Fem tips när du söker jobb

Vi har hårt tryck på nyanställningar just nu i alla bolag. Otroligt roligt. Jag har haft ca 70 anställda totalt under mina 10 år som arbetsgivare så visst har det blivit många anställningsintervjuer. Därför kommer här mina personliga tips när du ska på en intervju:

 • Spegla intervjuaren och oss i mötet. Självklart ska du vara dig själv, men här kommer ett tips på hur du säljer in dig själv; Om det är mig du möter går det bra att ha en hög dos av energi för det kommer jag också ha. Men skulle det vara en kollega till mig som du träffar som inte är lika extrovert så spegla den lugna energin. Man gillar människor som man upplever är lite lika en själv (vilket i sig är problematiskt i rekryteringssammanhang, därför är det Odd som sköter det. Han är sylvass).
 • Alla på kontoret bedömer dig. Många glömmer det och tror att det bara är VD:n eller rekryteraren man måste vara trevlig mot. På ett litet bolag i vår size är det klart att jag frågar mina kollegor hur dom uppfattade personen som var här. Alltifrån hur de bemöter personen som tar emot och ger kaffe till medarbetare som går förbi i korridoren. Att vara trevlig och se glad ut mot alla lönar sig.

Skärmavbild-2016-10-03-kl.-17.53.27

 • Våga ta plats. I alla guider kring hur man ska lyckas under en anställningsintervju står det att man ska lyssna mer än vad man pratar. Många tar det rådet lite för hårt. Bestäm dig för vad du vill ha sagt och säg det under intervjun. Du behöver inte vänta in att matchade fråga ska komma. Öva också på att sälja in dig direkt, alltså vad du ska säga om dig själv första minuten för att väcka intresse.
 • Behåll din integritet. De bästa intervjuerna jag har är när den anställda är så påläst och trygg i sig själv att det tillslut landar i att jag vill övertyga den sökande att det här är världens bästa arbetsplats. Våga berätta vad som är viktigt på ditt nya jobb och chef. Det ger respekt.
 • I slutändan kommer rekryterare eller jag vilja landa i ”Kommer vi att kunna lita på dig”. Fundera på hur du kan lämna det intrycket bäst. Det tillsammans med kompetens väger lika tungt. Jag kommer aldrig att glömma när en tidigare assistent sa till mig precis i slutet av en anställningsintervju ”Isabella, jag vet att ditt liv är intensivt. Jag kommer att underlätta allt för dig. Lita på mig”. Där och då var jag helsåld.
 1. Hanna skriver:

  Bra tips! Ofta blir sådana här tips väldigt klyschiga och kanske inte så konkreta men tycker att dessa var sylvassa. Detta med speglingen tror jag är viktigare än många tror och generellt att rekryteraren gillar en.

 2. K skriver:

  Blev du helt såld också när du intervjuade Odd när han sökte jobbet hos er? Haha

 3. Diana skriver:

  Såå bra tips, tusen tack för att du delar med dig av dina kunskaper!!

 4. Och vem ansvarar för att korrekturläsa jobbannonserna?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..