Ny planlösning

Jo, jag nämnde ju att vi är i renoveringstankar här hemma. Det var efter att vi besökte våra grannar och såg deras annorlunda övervåning i ett identiskt hus som Odd och jag började klura. Såhär ser vår övervåning ut idag: 


Det finns ingen hall uppe och det blir mycket korridor och rätt mörkt. I det stora rummet sover Odd och jag (plus barnen varje natt). I sovrummet ”ovanför” på bilden är Sallys och till vänster är Gillis. I allrummet har vi tv-rum och lekrum. Det som dock har ändrats är att Gillis har velat flytta in sin säng till Sallys rum. Och nu när de sover i samma rum, blir det betydligt färre uppvak på kvällarna. De går dessutom över till oss själva ihop på natten. Så sött så att man dör. Hur som helst börjar vi landa i att vi tror att barnen kommer att vilja dela rum i några år. Dom är så otroligt fästa vid varandra. Därför funderar vi på att göra såhär med planlösningen:  

Att ta bort Gillis rum så att det blir en stor hall uppe. Då får vi in ett fönster och det blir genast ljusare. Såhär såg det ut hos grannarna när de flyttade in strax efter oss: 


Det blir en enorm skillnad. Luftigt! Allrummet delas då in till två sovrum så att det fortsätter att vara fyra rum uppe men i bättre storlekar. Tanken är då att hallen blir ett mindre tv-rum/sällskapsrum, ena sovrummet blir ett lekrum och den andra en walk in closet till mig  (Odd tar då alla mina garderober i sovrummet). Vi tror att det kan bli riktigt bra. Inga nya möbler behöver egentligen köpas utan jag vill tapetsera om i barnens gemensamma sovrum samt att walk in-inredning behöver byggas upp. Det kan bli riktigt bra. Och den dagen de vill ha separata gör vi bara om lekrummet till ett till sovrum. Enkelt! Ett gästrum till behöver vi inte eftersom vi har gästrum på nedervåningen och det räcker. Vad tror ni? Vill era barn dela rum?

 1. Therese skriver:

  Tycker det låter som en bättre lösning på ovanvåningen! 🙂

 2. Emma skriver:

  När mina var mindre ville dom dela rum men nu längtar båda efter sitt eget privata ställe att få vara ensamma på. Dom är nu 7 & 5 år nu och längtan började runt 5 år för den äldsta.
  Tycker det känns som en onödig konstnad att bygga om.

 3. Anna skriver:

  Jag har vara positiva erfarenheter av att barnen delar rum! Vi har två barn, 4 (tjej) och 7 år (kille) de har delat rum sen de var små och det har verkligen passat dem, och oss! De har ett gemensamt sovrum och ett gemensamt lekrum. Jag har för mig att jag har läst någonstans att syskon som delar rum får ett tightare band och bråkar mindre 🙂 tycker att det är positivt att de har sina leksaker i samma rum, det blir inte så mycket tjafs om ”mitt och ditt”.
  Det är egentligen nu det har börjat fundera på att ”flytta isär” men det dröjer nog ett tag. Killen säger att han vill ha eget rum när han blir 8 🙂 men vi får se!

 4. Åsa skriver:

  Hej,
  Våra barn har fått dela sovrum när de var mindre pga vi har 4barn. Det har blivit precis som du säger att de sover bättre tillsammans.

  HälsningaÅsa

 5. Bea skriver:

  Nya idén är super! Jag vill bara styra upp hela vår övervåning men det har jag inte råd med 😂
  Men jag har en plan…en om-jag-vore-arkitekt-hade-jag-gjort-så-här-från-BÖRJAN-plan 😋

  En idé är ju att göra om kidsens sovrum om du nu ville tapetsera om och sen ta bort gillis rum/göra om hallen och låta allrummet vara något år till. Rätt så mysigt med umgängesyta på övervåningen också…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..