Aktiebolag, enskild firma eller egenanställd?

Hej, vad är bäst att öppna, aktiebolag eller enskild firma? Jag är helt ny inom branschen och är rädd men samtidigt glad att jag vågar ta steget.. Det gäller en online webshop med egendesignade plagg (liten kollektion). Kommer gå in med egna pengar då jag inte får några lån i sånt tidigt skede. Går det isf omvandla till aktiebolag sedan? Vad är dina erfarenheter? Oh tack så mycket för detta inlägg! Varma hälsningar Martina

Jag tycker att man alltid ska välja ett aktiebolag framför enskild firma. Enskild firma är krångligt och fördelarna är fruktansvärt få. Jag tycker att en bra tumregel är att så fort du kommer upp i en regelbunden omsättning på mer än 20 000 -30 000 kronor i månaden ska du absolut driva det i ett aktiebolag. Har du ett jobb lite på sidan av tillexempel make up artist-yrke på deltid som gör att du fakturerar från 0-20 000 i månaden hade jag hellre valt det som kallas för egenanställd och fakturerat via frilansfinans, cool company eller Red flag. Red Flag är det enda bolaget ovan som tar 0% i avgift, resten tar runt 4-6 % från din summa.

Största argumentet för att du ska ha ett aktiebolag är att ditt bolag blir en egen jurdisk person. Det är betydligt tryggare. Du håller ekonomin separerad. Den är svår i en enskild firma då firman är du. Med ett aktiebolag kan du göra avdrag samt att du kan ta utdelning, alltså en summa till lägre skatt. Nu håller man dock på att göra om de så kallade 3:12 reglerna, det innebär att det troligtvis blir en annan skattesats på utdelning istället för 20%. Samt att man inte kommer räkna löneunderlaget likadant, jag kan skriva en bok kring varför det nya 3:12 förslaget är dåligt för småföretagare. Men oavsett är ett aktiebolag att föredra. Kan man göra om en enskild firma till ett AB? Ja det kan du, hos skatteverket hittar du mer information om det.

Jag besökte Apoteksgruppen idag och hälsade på våra produkter. Polo från Gant, kjol från NA-KD (adlink) och väska Chloé. 

Lät allt ovan krångligt? Kom bara ihåg detta:

 1. Kommer du fakturera ett mindre belopp (0 – 20 000 kr) lite då och då under året som ett slags extraknäck? Då är det bättre att vara egenanställd. Kör förslagsvis Redflag som inte tar en avgift, så slipper du sköta redovisning.
 2. Är det mer en klassisk verksamhet som i frågan ovan med inköp och försäljning hade jag registrerat ett aktiebolag på en gång. Samt om du är en konsult (tex en influenser som säljer bilder på instagram) som börjar få regelbundna större intäkter (20 000 uppåt) – starta ett AB.
 3. Skippa enskild firma. Det finns ingen faktiskt ingen fördel alls, men det är min egen åsikt.
 1. Sofia skriver:

  Jag har 2 AB och ett av dem ombildade precis från HB. Jag skulle ranka AB, EF och sist HB. Vi tog riskerna med HB då vi är familj och litar på varandra och ombildade så fort vi kunde till AB.

  Jag skulle faktiskt precis som Isabella ge rådet att skaffa AB om en kan, men jag vill inte att någon ska känna sig rädd eller oroad att starta eget. Det är superkul och ALLT går att lära sig! Så passar EF bäst just nu så starta det och ombilda till AB i ett senare skede 🙂

  Och ett litet tips, ta hjälp av redovisningsbyråer i tidigt skede så att du har koll på BR och RR och förstår siffrorna. Att lära sig redovisa själv går absolut, men låt dig själv förstå hur du kan optimera ditt bolag med en gång tillsammans med en bokföringsbyrå så kan du fokusera på din affärsidé till 100%. Jag trodde ganska länge att pengarna på banken visade hur mitt företag gick, men så enkelt är det ju inte haha.

 2. En annan fördel med enskild firma är att man kan starta i väldigt liten skala och lära sig hur företagande + det administrativa med tex bokföring fungerar. Även om man vill leja bort det så snart som möjligt är det ganska klokt att lära sig grunderna och förstå vad som händer i ett företag! 🙂

  1. Är precis så jag har tänkt med att starta EF först, lära mig allt och sedan starta AB när pengarna finns till det. Kommer inte att sköta bokföring för alltid men vill lära mig grunderna innan jag lejer ut det till någon annan 😀

 3. Intressant läsning. Jag har haft enskild firma i snart 30 år och har det bara som bisyssla. Jag fick lära mig att man ska ”smyga igång” företaget och se till att skaffa sig kunder och inkomster innan man startar AB. Sen kan det vara tufft att hosta upp 50000 på en gång. Lycka till alla därute med företagsdrömmar!

 4. Starta EF och AB spara i enskilda firman i expensionsmedel låt AB skaffa sig ett rejält utdelningutrymme. Sedan kan man föra över 78 procent av expensionsmedel till AB och betala ca 20 procent i skatt.
  Samtidigt kan man belåna sitt hus och sätta in pengar i EF och erhålla
  ränteberäkningsfördelen. Detta förslag är för en mycket lönsam verksamhet.

 5. Karin skriver:

  Isabella hur tänker du kring expanionsfond och räntefördelning som uppkommit för att skatt i AB och EF ska vara likvärdig?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..