Lyssna på din kropp

Jag har skrivit inlägg om utbrändhet och magsår ett par gånger nu. Ämnet är viktigt så jag är glad för samarbetet jag har med Försäkringskassan. Kan jag vara med och förändra genom att berätta för andra om min erfarenhet gör jag gärna det. Framförallt är det viktigt att man vågar stannar upp, och lyssna på sina känslor – varningssignalerna, så att man kan dra i bromsen innan det är försent. Vi har idag mycket stress och ”måsten” i samhället, det är inte lätt att dra i handbromsen, jag vet, men hinner man innan det är försent kan man spara väldigt mycket tid i det långa loppet.

Första gången jag blev sjukskriven var jag bara 18 år, jag ville klara av skolan med bra betyg och sköta företagen på samma gång. Mitt första tecken då, var att kroppen inte fungerade ordentlig. Jag orkade ingenting, blev stressad av småsaker, kände mig ledsen och utmattad. Några år senare började jag kräkas blod. Det är en upplevelse jag inte önskar någon, men den har gjort att jag idag är bra på att säga ifrån när det blir för mycket.

Skärmavbild 2016-09-19 kl. 10.28.19

Ni kan se mig berätta mer om mina tankar kring sjukskrivning på Laget Sverige.

Alla är vi olika och befinner oss i olika situationer i livet, men det som hjälpte mig då var bland annat:

 1. Jag tog en dag ledigt i veckan
 2. Lämnade datorn på kontoret när jag gick
 3. Köpte hund för att få rutiner i livet
 4. Läste aldrig mailen från mobilen efter 18.00.
 5. Hade ibland bloggfria helger.
 6. Började äta bättre och mindre alkohol

Jag tror absolut att man kan jobba hårt när man är på jobbet, men det viktiga är att planera in återhämtning, ha en plan och skapa struktur! Och våga att känna efter, då kan du undvika att helt gå in i väggen utan stanna upp i tid.

I samarbete med Försäkringskassan

 1. Amanda skriver:

  Det är intressant att läsa alla era kommentarer. Varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen fungerar idag. FK tvingar cancersjuka patienter att arbeta. De måste skicka in en massa papper när de ligger på dödsbädden. Allt ska vara administrativt och papper på papper. Arbetsförmedlingen förmedlar inga jobb och tvingar ut folk på praktik och sitta på möten i ”hur man ska skriva ett CV”. Många välutbildade akademiker får sitta i deras lokaler där de ska ”lära” sig skriva CV.

  Jag arbetar inom detta fält och ser dagligen hur både FK och AF förnedrar människor. Hur sjukskrivningarna ökar. Hur arbetslösa inte får hjälp eller stöd eller någon chans till att få ett jobb.

  Förslaget hade varit om vi lade ner Arbetsförmedlingen helt. Den organisationen kostar 64 miljarder kronor per år. Likaså Försäkringskassan borde läggas ner. Lägg alla dessa pengar på ett basinkomstsystem till varje svensk medborgare. Basinkomst har en bevisad effekt på välmående. Det finns inte jobb till alla och folk blir bara sjukare och sjukare. Lägg detta på basinkomst så blir människor friskare snabbare och arbetslösa slipper vara utanför samhället. Att arbeta idag kan likställas med slaveri. Vill vi vara slavar? Snart kommer automatiseringen också där många jobb kommer automatiseras. Inför basinkomst till alla istället så slipper vi dessa sjuka myndigheter som förstör liv och gör folk sjuka. Sverige är ett sjukt land! Vi måste tänka på våra barn och göra om hela systemen i Sverige. Det funkar inte längre och hjälper inte att ta ledigt en dag i veckan. Folk är så psykiskt sjuka i Sverige idag att det kan likställas med en epidemi. Det är inte fel på människorna utan det sjuka svenska samhället som kapitulerat för länge sedan. Alla som läser detta borde aktivera sig i basinkomst så vi får den förändring som krävs och att dessa myndigheter borde föras bort dit de hör hemma- i graven.

  Mvh
  Amanda statligt anställd med insyn

 2. LYSSNA PÅ DIN KROPP, japp det gör jag. Gör förnedringskassan det tro?

 3. Bra att du lyfter detta ämne. Jag blev sjukskriven i två månader på grund av utmattningssyndrom för ett år sedan och bemöts ofta av skepsis och ”men hur kan du vara utmattad när du är så ung”. Då är det skönt att veta att det finns fler.

 4. Sofie skriver:

  Bra att du lyfter ämnet! Förstår att du vill väl med detta men ändå tolkar jag din text som provocerande.
  Utbrändhet är väldigt individuellt. Och när jag läser de symtom du haft och vilka åtgärder du tog så blir jag arg. Arg över hur du tar förgivet att det är så enkelt.

  Du lyfter ett viktigt ämne. Men du glömmer den biten om hur extremt tidskrävande det är att återställa sig. Det är inte alltid psykologbesök, en ny hund eller EN dag i veckan ledigt hjälper.
  Jag var 18 när jag började få symtom. Av okunskap och viljan att ständigt driva framåt, slog jag bort dem. Näsblod ca 7 gr om dagen, sov max 4 uppdelade h om dygnet, humörsvängningar, hjärtklappning, prestationsångest ect. Symtomen är inte det relevanta.

  Jag gick in i väggen när jag var 19 år. Ett helt år (!) efter mina symtom.

  Där och då fanns det inte på kartan att lägga om livet enligt det du beskriver. Jag var så utbränd att jag inte mindes hur gammal jag var, kunde inte läsa texter, mentaltkraftlös orkade jag inte prata med någon, ännu mindre ta kontakt.

  Därför blir jag väldigt provocerad när du lyfter ämnet men får det att låta som en förkylning eller magsjuka.

  Jag har följt din blogg länge och jag gillar skarpt din positiva anda. Men i alla lägen är det inte uppskattat att undervärderar en grov och svår sjukdom genom att skriva en lista hur man tar sig igenom svåra tider.

  Måste poängtera att jag nu är helt återställd efter 1 årssjukskrivning. Och att hoppet finns där för dem som inte ser ljuset ännu. Tiden läker många sår.

 5. Sara skriver:

  Vilken bra video! Jag undrar om du var heltids sjukskriven när du blev utbränd? Försäkringskassan med deras nya kampanj bidrar till stor stress bland utmattade då det kan vara så att läkare sjukskriver men fk säger att en kan jobba 100%, vilket leder till att många går tillbaka för tidigt och kraschar ännu värre. 🙁 Det låter inte som att du stöttar det i ditt samarbete med dem? (Det är åtminstone det jag hoppas..)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..