Kvinnobilen är här

Äntligen! Det har kommit en kvinnobil!

Det har varit så himla svårt för mig att förstå mig på min Porsche Panamera så jag är tacksam över att Seat och Cosmopolitan har lanserat en bil som jag äntligen kan hantera. Jag har aldrig lyckats med en parkering men denna modell underlättar tydligen för oss kvinnor. Men inte bara det! Strålkastarna är eyeliner-formade och interiören andas champagne. Det är precis det som jag har suckat över högt tidigare. VARFÖR kan inte lamporna se mer gulliga ut?

IMG_3831

Jag är också imponerad över lanseringen av bilen. Som ni vet så är det svårt för kvinnor att tycka att en bil är ”spännande” så nu när bilen istället rullades ut som på en modevisning kunde jag relatera till bilen bättre.

seat-mii-by-cosmopolitan-2

Tack Seat och Cosmopolitan för Fun and fearless Cosmo girls-bilen. Tack för att ni tror att jag kör med med underliv och parkerar med brösten till låten ”Girls just wanna have fun” på högsta volym. Den är den mest idiotiska satsning på evigheter.

 1. Hahaha, men eller hur! Tack!

  Antar att Cosmo tycker att jag som kvinna inte kan köra en BMW, och framförallt inte älska den!

 2. Jag var tvungen att läsa inlägget två gånger för jag tyckte att det var helt bisarrt det du skrev. Jag tänkte ”hur kan inte Isabella fatta att det här är SÅ fel?!?!”. Tur att jag läste det en gång till 🙂 Kram!

 3. Hahahahaha, jag trodde först att du var seriös – höll på att ramla av pinn där.

  Sååååå härligt inlägg och håller med dig (i slutet dårå) till 100%. Dumheter är vad det är!

 4. Hahaha blev helt chockad och skulle precis kommentera och fråga vad det var frågan om, då du alltid annars skrivit så vettigt om ditt bilintresse.

  Verkligen helt sjukt att man lanserar något sånt här , vem som helst borde väl fatta att det enbart kommer skada deras rykte.

 5. Hvorfor kvinde bil og mandebil ? En bil er en bil. Og hvorfor skulle kvinder kunne mindre end mænd i den forstand ? Enten kan man parkere, eller kan man ikke. Hvis man kan danse, så danser man til al slags musik…. Hilsen til dig , modige kvinde.

 6. Herregud, hela min bild av dig höll på att rasa samman totalt innan jag läste sista delen av inlägget! Sinnessjukt bra skrivet iallafall, och otroligt bra att du uppmärksammar detta!

 7. Som om inte 99 % av alla Bellas kommentarer handlar om var kläder är köpta, utseende eller t ex smink!? Sluta upp med självförnekelsen tjejer.

  1. Det är en helt annan sak att vara intresserad av skönhet/kläder/smink (vilket förövrigt båda könen kan vara, och det är inget fel o vara detta) Detta handlar om att biltillverkaren utgår från att kvinnor inte skulle kunna köra bil lika bra som män och behöver en specialanpassad bil. Så kom inte här och klanka ner på folks intressen när det inte är relevant överhuvdtaget !

 8. Helt stört! Hoppas de skäms ögonen ur sig. Snacka om att skjuta sig själva i foten, kommer definitivt bojkotta Seat efter detta. Hoppas fler gör detsamma, bojkott är den lilla människans effektivaste vapen mot de stora jättarna. Skulle fler gå samman och bojkotta saker skulle förändring kunna ske så mycket snabbare! Allt handlar om pengar för de flesta företag och utan kunder, inga pengar…

 9. Håller med!
  Apropå något annat, jag har ett förslag för dig som jag tror har stor effekt på näthat och säkert på de sorgliga stackarna som sitter bakom en skärm och skriver elaka grejer anonymt. På vissa bloggar har jag mött en text precis innan kommentarsfältet ”din IP- adress är synlig för mottagaren och samma lagar gäller på nätet som i verkliga livet” eller ”tänk efter innan du kommenterar, din IP- adress sparas!” Eller ”ta ett djupt andetag”(haha sista är rolig). Det är jag övertygad om skulle få elaka människor att tänka till både en och två gånger, men för den sakens skull inte sluta diskutera. Personangrepp eller kränkningar är ju lika otillåtet här som irl. Kram!

 10. Trodde inte det var sant först att du verkade tycka att det var en bra idé, sen läste jag hela inlägget.
  En urusel idé, helt sinnessjukt att den här idén lanseras 2016……..

 11. Dom skulle inte slänga flera miljoner på att ta fram den om det nu var en ren idiotisk idé, faktum är om man inte sitter i en liten bubbla att vi kvinnor ”generellt” är sämre på att köra bil och att fickparkera, självklart finns undantag men nu pratar vi om den stora massan. Det är också ett faktum och det vet alla tillverkare att kvinnor inte är i närheten så intresserade av bilar som män och gillar när en bil är gullig och söt och det har dom ju verkligen lyckats med. Dom kommer att sälja många och dom kommer tjäna pengar så vad är det för fel med det för en äkta kapitalist som du Isabella?

  1. Karin , helt uppenbart att du försöker trolla och bara göra dig löjlig 🙂 hoppas ingen lägger ner sin energi på att bli provocerad utav dig.

  2. Om man nu inte sitter i en bubbla borde man veta att män är stort majoriteten av alla trafikolyckor i Sverige. Jag har kunnat köra lastbil och fickparkera sedan jag var 18. Min snippa gör det inte svårare att lära sig än min mans snopp.

  3. Rent statistiskt är en högre andel män inblandade i trafikolyckor, vilket indikerar att vi kvinnor i själva verket kör bättre. Att köra bra är att köra säkert. Att det är ”ett faktum att kvinnor gillar när en bil är gullig och söt” säger nog mest om din egen uppfattning om kvinnor. Självklart finns stereotypa uppfattningar om manligt vd kvinnligt kvar i samhället men de flesta strävar efter att komma bort från dessa snarare än att bekräfta dem. usch för denna typ av marknadsföring, och för bakåtsträvare som dig

  4. Fast det där är ju lite bakvänt. Vi är inte lika risktagande som män i trafiken och är därför inte skyldig till lika stor andel olyckor. Det är ju sånt som står med i teoriböckerna på körskolorna och som hänvisas till Trafikverket bl a. Att vi som massa med könet snippa skulle vara sämre på körning däremot.. Dem källorna får du mer än gärna hosta upp för det där känns som en oerhört gammal förlegad myt från min farmors generation osv! Mitt intryck från körskolan är snarare tvärtom, iaf från de körskolelärare jag stött på och diskuterat detta med. Den värsta föraren bakom ratten är en ung man, det är vad jag fått berättat för mig och som varit med bland uppkörningsfrågorna iaf. Och då tog jag körkort för 3 år sedan.

  5. Öhhhh nej, vi kvinnor är inte genetellt sämre på att köra bil utan generellt bättre. Har du läst olycksstatistiken? I 15 av 16 dödsolycker med bil/fotgängare är det en man som kör.

  6. Om du varit bekant med normala hästtjejer så skulle du veta hur skickla kvinnor är på att fickparkera ekipage på över 2.5 ton med levande last på över 1000 kg .

  7. Kommersiellt är det nog ingen tokig idé. Säkert finns det dem som kommer göra allt för att få tag på en sådan.

   Men ärligt, att försvara bilen, I don’t get it. Bilen befäster snarare alla idiotiska fördomar som lever där ute: dvs att kvinnor kör sämre, krockar mer, etc och som du nu precis har uttryckt.

 12. Så sjukt. Här hemma är det jag som har haft körkort i 7 år och min kille har inget. Som om tjejer inte kan köra vilken bil som helst

 13. Jag undrar hur min kvinnliga kusin, som är säljare på just Seat, reagerar på detta.

  Tänker mig konflikten som uppstår när hon ska promota denna bil då hon samtidigt får kämpa för att hon anses som lika kompetent som hennes manliga kollegor

 14. Alltså.. Att man satsar på att göra en bil mer attraktiv för kvinnor har jag väl egentligen ingenting emot, men att det ska ingå att den då måste vara lättare att parkera?! Själv lärde jag min man att fickparkera… Vilken idioti!

 15. Haha det blir ju så konstigt när man ska försöka locka kvinnor.
  Jag väntar på matberedaren för män. Ungefär lika mkt fördom som denna bil

 16. De har ju verkligen lyckats att utesluta majoriteten av sin målgrupp genom att idiotförklara dem. Kommer förmodligen inte vara särskilt många män som köper bilen heller eftersom målgruppen är så tydlig. Kvar återstår väl 10 pers som har missat lanseringen och köper den för nedsatt pris.
  Undrar hur mycket Seat lagt på produktutveckling respektive fokusgrupper..

 17. Skönt att du inte var seriös! Hahaha
  Det enda doxk vi kvinnor faktiskt stå på oss i är att ALL säkerhet i en bil är gjorde för män. Vart airbags sitter, hur allt skydd är uppbyggt är beräknat på en medelman. Så framför allt kvinnor skadar sig värre i krockar. Men denna satsning var patetisk!!

 18. Fattade inte ironin först och trodde att du tappat vettet fullständigt! Hahaha.. Sen såg jag sista stycket och tänkte att ”gud, vilken jävla tur!”!! Det där lär nog knappast gå hem, sicket patetiskt skämt!!

 19. Jäklar vad provocerad jag blev! Ville knappt läsa klart texten, såg i kommentarerna att de inte var seriöst, pjue! Bra att du visar att det inte är okej!! helt sjukt ju!?

 20. Åh herrejisses, var så nära att kopiera URL:en, skicka den till en kompis för att sedan bojkotta dig helt. Sjukt bra skrivet! Och förmodligen med precis de reaktioner du önskade. Tummen upp!

 21. Körde gokart med jobbet i veckan. 30 i starten och jag och en annan tjej låg etta och tvåa hela tiden. Killarna låg långt efter. SÅKLART DENNA BIL VORE NÅGOT FÖR MIG. Nej usch. Den har säkert bara 60hk också, eftersom vi tjejer inte klarar av fart…

 22. Herregud va e problemet? Så här står det: ”No-one knows women better than COSMOPOLITAN. For decades they’ve been anticipating trends and providing articles and advice to an international readership.
  For most women, their car is a key accessory. It’s their ticket to freedom in the city at work or play.
  For over a year SEAT has been working with COSMO to get a better idea of the kind of city car women want to own. We’re adding our experience of design and technology to their ideas and suggestions.”
  Jag undrar vad är problemet? Skriker ni bakut så fort K-Rauta gör reklam med en karlakarl som bryter på finska också? Tror inte det va. Så jävla less på kärringar som skriker o gapar så fort man får för sig att nån trycker ner kvinnor. Så jävla skitnödiga hela bunten så man orkar ju fan inte lyssna. Kvinnor kan, ja men visst klart vi gör. Men måste vi in i absurdum prata om det hela tiden.

  1. Annica tråkigt nog har inte du kommit långt nog i din förståelse av världen och de socio-kulturella problemen detta speglar. En kurs historia ur ett kvinno perspektiv skulle nog gynna dig. Hoppas du utvecklas och slutar kalla människor för kärringar för att de har ett annat synsätt en du, det visar bara hur begränsad du är.

   1. Suck. Det var det enda svar jag kunde komma på till din kommentar. Suck. Dra ur pinnen ur baken så kanske det skaver mindre.

  2. jävligt bra skrivet Annika!!!! Det är kvinnor med dålig självkänsla och rädsla över att hon ska göra mer än mannen som skriver att en sån här satsning är idiotisk. Herregu vakna upp, det är en rolig grej!!! Ta inte åt er och bli så skitnödiga o PK……bläk

  3. Jag blir så besviken, LILA…bara till påsk alltså, jag vill köra min kvinnobil året runt, jag menar färger och tjejer, känsliga saker, ska jag komma med lila tjejbil till jul? Aldrig! Röd eller grön vill jag toppa med då. Kanske vintervit som snö, ELLER champagnefärgad inuti som utanpå, tidlöst alltså, oavsett årstid. Ja, som ett oavbrutet firande av kvinnan/tjejen/kärringen.
   Nu till det praktiska: eyelinerformade lyktor men utan fransar, då har de missat vad som ligger i tiden, brynen…så sorgligt OCH INGEN har nämnt om det finns blöjfack, nappflaskevärmare med hållare, hel avdelarruta (som på taxi) mellan fram-och baksäte att stänga/öppna vid behov, barnskrik kan vara enerverande, speciellt när det ska parkeras eller man måste fälla ut blinkers och titta på utsikten och inte skrapa de andra bilarna som alltid är i vägen. Och tutan, hur låter DEN?
   Har de inte tänkt på detaljerna, alla detaljer, då är det INTE en tjejbil, det är bara ett hån.

 23. Haha, höll på att trilla av stolen när jag läste om denna ”fiffiga” bilmodell… Pustade dock ut när slutklämmen kom Så otroligt löjligt!

  (Förövrigt tycker jag extra mycket om att följa din blogg sedan dess att våra söner föddes med bara ett par timmars mellanrum där i november 2013… )

 24. Vad är det som gör själva maskineriet mer ”kvinnligt”? Fattar inte deras tänk där. Själva motorn, växellådan, oljan. Det är ju samma som i alla bilar… Är det färgen? Men tjenamittbena Herregud tur att jag fick reda på att jag inte kan parkera i alla fall, hade kunnat gå illa i morgon utanför skolan. Stackars min V70 🙁

 25. Oj, vilket raljerande inlägg. Blir lite nyfiken över vad som gjorde dig så upprörd? Var någonstans har du läst att Seat/Cosmopolitan inte tror att kvinnor kan hantera vanliga bilar? Eller att de ens har tagit fram en ”kvinnobil”? Och säg att ett bilmärke faktiskt utgick från kvinnan i utvecklingen av en bilmodell, vad är det för fel i det? Är det något att raljera över? Och kan det här med modevisning ha haft mer med Cosmo att göra, att det är en tidning med stort fokus på mode, än att de skulle tro att kvinnor är helt iq-befriade?

  1. Är du seriös nu? Du tycker på riktigt att det inte är något som helst fel med den här ”kvinnobilen”? jag är lite nyfiken över vad som får dig att tycka den här bilen är okej att lanseras som en kvinnobil?

   1. Men gör dom det? Lanserar dom den som en kvinnobil eller Cosmo-bil? Och varför tycker du det är fel att lansera den som kvinnobil?

    Själv ser jag gärna att fler biltillverkare utvecklar bilar med kvinnan som utgångspunkt. Just den här bilen föll mig inte i smaken, men jag skulle gärna ha en bil som var skapad för min ergonomi, där jag tex båda kan se över ratten OCH nå ner till pedalerna samtidigt. Eller med spegel i solskyddet även på förarsidan. Jag vill också ha en bil som är lätt att parkera inte för att jag är dum i huvudet, utan för att jag ser det som lyx. Varför är det ok med backkamera i stora manliga bilar, men inte i små ”feminina”? Vi borde hylla att någon äntligen gör en ”tjejbil”. Det betyder inte att alla tjejer måste gilla den, men vi behöver heller inte håna den som faktiskt gör det. Det måste få vara okej att gilla ”tjejiga” saker utan att bli förlöjligad.

  2. Jag tror även du förstår det märkliga med idén. Även om du försvarar idén måste man väl ändå kunna förstå hur det i allmänhet uppfattas och varför andra reagerar. Förstår inte heller hur du kan uppleva bellas inlägg som ”raljerande”. Snacka om att leta fel.

   1. Jag förstår varför många reagerar på det som Bella skrev. Jag reagerade också. Sedan gick jag in på Seats och Cosmos hemsidor och tyckte att det i själva verket inte var så farligt som hon fick det att låta. Tycker jag bilen är ful? Ja, det gör jag. Men jag uppskattar att någon äntligen utvecklar en bilmodell, inte FÖR kvinnor, men med kvinnan som utgångspunkt. Nu var det visserligen Cosmo-kvinnan som utgångspunkt i det här fallet, men ja…. nej jag fattar faktiskt inte varför ni blir så upprörda mer än att bilen är ful.

    http://www.seat.co.uk/about-seat/news-events/events/seat-unveils-new-mii-by-cosmopolitan.html
    http://www.cosmopolitan.co.uk/entertainment/news/a45920/seamii-cosmopolitan-car-launch/

 26. Håller så med!!! Frågan är om det inte fanns några starka kvinnor på företaget som kunde sagt nej! Bra att du uppmärksammar detta!

 27. 60-74 ton: Okej alltså jag vet inte vart världen är påväg men jag är en liten blond tjej, bara för att trycka ner könet lite till så har jag sillisar också, jag väger normalt runt 54kg (fick barn för 4 1/2månad sedan) Jag kör långtradare, jag drar runt på 25,25 m bil och släp varje dag ibland även Långtrailer för er som inte vet hur den ser ut bör ni googla på GKT Långtrailer så fattar ni. Jag har i hela mitt liv varit intresserad av bilar och lastbilar, jag har alltid varit värre än grabbarna, och jag kan utan att skämmas säga att jag är bland dom bästa chaufförerna vi har på vårat åkeri över 180 chaufförer, jag har inte råkat ut för något eller kört sönder en jäkla pinal på alla dessa år. Jag kör alltid med huvudet på skaft och är så jäkla noggrann att jag ibland undrar hur jag lyckas. Men det är frågan om intresse och kunskap. För att delge er alla så kör kvinnor bättre bil än män, vi vågar bara inte satsa, och tro på oss själva. Men jag har rent ut sagt pissat på så många gamla gubbar då jag knäckte dom i backning gång på gång och jag hade en otrolig kunskap med mig in i branschen att jag aldrig lät någon köra över mig. Tro mig jag har stött på män som skrattat och kastat fruktansvärda ord över mig och sagt att jag är i helt fel bransch. Men måtte den jä*va gubbe som säger något ont om kvinnor bakom ratten på Sveriges längsta godkända ekipage. Jag har kört överallt, backat in på vägar en del skulle skippa med person bil och tro mig. Jag är aldrig rädd, jag litar så på mig själv och min körning och det är jag så stolt över. Jag blir så fruktansvärt upprörd över hur dålig insyn vanliga människor har på oss kvinnor i transportbranschen vi är väldigt mycket tjejer som kör tungt och det är många många grabbar som inser sig underlägsna över vad vi besitter i säkerhets tänk och manövrering.

  Kram från en liten envis blond tjej med BECE på körkortet.

  1. Väldigt imponerande! Det måste kännas skönt att få trycka till de gamla tomtarna rejält…och de yngre karlslokarna för den delen.
   Bra jobbat, tjejen!

 28. Så sjukt! Trodde inte det var sant när jag läste det först!
  En helt annan sak som jag undrar över. Jag älskar din klädstil (eller stil i huvudtaget)! Vad är dina bästa tips för att skapa den stilen? Vilka är nyckelplaggen man måste ha i garderoben?

   1. Det är korkat därför att kvinnor inte behöver någon specialbehandling. Vi kan köra alla bilar vi vill köra, och behöver inte någon puttignuttig, lila liten bil för att vi ska våga oss ut på vägarna.

   2. Ja, uppenbarligen kan vi köra alla bilar vi vill köra. Det är ju det vi gör. Men det betyder inte att vi inte samtidigt anpassar oss när vi kör bilar som är konstruerade efter mäns fysik. Att även jag som kvinna ska kunna sitta ergonomiskt rätt i en bil ser jag inte som en specialbehandling, det borde vara en självklarhet. Vi borde bli upprörda över att inte fler biltillverkare gör bilar för kvinnor. Inte bli sura på Seat för att de råkar pricka fel rent estetiskt. Vill du ha en svårparkerad, biffig, maskulin bil så varsågod.

 29. som kvinnopennan för några år sen.

  Dock hörde jag att kvinnor oftare får whip lash skador pga att bilars säten etc är utformade efter män. Allt är anpassat efter den manliga fysiken. Så kanske finns det en god tanke där någonstans…

 30. Haha herregud! Bra inlägg Bella. Sånt här är så knäppt.
  Snacket om att bilen är framtagen för att Cosmo har fokus på mode osv, det är ju helgalet. Vad är mode med den där bilen? Den rosa skrika färgen? Jojo, ska vi snacka mode så är ju en stömlinjeformad Ferrari mer haute couture än vad den där lilla rosa glittrande plåtbruken någonsin kommer kunna bli.

 31. Usch, jag blir äcklad. Faktiskt. Nej visst, klart man kan se detta som något helt harmlöst, för det är det ju. En oskyldig liten bil som man anpassat för kvinnor. Bra… eller? Men det luktar unket och blir så patetiskt. Formen, färgen, storlek och inte minst syftet – varför ska den följa alla stereotypiska mönster för det ”kvinnliga”? Nej usch jag orkar inte. Löjligt.

 32. Vilken tur!! Haha! Jag satt och läste med öppen mun och stora ögon och tänkte att nu har hon blivit gaaalen!
  Så löjligt att företag tror att allt måste bli rosa och glittrande för att kvinnor ska gilla det.

 33. Så här skriver Seat: ”Designed with the tastes and preferences of Cosmopolitan’s audience in mind,” Jag upprepar Cosmopolitan´s audience in mind. Altså de gör ingenstans anspråk på att det är en kvinnobil. Bara att det är en bil som de tror skulle passa deras läsares preferenser och livsstil. En Cosmo-bil altså. For the Cosmo-woman Och varför inte? Om det är deras vision av vad för bil deras läsare vill ha, why not?

  ”Cosmopolitan’s readers participated in the process, sharing thoughts and opinions through surveys and product testing, offering feedback and ideas.”
  Om lätt att parkera var ett önskemål bland Cosmos läsare, är det verkligen så hemskt? Jag vill ha en bil som är lätt att parkera. Min man älskar att hans macho-bil är lätt att parkera. Vem gör inte det? Är man iq-befriad då? Handen på hjärtat, hur många av er skulle tacka nej till backkamera och backsensor om det finns som tillval? Är inte easy parking en utveckling som alla bilmärken satsar på och varför är det i så fall så tabu att även en ”tjejbil” görs lätt att parkera. I min värld är det ett lyxtillval. Inget jag blir arg över.

  Och du Bella, du som brukar vråla Beyonce i Porchen

  1. Patetiska Bella försöker plocka billiga poäng, men trampar hela tiden i det ointellektuella klaveret. Typ alla läsare tjatar om samma sak, att de trodde hon inte var ironisk innan de läste sista meningen. Herregud vilka iq-befriade människor.

  2. Alla dessa saker skulle kunna göras utan att kalla det en ”tjejbil”. Det finns ingen reklam som är mans-anpassad som trycker på hur lätt det är att parkera en bil, men eftersom stämpeln finns för kvinnor, att vi på något sätt är sämre bilförare och har SVÅRT för parkering, så ska fokus läggas på det. Det handlar inte om att inte vilja ha lyxtillval utan hur dessa framställs. Cosmos läsare är även yngre tjejer som får inpräntat att de ska vara sämre på tex parkera bilar från ung ålder, otroligt onödigt med sådan stigmatisering eller förminskning av kvinnor överlag, eller?

   1. Ser du några kvinnor här? https://www.youtube.com/watch?v=zbELnNLChR4
    Bilar görs för män. Bilreklam görs för män. Hur ofta ser du halvnakna män posera på en motorhuv på bilsalongerna runt om i världen? Ja, vi kvinnor kör minst lika bra som män. Vi behärskar samma bilar. Men vi ifrågasätter inte varför säten inte görs för kvinnor. Vi ifrågastätter inte varför spegeln i solskyddet fortfarande sitter på passagerarsidan. Eller varför klassiskt feminina färger som rosa inte är lika självklart som blått. Men vi går i taket för glittrig interiör.

    Och om Bella kan prata om att ta fam en särskild sko för bilkörning, varför kan inte Seat ta fram en krok för handväskor? Vi tjejer har ju handväskor (oftast) och vi kör bil. Är det inte på tiden? Jag håller med om att det här med eylinerformat är lite too much. Men jag kan inte uppröras över att man tar en befintlig bilmodell och lägger till ”feminina” tillval för den som önskar det. Varför ska det antingen finnas maskulina eller neutrala tillval men inte feminina? Jag hade dock gärna sett att Seat gått lite djupare i utvecklingen och även tagit fram säten som var anpassade för kvinnor, men jag antar att en sådan satsning hade varit för dyr och osäker. Så vi kvinnor får fortsätta att få våra whiplashskador. http://media.folksam.se/sv/2013/11/16/ny-forskningsstudie-whiplashskydd-i-bilar-mer-effektiva-for-man-an-kvinnor/
    Att kvinnor inte kan parkera är inget som Cosmo eller Seat har påstått. Det är något som andra lägger i mun på dem. Men om de nu har gjort en bil som är lätt att parkera hur ska de kunna marknadsföra det utan att kvinnor känner sig kränkta?

  3. Grejen är den att det finns ju många små och lättparkerade bilar med backkamera redan som man kan köpa om man vill ha en smidig bil. Problemet är att de gör en liten lättparkerad lila bil med ”eyelinerformde lampor” med champagnefärgad klädsel och kallar det tjejbil. Vilken förolämpning mot alla tjejer i trafiken. Varför får någon ens en idé om att göra en bil för tjejer, är inte vi bra nog att köra en vanlig audi, toyota, osv. utan behöver en speciell bil för att kunna köra???

   Tror nog Cosmopolitan borde hålla sig till mode och inget annat.

 34. Oj, oj, oj.
  Orka bry sig?
  Dra på Beyonce på full volym och titta på mätaren i mitten vad den nu var till för?
  Ibland är det bättre att ha ögonen på vägen och inse att det inte leder fram till nåt att skapa en debatt kring en icke-fråga.
  Välj dina strider bättre, det tror jag att du är fullt kapabel till.
  Det blir ett lite tragikomiskt inlägg med tanke på ditt senaste bilköp. Kämpa.

  M

 35. Vad är det för något som kör bilen på första bilden ? 😮 ser ut som en manlig docka och en kvinnlig docka brevid eller ser jag fel

 36. Hahaha! I don’t normally comment here but this is the best thing I’ve read all day! Brilliant!

  PS. I love your blog, I’ve been following you for years now and would like to thank you for being a daily inspiration! You’re one of the reasons I finally went ahead and started my own company. So thank you!

 37. Och vad är det för fel med att det kommit en ”kvinnobil”? Förlåt om jag är dum men fattar bara inte vad problemet är. Finns säkerligen tusentals kvinnor som jublar efter lanseringen och skaffar sig en bil som är lätt att parkera o yada yada bla bla. Känner mååånga kvinnor som vill ha en enkel bil som är enkel att köra o parkera utan massa elektroniskt skit som egentligen är helt onödigt i en BIL. Men det är ju bara min åsikt, tur att vi alla är inte lika. Ha det gott tjejer! Kör så det ryker!

  1. Grejen är att för det första finns det redan sådana bilar. De kallas BILAR, och inte killbilar. Indirekt är de ju killbilar men det tar vi senare. Det är nedvärderande mot att kalla denna bil för kvinnobil och samtidigt lista allt som kvinnor är ”dåliga” på. När kommer killbilen som kan lukta alkohol? Killbilen som inte kan köra snabbare än tillåten hastighet?

   1. Nervärderande?! Hahah, förlåt, jag tycker bara det är lite halvkul hur kvinnor reagerar på ”kvinnobil”, behöver inte vara så himla känsliga, var glada och stolta att dom har gjort en bil som är anpassad till kvinnor, bor man tex i stan, vem säger att man måste ha 300hk under huven då? Skitsmidigt med liten bil som är enkel att parkera. Sen att Blondinen säger att man kör med underlivet och parkerar med brösten, wtf, vart fick hon det ifrån? 😀 aja, vissa är roliga. Som sagt, tur att vi kvinnor är alla olika och olika åsikter, annars skulle nog livet vara tråkigt utan att tjafsa och gnälla över att dom har gjort en ”kvinnobil”. Finns värre saker, tex ”fel färg på nagellacket, eller helt fel outfit till dom snygga skorna”. Eller?? 🙂 kraaam på er!

 38. Hahahaha! Jag gick nästan på ditt inlägg. Fick läsa om två gånger ”nä hon kan inte vara seriös.. Eller?” Sen läste jag sista meningen. Haha

 39. Haha det här är ju precis som när Ellen DeGeneres pratade om att företaget Bic hade släppt blyertspennor som var specialdesignade för kvinnor. Finns på youtube!

 40. Idioti. En kvinnobil. Gulliga strålkastare?? Va?? Men framförallt: DU kanske har svårt att parkera men det är fan inte ett kvinnligt drag. Träna så lär du dig. Det är inte hjärnkirurgi, enbart lathet att inte kunna parkera som folk. Kan man inte parkera så borde man inte heller få köra!

 41. Det här var det mest sexistiska inlägget jag någonsin sett kommit från dig. Jag är ett stort fan av dig, 29 år gammal och bor och jobbar i Los Angeles. Jag är väldigt stolt över svenska kvinnors framtidstänk och absolut medvetenhet När det kommer till jämställdhetsfrågor och att kvinnor inte är annorlunda från män. ”Kvinnor” tycker det är sjukt spännande med bilar, jag gör det och många med mig. Jag behöver inga lösögonfransar på min BMW för att tycka det. Och jag parkerar utmärkt trots att jag är kvinna. Har för fan ingenting med mitt kön att göra hur väl jag kan parkera. Riktigt vidrigt inlägg och tankesätt. Jag är sjukt besviken.

 42. Fast samtidigt, du säger att du inte är feminist och att vi redan har lika rättigheter så det finns inget att kämpa för. Både du och Odd skrev den typen av inlägg. Sedan följde du upp med att du gillar kvinnligt och manligt (pojkigt och flickigt) och klär dina barn så, och nu klagar du över något som är designat speciellt för kvinnor?!
  Hur ska du ha det?

  1. Emma, jag hoppas verkligen att du aldrig ändrat dina åsikter! Särskilt inte efter någon har förklarat att du har fel och varför, eller efter du har läst någonting!

   1. Men hon har ju inte ändrat åsikt Emelie, det är ju det jag försöker lyfta fram. Självklart har jag inte något emot det men Isabella försöker att både äta kakan och ha den kvar.

   2. Jo, hon har visst ändrat åsikt under de senaste åren – det som kvarstår är väl att hon inte vill kalla sig för feminist (rekommenderar förresten hennes intervju i Värvet där hon pratar om detta). Jag tycker att det är väldigt synd att inte vilja kalla sig feminist för att man inte vill kopplas till extremister (istället för att ”ta tillbaka” ordet), men hon ÄR feminist och hon HAR ändrat sina åsikter.

 43. Det låter som du har varit med att ta fram denna bil. Inse att det inte är vad marknaden/tjejer vill ha/behöver/efterfrågar. Lägg dig i baksätet och skissa på något annat.

  1. Nej, jag har tyvärr inte varit med och tagit fram bilen. Men berätta gärna vad kvinnor faktiskt vill ha/behöver/efterfrågar. Lätt att parkera/backkamera, feminina färger och interiör, väskkrok, spegel på solskyddet, etc vill vi altså inte ha. Vad vill ni ha?

 44. Tanken slog mig faktiskt att det kanske är en PR kupp, liknande Miss skinny-kampanjen som cirkulerade för något år sedan. Återstår att se om det är så, men har väldigt svårt att tro att detta är på riktigt.

 45. Fast Bella, hur är andra ”normala” (tex Porsche, BMW) bilar designade? Hur är de bilarna presenterade? Tex Zlatan för Volvo. För att tilltala män, är det inte lika illa då?

  Men vet ni vad som är toppen, att ni inte behöver köpa denna bil, om ni inte vill.

  1. Med en liten skillnad, de bilarna säljs aldrig med att de är designade speciellt för män. De säljs som ”bilar”. Inte som ”bilar för män”. Jag hoppas du ser skillnaden.

  2. Den här bilen dumförklarar kvinnor och spär på myten att vi är sämre bilförare än män. Tex vi inte skulle klara av att parkera utan behöver en bil som är extra enkel, där finns män därute som också skulle gynnas av dessa egenskaper.

   1. Sök på ”parking fail woman” och ”parking fail men” så ser du vart marknaden finns… och man är absolut inte dum för att man inte kan parkera

   2. Män är bättre på att parkera, kopplat till testosteron som män har mer av… Däremot är de antagligen sämre chaffeurer eftersom män är även mera risktagande 🙂
    (du förstår säkert att jag talar på populationsnivå)

  3. Men tilltalar verkligen Volvo bara män, för att Zlatan gör reklam för Volvo? Trångsynt tycker jag! Jag älskar Zlatan, skulle lätt kunna köpa en Volvo, bara för att det är just världens bästa Zlatan som presenterar den bilen.
   Skulle väldigt gärna vilja veta varför du tror att Zlatan bara tilltalar män?

 46. Fast jag tycker att det är så synd att många kvinnor försvarar sig mot kvinnobilen med ”jag är värre än grabbarna, jag har en blablabla-bil och kan minsann parkera.” Varför ska vi behöva bevisa det? Jag förstår att ni är stolta, var det! Men är era färdigheter det enda argumentet mot den här bilen?

  Jag (som främst är en individ) är kvinna och SUGER på att parkera. Det betyder ÄNDÅ inte att jag vill ha en lila bil som stöder ändamålet ”kvinnor är generellt sämre än män”.

 47. Bara väntade på vändningen, så inte en Bella grej, härligt att någon som hörs i media vågar säga ifrån!
  Ha en strålande dag!

 48. Hej Isabella! Jag, min man, min syster och hennes sambo ska köra från Skåne upp till Stockholm i helgen och titta på musikalen fantomen på operan. Vi tänkte ut och äta på någon restaurang i närheten av Cirkus och tänkte höra om du har något tips? Skulle vara så roligt att bli rekommenderad en restaurang när vi nu ska dit 🙂 Kram!

 49. Jag tyckte tidigare att det var problematiskt att du inte kallar dig feminist, då du är en så stor förebild för många och feminism, i grund och botten, faktiskt står för något så självklart som jämställdhet. Och jag VET att du är för det, därför gnagde det i mig när du öppet tog avstånd från feminismen.

  Nu struntar jag i det. Du är en så pass stor förebild i frågan att jag tycker det kvittar om du vill kalla dig feminist eller inte. Heja dig!

 50. Till alla som inte fattar varför den här bilen och samarbetet mellan Seat och Cosmo är sexistiskt: Läs beskrivningen av projektet på Seas hemsida. Läs sedan valfri lansering av en annan bil. Exempelvis senaste Volvon. Seat fokuserar på utseende rakt igenom texten. Inte förrän i sista stycket tar man upp bilens tekniska prestanda, bränsleförbrukning, hästkrafter, osv. Sådant som är allra viktigast när man köper bil och det som står allra FÖRST när man läser om andra bilar. Seat väljer istället att fokusera på ”glittret” i bilens navkapslar, formen på bilens lyktor (de använder till och med ordet ”make-up”), de känslomässiga sidor bilens färger symboliserar och andra fullkomligt irrelevanta detaljer. Lägg sedan till att bilen presenterades på en modevisning, som att ett bilköp är en trend som ett par nya skor, gör hela saken patetisk. Hade de tagit fram en bil som ergonomiskt är bättre passad för kvinnor i allmänhet kortare och lättare kroppar och lyft fram det hade jag inte sagt något negativt. Men nu ha det tagit fram en bil och utgått från att allt kvinnor bryr sig om i bilar är att den är snygg och har snygga lampor och det är sexistisk.

  1. Word!
   Det går att vända allt till det positiva, ”ja, men tänk, då får ju kvinnor lättare att parkera.”, ”vad är det för fel, kvinnor gillar väl färgen lila?” Tyvärr gör det inte bilen mer acceptabel. Blir lite rädd över att det finns dem som på riktigt inte tycker det är något problem i bilen, ens om de tänker på bakomliggande värderingar m.m.

   1. Jag är så vitt jag vet en kvinna och jag tycker att lila är en av de absolut fulaste färgerna som finns. Och hela den där bilen är jävligt ful. Och Seat gör skitbilar..

    Skulle inte ens önska min värsta fiende en sån bil, haha. Vi brudar ska köra precis vilka bilar vi vill. Personligen föredrar jag större modeller, skulle gärna ha en Audi Q5. En Mustang vore inte helt fel heller. 🙂 Men sånt får väl inte vi blonda tuttfotingar köra, även om vi bevisligen kan backa in stora skåpbilar i parkeringsrutor som inte är många centimeter bredare än bilen. Utan backkamera..

    Fuck Seat och Fuck Cosmopolitan. Hoppas de smutsat ner sina varumärken så grovt att de går i konkurs.

 51. Kan inte du ta fram en snygg sportbil med lite mer feminin tough? 😀 Typ som detaljerna på lampan, eller att det är mjukt läder innuti .Tänker mig antingen en bil som är klassiskt svart, lite cool och kaxig (typ som den lilla svarta) eller vit med vita skinndetaljer och lite ”gulligare” detaljer (”preppy style” på bilen)

  1. Har du missat poängen med inlägget? Varför behöver bilar ha ”feminin touch” (antar att det är touch och inte tough du menar)?

 52. Det bästa man kan hoppas på är väl att de prissätter den till 78% av priset på den vanliga modellen eftersom kvinnor fortfarande bara tjänar 78% av männens genomsnittslön….

 53. Förstärk inte okunskapen bilar och kvinnor och var källkritisk. Bilen eller modellen har funnits i 3 år. Dvs special tillverkas inte för vaginor. Den har bara stylats. Lite pinsamt…

  Det roliga är att hade en bil släppts bara för en man. Så hade de blivit skit glada. Beror ju på om man vill vara offer eller glad för uppmärksamhet

  1. Thor: Jahaaa, så den har bara stylats för vaginor? Då känns det ju faktiskt mycket bättre.

   Så du menar att vi kvinnor ska bli glada över uppmärksamhet som nedvärderar vårt sätt att hantera en bil??

 54. Ha ha men faktum är att många bilar är lika löjligt maskulina som den där ska vara feminin. Har du tänkt på att Volvos logga är symbolen för det manliga könet (!)?

  1. Nä Jenny. Volvos logga är inte symbolen för det manliga könet. Det är den gamla symbolen för järn.
   /Sofia, feminist och fd Volvoanställd.

 55. Antar att de skapat hela denna cirkus för att få precis den uppmärksamhet som du ger bilden nu… 😉 Faktum är väl att säkert 90% av denna bilmodell kommer att köpas att kvinnor och de ”rider på vågen” genom provokation som uppenbart lyckas strålande….

  1. Ellen DeGeneres svar på den lanseringen är ju den bästa! ;P

   Men skönt för oss kvinnor att vi nu kan matcha penna med bil <3 *sarkastisk och bitter*

 56. Det är fan i mig jävligt skrämmande att så många, både män och kvinnor, inte ser problemet med den här kampanjen och vad den symboliserar och säger om jämställdheten mellan könen.

  1. Sällan denna typen av provokation fubkar , det skrivs skit om seat över hela världen just nu. Knappast positivt för deras varumärke och tror verkligen inte denna bilen kommer sälja speciellt bra.

   1. Håller med dig Issa. Tror hela deras varumärke påverkas negativt av det här. Jag hoppas iaf det. Det är ju för f*n 2016, längre har vi väl kommit än det här??

 57. Alltså vad fan är det här?! Jag blir upprörd av den här bilen! Om man inte kan hantera en bil ska man inte ha körkort. Undrar om den tankar sig själv också, för det kan man ju inte heller göra som tjej. Jag är van att köra en bil med över 500 hästkrafter och kan både manövrera och fickparkera den…

  Är sååå lättad över att ditt inlägg var ironiskt Bella, kände liksom inte igen dig 😉

 58. Är det här ett skämt?
  Bilen gör det ”underlättar för OSS KVINNOR” att parkera? Bilen är mer ”spännande för OSS KVINNOR”?!
  Jag hoppas innerligt att det här är ett stort fett skämt. Och att du fick jävligt bra betalt för att skriva det här obotligt dumma inlägget för då hade det varit värt det. Jag imponeras av dig på så många plan men det här med att generalisera vad kvinnor kan och vill ha är inte en av de egenskaperna.

  1. Det är alltid bra att läsa ALLT som skrivs innan man kommenterar. Jag förstår att du blev upprörd av inlägget, blev jag med innan jag läst allt, nu är jag bara upprörd av själva bilen 😉

 59. Klart att Isabella hänger på för att likt Seat och Cosmopolitan få del av uppmärksamheten i media för denna mediakupp.
  Ingen vettig människa tror ju att Seat och Cosmopolitan gjort detta med annat syfte än uppmärksamhet och extra PR.

 60. Men ta av dig den fejkade offerkoftan Blondinbella.
  Alla fattar att du blir ”upprörd” för att få uppmärksamhet = klick/pengar.
  Du säljer dig sååå billigt.

  1. Verkar som det fungerat väldigt bra.
   Många kommentarer på bloggen, intervju i Sveriges Radio och artiklar i Expressen och Aftonbladet. Klick, klick!

   1. hahaha
    +1000000
    konstigt att folk inte reagerar på det. billig som ord på BB är väl bara förnamnet. Billiga Blondinbella 😉

 61. Extra komiskt blir det att läsa det av dig som inte klarade av att ta ett vanligt körkort! Uppenbart att denna bil behövs! Och ärligt talat män kan älska lila också!

  1. vad är det för fel på att ha automat körkort? Körkort som körkort… Jag har inget körkort alls men kan köra manuell kan inte köra automat för 5 öre tycker det är så mycket svårare än manuell så när man väl har råd så blire manuell för mig då jag INTE kan köra automat

  2. Sandra: Vad jag har läst kommer den här bilen med en manuell växellåda…så jag förstår inte riktigt din poäng? Klart män kan älska lila, men det är ju inte enbart färgen det handlar om här. Bilen marknadsförs som en lätthanterlig bil för unga moderna kvinnor där man lätt kan byta om och sjunga karaoke i… Oavsett om man är duktig på att manövrera en bil eller inte så tror jag inte att man blir direkt sugen på den här.

 62. Det är ju en provokation som du tydligen nappade på. Omvänd reklam har man haft i alla tider och fungerar alltid. Eftersom det redan finns det mesta man ska sälja och göra reklam om så satsar man på något som provocerar och precis som du gör lägger ut på bloggar och sociala medier………….pust

 63. Är det inte mer upprörande att fortfarande på många bilar sitter solskyddsspegeln på passagerarsidan? Eller att många kvinnor inte får fullgott nackstöd för att bilsätena är formade efter en mans kropp och längd? Och varför är färger som rosa och lila inte lika självklara tillvalmöjligheter på bilar som blått och grönt?

  1. Sitter inte solskyddsspegeln på passagerarsidan på vissa bilmodeller av säkerhetsskäl? För att föraren inte ska spegla sig medan hen sitter på vägarna och kör?

   1. Tror iofs inte att det är riktat mot kvinnliga förare, utan mer att man ska ge fan i att spegla sig medan man kör bil, oavsett kön.

 64. … och varför är det så fel att en biltillverkare tänker på att ta fram en krok för handväskor? Borde inte det vara standard eftersom kvinnor i västvärlden kör lika mycket bil som män.

  Jag menar, du Bella ville ju till och med själv ta fram en sko för bilkörning. Som om inte kvinnor kan köra bil i vanliga skor.

 65. Set enda som är tilltalande med kvinnobilen för mig är färgen. Himla fin färg! Men jag tror inte jag kommer byta bort min Audi även om den inte är ett dugg kvinnoanpassad 😉

 66. Haha, tack för träffsäkert och roligt inlägg! Var lite fundersam över början och reflekterade att du brukar väl inte förminska dig på det sättet. Du får för all del tycka att bilen är jättegullig och se fördelar att du äntligen kan parkera, men det kändes inte riktigt som du brukar resonera. Och det var det ju inte! Who rum the word!

 67. Det här med parkeringen är ju inte direkt en anledning till att köpa bilen. De flesta nya bilar idag har väl parkeringsassistans och parkerar själva…

 68. Sitter och irriterar mig på dessa dumma ”nu kan även kvinnor köra bil med stil”-kampanjer och lyfte blicken och ser på grannföretagets parkering… en vit Fiat500 med ögonfransar på… -.-

 69. Hej,

  Jag har läst din blogg sedan jag vet inte när, när du började blogga typ… Och alltså tycker jagt för det mesta om det jag läser, jag blir inspirerad (tycker det är härligt med starka kvinnor som driver företag etc), men jag blir så trött på sånna inlägg som ”tjej bilar” och att barnkläder/barrum/ ska indelas i könskategorier, rosa för tjejer och blått för killar. Vad är en tjejbil? Varför ska tjejer bära rosa och ha rosetter i håret? Måste killar gillar batman och annat ”manligt” och tjejer drömma om att vara princessor. Du måste inte vara en förebild, men du är en mediaprofil och du har en viktig röst, vad är din ställning till manligt/kvinnligt?

  Kram på dig!!

 70. Hej Bella!
  Tips, du får vara försiktig när du lägger upp denna typ av inlägg med ”poängen” på slutet, jag skummar ofta igenom dina inlägg och de är lätt att missa en rad här och där. Jag trodde på riktigt att du tyckte detta var en bra lansering (det värsta jag sett på länge). Tack för grym blogg och inspiration!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..