Vad är riskkapital?

Vad menas med riskkapital och att ni har fått en sådan förfrågan? Vad skulle det innebära? Känner mig så obildad just nu. Vad gjorde jag i skolan egentligen?

Det är ingen dum fråga. Snarare bra fråga! Det finns många riskkapitalbolag världen över. Det dom gör är att köpa delar i andra bolag eller ibland hela bolaget för att i sin tur sälja vidare inom 5-7 år. Varför dom gör det är för att gå med vinst. Köpa ett bolag ”billigt”, få uppvärderingen och sälja det dyrare. För själva bolagen som tar in riskkapital handlar det ofta om pengar för tillväxt eller att man behöva resa pengar för att kunna ha råd att bygga produkten (så gör många start ups, man måste ha in pengar för att ens kunna komma igång). Det som sker är att man får lämna bort X antal procent i sitt bolag till riskkapitalbolaget och i sin tur får man in pengar för att kunna göra det man ska göra.

Det låter ju som guld och gröna skogar men att gå från att äga ett bolag själv till att ha ett riskkapital med i bolaget är en enorm förändring. Helt plötsligt måste man lägga tid på att rapportera, du får ofta en ny person in i din styrelse och du kommer inte kunna driva bolaget på samma sätt längre. Det är fler kockar i grytan så att säga. Varför vi har fått in en förfrågan är just för att de antagligen tycker sig se en stor potential i LCC och vill vara med under den globala resan. Frågan är dock om Pingis och jag ens vill släppa procent i vårt företag. Just ni känner vi att det är för tidigt och att vi kan göra betydligt mer själva de närmsta året. Dessutom behöver vi behöver inget tillskott på pengar just nu. Vi är verkligen economistor i vårt företag och får vår allt att snurra runt utan extra kapital och det har vi gjort sedan dag 1. Dessutom har vi varit lönsamma sedan första året också vilket är ovanligt. Det är väl därför intresset från andra bolag kommer tidigt.


Jag tänker såhär. Visst skulle en stor summa pengar göra att vår globala resa skulle speedas på men baksidan blir att Pingis och jag inte kan ta samma snabba beslut längre. Det blir inte heller endast våra beslut. Och sedan känner vi att utvecklingen redan går snabbt. Det är mycket som måste fungera om man ska snabba på försäljning utomlands, fabrikerna ska mäkta med, lager, rekrytering av ny personal. Det är stora saker. Sedan något som inte riktigt går att mäta i siffror; just nu bygger vi en själ i LCC. För att hitta den ännu mer internt behöver det få ta lite tid. Hitta oss.

Personligen skulle jag göra tvärtom än vad många svenska start ups gör just nu. Jag skulle i första hand investera mina privata pengar i företaget (det har jag eller Pingis inte behövt göra än), steg två skulle vara att låna från banken. Sista steget är att ta in kapital, för jag vill inte släppa andelar än. Inte när vi inte är behov av det. Istället letar vi just nu efter bra styrelsekandidater, helst från olika länder som tidigare har varit med och byggt upp bolag i flertal länder.

Det är en enorm trend just nu att värdera sig rysligt högt och ta in kapital. Jag är inget jättefan av det, för det är sällan man klarar sig på dom pengarna och de flesta bolag behöver göra flera rundor för att kunna överleva. Man drar på sig nya kostnader. Det är lite konstgjord andning. Mitt mål är att jobba på så länge som vi kan med organisk tillväxt och helst aldrig behöva släppa andelar. Men vi får se hur framtiden blir. Det är dock känslan just nu. 

Hoppas du fick svar på din fråga!

 1. Marie skriver:

  SNÄLLA SNÄLLA gör en ekonomi-kategori för dessa bra inlägg!!!!! ❤️

 2. Maria skriver:

  Isabella, vad är din åsikt kring riskkapital i välfärden? Kram!

 3. Lise skriver:

  Studerar internationell handel och har lärt mig en massa via din blogg haha 😀 Så fint att du förklarar, förtydligar och svarar på dessa ”dumma frågor” som är allt annat än dumma om pengar, starta bolag.. etc 🙂 Det gör verkligen en skillnad, för det är så lätt hänt att den här branschen och egentligen allt som handlar om pengar ses som nåt som ”bara män kan vara bra på”. Tack för att du använder din blogg, och den mängd människor du kan nå via den till att heja och stötta andra kvinnor! 🙂
  Mera såna här inlägg, älskar allt sånt här 😀 Så kul att du använder dina egna bolag som exempel, det blir konkret och enkelt att förstå! Samtidigt som det gör dina bolag transparenta och ärliga, man vet vad som händer och vad man köper, vilket såklart påverkar positivt på bilden man får av er! 🙂
  Får en massa energi av att läsa din blogg, den hjälper mig att hitta mera motivation och driv i mina studier för att en dag kanske också kunna stå som exempel för vad kvinnor kan göra, tack! 🙂

  1. Han skriver:

   Märkligt att du lever med så förutfattade meningar om män vs kvinnor.

   1. Lise skriver:

    ”Det gör verkligen en skillnad, för det är så LÄTT HÄNT att den här branschen och egentligen allt som handlar om pengar ses som nåt som ”bara män kan vara bra på”.” Puss och kram! Hoppas du i framtiden lär dig att inte välja vad du vill förstå, utan förstår vad som verkligen sägs.

 4. Malin skriver:

  Jag arbetar på ett riskkapitalföretag i London och utan någon egentlig inblick i just ert bolag råder jag er att inte släppa in riskkapital just nu. Ni gör helt rätt i att ta in styrelsekandidater som lyckats med det ni vill göra, dvs slå internationellt. Ni klarar detta själva och jag följer er med stort intresse.

 5. Ella skriver:

  Åh tappa inte det som verkar vara kärnan i bolaget. Ditt och Pingis engagemang. Ni har roliga, kreativa idéer och verkar inte begränsas av hur det ”ska” vara. Det vore väl synd om ni inte kunde fortsätta så.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..