Söndag i Lund

Jag har haft en härlig söndag i Lund. Frukost och lite jobb på Love Coffee, chokladstopp på Ahlgrens konfektyr det inhandlades praliner och chokladkakor att ta med till Stockholm. Jag och barnen har lite av en tradition att vi äter en bit mörk choklad efter middagen hemma, Patrik Langer är fantastiskt duktig på att hitta nya chokladkakor och när jag är nere i Lund passar jag på att bunkra upp. Sedan blev det Solsidan på bio. Den var bättre än vad jag hade förväntat mig, den rekommenderas!

Det är alltid roligt att träffa duktiga entreprenörer, här med Patrik Langer. Vilken dröm att få ha egna chokladbutiker! Jag gillar mest väldigt mörka praliner med ren chokladsmak. Om det ska vara smaksatt är det havssalt och kola men inget med frukt. En och annan vit pralin kan få slinka ner också…

Det finns så mycket jag skulle vilja starta och äga i livet, listan kan göras lång. Jag vill ha en egen förskola, egna butiker/caféer med hälsosam mat och goda viner som är öppet både frukost, lunch och middagar. Jag vill ha en hälsokedja längs vägarna istället för snabbmat. Jag vill öppna spa runt om i världen, ta fram vackra underkläder och sovplagg, ha egna blowdry-barer, investera i AI som hittar sjukdomar innan de bryter och göra sjukvården proaktiv istället. Jag vill verka inom genmodifiering av embryon, för att minska sjukdomsrisk och bättre levnadsstandard. Listan kan göras så lång. Vi får se vad jag hinner med under en livstid.

Om ni får drömma, vad hade ni startat?

 1. Vet att du har nämnt förr att du vill starta egen förskola, men jag minns inte att jag läst varför detta är en dröm. Är jättenyfiken hur du kom på en sån grej, så vill du dela med dig? Alltså, jag antar att det kom iom att du fick barn, men du brukar ju vilja göra grejer lite annorlunda, så det jag undrar är alltså vad DIN förskola skulle innebära och varför 🙂 (Jag har själv drömt om att ”revolutionera” gymnasieskolan, som jag tycker är så himla dumt upplagd, så tror att det är därför jag är så nyfiken) KRAM

 2. Tur att det finns etiska nämnder för forskning på mänskliga embryon så inte pengastyrda entreprenörer får fritt spelrum för sina kortsiktiga drömmar. Lägg till ”Du sköna nya värld” av Aldous Huxley på ordlistan.

   1. Det är tillåtet idag på remiss i Svensk sjukvård. Kallas PGD (Preimplantatorisk Genetisk Diagnostik) och innebär du kan välja kön på barnet. Det är också helt lagligt i Norge och Danmark. Tror ingen önskar sitt barn cancer eller alzheimers.

   2. till Hanna:
    alltså är du seriös med mig? den ena är diagnostik den andra är att man ändrar på generna. det sistnämnda är totalt förbjudet og oetiskt.

 3. Mitt mål är på ett sätt lite tvärtom gentemot ett av dina mål… ”genmodifiering av embryon, för att minska sjukdomsrisk och bättre levnadsstandard.” Jag vill istället sprida information, kunskap och bidra med positiv bild av syndromet jag bär som är genetik-baserat (kromosomnivå). Jag vill inte att vi med mitt syndrom ska bli färre i antal. Däremot att fler får upp ögonen, att adoption och äggdonation men även insemination med egna ägg (plockade i tidig ålder) blir mer accepterat. Surrogatmamma kanske också vore något att slå ett slag för. 98% med mitt syndrom föds infertila. Jag är en av de få procenten som lyckats få spontana graviditeter…. Jag slår absolut ett slag för bättre levnadsstandard men då är det forsknkngsbaserat och då behövs kunskap och folk som efterfrågar den kunskapen. Jag efterfrågar inte att vi ska bli färre. Det låter så kallt. Det låter så fel, att stora folkgrupper faktiskt önskar bort oss (sjukdomen/syndromen). Strävar man fortfarande efter den ariska rasen? Det är de tankarna jag får även om det absolut inte var din tanke med det hela!

  1. Vilket klokt och viktigt inlägg! Ofta uttalas önskemål om genmodifiering av personer som inte själv lider av något ”fel”, och debatten blir därmed skev eftersom det bara är ”friska” som får tolkningsföreträde kring vad livskvalitet och värdigt liv innebär. Hoppas att jag tolkade dig rätt här?
   Dock behöver ju inte all forskning på embryon leda till att man väljer bort liv. Min man lider av en genetisk ögonsjukdom som sakta håller på att göra honom blind. I dagsläget finns ingen broms eller bot, men vår förhoppning är att forskning på gener (som ibland utförs på embryon) kan kanske vara en väg till ett bättre liv för honom, eller våra barn om de också får sjukdomen. För honom och för oss skulle livet bli oändligt mycket lättare om han slapp sin sjukdom. 😊

   1. Ja precis. Du tolkade mig rätt där. Visste inte riktigt hur jag på bästa sätt skulle beskriva mina tankar kring detta.

    Men visst, håller med dig angående andra ”icke livshotande” saker. Mitt är ju inte direkt livshotande så sett. Men vet att i Danmark argumenterar läkarna för en abort vid upptäckt av Turner syndrom och bland annat downs syndrom…

  2. Jag har tänkt lite likt dig i den frågan. Risken finns väl (tyvärr) alltid att en del människor kommer att använda sådan forskning i syfte att sträva efter den ”perfekta rasen”.

  3. surrogatmammor… har ni inte tänkt på att ett foster får känslor för människan den växer i som bebis? oavsett om kvinnan är villig att sälja sin kropp för att en annan person vägrar adoptera ett föräldralöst barn utan absolut ska ha ”eget”, så tänk på barnet!

  4. Det är uppenbart att du enbart utgår från ditt egna perspektiv, för hur i hela helvetet kan man anse att man ska slå ett slag för surrogatmödraskap?? Och adoption? Alltså på riktigt, lever du under en sten?
   Barn är ingen mänsklig rättighet, bara för att 98% av de med Turners inte kan få spontana graviditeter innebär inte det att andra kvinnor ska utnyttjas för det.

   1. Även om det låter hårt och är hårt och tufft för den drabbade så tycker jag att man ska vara väldigt försiktig med att godkänna surrogatmödraskap. Det kan slå väldigt fel då utsatta människor behöver pengar och säljer sin kropp i desperation. Och hur lätt är det att säga nej till vännen som frågar om du kan bli min surrogatmamma? En graviditet sliter extremt på kroppen och kan leda till livslånga handikapp för den gravida. Det är inte något man bara ger bort till en vän som har det svårt. Och då har jag inte ens gått in på den psykologiska delen av ett surrogatmödraskap.

  5. Jag läste nog in något annat än vad du gjorde. Tänkte mer på saker som minska risken för diabetes, MS, cancer, alzheimer, glutenintolerantas, allergier osv snarare än kromosomavvikelser och ”diagnoser”.
   Är väl medvetet en lite kort formulering från Isabellas sida för att skapa debatt tänker jag. Och det verkar ju funka.

 4. Åh! Vi var där igår också ☺️ Jag har alltid haft en dröm om att ha en 4h liknande gård där man kan hjälpa barn med speciella behov. i mitt huvud är visionerna väldigt stora och kanske någon dag blir det så. Jag har nu drömmar om att bli författare, jag har skrivit några böcker men aldrig publicerat någon ☺️
  Att börja blogga var också en sak jag ville länge, nu har jag gjort det och det är så roligt! Kika gärna in på min alldeles för kreativa blogg, hehe. Kram ❤️

 5. Jag och min sambo hade velat starta ett hotell/bubgalow -by i Thailand 🙂 men hans riktiga dröm som förmodlingen kanske blir Sann är en egen bar där han själv kan sälja och ha det koncept han vill. Jag skälv har inga direkta entrepenörsdrömmar.

 6. Drömmen överhuvudtaget är att få starta eget. Hoppas att få göra det inom en snar framtid. Nervöst men ska bli otroligt kul. Har fått så många tips och ideer från att läsa din blogg. (tex när på dygnet man ska boka ett möta för ett exempel sälja in en produkt)

 7. Jag älskar allt med odling. Skulle vilja öppna en gårdsbutik och odla massor av grönsaker och bara gå och njuta och plocka längst vägen..Slå sig ner på en filt, jordig om händer och äta årets första tomat! <3

 8. Har haft höga tankar om dig innan och haft respekt för dig, men nu sjönk du i mina ögon… ” Jag vill verka inom genmodifiering av embryon, för att minska sjukdomsrisk och bättre levnadsstandard.” Stämmer inte alls överrens med mina värderingar och vad jag står för, så här tappar du en följare. Vilken tråkig värld när alla är likadana och vissa embryons väljs bort för att de inte passar i en ”norm”. Är fantastiskt med drömmar men mig hittar du inte här inne mer!

  1. Måste alla tycka, tänka och känna som dig för att du ska vara en följare? Hur vidgar du dina vyer? Ser du endast rakt fram?

 9. Jag skulle vilja öppna restauranger som gör snabbmat i form av nyttig och god husmanskost, med drive in! Det vore verkligen bra om sådana fanns!
  Jag skulle även öppna ett dagcenter för äldre/ett äldreboende med massa personal där tid fanns att sitta ner och prata, äta god mat, gå promenader, utflykter…. sånt som äldre är värda men inte hinns med/görs på de flesta ställen idag. Detta skulle jag satsa på om jag blev miljardär eller mångmiljonär.

 10. en egen pocketshop..mustiga dova färger,varma fåtöljer som kramar om en medan man läser ett gäng baksidor för att se om de är något för dig,en tänd brasa,riktigt bra kaffe & snack över disk.. vill så innerligt men vet att det inget behov/utrymme finns för fler bokhandlare där vi bor.. tyvärr..jag skulle bli så lycklig , bara tanken gör mig varm ♡ jag vet att böcker gör en lycklig & det är något jag vill sprida vidare, bokträffar,cirklar,sagostunder osv !! en dag på en annan plats , så kanske 😊

 11. Jag drömmer om att starta en skola. Arbetar i skolan idag som biträdande rektor och förvaltningarna runt om i Sverige har så mycket makt vilket ibland gör det svårt att fokusera på det vi ska fokusera på.

  1. Hon menar nog att det inte ska finnas sjukdomar och sånt? Måste allt vara elit….men om cancer, diabetes och sån skit försvinner så är väl det bra. Det är väl ingen som önskar att ens barn ska få ett kromosom-fel eller? Det är något man måste acceptera för att det existerar- inget man önskar sig….

   1. barn med tex downs är sällan mobbare. de är underbara. deras liv är värda att leva och de är för helvete inte ”Icke önskvärda”. eller jo tyvärr. snart utrotade. med all sin kärlek, öppenhet och omtanke som många ”normala” är så långt i från, så kommer de vara extremt saknade.

    ni utrotar de finaste människorna skäms på er

   2. AA: Sluta ha fördomar om barn med kromosomavvikelser! Jag ser romantiseringen av dessa personer som väldigt problematisk och ofta självisk. Du tycker de är så ”gulliga” och snälla o.s.v. Men hur tror du att DE själva känner? Jag arbetar inom akutvården på vuxenpsykiatrin och jag ser MÅNGA personer med kromosomavvikelser och utvecklingsstörning komma in med allvarliga självskadebeteenden, depression, ångest, självmordstankar o.s.v. De ser och förstår att de är avvikande i samhället, de vill inget hellre än att vara ”normala”. Dessutom har de ofta fysiska sjukdomar och besvär, såsom hjärtsjukdom, metabola besvär som leder till övervikt/fetma, problem med lungor, ökad infektionskänslighet, och för tidig död. Det är respektlöst att se dem som gulliga nallebjörnar när de faktiskt är människor som ofta LIDER. Det är positivt om vi i framtiden kan hjälpa fler ur detta lidande.

 12. Jättefin kjol (som jag förmodar att du har under kappan, om du gick dit direkt efter caféet)
  Vad är det för märke?

 13. En egen mjölkgård! Vilken fantastisk dröm att få gå där ute med djuren och se till att de har det bra, se årstiderna växla, nya liv som föds och den kontakten som skapas med dem.
  Tyvärr varken orkar eller vill jag jobba 24 timmar varje dag, varje vecka året om. Men hade det funnits ekonomi i det och jag hade kunnat ha en anställd och folk hade värdesatt svensk mjölk mer då hade jag satsat.

  1. du vet att alla mjölkkor måste föda för att ha mjölk och att de är dräktiga i nio månader, som kvinnor, men alltid (på varenda liten ekogård också) blir fråntagna den nyfödda kalven? kalven får dia ur en plastbehållare. aldrig mer se sin mamma. och kon får aldrig ta hand om sin kalv. det naturliga för dem är minst ett halvårs diande och sen leva som familj livet ut. kalkarnas och kornas ångest vid separationen är väldokumenterad i forskning bland annat från SLU som är bondbranschens eget universitet. Googla på Bo algers + etik + mjölkkor vetja. eller ännu hellre läs på om mjölk på djurens rätts sida. Låt mammor vara med sina barn!!

  2. nya liv som föds och hur de redan som nyfödda blir slitna från sina mammor. fy fan vilken självupptagen syn på djur. skrämmande

   1. Jag jobbat med det som anställd i 10 år och har flera års utbildning så jag anser att jag har lite kläm på hur det fungerar.
    Det är olika vinklar hur vi ser på saker, du ser det ur ditt perspektiv och jag ser det ur mitt. Det fina här (för jag är inte ute efter att skapa en massa tjafs när vi får prata fritt om våra drömmar) är att du fått säga din åsikt och jag min, det räcker liksom där för det här inte rätt forum.
    Ha en fin dag och kom ihåg att jag respekterar din åsikt och för dessa diskussioner med vänner till mig som är både veganer och vegetarianer.

 14. En riktigt bra förskola och ett seniorboende där jag själv skulle vilja bo. Samt att lära barn i hela världen att läsa. Med Clicko så klart! 🙂

 15. Genmodifiering av embryon??? Kan du utveckla den idén för det lät sjukt makabert och ja..sjukt. Vad är det som ska modifieras och vem bestämmer det? Där känner jag att man är ute på jäkligt djupt vatten…jag vet inte, blev väldigt illa berörd över att man skulle vilja göra något sådant.
  Annars lät det som en mysig helg! Blev lite chockad bara 😉
  /Louise

 16. Kan du utveckla och förklara hur du tänker när du vill verka med att genmodifiera embryon? Vem bestämmer vilka som är värda att leva och inte? Jag hoppas verkligen inte att det blir en sanning! Olikheter ger mångfald. Vilka ska va sortera ut? De som har rött hår? De som har autism? De som kommer få cancer? Det är inte upp till oss att bestämma.

  1. Är väl en urbota korkad jämförelse att tro att vi skulle ta bort embryon som visar sig ha rött hår. Så fort denna fråga kommer upp kommer ett antal spån som tror att vi ska bygga ett elitsamhälle. Det handlar i grunden om att få bort hemska sjukdomar som tex. Tar någons mamma i allt för tidig ålder. Få bort sjukdomar som inte är förenliga med liv. Att redan i embryostadiet kanske kunna gå in (om tekniken blir så bra) och ”reparera” det som är fel. Ingen normalt funtad människa önskar att deras barn föds med en sjukdom. Det innebär inte att de som väljer att behålla barn som föds med sjukdomar på något sätt ska få sämre förutsättningar. De ska få världens bästa vård! Men inte ska vi bara skita i att eventuellt kunna utrota sjukdomar som exempelvis cancer för att barn med Downs syndrom ska ha ett existensberättigande? Är ju hål i huvudet på det argumentet.

 17. Jag drömmer om att starta en cafékedja, tänk EH fast helt veganskt!😍 Rosta eget kaffe, använda bra råvaror och att få alla kunder att se detta som det självklara stoppet för sitt kaffe och sin energipåfyllnad. Kundservice på topp där alla känner sig som hemma och som den ”saknade stamkunden vi längtat efter”.
  Jobbar idag på ett fantastiskt litet bageri & kafferosteri och hoppas att kunna förverkliga min dröm inom snar framtid ☺️❤️

 18. Ett kombinerat seniorboende/barnomsorg! En plats där äldre, som kanske inte har massor med släktingar eller barnbarn, fick uppleva och möta småttingar i sina sista dagar då det inte finns mycket som ger dem mer glädje än små barn…! Känns som att äldre idag blir separerade från samhället och att många som arbetar med dem saknar driv och glädje – skulle man hänga mer på samma plats skulle generationer mötas, både gamla, föräldrar, personal och barn, och kunna hjälpas åt! Barn och äldre har liknande behov av omsorg, social stimulering och trygghet men inte minst glädje, och med mycket personal med rätt egenskaper tror jag det på NÅGOT vis skulle kunna fungera och gynna många! Ingen utvecklad idé men en dröm 🙂

  1. Hej.
   Tänkte bara flika in här och meddela att detta koncept finns redan i Umeå och byggs också flera i södra Stockholm.
   Och säkert på andra orter också.
   Har själv haft denna dröm länge. Säkert tio år. Men aldrig blivit något av det. Men som sagt det finns och kommer flera.

 19. Oj!!! Vad är det för människosyn du har Isabella? Är inte alla människor lika mycket värda? Förklara dig gärna!
  Det fanns en man en gång i tiden som hade den människosynen, som bara ville ha, enligt honom ”eliten”, minns du kanske vad han hette?

  1. tyvärr glömmer Isabella här att hon själv som adhd är icke önskvärd i ett sånt samhälle (har också adhd så handlar ej om att pika henne bara att hon verkar glömma att folk som vill ha en elit ser ner på adhd och det skulle direkt manipuleras bort om sånt där får genomslag, trots alla sina fördelar)

  2. Men vart har Isabella skrivit något om en påhittad ”elit”? Du är dåligt insatt i ämnet och skriver därför idiotiska inlägg, previs som många andra här. Det är fantastiskt att möjligheten finns att ge ett barn bättre förutsättningar än om de skulle födas med en dödlig sjukdom, iom detta kan barnen födas och leva ett normalt liv, med allt vad det innebär, men barnet slipper födas med en dödsdom. Sluta döm när du inte har kunskapen.

 20. Om jag hade fått drömma hade jag bland annat velat starta ett konditori, ett hälsocenter med spa och hälsocafé, skriva böcker, starta ett äldreboende med fokus på det friska och hälsosamma, äga ett företag som håller i hälsoinspiration för barn/unga (nej inte att gå ner i vikt osv utan mer om livsfrågor och självkänsla) och massa andra saker 🙂

 21. Intressant att det är just genmodifieringen av embryon du brinner för, det ligger ju sannolikt så långt i framtiden? Om du känner att du vill engagera dig för att minska lidandet för sjuka barn och anhöriga, varför inte barns rättigheter, läkemedelsforskning, resurser till vård, satsningar på habilitering osv osv… alltså sånt som skulle göra skillnad för de mång sjuka barn som vi redan har här i världen, som varit välkomna hit men ibland (eller ofta) har sämre förutsättningar!

 22. Vill driva ett fastighetsbolag, tänker att vägen dit skulle kunna börja inom corporate finance på fastighetssidan

 23. Jag skulle vilja flytta ut dit väg slutar och odla egen mat och leva av solenergi och frisk luft. Leva helt självförsörjande helt enkelt. Kanske driva en liten gårdsbutik.

 24. Genmodifiering av embryon? Hoppas du skämtar! Du framstår som extremt oempatisk och elitistisk. Man kan liksom inte bara slänga ut sig en sådan mening utan att förklara hur man tänker.

  1. Och du framstår okunnig som inte vet vad du pratar om. Döm inte om du inte är insatt i frågan. Du har ingen aning om hur många liv det räddar, där barnen skulle ha fötts med en dödsdom men som nu får möjligheten att födas friska och leva ett normalt liv, med allt vad det innebär.

 25. Som funkismamma blir jag illa berörd av din dröm om genmodifierade embryon. Tänk om du kunnat använda din plattform till att informera och sprids kunskap om människor som är annorlunda från normen. Eller om du kunnat använda det kapital du är villig att pytsa in i forskningen för genmodifierade embryon på att istället ge bättre kvalitet för de som föds med variationer än att arbeta bort dem. Isabella Löwengrip jag har alltid Hejjat på dig! Alltid. Men idag förlorade du all min respekt.

   1. ”U”
    Men fattar du inte att om tekniken finns och det är tillåtet så är det inget som säger att det stannar där. Och hur vet du vad hon menar efter ett så kort uttalande? Tanken på genmodifiering gör mig illamående. Se på hur det är i Danmark.. vill du ha så här?

 26. Hej Isabella!

  Jag heter Rebecca och är döv. Jag är lärarstudent och vill i framtiden arbeta som rektor på en fantastisk dövskola. Driver också en ideell organisation (Teckenspråkets Röst). Jag är en kvinna på 24 år som har stora doser av stolthet, målmedvetenhet och envishet. Du är för mig en förebild eftersom du är tuff och har bestämt dig att det går att vara ensamstående mamma med två små och samtidigt klättra i karriären. Jag beundrar dig!

  Men mer om mig och min dövhet. Jag föddes döv. Bokstavligt stendöv. Bär inga hörseltekniska hjälpmedel. Jag ÄLSKAR att vara döv och tala svenskt teckenspråk. Hela min familj är hörande och de har lärt sig svenskt teckenspråk för att jag inte ska behöva bära och ansvara för kommunikations funktion, vilket var helt rätt valt av min familj.

  Den språkliga och kulturella minoritetsgruppen (döva) som du aldrig träffar till vardags och vet alldeles för lite om vill du förmodligen ta bort genom genmodifiering. Det gör mig mycket ledsen. Jag vill aldrig att vi ska bli färre i antal. Vi är många som älskar att vara döva och bära vår egna unika dövkultur och vårt egna språk. Vi bär en mörk historia bakom oss, fullt med ett hemskt förtryck av förbud av vårt sanna teckenspråk som pågick i hela världen. I vissa länder är förbudet fortfarande aktuellt. Dövkultur har dessutom faktiskt ingen landgräns då dövkulturen är mer eller mindre samma resten av världen men däremot med olika teckenspråk då det inte är ett internationellt språk.

  Seriöst, det där med genmodifiering? Världen skulle vara en mycket bättre plats om det fanns inga människor som önskar sig någon utveckling inom detta. Bara låta alla människor vara lyckliga och lyssna på vad de behöver för att få ett bra och fullgott liv. Alla är lika värda. Oavsett om man är hörande, döv eller har down syndrom.

  Det skulle därför vara mycket intressant om du kan ta upp det där med genmodifiering i ett eget inlägg. Ser också att det är flera andra läsare som har påpekat det.

  Med vänliga hälsningar
  ”så mycket döv”-Rebecca

  1. Vad fint att du älskar att vara döv och vad härligt att du har ett fint liv. Det finns dock barn som kämpar med exempelvis leukemi eller svåra hjärtfel och jag tror inte att du menar att det också är en bra sak. Det finns en hel del svåra och plågsamma sjukdomar (ibland dödliga) som skulle vara bra om det var möjligt att bota så tidigt som möjligt. Isabella har ju själv adhd så jag tror inte att hon menade att hon (eller du) inte skulle vara de personer ni är.

 27. Åh känns verkligen jättejättetråkigt att alla genetika avvikelser automatiskt kopplas ihop med sämre levnadsstandard 🙁
  Vi bygger samhället vi lever i, vi väljer vad vi definierar som levnadsstandard och hur vi stöttar individer för att få en jämlik sådan.
  Jag studerar till läkare och vill ägna mitt liv åt att bota och lindra, men jag vägrar att se en genetiskt ”perfekt” människa som något form av ideal.
  Sedan kan man fortfarande vara positiv till vad du kallar ”genmodifiering av embryon”, men aldrig någonsin i syftet att påstå sig ge en ökad levnadsstandard. Levnadsstandard är inte rätt begrepp helt enkelt.
  Länge leve mångfald och individer med variationer <3

 28. genmodifiering av embryon?!
  det är ju totalt förbjudet, visste du inte det? de enda som var för genmodifiering av embryon var Hitler og nazisterna. Vilket företag håller på med genmodifiering av embryon? Har du alla hästar hemma? :S

  1. Det är tillåtet idag på remiss i Svensk sjukvård. Kallas PGD (Preimplantatorisk Genetisk Diagnostik) och innebär du kan välja kön på barnet. Det är också helt lagligt i Norge och Danmark. Tror ingen önskar sitt barn cancer eller alzheimers.

  2. Du vet inte vad du pratar om, döm därför inte. Det är fullt möjligt i Sverige och ger dödsdömda barn en möjlighet att få leva.

 29. Intressant med genmodifiering av människor. Jag tänker att du är en enorm inspirationskälla Isabella och ibland framstår du nästan som en mänsklig robot med världens duracell-batteri och oändlig energi. Du är fantastisk men hur blir samhället om vi redan innan födseln kan välja barn som är ”lite bättre”. Redan idag börjar detta blir en ”klassfråga” (NIPT-test på privata mottagningar) och jag tänker att det i framtiden finns risk för att det ökar klyftorna i vårt samhället. Enligt mina värderingar är det inte sunt att eftersträva elitmänniskor. Men det kanske är oundvikligt i framtiden, vem vet. Intressant ämne hur som helst!

 30. När du skriver genmodifiering av embryon så antar jag att du vill att man ska kunna motverka hemska sjukdomar som cancer, alzheimers etc. MEN, det kommer aldrig stanna vid det. Om Gmo av embryon möjliggörs så kommer det tyvärr även medföra att strävan efter den perfekta människan kommer eskalera. Jag är övertygad om att det är omöjligt att hålla det på en sund (vad det nu är och om det ens är det) nivå.

 31. Öppna upp ett spa/hälsocenter i liten skala med bra priser på ett lugnt vackert ställe. Alltså ingen stor vinstdrivande kedja, utan ett ställe man kan komma till återhämta sig, träna och hitta lugnet inombords där det räcker med att jag som egen företagare får det att gå runt.

  En annan är att bygga lägenheter/småhus att antingen hyra ut eller sälja som bostadsrätter, och kunna få till en härlig förening och omgivning med pool, gym etc (typ som lyxiga seniorboenden utomlands, fast för alla som som vill ha ett trevligt boende :))

 32. Någon mer här som har endometrios? Hur går man vidare efter att fått beskedet att man nog aldrig kommer kunna bli gravid på ett naturligt sätt då allt man nånsin önskat sig är att bli mamma?

 33. – Jag hade velat ha en egen matbutik/matkedjan som liknande en saluhall men där man kunde betala på ett ställe och där valet av utbud råvarorna var genomtänkta
  – skola med lokal anknytning och där eleven och samhället var i fokus snarare än ägarna
  – uppfinna ett stål som var en bråkdel så tungt och med mycket lägre klimatpåverkan. Vi skulle kunna bygga infrastruktur på ett helt annat sätt idag vilket skulle öppna upp otroliga möjligheter för ett hållbart samhälle. Broar, järnväg, byggnade, fartyg osv skulle få lättare konstruktionselement med ny spännande arkitektur och lägre energiåtgång som följd.
  – Börja forska inom något som rör klimatet. Vet bara inte vad än. Antingen kopplat till infrastruktur eller till vatten
  – skriva en skönlitterär bok

  Allt som rör sjukdomar vågar jag inte riktigt tänka på. Sådant är för stort för mig. Att utrota alzheimers, alla typer av cancer etc känns så ouppnåeligt. Jag är gärna med och bidrar med pengar till forskning men mer än så vågar jag inte ens hoppas på.

 34. Jag vill inte starta något företag alls… Jag vill arbeta som jag gör och sen gå hem och kunna släppa jobbet och vara med min familj. Däremot så drömmer jag om att kunna göra något för all världens barns som lider av orättvisor såsom krig, fattigdom, klimatförändringar m.m.

 35. Ha ett litet vandrarhem nånstans i fjällen vore trevligt.Men jag är inte alls intresserad av eget företag så det blir nog inte av.Fast man ändras ju och man vet aldrig. En annan sak,jag tror aldrig jag läst i bloggen att du skulle varit på bio tidigare. Är själv en filmälskare så därför reagerade jag.

 36. Jag tycker att många av dina mål låter spännande och är säker på att du kommer bocka av en del 🙂 men det jag undrar om är genmodifiering av embryon, varför vill du vara en del av det? Just genmodifiering av embryon skrämmer mig och ännu mer efter att ha läst Homo Deus.

 37. Men hörni tagga ner! Hitta det positiva! Skulle det inte vara härligt med lika vackra och friska människor runt sig?

 38. Hur hemskt det än låter så är våra sjukdomar etc en del av kretsloppet och tänk om alla skulle leva 100 år . Då skulle jorden vara överbefolkad.

 39. Hoppsan, Elaine Eksvärd kommer kanske bli extremt sårad av din kommentar där gällande genmodifiering…

  Hur som, jag skulle vilja öppna ett litet bed and breakfast när jag går i pension🙊

 40. Min dröm är att ta allt jag har, inklusive familjen och flytta till Nya Zeeland. Pengar kan vara viktigt vid överlevnad men i övrigt prioriterar jag livsstilen framför allt. Skulle vilja att mina barn fick en bra skolgång, gärna demokratisk om det går, samt leva en aktivare livsstil där det finns fler soltimmar. Karriärsmässigt hade jag gärna avancerat inom konstruktion och projektlett större infrastrukturprojekt. Men jag hade också gärna utbildat mig till doula och arbetat med det och kanske fortbildning. Tycker att det åtminstone i Sverige är alldeles för snäv syn på graviditet och förlossningar samt en väldigt sjukdomsorienterad syn på det som förefaller vara friska födslar med för mkt medicinska interventioner. Hade därför gärna stöttat upp på det området, om än i annat land om vi då flyttar eftersom det är mitt närmsta mål. Har 1,5 år på mig att ta mig utomlands. Får se om jag lyckas!

 41. Jag har jobbat/pluggat 16 h om dagen i 15 år för att få en riktigt bra karriär (mot alla odds, då mina föräldrar gick på soc pga amfetamin missbruk och psykisk ohälsa).
  Nu, 30 år gammal, drömmer jag om att starta ett surdegsbageri i mitt extra hus på landet och ha söndagsbrunch i trädgården.

 42. Känns som att ex. Elaine Eksvärd skulle kunna ta illa upp av detta inlägg. Hoppas hon skriver något klokt om genmodifiering. Olika är bra! Blir så ledsen att folk inte förstår vilken enorm fara det är att börja sortera vilka egenskaper som är bra eller dåliga. Vi skulle få ett SJUKT samhälle!!! Tekniken skulle också hamna i fel händer och användas på fel sätt. Usch.

  1. ”Olika är bra”, ja så länge det gäller andra människor och man själv inte är drabbad, eller hur? Är helt övertygad om att till och med du inte önskar att få ett barn med allvarlig medfödd sjukdom eller funktionshinder. Om man fick välja, vill man såklart ha ett friskt barn. Att påså nåt annat är bara hyckleri.

 43. Jag undrar lite vad du menar med bättre levnadsstandard?? ska vi alla leva som dig och köra på i 200 km/timmen? ska vi jämföra med varandra i Sverige eller ett land i Afrika? Och VEM ska bestämma levnadsstandarden? jag älskar min levnadsstandard, jag har ju själv skapat mitt liv i den mån jag kan och även om jag skulle vilja ändra vissa saker så skulle jag aldrig vilja att någon annan skulle bestämma det åt mig. Oavsett vad Isabella menar med genmodifiering så stannar det sällan vid att bara ta bort cancer och HIV och liknande och det som är skrämmande är just vem som ska få makten att bestämma över vad som ska bort och inte, vad som är en god levnadsstandard, är det rika entreprenörer för att dom bidrar med pengar eller människor som har en funkisvariation? vem avgör? jag har då i hela mitt långa liv träffat fler ”normala och friska” människor som mår dåligt över livet än människor med en funkisvariation som gör det. Var kommer personligheten in någonstans? Det finns människor med ADHD som älskar livet och det finns det som tar livet av sig, hur ska vi veta vilka som ska leva?
  Jag säger inte att dödliga sjukdomar är bra och vet inte hur det är att ha någon, har dock också diagnos så vet hur det är att leva utanför normen. Men om alla hela tiden var friska och happy snappy hur ska man då uppskatta livet överhuvudtaget? I ett samhälle där olika inte får finnas, och nej jag menar inte med hårfärg och liknande, hur ska vi uppskatta de som är äldre, de som skadar sig, hur ska jag lära mina barn att alla är lika värda om dom bara ser en typ av människor….vad kommer vi lära oss av det? ja jag låter lite flummig men vafan, världen är inte ond och kass pga av människor som har cancer, hiv, downs, aspergers, alzeimers osv…sist jag kollade var det fullt fungerande ”friska” människor som har makten i världen som förstör den, människor med mycket pengar och storhetsvansinne….

 44. Oj vad jobbigt att alltid prestera.

  1.Jag skulle säga att hjälpa och lära unga människor att vara prestigelösa, att lära dom att man duger som man är, i stället för att alltid sträva efter prestera. Att vara
  ”betydelsefull eller lyckad” i andras ögon skulle handla om bara ens arbete.Jag tror att sociala medier skapar en skev bild som många försöker upprätthålla. Framgång är inte entreprenörskap, alltid söka sig efter nästa ögonblick, mål och ambitioner i livet, prioritera bort sömn, familj, andra relation, sin hälsa för gå över lik för framgång, tjäna pengar, skapa det ena företag efter det andra och i slutändan bli sjuk för att man har för stora och många ambitioner. Jag vet inte, men entreprenörer behöver inte mer tid på dygnet (upplever att många säger det och önskar det) utan lära sig prioritera. Man blir sjuk om ska göra alla områden i livet perfekt. Vill man arbeta 24 timmar om dygnet, ha lite tid med sina barn, eller låta sitt storslagna hus stå tomt? Till vilket pris är att allt arbete? Varför ska man skämmas för att man inte har stora ambitioner i livet?

  2.Att lära människor att vi är olika, har olika förutsättningar och aldrig döma någon. Att skapa förutsättningar för att människor ska kunna tro på sig själva trots att man inte är enligt ”mallen” och hantera den ångest och psykisk ohälsa man bär på.

  I övrigt, bli hälsocoach, boxinstruktör, eget café.
  Men i praktiken håller mycket tillbaka mig. Jag har inte rätt förutsättningar eller egenskaper för att kunna förverkliga detta. Så jag är glad och tacksam om jag får ett fungerade liv, inkomst och vardag, får möjlighet till ”dötid” som andra skulle säga det. Men för mig är det återhämtning, vila och få tid till det som ger mig energi. Min hälsa och välmående i första hand. Jag har arbetat mycket i mina dagar men inget kan mäta sig med träning, hälsa, familj osv. Sånt som du eller andra influencer inte någonsin kan köpa för pengar.

 45. Min dröm är att skapa ett bolag som gör det lättare för ickestatliga människorättsorganisationer att gå runt. Idag är det så många eldsjälar som gör så mycket bra men fastnar i alla byråkrati och resultat/administration. Jag vill ha ett bolag som kan vara mellan handen som kopplar bidragsgivaren till rätt organisation och hjälper med det administriva så organisationen kan fokusera på arbetet istället.

  Sen nu när man sitter på en bilverkstad hade jag spontant velat modernisera den branschen och göra den mer anpassad till vardagssvensken, vem har egentligen tid att byta däck 13:00 en måndag?? tänk om det fanns en verkstad med kvällsöppet? hade varit drömmen

 46. Det är lite kul när man märker exakt vilken del av inlägget som är till för att medvetet provocera. I detta är det just ”Jag vill verka inom genmodifiering av embryon, för att minska sjukdomsrisk och bättre levnadsstandard”. Och som på signal exploderar kommentarsfältet..

  1. Det kanske inte är till för att medvetet provocera, det kanske är du som blir provoceras? När man jobbar med personlig utveckling så lär mig sig att alltid utgå från sig själv och ta feedback från det i första hand istället för att skylla på alla andra. Så när du blir provocerad så är det ett hett tips att undersöka varför du blir det, dra lärdom, feedbacka dig själv och lära dig. Det har varit ovärdeligt för mig, för att inte tala om hur underbar det är att bara ha en sån påverkansgrupp som tittar på sig själva och inte skyller i från sig. Lycka till!

   1. Nja, jag blev inte så provocerad av det Bella skrev i sitt inlägg om genmodifiering. Min kommentar handlade om att jag tycker det är roligt när man upptäcker en del i ett inlägg som just är till för att väcka folks åsikter, eller provocera. Vilket man sen ser i kommentarsfältet, att det är just detta som folk diskuterar och är upprörda över. Som i detta fall med genmodifiering.Tänker på detta ibland när jag läser inläggen eftersom Bella själv skrev ett inlägg för längesen om hennes taktik/upplägg på blogginläggen under en dag. Och där tog hon upp just att hon ibland provocerar medvetet och att det är en bra PR-grej för bloggen. Att man vinner många läsare på den strategin.

 47. Kan tipsa om att Brand&Blow söker franchisetagare samt att min kompis Johanna ska starta en skola. Hon har fantastiska värderingar och helt olik dig så ni kan nog matcha på många plan 🙂 Hör av dig om du vill ha kontaktuppgifter, du lär se min mejl nedan =)

 48. ”Pricka fel i tajming” var det ja… sorry men att kläcka ur sig om att vilja påverka ”genmodifiering av embryon för att öka levnadsstandarden”, (till vems ”levnadsstandard”?? Och vem bestämmer den osv) är det ALDRIG tajming för att göra.

 49. Ni som blir så chockerade över Bellas uttalande om genmodifiering av embryon, har ni ens läst vad hon har skrivit eller väljer ni att missförstå med flit?

  Kom inte erat snack om elitsamhälle. Det handlar inte om att välja hårfärg och andra egenskaper på sitt barn utan om att ta bort allvarliga sjukdomar som bara innebär massa lidande för barnet. Förstår inte varför det är så hemskt och kontroversiellt.

 50. Jag blir illamående på riktigt av din kommentar Bella om genmodifiering.

  Samt av andras här på samma spår.

  Fy fan för er.

  Har inte alla människor rätt att få finnas menar ni?

 51. Ok. This time I need to comment, in English. You understand.
  Research and entrepreneurship does not work same way. You can have it as a cool dream, as many entrepreneurs have, to invest in something different, to be a part of a change and to complete with each other in investments.
  However research doesn’t work as business does.
  Just because one has a good idea, like gene editing with a help of some recently emerged enzyme tools, like CRISPR, we are still miles away from editing embryos for the purpose of preventing diseases. And here is why.
  1. Gene editing tools are not error free. You are going to make someone sick when you really want to help.
  2. You need a lot of embryos. And to get a result, positive or negative, you will need to let them become organism, I mean a child, a human child, to see whether you succeeded, so opening a research preschool for experimental kids? (You keep animals until certain development stage and than kill them). Do you see ethical issues?
  3. With any great research idea it takes 1000 failures to 1 success. It took over 30 years to get the IVF method. And how many failures. Translate it into the lives of unborn or born human fetuses.
  4. Whatever is presented to a non researcher with money, a so called risk-capitalist, is a success story that sells. They want you to invest. However it is very far from the full truth.
  5. Thankfully, experiments on human embryos are mostly forbidden.
  6. If you want to invest, start by investing in animal experiments. Any good method or a drug needs about 15-20 years of pre-clinical testing, which is very expensive.
  7. Don’t just throw the words on the blog to be cool, without fully understanding the concept.

  phD and researcher

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..