ut av att uppmuntra till det sakliga i en granskning, inte hot.

För min del blev valborgskvällen inte som planerad. Jag är glad att barnen är hos sin pappa och jag sover också borta inatt.

 1. Jag tycker tonen i kommentarerna på bloggen blivit bättre dem senaste åren! Vet inte om ni är hårdare med vilka kommentarer som ni godkänner! Jag hoppas ändå och vill tro att folk blivit mer förnuftiga och förstår att även bloggare har känslor och att även för att man sitter bakom en skärm är det inte okej att vräka ur sig vad som helst. Det finns ju bloggare som medvetet skriver texter för att provocera. Men det tycker jag aldrig att du gör. Du strävar efter dialog, att vara tydlig svarar på frågor etc.
  Det som jag ändå tänkt på är att med den jantelag vi har i Sverige så jag själv skulle inte våga berätta så mycket om mina framgångar, mina drömmar eller säga att jag själv är den som åstadkommit att jag är så framgångsrik på olika plan. På grund av Jantelagen i Sverige. Så blir ju många avundsjuka och provocerade. Inte rätt att dem blir det men jag vet inte hur man ska komma tillrätta med problemet. Och att vissa sen t.om. begår brottsliga handlingar är ju väldigt skrämmande!

 2. Hemskt hemskt hemskt!!! Den människan som skrivit den lappen borde sitta inlåst för all framtid!! Det är
  På grund av sådana människor som jag inte vill berätta var jag bor och lever för folk på internet. Det finns jätte jätte många svartsjuka sjuka människor i Sverige som tar dessa extra psykopatiska steg. Man blir rädd. Men dom ska aldrig vinna

 3. Det är både modigt och bra att du delar denna text med bilden på lappen. Det är alltid svårt med hot och hat, oavsett nyans. Du borde nog polisanmäla det. Jag fick lämna in alla brev på analys. // 🍏 http://nouw.com/nanda

 4. Hej!
  Fy va fruktansvärt… hoppas allt är okej med er!
  Jag undrar hur du ställer dig till att lagstifta emot anonymitet på nätet? Till exempel lagföra att man på något sätt ska legitimera sig (tex mobilt bank id) för att kunna skriva saker på nätet? Skulle du säga att det skulle inverka negativt på det demokratiska samhället och på det svenska debattklimatet? Vore intressant att höra din åsikt, som är så utsatt när det komemr till just näthat?

  Med vänliga hälsningar Nathalie Långström

  1. Bra idé! Verkar som att det börjar bli dags för något sådant.
   Gör man inget fel har man inget att dölja.

   1. Har inte koll på hur det är i Sverige, men här i Finland tar bankerna betalt 5cent (ca 0,5 SEK) per identifiering med bankkoder. Här är det det företag som använder sig av en sådan tjänst som betalar. Även om näthatet säkerligen skulle minska med ett sådant system tror jag att det tar bort många av de vettiga kommentarerna också.

 5. Tycker du ska ta bort bilden på lappen, man ser jättetydligt att det är du som skrivit den… exakt samma ”t”, ”g” och utropstecken som du har skrivit på tidigare lappar. Vad händer…

  1. Anonym – att du har mage att ifrågasätta en kvinna som lever under hot. USCH!

  1. Konstigt påstående… Varför skulle man lägga ut en lapp man själv skrivit? Det är inte som att någon skulle tro att man kunde komma undan med det. Vidrigt att ifrågasätta kvinnan som blivit utsatt. Så otroligt typiskt att kvinnor blir ifrågasatta på det här sättet… Hur ska detta uppmuntra tjejer att berätta om saker de blir utsatta för om man blir anklagad för att hitta på. Det är ju en helt absurd anklagelse!! (å ja, har sett de fåniga ”bevisen” i form av jämförelser av enstaka handskrivna bokstäver)

   Styrka till dig Isabella. Tack för en fin blogg, tråkigt med det negativa överdrivna dömandet som kommer med att vara offentlig kvinna.

  1. Gli skriver:

   Läste du texten?! Uppenbarligen inte, i alla fall inte ordentligt och med eftertanke! Det är precis sådana kommentarer som dina som trappar upp hat på nätet.

   1. XoX skriver:

    Jag googlade blondinbella+handstil och det kom flera foton ,och utan att vara expert så säger jag att det inte är samma handstil. Kolla gärna själv innan någon sprider vidare det där illasinnade påståendet.

  1. Anna skriver:

   Anonym – om det nu hade varit så, tror du verkligen att din kommentar släppts fram då? Nej det bevisar snarare att din teori faller platt. Suck! Tycker inte alls det ser ut som samma handstil.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..