ANNONS

Mina misslyckanden

/

Lucka nummer fyra i Kajsons kalender: ”Ett misslyckande i livet”

Ett? Massor!

… Jag när startade min första webbutik Bellme, arbetade stenhårt i två år med det under gymnasietiden. Fick upp det till en omsättning till sju miljoner kronor men den dagen jag ville sälja till resten av delägare fick jag noll kronor på grund av dåliga avtal. Något som jag inte riktigt tänkte på som 16-17 åring. Jobb i onödan? Nej jag lärde mig mycket kring e-handel, köpbeteenden och vad ett bra avtal är. Allt sådant har varit viktigt för mig idag.

… Alla dessa fantastiska men knäppa dejter under åren. Som med en finansman som under varmrätten ber mig ställa mig upp för att se hur breda mina höfter är för barnafödande. Behöver jag ens berätta för er att jag tackade för mig.

Jag och Ebba von Sydow som var en stor förebild för mig under många år. Här på omslaget av min egna tidning Egoboost.

… När jag fick erbjudande att föreläsa på Brown University men flög till fel sida av USA. Inte så konstigt att taxin inte hittade mig på morgonen.

… Alla 40-50 (!) körlektioner det krävdes för att ta körkort. Herregud.

… När jag precis hade kommit in på Lorange institute of business för att läsa en MBA i Zurich och lyssnade in om ”real estate” utan att förstå vad det handlade om. Sedan fick jag en fråga och jag gjorde bort mig helt för jag låstsades förstå och svarade något galet. Uhh som jag minns föreläsarens ansiktsuttryck. Den stunden gjorde avtryck på mig, efter det har jag tagit med mig att jag alltid måste fråga om jag inte förstår. Aldrig slösa tiden att bara sitta där. Det i sin tur har hjälpt mig att ställa rätt frågor under mina år som investerare. Är det inte tydligt för mig är det inte det för kunden heller.

… Alla gånger jag har rekryterat vänner/familj till bolagen. Note to self: Det fungerar inte. Men om alla avtal är vattentäta? Nope. Nix. Never.

… Att pricka fel i tajming. Och ännu värre, göra det medvetet. Som när jag startade min tidning 2011 i en tid då det är enormt svårt att starta en tidning. Det hade gått om jag hade haft en stor finansiär i ryggen och stora distributionskanaler. Men jag förlorade nog en kvarts miljon under åren. Men jag har lärt mig vikten av tajming. Något som jag idag skulle säga är min stora styrka som entreprenör och investerare.

Andra saker jag lärt mig längs åren är att investera i bolag som hade kunnat varit helt ditt egna, du måste brinna för det. Inte bara good on paper. Sprid dina risker, jag har alltid haft något bolag som har gått dåligt och några som har gått bra och oftast så varierar det. Jag har dock alltid kunnat ta ut lön på något ställe vilket har underlättat rejält. Pingis och jag tog inte ut lön från LCC de tre första åren, dom pengarna gick till att anställa så fort vi kunde. Det blev ett försprång för oss. Jag har också gjort misstaget att jobba med för likasinnade och också tvärt om, med mina motpoler. Det bästa vid rekrytering är att hitta människor som har samma värderingar som dig själv och samsyn på mål och arbetstakt. Som har hög integritet och står upp för sig själv och bolaget.

Men det viktigaste lärdomen i livet är nog min relation till mig själv och välja mina strider varje dag mentalt. Ska jag ta mig igenom livet i den takt jag vill behöver jag vara min bästa vän. Jag har inte råd att tvivla på min förmåga eller älta att jag inte hann träna, sa fel ord på engelska under en intervju eller ångra att jag valde den blusen. Jag måste hela tiden välja omsorgsfullt vad jag tänker på och backa upp mig själv i allt. Annars går min vardag inte ihop energimässigt.

33
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00