Dags för medicin

Jag tror att jag ska börja med min ADHD-medicin igen.

Jag fick min diagnos 2013 och året efter började jag med medicinering, både Ritalin och Concerta. Tyvärr fungerade ingen av dessa bra på mig efter tre månader vardera. Det var obehagligt att känna hur någon försökte styra tankegången och tillslut blev jag aggressiv (!), ett tecken på att min hjärna inte gillade medicinen. Då la jag av i samråd med läkare och hittade andra sätt att hantera ruset på, såsom Lergigan, intensiv träning, skippa socker på kvällarna etc. Det har fungerat men trots att jag sköter mig kommer ruset ändå och helt ärligt är jag trött på det. Min energi är fantastisk bra att ha på jobbet, nio av tio fall. Men det händer att jag tröttnar i ett samtal och lämnar rummet när jag pratar med en kollega. Som tur är känner dom mig och tar det aldrig personligt men det är ju jobbigt för mig. Jag skäms ju för det efteråt.

Botten nådde jag i fredags. Sally ville sitta och läsa med mig i soffan efter middagen men jag kunde inte. Hela  kroppen skrek efter att få springa allt vad jag hade, hoppa och studsa, men jag försökte kämpa emot och vara stilla bredvid min lilla tjej. Tillslut var jag helt svettig och ställde mig upp men då såg jag hur Sally blev ledsen. ”Mamma sitta hääär”. Egentligen är det ingen big deal, förut när det har hänt så har Odd satt sig bredvid och jag har sprungit runt huset. Men denna gång blev jag så förtvivlad att jag inte kunde bestämma själv över min egna kropp.

Skärmavbild 2016-10-16 kl. 19.02.14

Dessutom har hela jag varit rus:ig av mig i helgen. Jag har försökt att dölja det för min lilla familj men innerst inne jag har bara velat hoppa runt som en dåre, helst i en uppblåsbar hoppborg åt alla håll, för att bli av med känslan. Enda räddningen är träning eller fastna i en bra bok men det fungerar inte helt och hållet när det är som värst och därför har jag nu bestämt att jag ska testa en tredje medicin. Jag orkar helt enkelt inte kämpa emot energin varenda jäkla dag. Jag behöver kunna varva ner när jag själv vill för att spara på energin till det jag egentligen vill göra.

Målet är att kunna bestämma själv när jag vill resa på mig från soffan. Så enkelt är det. Eller ja, svårt. Men det vore en dröm. Att få kunna sätta mig i soffan med Odd eller barnen utan att känna att hjärnan försöker kicka igång mig på nytt var tredje minut. Håller tummarna för tredje gången gillt. Målet är en medicin som fungerar från morgon till sen kväll. Alltså 06.00-21.00. Den ska alltså verka väldigt länge under dygnet. Om ni har testat någon medicin utöver Concerta och Ritalin så tipsa gärna (dessa fungerade alltså inte på mig). Det behöver ske en förändring.

 1. Daniel skriver:

  Bella du är inte ensam jag lider också :(, av detta, vill bara hoppa och skutta, nu inväntar jag själv medicinering är lite tveksam om det kommer hjälpa, men jag får väl prova dessa tabletter blev lite tveksam dock när du nämnde att du blev aggressiv som en följd av att du använt dig av tabletterna men får väl testa mindre doser i början vet icke får se och invänta resultat.

 2. Anna skriver:

  Hej
  Jag har skippat medecinerna , (senaste studierna visar att omega 3 tillskott harlika hög effekt som Ritalin efter 3 -6 månader på barn)
  Jag tar idag omega 3
  B complex , zink, magnesium , phenylamid
  Och tränar mår kanon. Forskning i USA har ju kommit mycket längre än här och där börjar man fasa ut många av skitmedecinerna med farliga bieffekter och ersätta med tillskott och anpassade träningsmetoder.

  1. I skriver:

   Rätt värdelöst om Ritalin inte funkar då 😂
   Jag tar elvanse och attentin. Har tagit elvanse i två år och attentin typ ett och ett halvt. Åt tidigare concerta i typ sju år med kombination av Ritalin snabbverkande. Upplevde också bra effekt första månaderna men ska nog ta upp på nästa besök att jag vill antingen lägga till typ 30 mg mitt på dagen eller nåt. Tar just nu 70 mg på morgonen och attentin vid behov (men jag har så svårt att veta när behov är… och komma ihåg 🙃🙃🙃)

   1. Elli skriver:

    Hej! Jag har medicinerat med adhd-medicin i ca 10 år om inte mer, jag tar nu attentin 2 på morgonen och 2 på eftermiddagen men har aldrig satt ut medicinen. Ångest kommer som en biverkning och dålig i magen är jag på mornarna och efter jag tagit medicinen så går jag alltid på toa. Känner någon igen sig? Men ångest har man ändå ofta så vet inte vad som ibland är medicin eller inte, den kanske inte kommer 10 min efter man tagit medicinen utan senare.

    Har du/ni någonsin slutat använda medicin och tagit uppehåll och hur har ni gått tillväga då?

    kram

 3. Linda skriver:

  testat i princip alla och den som fungerar bäst för mig är Elvanse

 4. Du har ju redan testat preparat med Metylfenidat. så varför inte gå vidare med Attentin som är det senaste preparatet på den svenska marknaden. Till skillnad från Metamina så slipper läkaren den långa processen med att söka tillstånd från läkemedelsverket, vilket kan göra att du snabbare kan få testa preparatet vilket i sak är precis samma som metamina men utan licenskravet.

  http://www.adhdcenter.n.nu/elvanse-lisdexamfetamin-adhd-medicin
  Elvanse är som andra konstaterat här också ett intressant val, fungerar enligt samma principer och samma verksamma ämne dexamfetamin, vilket dock i Elvanse behöver brytas ned av ett enzym i blodplättarna först innan det fungerar då lisdexamfetamin är innehållet i Elvanse vilket dock inte har någon effekt i sig självt innan det brutits ned till dexamfetamin.

  Attentin har nackdelen att du behöver fylla på ofta
  Håll oss gärna uppdaterade med vad du kommer fram till med din läkare och hur det går.

 5. Emma skriver:

  Hej Isabella.

  Jag har alltid haft problem och har många gånger tänkt söka hjälp gör en utredning av adhd.

  Jag har sökt på tydliga tecken och det mesta passar in på mig.

  Kan du stegvis förklara för mig hur jag ska gå tillväga?

  Det skulle jag vara evigt tacksam för.

  Stor kram

  1. Gå till din husläkare och börja där, de kan skicka en remiss för utredning 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..