ANNONS

Bli en Economista!

/

Det är roligt hur Economista-gruppen växer för varje dag på Facebook (snart 22 000 kvinnor). Visst är det kul att fler kvinnor vågar ta steget och köpa sin första aktie men det är inte de som är det häftiga med gruppen. Det jag är stolt över hur allavågar dela med sig av ekonomiska problem eller utmaningar man stöter på i vardagen. Där inne är ingen fråga för dum eller situation för omöjlig att lösa. Det var det som var Pingis och mitt mål när vi startade Economista-bolaget (bok och podd) – Att få kvinnor att våga prata mer om privatekonomi och investeringar. Vi kände just att det var betydligt vanligare och hamna på en tjejmiddag med nya bekantskaper, där man berättade vitt och brett om nya dejter och relationsutmaningar. Men pengar, det sa man tyvärr aldrig ett ord om.

IMG_9593

Och det tyckte vi var synd. Då vi vet att många relationer skiter sig just för att man bråkar om pengar, vi vet att kvinnor i snitt har sämre lön jämfört med män, vi vet att kvinnor har dålig koll på vad konsekvenserna blir av att ta mer föräldrarledighet och majoriteten av vabb, sämre pension tillexempel.

Vi vill inte styra hur länge du ska vara hemma med barn, det är upp till er familj. Men vi vill att du ska veta vad du ska kräva för att det ska bli rättvist (som ett privat pensionsparande i ditt namn). Vi har hört  många storys om kvinnor som flyttade in hos mannen, betalade av varje månad men liksom aldrig tänkte på vem som ägde bostaden och vem som fick stå utan något alls den dagen de separerade. Det är ingen rolig fakta. Men det är fakta och enda sättet att göra skillnad är att få in mer snack om pengar i vardagen. Göra det rumsrent att få be om hjälp med en ekonomisk fråga men också att bli peppad när man vill att sina pengar att växa genom kloka investeringar.

IMG_9592

Dessa tre punkter har gjort störst skillnad på min egna ekonomi. Jag har sedan jag började jobba som 14 åring (då svart) alltid försökt att få lön efter prestation. När jag startade företaget som 16 åring bestämde jag mig för att jag ville ha en lön på 30 000 i månaden och då var det lätt att räkna på hur mycket jag behövde fakturera varje månad för att få allt att gå runt – Bara att sätta igång och hitta 60 000 kronor i månaden i uppdrag.

Det låter enkelt men mitt tankesätt har varit basic. Idag gör jag likadant och börjar baklänges, hur mycket pengar behöver jag ha? Okej, vad behöver jag dra in? Hur gör jag det?

77

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@isabellalowengrip
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00