ANNONS

Min jobbcykel

/

Som entreprenör och bolagsbyggare jobbar jag ofta i cykler. Från början var det inget strategiskt beslut men jag upptäckte efter något år att jag fungerade så och efter det har jag börjat nyttja det. En cykel är ca åtta veckor som består av:

  • Inspirations-hämtning (kreativ fas)
  • Exekvering (köttafasen)
  • Andas ut (tid för återhämtning och landa)
  • Utvärdering (Vad var det som fungerade)

Först kommer en fas av att jag inspirations-törstar. Då slukar jag ALLT. Inspirerande böcker, podcasts (lyssnar på nästan alla Tedtalks som släpps), läser intervjuer med intressanta personer och bollar min vision med människor som är betydligt smartare än mig själv. Det är fördelen med att ha kommit en bit i karriären, jag har ett brett nätverk att utbyta idéer med. En strategi läggs och jag kommer in i fas nummer 2  – Exekvering. In i jobb-bubblan och bara ”kötta” under ca 4-6 veckor. Under min semester i somras hade jag fas inspiration och fram tills nu har jag varit i fas 2 och legat i 180 och jobbat på. Under den fasen är det svårt att ta in inspiration och vara kreativ. Jag går in i autopilot-läge vilket jag tidigare tyckte var jobbigt men förstår nu att det är den fasen som tar bolagen framåt. Utväxlingen blir enorm.

Missa inte intervjun med mig i senaste VA

Fördelen för oss idag är vi är 40 personer. Jag har kollegor som har rollen som kreativa hjärnor, just som ett komplement när vi bara gasar på. Det är därför vi kan växa så snabbt. Jag och Pingis springer längst fram och gör affärer och strax bakom oss finns kollegor som ser till att vi är på rätt kurs (styrelsen) samt behåller det kreativa vilket är A och O för att kunna bygga nytt (våra medarbetare).

Sedan kommer fas tre, andas ut. Det är när man har gjort allt man satte som mål vid fas 1 och gjorde i fas 2. Där är jag nu. Tempot går ner och då blir man plötsligt lite vilse eftersom målen är satta och jobbet är gjort. Jag tycker att denna period är den jobbigaste trots att tempot går ner och man borde vara glad över lite utrymme att andas. Jag trivs som bäst i fas två när jag får jobba på. De första åren som entreprenör så började faserna om efter det pausen – Hämta ny inspiration, jobba jobba och andas ut. Men nu har jag lagt in ännu en fas. Efter andas ut så kommer ”utvärdering”. Jag har insett att den är den viktigaste av alla. Nu utvärderas allt jobb och alla steg som gjorts sedan början av augusti.

Ikväll sitter Pingis och jag kvar på kontoret för att jobba med just utvärdering. Även tiden i Cannes nästa vecka kommer gå åt till utvärdering. Sedan sätts en ny plan veckan därpå som ska gälla för nästa cykel. Självklart har vi flera typer av mål att jobba emot. Jättemål (som att bli ett nytt Estée Lauder), årsmål (100 miljoner i omsättning i koncernen) samt månads/kvartalsmål (uppnå X).

Det var lite kring mitt arbetssätt! 

43
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00