Lek-ansvar

Det var ett rådjur i trädgården idag när vi kom hem från förskolan, väldigt underhållande tyckte barnen. Den stod där länge och åt något jag inte kunde se. Villalivet. Som jag älskar det. Sedan blev det pannkakor till middag. Resten av kvällen har vi lekt kurragömma, badat och lekt affär i lekrummet. Jag har fått två väldigt lugna barn, dom skulle i princip kunna sitta en hel kväll med böcker, Netflix och iPad. Men min relation fördjupas ju inte med dom av att sitta i samma soffa tyst från 17-19 och stirra på en skärm.

Jag ser det som att det är mitt ansvar som mamma att bjuda in till lek. Jag kan inte förvänta mig barnen ska sluta se på en skärm självmant, det finns ju till och med vuxna som har svårt att släppa. Därför får man vara lite påhittig, framför allt det ena barnet behöver jag locka lite. När vi leker och skojar blir det en annan kvalitetstid ihop och vår relation fördjupas. Det är viktigt för mig. Framför allt älskar jag alla dialoger som uppstår under tiden.

Nu sover dom i min säng och jag ska packa det sista inför Marbella imorgon, såsom necessär och träningsplagg. Min flight går vid 13.00 så jag hinner lämna på förskolan utan stress, träna och ha en stund på kontoret.

 1. Maria skriver:

  Skulle vilja tipsa om att läsa böcker av Jesper Juul, tex Ditt kompetenta barn. Kan vara till hjälp för hitta sitt sätt att vara förälder.
  En annan sak jag funderar över är varför separerade föräldrar alltid har båda barnen samtidigt. Varför delar man inte på barnen ibland så ett barn kan få egentid med ena föräldern?

  1. Hej Maria!
   Jag, som ”skilsmässobarn” måste lägga till en sak här. Mitt syskon har varit den faktor som hållit mig samman under åren vi pendlade mellan mamma/pappa. Vi har varit varandras fasta punkt i vardagen, när allt annat är i gungning. Hem, väskor som ska packas, olika rutiner i olika hem. Blicken och gråten i rösten när man lämnar ena föräldern. Därför måste jag säga, att det du menar med ”egentid”, inte är så viktigt som du kanske tror. Visst, en dag här eller där när man som barn är ensam med ena föräldern kan vara supervärdefullt, men att inte träffa sina syskon, är helt fel. Relationen till sina syskon är något som ska hålla livet ut, och att som förälder göra allt i sin makt för att främja en hälsosam relation barnen i mellan är bland de viktigaste uppdragen man har, som förälder.

 2. Åh så gott med pannkakor! Har ni små barn och brukar ge köpt gröt (på pulver) så kan jag rekommendera att baka pannkakor av det! Superenkelt, gott och mättande för ert barn.

 3. Sara skriver:

  En FÅR inte lämna på förskolan för att träna. På förskolan ska barnen vara när du arbetar och under din restid till och från arbetet. Självklart har egenföretagare lika stor rätt till förskola som andra, men under den tid de _arbetar_

  Barngruppernas storlek är orimliga och de som får ta stryk för att föräldrar använder förskolan under träning/handling/egentid är de barn som faktiskt har behov av att vara där långa dagar. T ex barn med ensamstående föräldrar, familjer där inte far/morföräldrar har möjlighet att hämta osv. Att även personalen blir mer och mer nedtyngda och stressade är något som är allmänt känt.

  Jag menar inte att ”skamma” Isabella som mamma (som många andra här gör helt ogenerat, skäms!). Jag vill uppmana alla att stanna upp och tänka över sin egen roll i att en kommunal instans förfaller framför våra ögon.

  1. Amen kära nån vad dumt. Man ska väl kunna bestämma hur man använder sin arbetsdag själv? Vill man inte gå ut och käka lunch utan träna istället så får man väl göra det?? Vad är det för ett storebrors system…jag skrattar så löjligt det låter. Får man gå ut och käka på lunchen eller räknas det också in som förbjuden tid.

   1. Sara skriver:

    Jag förstod det på Isabellas formulering som att hon skulle träna innan jobbet. Självklart får en göra vad som helst på sin lunch, det var absolut inte det jag menade 🙂

  1. Hanna B skriver:

   Vi som har träningsmöjligheter på arbetstid då? Ska vi tacka nej eller hämta ungen och ha med hen på träningspasset?

   Tänk efter före du kommer med dina pekpinnar.

  1. Johanna skriver:

   Man har faktiskt rätt till lunch utan att behöva hämta hem barnen från föris, vill man tex träna på den och kanske äta lunch framför datorn eller ta flex och jobba när barnen somnat på kvällen är väl det inget problem? Om man har möjligheten förstås. Kan inte se hur detta skulle påverka kvaliteten på förskolorna eller timmarna. Långsökt.

  1. Vet inte om du jobbar inom förskola, men jag gör det i en liten kommun i Småland: där är det inte ok att träna/ handla / ect när barnen är på förskolan. Men som jag har förstått det, så är det ok i Stockholm 🙂 Dessutom är Isabella separerad, är det ”pappa-dagar” så har Isabella rätt att göra vad hon vill. 🙂

  1. Jenny skriver:

   Friskvård på arbetstid har många rätt till.

  1. Vero skriver:

   Ok, så om man vill träna på lunchen ska man först åka till föris för att hämta barnen och sen lämna dem igen? Och att handla mjölk direkt efter jobbet innan hämtning är inte heller ok?!!

   1. Linda skriver:

    Nej, barnen hämtas direkt efter arbetstiden är slut, så handla mjölk mellan jobb och hämtning är inte att rekommendera.

  1. Erika skriver:

   Fast Sara. Vi har friskvårdstimma o får träna på arbetstid. Många företag har så. Man får inte använda friskvårdstimman till att hämta barnen istället. Man använder den till träning. Sen så turas jag o min sambo om att hämta/lämna. Dvs lämnar jag så hämtar han osv för att barnen ska få så korta dagar som möjligt på förskolan. Så om jag lämnar o han hämtar så spelar det väl ingen som helst roll om jag tränar på eftermiddagen exempelvis.

  1. Linda skriver:

   HEJA Sara!! Förskolan är en plats för barn i behov av omsorg. Med andra ord de timmar en arbetar, samt eventuell restid. Lunchen – givetsvis hämtar en inte sina barn då. Men att lämna sina barn på föris, sen träna, SEN gå till arbetet. Inte ok!

 4. m skriver:

  Det finns en pedogisk poäng med att det finns tid till fri lek i förskolan…..

 5. Johanna skriver:

  Jag ser det inte som mitt ansvar att se till att barnen leker, barn har bra fantasi och klarar det galant själva. Däremot är det mitt ansvar att minimera skärmtiden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..