Bort med allt socker

När jag hämtade barnen på förskolan blev det bråttom till hyllan. Där fanns nämligen en present till mig som väntade…

Pepparkakor! Dom berättade hur dom hade bakat (vilket jag visste om då jag facetimade igår från New York) och hur dom hade gått tillväga för att göra pepparkaksgrisar och julgranar. Alla i burken var till mig men jag sa att jag gärna delade dom med Sally och Gillis.

Sedan blev det middag, eftersom barnen äter vanlig mat på förskola och hos O vill jag gärna att det ska äta vegetariskt här. Tofu/quorn istället för kött och havregrädde istället för vanlig grädde. Det finns så många alternativ ute idag, oftast gillar dom maten men ibland händer det att när de har ätit hos O i tre dagar tycker de att quornen ”smakar konstigt”. Idag blev det quorn med pasta pesto. Jag har barn som älskar att testa nya smaker men det är inte alltid det går hem så ikväll tog fram lite mackor (med veg-leverpastej) som komplement.

Jag har faktiskt slängt ketchup, sylt, smågodis här hemma. Allt onödigt. Jag själv har levt ett år utan en massa skräp och jag mår väldigt bra, det känns fel att ge mina barn sådant som jag själv aldrig skulle stoppa i mig. Jag äter mörk choklad varje dag och någon dessert ibland när jag är ute men annars är det nästan bara plantbaserat – väldigt grönt och mycket råa grönsaker. Sällan mejeriprodukter och gluten. Det handlar inte om vikt utan att leva hållbart och orka. Det är en enorm skillnad på jämn energinivå och ingen mage som krånglar.

Jag går mina babystep. Började ta bort kött för 1,5 år sedan, sedan fisk, sedan blev det mindre gluten, mindre mejeriprodukter och nu är det veckor sedan jag åt mejeri eller gluten. Jag mår så mycket bättre utan. Jag skulle heller aldrig idag äta ketchup, sylt eller smågodis. Allt konstgjort och sockrigt går bort. Det låter kanske extremt i mångas öron men för mig är det ingen uppoffring för fem öre. Jag känner inget sockersug och har hellre aldrig riktigt gjort det. Därför är det kanske lättare för mig att ändra om. Men jag har respekt för att många är sockerberoende och tycker att det är svårt.

Jag har alltid haft en rätt naturlig inställning till mat, jag är rätt lagom av mig som person. Ibland får jag sug på en äppelpaj och då äter jag det. Barnen fick såklart födelsedagstårta på kalaset, det är inga förbud det handlar om, mer att grunden ska vara bra. Som på Gillis kalas tillexempel var det raw food-bollar, popcorn och frukt bredvid tårtan.  Det är väl lite så jag lever 95 % plantbaserad mat och då och och då en dessert eller lite fetaost om jag skulle få sug.

Jag har gått från att vara en unna mig-person till att fortfarande vara en unna mig-person. Bara det att jag unnar mig andra saker. Åren med en hel 250 grams marabou och grytor med grädde och potatismos är över. Ikväll har jag gjort blåbärs-fluff från ett recept i Beautyfood och hackad mörk choklad på och kokosflingor. Jag är glad över att ha hittat ett sätt som fungerar för mig. Jag har aldrig någonsin ätit godare mat för den delen heller. Bara en sådan sak!

Tips rangordnade på kokböcker:

FoodPharmacy

Beautyfood

Läkarens guide till supermaten

Sallad, Tommy Myllymäki

Green kitchen at home

Eat clean kokboken 

 1. Victor skriver:

  Hej Isabella, Vad roligt det är att följa en ung karriärkvinna. Det verkar som att du börjar få fler och fler bitar på plats för att få energi som räcker till både karriär och barn. Tack för inspirationen. /Victor

  1. Sara skriver:

   Ja, tänk vad det kan göra stor skillnad att få I sig bra mat! Hoppas du inte blir för påverkad av alla negativa kommentarer Isabella, de flesta är nog bara lata och bekväma. Du strålar efter att ha bytt kost!

 2. Tack fina för att du länkade till min blogg❤️ Sen tycker jag att det är precis som Isabella skriver det är bättre att unna sin kropp något snällt och något man mår bra av än tvärtom. Kramar

 3. Elin skriver:

  Hänger inte riktigt med när du skriver att ni ätit quorn och pasta till middag för att sedan säga att du inte äter mat som innehåller gluten?

 4. Johanna skriver:

  Hej! Det vore roligt om du oftare skriver Vad du äter t. ex till lunch/middag för inspiration. Kul att du gått över till plantbaserad kost, jag gör också det och känner mig verkligen lättare, fräschare och piggare. Tack för din intressanta blogg!

 5. Årets skämt hos Blondiebells: aldrig känt sockersug!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..