All denna energi

Jag har slutat med min ADHD-medicin. Min tredje. Jag har trappat ner den senaste månaden men nu är det alltså ute ur kroppen. De första två, concerta och ritalin blev jag arg när jag åt (hemsk biverkning) och min sista Strattera blev jag manisk då och då. Suck! Nu är planen att pausa lite med medicinen och gå hos en psykolog med inrikting på neuropsyk. Jag har redan gått min första gång och det kändes väldigt bra. Om jag orkar i framtiden är det Elvanse som blir fjärde medicinen men just nu har jag ingen lust. Behöver få vila min hjärna lite. Veta vad som är jag och vad som är medicinen. Det som är nu är dock att jag har väldigt mycket spring i kroppen efter avtrappningen, ikväll körde jag intervallträning.

Jag skrev ju ner mitt mål i ett inlägg här i bloggen när jag började äta Stratteran efter sommaren. Och det var att kunna bestämma när jag vill sitta i soffan och ta det lugnt. Min hjärna ska alltså inte kicka igång min kropp varannan minut att vilja resa mig upp och göra diverse saker. Tyvärr blev det aldrig så. Lite färre impulser kanske överlag men inte tillräckligt, baksidan blev lite mer robot-känslomässig samt att jag ”fastade” i saker och fick rus. Dock inte bara i några timmar som kan jag få ibland utan i dagar. Inte hållbart! Tillbaka på ruta ett alltså.

 1. Emma skriver:

  Hej, även om detta är ett gammalt blogginlägg så kanske jag kan hjälpa någon annan. Exakt som du beskriver i din text med Concerta och Ritalin så är det PRECIS likadant som med Elvanse. Jag har aldrig någonsin velat ta ADHD-medicin, men jag lyssnade och provade i nästan ett år. Ett år fyllt med förstörda relationer, till mig själv och andra. Gick även ned 6 kg (har alltid haft svårt att äta, är väldigt kräsen, så har alltid varit smal naturligt), så när jag gick ned dessa 5 kg så vägde jag 43kg, när jag ställde mig på vågen började jag gråta. Jag hade inte tittat mig själv i spegeln på dessa månader, jag körde bara på – tills jag då såg min vikt. Då tittade jag mig själv i spegeln och vaknade till och började reflektera.. nu idag har jag slutat med den, min hjärna funkar knappt men jag hoppas det blir bättre med tiden. Kommer aldrig någonsin prova någon annan medicin som innehåller amfetamin eller metylfenidat. Det förstör så myclet och det förstörde min kropp – jag har kämpat med träning och att kunna äta bra, jag var så stolt! Nu är allting förlorat, vill knappt ta på mig kläder som visar för mycket hud då jag blivit så benig. Folk har undrat om jag knarkar eller haft en ätstörning, man blir sååå ledsen. Där ett tag blev jag oerhört manisk och jag fastnade i ett spel på telefonen och jag köpte grejer till det spelet för över 3000kr, PÅ ETT SPEL?! Jag har aldrig någonsin gjort något så dumt som att köpa grejer till ett spel överhuvudtaget. På jobbet fungerade medicinen oerhört bra men direkt jag inte jobbade blev jag hyperfokuserad på fel saker och kunde även shoppa kläder för flera tusenlappar. Allt detta pga av Elvanse. Vidrigt att de skriver ut sånt här till människor och framförallt BARN som kan utveckla ett beroende. Jag blir sååå mörkrädd! /En tjej som tappat sig själv helt och hållet.

 2. Elvanse brände sönder min hjärna, fortfarande inte helt återställd. Blev otroligt skärpt och fokuserad. Kunde skriva ekvation efter ekvation, men när jag ”vaknade” visste jag inte vad jag hade skrivit. Jätteläskigt. Idag har jag minnessvårigheter, ökade koncentrations- och uppmärksamhetsproblem. Har ex svårt att följa diskussioner idag, det hade jag aldrig innan Elvanse.

  Det bästa min psykolog någonsin sa till mig var att jag aldrig kommer vara som alla andra, men att det är ganska härligt. Och bästa sättet att komma ner i varv är träning och en kopp kamomillté.

  Skulle mina barn visa sig ha ADD eller ADHD skulle jag aldrig inleda medicinering.

 3. Mia skriver:

  Jeg har prøvd flere medisiner, og elvanse var den som fungerte best for meg. Jeg tålte overhodet ikke metylfenidat. Strattera har jeg ikke prøvd, og det tør jeg ikke siden jeg har bipolar lidelse også.
  Jeg prøver å klare meg uten ADHD-medisiner nå siden jeg føler at jeg blir så flat og introvert av den, men jeg savner å kunne slappe av og ha litt impulskontroll.

 4. - skriver:

  Hej!

  Du borde läsa boken ”Hjärnstark” en otroligt intressant bok och finns såklart ett kapitel om ADHD. Om du vill skippa medicin ger det samma effekt med regelbunden konditionsträning med ökad puls 3-4 gånger i veckan 30-45 min. (Efter forskningsresultat). Du kommer märka skillnad direkt men det stora resultatet kommer efter några månader. Skippa medicinen och kör det naturligt. Det finns massa fler spännande kapitel i den som alla borde läsa! En motivationskraft!

 5. Jag vet att du är skeptiskt till s.k. alternativmedicin, men om du verkligen vill ha hjälp med din ADHD och inte tycker att skolmedicin hjälper – varför då inte gå till t.ex. en homeopat? Om du vill att det ska bli bättre finns det ju inget att förlora – förutom en obetydlig summa pengar. Homeopat har hjälpt mig få bort/lindra eksem, vårtor OCH astma. Använder mig inte av kortison eftersom kortison gjorde mig svårt sjuk. Ha det gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..