ANNONS

Jämställdhet i karriären

/

Imorse intervjuades jag till ett program för norska NRK (deras SVT). Det var två journalister som gör ett reportage om jämställdhet i alla nordiska länder. Vi pratade om varför det är ett lönegap mellan könen, varför färre kvinnor startar bolag och får en sådan liten del av allt riskkapital därute. Och tio miljoners frågan: Hur vi ska ändra på det. Programmet kommer att sändas i januari. Viktigt och bra!

Man kan prata länge om varför det är som det är och jag gör det gärna. Kvinnor väljer jobb i offentlig sektor medan män väljer jobb med högre löner. Män startar bolag och reser kapital inom tech mer än vad kvinnor gör. Tech är något som det regnar över pengar inom. Kvinnor startar företag inom tjänstesektorn eller driver enmansbolag. Självklart är det också strukturella problem som leder till att olika kön har olika lön trots samma jobb/erfarenhet. Det är inte okej.

Min vinkel idag var att vi måste börja i hushållen. Styrelseposter och antal män med namn Johan i all ära men den största skillnaden börjar faktiskt hemma med sin partner. Att man delar ansvar och stöttar varandra i karriären på lika villkor. Det låter enkelt och självklart men tittar man på siffrorna är det inte så. Männen tar fortfarande bara 20% av all föräldraledighet. Det är kvinnor och inte män som går ner på 80% i arbete, efter att barnen har kommit är kvinnor också hemma mer under vabb. Det blir en enorm löneskillnad totalt (även pension) och man kommer efter i karriären. Jag pratade mycket om det och vad man kan göra för att få det mer jämställt i sin relation.

Vi berörde också frågan kring kvotering. I Norge är det lagstadgat. Även i Dubai för den delen med. Men det är något jag inte tror på. I länder där många bolag är statligt ägda är det lättare att göra en sådan reform. Majoriteten av svenska bolag är privatägda och det skulle enligt mig, inkräkta på att vara en företagare.

Polotröja från DvF (adlink), byxor Maxmara

Kappa från Maxmara/Jackie

Sedan blev det på med kappan och till ett lunchmöte med Löwengrip Invest på veganstället Koloni, en storfavorit. Avstämning och sedan tuffade dagen på med möten och en promenad med Sheila innan hämtning. Nästa helg åker vi till Italien och åker skidor en helg tillsammans med Pingis och pojkvännen David. Ser fram det! Nu väntar … Ni vet…jobb. Men jag älskar det. Kram!

114
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00