Skippa diagrammen

Tack för alla kommentarer! Jag vill gärna att snack om pengar ska vara mer öppet, både när det går bra och när det går dåligt. Det är viktigt att våga berätta när man gör en bra affär men också om man hamnar i en jobbig sits så att man kan få ekonomiska råd. Att pengar fortfarande är tabu att diskutera förvärrar endast bara för människor som tycker att ekonomi är svårt. Det måste vara rumsrent åt alla håll. Det värsta jag vet är när människor försöker få aktier och investeringar att låta krångligt. Som att man måste ha pluggat teknisk analys och gjort avancerade diagram av nerbruna stearinljus …. eller denna:

PointAndFigure

Point and Figure diagram. Ser inte den riktigt inspirerande ut? Nä. Gå aldrig på att du måste kunna analystekniker för att kliva in på börsen. Jag kan dom inte men jag har ett bra sunt förnuft och det kommer jag långt på. Jag köper endast på mig aktier i företag som jag förstår mig på. Jag förstår på hur H&M fungerar, jag känner till ägarna och tror på dom. Likadant med Icagruppen eller Electrolux som jag också har i min portfölj. Jag är själv en kund. Sedan sitter jag lugnt i båten. Aktierna i Robert Friman är första bolaget som jag har sålt av sedan jag startade med min portfölj för några år sedan. Jag började köpa för cirka 5 000 kronor i varje företag och så har jag ökat (rätt rejält) under åren. Det viktigaste är att komma igång och testa, men ha i åtanke att pengarna faktiskt kan försvinna. Jag lägger inte pengar på aktier som vi behöver för ett eventuellt takbyte om två år, utan jag lägger pengar som jag kan i stort sätt kan vara utan för alltid om allt går åt pipan. Tanken med dom bolag jag har idag är att bara öka och sedan låta det vara, jag har ingen tanke på att sälja av alls på väldigt många år.

IMG_4133

Blus från Jennifer och byxor Stylelevel, tyvärr slut. 

Om du får en slant över (en slant kan vara 500 spänn), våga ge det en chans! Det är riktigt roligt och man lär sig snabbt. Gå in på en nätbank såsom Avanza tillexempel och öppna en depå, det är gratis och sedan för du över pengar till ett ISK-konto och därifrån kan du då köpa aktier. Ha som mål att starta en depå och utforska hur det fungerar. Viktigaste är att prova, köp en aktie om du vill det och bara lär dig. Det finns inga trösklar och känns det svårt – fråga! Gå med i Tjejer som gillar aktier på Facebook, där kryllar det av andra duktiga kvinnor som sparar på börsen.

 1. Tack grymma Isabella för att du inspirerar på alla möjliga plan! Länge varit sugen på att lära mig handla med aktier, har du någon erfarenhet av ”Unga Aktiesparare?” Eller tycker du att man kan lära sig lika mycket på egen hand och testa lite? Massor med kramar

 2. Pia skriver:

  Hej Isabella,
  Jag gillade din och Pingis ekonomipodd ni hade för några år sedan där ni pratade bl a aktier. Ni har inte funderat på att ta upp den igen?
  Tycker verkligen det är kalasbra att du tar upp detta ämne i din blogg – det behövs! 🙂

 3. Sophia skriver:

  Tack Bella! Du fick mig att köpa två fonder igår, har funderat på det länge men aldrig riktigt vågat eller förstått mig på det. Nu känns det väldigt spännande!

  Ha en bra dag 🙂

 4. Du är en förebild!! Jag har länge försökt få med mina vänner på aktietåget! Men minns att du köpte Lexington vid introduktionen. Sålde du dem eller sitter du lugn i båten trots raset? Kram

 5. Andreas skriver:

  Hej, försökte hitta vilka innehav du har men hittar inget inlägg om det. Skulle vara kul om du – i ett inlägg eller liknande – redovisade dina innehav 🙂

  1. H&M, Handelsbanken, Icagruppen, Electrolux och NAXS Nordic 🙂 nästa blir investor

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..