Att moderera på scen

Imorgon ska jag leda EY Entrepreneurs of the years dag. Förra året stod jag ju på scen i blå hallen och ledde galan med Ola Lauritzson och i år leder jag själv dagen då alla finalister samlas. Jag ska agera moderator och ha en massa spännande personer på scen, Annie Lööf, Hannah Widell, Polarbröd och Norrsken Foundation. Jag är egentligen inte alls van med att ha ett moderator-uppdrag men jag gillar ju utmaningar och växa som person.

Stickad tröja Carin Wester, jeans Levis (adlink), klocka Cartier och ett armband i läder från Bottega Veneta (adlink).

Min största styrka är nog min nyfikenhet på människor samt att jag är trygg på scen framför folk. När det finns ett naturligt intresse av personen mitt emot mig blir det svårt att stå tomhänt på frågor. Mitt bästa knep när jag ska intervjua är att inte fylla manuskorten med frågor och försöka öva in dom. Samtalen kommer aldrig bli så ändå och om man försöker att styra intervjun efter korten blir intervjun stel och konstgjord. Jag brukar istället utgå från ett tema. På torsdag är det teman tillväxt, digitalisering, riskkapital, personal och internationalisering. Utifrån dom funderar jag ut saker jag undrar med varje gäst och det skriver jag ner på korten. Det viktigaste är dock att jag skriver ner vilket budskap jag vill att varje gäst ska ge till publiken och mitt jobb är att styra samtalet dit.

Klackar från Chanel 

Tillexempel med Annie Lööf. Där blir det naturligt att prata lite kring entreprenörskap och centerpartiet i början men sedan kommer jag att plocka in temat personal med henne. Där har jag några olika vinklar på ledarskap på mitt kort och målet med intervjun är att alla i publiken ska få med sig nya ledarskaps-verktyg när hon är klar. Självklart är det förankrat sedan innan. Jag har själv lyssnat på så otroligt många intervjuer och föreläsare och det måste vara matnyttigt för lyssnaren för att det ska bli intressant. Ingen vill  höra sådant man redan vet, det är slöseri på tid. Med 200 personer i publiken som alla driver företag blir det en utmaning att ge dom något dom inte har hört förut men det är sådant som jag går igång på. Med Hannah Widell vill jag prata tillväxt och hålla fokus när man har så många bollar i luften – Många entreprenörer har ju idag flera bolag samtidigt. Med Polarbröd som omsätter en miljard vill jag veta mer om tillväxten globalt och bygga en organisation som klarar av det – hur gör man? Med Norrsken vill jag prata om hur man får bolag att inse att tänka hållbart och faktiskt är lukrativt i längden. Det blir många spännande samtal imorgon. Jag är så peppad! På kvällen ska jag och Linus från Nordic Tech House gå på galan.

Vill ni följa min dag startar livesändningen kl 09.00 här! 

  1. Katja skriver:

    Lycka till!

  2. Å så roligt att moderera!! Jag skulle inte heller stå tomhänt på frågor. Jag är en psykologinörd av rang så jag har alltid en massa frågor att ställa folk =P

  3. Spännande Lycka till Du är verkligen modig och stark som person önskar jag haft din styrka …😁⚘

  4. alice skriver:

    Är det något jag verkligen önskar att man fick lära sig redan från skolstart så är det den där biten med att tala inför andra. Något man plågades med i så många år men aldrig fick någon lärdom kring. Snarare hur man undviker den. Det är väl därför bloggen är så framgångsrik (nu talar jag om blogg i allmänhet inte en specifik) för att man kan predika för folk utan att stå där framme och svettas. Men jag beundrar verkligen dom som kan och önskar att jag var bättre på de. Men eftersom jag står BAKOM personen i frisörstolen så blir det inget naturligt steg att lära sig det. Men vet du om det finns bra kurser i just att hålla tal? Blir det en vanlig retorik-kurs då?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..