Natural Cycles på Apoteket AB

– I samarbete med Natural Cycles –

Natural Cycles har ju sedan start sålts via nätet, det har varit perfekt i och med att förenklat för alla som vill använda appen. Man har signat upp, laddat ned appen och fått termometern på posten – även personer som av olika skäl inte haft tillgång till preventivmedel. Det känns särskilt viktigt och relevant i dessa politiska tider då många ser sina rättigheter och möjligheter dras tillbaka. När jag var i Polen förra måndagen fick jag veta tillexempel veta att abort inte är lika enkelt där som i Sverige. Idag är det endast tillåtet med abort vid våldtäkt, incest, om fostret har mycket allvarliga skador eller om det finns en fara för kvinnans liv. Det gjorde mig ledsen.

Men, det var inte det jag skulle berätta om idag. Det som jag tänkte skriva var att Natural Cycles nu kommer att börja säljas i fysisk butik – nämligen på Apoteket AB. Jag vet ju, tack vare Löwengrip Care & Color, vilken strikt kvalitetskontroll Apoteket har. De tar bara in varor de kan ställa sig bakom och som uppfyller deras krav och har därför synat Natural Cycles i sömmarna för att kunna ta in dem i deras sortiment.

– I samarbete med Natural Cycles –

 1. Okej, när NC är på tapeten vill jag berätta om en märklig sak som hände när jag använde den (och som fick mig att tappa tilltron till den, varför jag slutade).

  Hade använd NC i två-tre månader tror jag och appen hade uppenbarligen svårt att hitta min cykel. Väntade och väntade på ägglossning men inget verkade hända, appen bad mig göra ägglossningstest några gånger men dessa var negativa. Sedan plötsligt visar appen att min ägglossning redan har varit, och plötsligt hade dagar ca två veckor tillbaka i tiden som tidigare varit gröna blivit röda. Utan varning eller något från appen, utan dagarna bara ändrades.

  Så, jag är otroligt tveksam till hur säkra dessa ”gröna” dagar verkligen är, när de i efterhand kan ändras till röda. Jag tycker det låter helt otroligt osäkert och skulle aldrig lita på NC igen.

  Kontaktade även kundservice pga chockad av detta, men fick bara väldigt underliga svar.

 2. Kajsa skriver:

  Va roligt att apoteket tagit in det i sitt sortiment! Det jag tyckte var jobbigast inför att jag började med NC var just att hitta någon sakkunnig som man kunde diskutera och få råd om i frågan. Jag försökte prata med min barnmorska om det (för ganska många år sedan tåls att tillägga) och hon ville inte ens diskutera saken utan hänvisade mig direkt till de traditionella preventivmedlen. Trots att jag anser mig vara en människa som gillar att ta till mig nya fakta och information, jag har dessutom en universitetsutbildning inom science, så hade jag jättesvårt att lita på alla fakta som ligger till grund till NC. Detta främst baserat på att jag under de första 24 åren av mitt liv hela tiden, från många olika håll, fått höra att man ALDRIG ska ha ”oskyddat sex”, oavsett när i cykeln man är. Dessutom är det man riskerar en ”oönskad graviditet”, som för mig hade lett till abort, vilket är ett mardrömsscenario för mig. Istället för att kunna diskutera med någon kunnig fastnade jag på massa hemsidor och forum på nätet där fördelar och nackdelar diskuterades, där argumenten väldigt sällan baserades på fakta. Summa summarum så krävdes det väldigt mycket öppenhet från min sida för att prova NC, eftersom motargumentet var en ”kunskap” som jag fått inbakad i mitt huvud under hela mitt liv och det man riskerade att få ut av det var, för mig, ett mardrömsscenario.

  I slutändan handlade det bara min osäkerhet och oro om okunskap om min egen fertilitet! Jag tog beslutet att prova NC när den fick CE-märkningen som preventivmedel. Det är en stark kvalitetsstämpel och den borde gå över alla åsikter som hittas på godtyckliga forum. Till en början använde jag inte NC som ett preventivmedel, då jag inte kände att jag var redo att lita på det, utan började tracka min temperatur för att få bättre förståelse om hur det fungerade. Efter ett par cykler började jag använda den fullt ut, då det blev betydligt enklare för mig att lita på faktan bakom (Enkelt sammanfattat: låg temperatur innan ägglossning, hög temperatur efter. Man kan BARA bli gravid max fem dagar innan ägglossning, pga av spermiers livstid, och ett par dagar efter ägglossning, pga av äggets livstid) när jag såg den på skärmen framför mig varje dag. Min kropp beter sig 100% som den förväntat och appen prickar in både ägglossning och mens. Efter många år med hormonbaserat preventivmedel känns det fantastiskt att nu klara mig utan det, och dessutom fått en ökad förståelsen för min kropp under tiden. Och i slutändan är det lätt: grön dag=oskyddat sex, röd dag= sex med kondom. Inför trodde jag det skulle vara svårt att komma in i att ta tempen varje morgon, men idag tänker jag knapp på att jag gör det!

  Jag tror att jag i mångt och mycket är en optimala användare för NC, främst pga regelbundna sovvanor under vardagarna (”åtta-till-fem-liv”) och relativt regelbunden cykel, men även pga av tidigare problem under hormonbehandlingar och att jag har en stabil sexpartner som accepterar att ha sex med kondom ibland. NC passar inte för alla men till alla er som är osäkra på om ni vill använda det eller inte så rekommenderar jag er att prova, för att skapa större förståelse hur appen och din kropp funkar. Efter det kan man bestämma om man vill använda den som preventivmedel eller inte, oavsett har ni vunnit i ökad kunskap om din egna fertilitet!

 3. Använde NC i tre år, blev aldrig gravid men hade en varierande cykel, vilket gjorde att jag hade ca 4-7gröna dagar per månad, vilket var min mens! 😜 På tre år hade jag som max 9 gröna dagar. Lessnade, vad var då poängen? Jag mätte som jag skulle, sov exakta timmar varje natt och cykeln varierades endast med +-3 dagar. Var inte värt att betala ca 700kr per år för att någon ska berätta för mig att använda kondom😝

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..