Saudi och UAE

Idag började jag morgonen med ett spännande möte hos Business Sweden som är vårt lands exportråd. Det är statligt ägt och hjälper bolag med att växa internationellt. Idag hade LCC, Idun och Recipe for men ett möte med ansvarig för export i Saudiarabien. Feisal flög hit för att träffa oss (bland annat antar jag) och vi pratade kring hur vår svenska varumärken ska etablera sig i mellanöstern. Vi planerar ett event på Svenska ambassaden i höst och även ett i Dubai för att träffa inköpare på olika apotek. Så roligt.

Jesper från Recipe for Men, Feisal och Göran som är VD för Lets Face it (Idun). 

Jag kan redan nu gissa att det kommer att komma kommentarer kring att vilja expandera i länder där kvinnor är förtryckta. Vi pratade om det såklart på mötet med det Feisal berättade är att det händer mycket i landet för kvinnor fastän det går alldeles för långsamt såklart. Man kan ju tänka på två sätt, antingen bojkottar man för att visa statement eller så tror man på att man gör större skillnad genom att vara på plats, driva bolag och försöka jobba med Empowering women i samband med lansering av LCC. Jag och Pingis gör hellre det sistnämnda. Det tror vi gör större skillnad för kvinnorna där.

 1. er skriver:

  Haha typiskt västerlänningar att tycka att alla som inte är som dom eller inte passar in i deras världsbild är förtryckta och behöver räddas. Vem annars än den gode européen ska göra det, han som koloniserade och förbättrade så otroligt mycket i så många länder, eller hur? Komiskt att kvinnor här i väst tror sig vara så himla ”fria” och inser inte hur de styrs av samhället, media, sociala medier och modeindustrin. Det räcker med att någon kommer med en idé och att media hypar den så faller alla för den på momangen. Man tycker en massa saker bara för att det är ”inne” och för att det är vad man ”borde” tycka, sedan försöker man intala sig själv att man faktiskt genuint tror på det trots att man innerst inne vet att man lurar sig själv.

 2. Kvinnorna i Saudi är inte förtryckta. De har gjort sitt val och underkastar sig Islam och älskar sin man som försörjer familjen. Glöm inte att det är fredens och kärlekens religion.

  1. JP skriver:

   You must be kidding me:)

 3. Saga skriver:

  Tycker ofta att du får en massa skit i onödan Bella men detta, detta är verkligt vidrigt.

  Har jobbat med båda länderna och situationen inte bara för kvinnors utan *mänskliga* rättigheter där är fruktansvärd. Du hjälper inga kvinnor, inga homosexuella, inga som riskerar spöstraff, handavhuggning, offentlig avrättning genom att lansera hudvårdsserier. Det är bara trams. Västvärlden har haft öppen handel med Saudi sedan 20-talet, exakt vad har förbättrats?

  Nej. Det finns inget empowering i detta, stå för att ni fokuserar på att expandera istället för att försöka sockra med någon falsk girlpower. Usch.

 4. Iman skriver:

  Tror inte detta handlar om empowering women ett dugg. Det handlar såklart om att expandera ditt bolag och tjäna mer pengar. Inget fel med det. Men kvinnor i Saudiarabien och Dubai lever i överflöd. De är hemmafruar med hembiträden och de kan köpa en väska som är lika värd som en normalsvensk årsinkomst..Tror vi måste släppa det koloniala tänket om att vi ska ”hjälpa” och ”rädda” andra människor. Det är bara affärer det handlar om. För de flesta

 5. Maria skriver:

  Så imponerande! Brukar inte kommentera men det här inlägget kunde inte undgå mig! Sitter i skrivande stund i Saudi och har bott här i tre år. Ett minst sagt annorlunda land men ett kämpande framåt, bara under de tre år jag bott här har saker förändrats så mycket! Går du på malls är det i stort sett bara kvinnor där som arbetar i butikerna, kvinnorna är de som är allra bäst på engelska (det är de som är högst utbildade) och precis som Dalia ovan beskriver, precis så är det!
  Den yngre generationen kämpar sig ifrån de gamla normerna och nej, man behöver inte täcka håret och ansiktet som kvinna ute på stan. Muttawa (religiösa polisen) stöter man på ytterst sällan och det är möjligtvis de som kan be en kvinna (eller hennes man) att täcka håret, men de har ingen auktoritet att bestämma något som den ‘riktiga’ polisen har. frågar man kvinnor och män här (under ca 35 år) har de en ljus framtidstro och de yngre männen önskar att kvinnorna ska få köra bil själva) och kvinnorna kämpar, mycket i det gömda, men det det här landet åstadkommit på bara femtio år har Sverige inte ens hunnit med på tjugo. Det som visas i media är inte alls den mest överensstämmande bilden av hur det faktiskt är. Även om landet har mycket punkter som västvärlden kan anse ‘gammaldags’ så jobbar de framåt, det är sådan progress här bara vecka till vecka. Så jag tycker er inställning är helt rätt och önskar er lycka till att etablera er i Mellanöstern & i synnerhet Saudi!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..