Brexit – Mitt sparande

Jag har fått en hel del frågor kring hur jag tänker kring mitt sparande efter Brexit. Jag är inte alls orolig. Jag menar, jag tänker långsiktigt i min portfölj och hade börsen fallit med samma procent fast under en månad så hade man inte reagerat på samma sätt. Det är när allt sker så plötsligt som folk får panik och undrar om man ska sälja eller rent utav köpa. Dessutom är det riktigt dumt att agera när det knappt finns någon info att basera sina beslut på. Hela veckan kommer att vara en enda stor storm men jag sitter lugnt i båten och gör inget alls med mina fonder och aktier.

 

isabella löwengrip aktiesparande

 

Såhär såg det ut för min ena aktie, Electrolux. Jag får inte ens ont i magen när jag ser det. Själva poängen med att bygga upp ett bra aktieportfölj är att se det långsiktigt. Det här är inga pengar jag ska använda till sommarsemestern utan snarare till min pension. Det är inte första och definitivt inte sista gången det kommer att svaja. Och ska jag försöka se fallet positivt så brukar exporten öka när kronan blir svag och för många bolag är det ju positivt. Gällande barnens sparande så tänker jag likadant. Det finns ingen anledning att ta ett drastiskt beslut nu när det är 18 år kvar av sparande. Jag kommer inte heller att köpa på mig, jag låter bara allt vara.

Och på tal om Brexit så var det ett riktigt idiotiskt beslut att lämna EU. Det är svårt med folkomröstningar för den kunskap som krävs för att kunna fatta ett ordentligt beslut, finns sällan där. Människor läser inte på tillräckligt för att inte är intressant. Jag håller tummarna att Tyskland, Italien och Frankrike kommer att stanna. Och för den delen Sverige med.

 1. Frida skriver:

  TACK för att du försöker, tack för att du ser på saken nyktert utifrån ett omvärldstänk. Befolkningen i UK har blivit ombedda att säga sitt och har nu så gjort, det är ett otroligt tydligt missnöjesresultat – igen. Vi har sett det förut runt om i Europa (och på hemmaplan) och det kommer påverka oss alla vad som nu händer i ett land som står för otroligt mycket handel, produktion osv. Men det var inte vårt val så det är nu vårt om omvärldens uppdrag att hitta ett sätt ur det.

  Och TACK för att du förstår tanken med sparande på lång sikt, inte göra förhastade saker och försöker utbilda dina läsare i att denna typ av kriser, ras osv händer mer eller mindre hela tiden. Långsiktiga portföljer med stor riskspridning över marknader och regioner vinner i längden. Sparar man på kort sikt i fonder och aktier – ja då får man skylla sig själv för det går emot all ansvarsfull sparanderådgivning som bankerna erbjuder idag.

  Så tack för att du är klok och drar ditt strå i att försöka utbilda andra.

 2. Mia skriver:

  VÅR VÄRLD ÅR 2016
  TO BE – OR NOT TO BE
  EXIT – OR REMAIN
  EU – OR NO EU

  Vad är det för värld vi lever i?
  Vad är det för värld och klot vi lämnar vidare till kommande generationer?

  Kriminalitet, droghandel, inbrott, våld, bråk, gäng, grupperingar, stenkastning mot brandmän och poliser, mord, dagis/skolor/asylboende etc. som sätts i brand, krig, mera krig, terrorism, självmordsbombare, ISIS, miljöförstöring, naturkatastrofer pga el Nino och klimatförändringar, korruption, friskolor som stängs igen och lämnar elever ”på gatan”,
  gifter i dricksvatten som gör att många insjuknar, brunnar som sinar, vattenbrist,
  gravida som skyfflas mellan sjukhus för att hitta en ledig plats där de kan föda sitt barn,
  överfulla sjukhus där sjuka ligger i korridorer och andra icke därför avsedda utrymmen, brist på behöriga lärare, läkarbrist, sjuksköterskebrist, tåg som står stilla alltför ofta pga signalfel, nedrivna ledningar eller kopparstölder, banker som inte hanterar pengar,
  en restaurangkedja där man inte kan betala med pengar eller kort, bara med mobiltel. betalning via någon app, unga som mår dåligt, unga som skadar sig, alltför stora barngrupper i många förskolor, stora klasser i skolorna, utbildningslinjer där man sedan har väldigt svårt att få jobb, yrkeslinjer som skriker efter elever för att industrier behöver personal, vägpirater, äldre som rånas i bostaden dagtid av personer som släpps in av den äldre, bluffakturor, telefonförsäljare som lurar på folk allt som dom inte behöver,
  kvinnoöverfall, kamphundar som biter barn och vuxna, butiksrån,
  ensamkommande flyktingbarn i tusental som många kanske är i 20-årsåldern och inte 16 eller vad de nu uppgivit, bäst före datum som ändras till giltigt datum av butiker,
  återkallning av köttprodukter, ofta återkommande.
  Nordpost där post inte kommer fram i tid, ibland inte alls, hamnar den i Norrland tro…?
  äldre som dör ensamma i hemmet, upptäcks kanske efter x tid,
  äldre som vill in på äldreboende som inte har plats att erbjuda dem,
  hemtjänsten som arbetar med minutvisare, äldre som måste anpassa sig till ett liv efter hemtjänstens minutvisare och minutrapportering.
  11.45 in till fru A. /12.00 lämna fru A. som får nöja sig med exakt 15 minuters hjälp.
  apotek som verkar sälja det mesta utom mediciner, och säljer dom mediciner är det inte de som kunderna efterfrågar, samhällsservice som läggs ner i mindre orter,
  orter utan bank, närmsta bank kanske ligger några mil bort.
  krig som inte tar slut, ubåtskränkningar, utbyggnad av försvaret som hade lagts ner,
  svält, barn som dör, miljontals flyktingar runtom i världen, varför flyr dom, varför får dom inte hjälp att utveckla sina länder så att dom slipper fly?
  Zika virus, bebisar som föds med microcefali, vuxna som drabbas av nervsjukdomar och förlamningar som påföljd av Zika virus, Denguefeber, dödliga kubmaneter,
  Brexit som blir av, Bremain som inte blir av, Grexit som hänger kvar och inte blivit av utan blivit Gremain, pilotstrejk som äventyrar födelsedagsfiranden och bröllop som skulle avhållas utomlands, tusentals charterresenärer som sitter fast flera dygn i olika länder utan att veta när de kan få resa hem – eller bort, förlorade semesterdagar och förlorade semestrar pga SAS pilotstrejk, ösregn och översvämningar………

  Vem ville detta?
  Ville vi detta?
  Ville våra politiker detta?

  HUR KUNDE DET BLI SÅ HÄR

 3. Emelie skriver:

  Tycker speciellt man ska ta i åtanke hur resultatet ser ut och inte exakta procenten på ja eller nej. Exempelvis så var det majoriteten unga människor som ville vara kvar i EU medan de äldre ville lämna. Då kan man ju ta det i åtanke eftersom det är främst deras framtid det handlar om medan de äldre inte har lika många år kvar. Samtidigt så kan man se hur antalet röster är spritt. I skottland exempelvis där majoriteten ville stanna kan det nu orsaka problem eftersom att de möjligtvis kommer försöka lämna UK, samma sak med Nord Irland – att lämna EU kan alltså få fler negativa konsekvenser än bra och man bör ta det i åtanke och inte bara se resultatet som svart och vitt – det är i alla fall mina tankar kring det hela.

  Det faktum att antalet googlingar om ”Vad är EU?” osv har gått upp säger ju en del det också samt att antalet hatbrott sedan resultatet kom har ökat drastiskt enligt vad jag har läst. Tycker det här är jättetråkigt då det förstör lite för människor i EU att uppleva andra kulturer och språk. England är ett väldigt populärt land att studera och jobba i och det kommer antagligen skapa en hel del problem på lång sikt också.

 4. Sofia skriver:

  Min sambo är från England och är jättebesviken över resultatet. Han som är här och tjänar pengar och betalar skatt i Sverige fick plötsligt en mycket osäkrare framtid. Får han vara kvar? Får han studera? Kan hans föräldrar hälsa på hur som helst? Vilka regler kommer att gälla?
  Brexit påstod som valslogan att det finns miljoner att spara veckovis som skulle kunna gå till sjukhälsovården, men så fort de vann gick de tillbaka på sitt ord och sa ”Nej alltså, vi lovade aldrig att de pengarna skulle hamna i sjukvården.”. Många har alltså blivit lovade sådant som inte är sant. Det är för att, precis som Bella säger, man som medborgare inte läser på ordentligt innan utan lyssnar på de argument som ”låter bra”. Det gäller även oss i Sverige.
  Skottland, som är en stor del av UK, röstade till mesta del bremain på grund av att en stor del av deras ekonomi hänger ihop med en underlättad handel i de andra medlemsländerna. Nu blir de tvingade ur EU tillsammans med övriga UK. Det finns många anledningar till att många är arga, och självklart också många anledningar till att EU kanske skulle omarbetas också. I vilket fall kan man inte säga att det är ett lyckat beslut, då 48% vs 52% betyder att halva nationen missnöjd oavsett resultat.

 5. Amanda skriver:

  Till alla er som studerar/ jobbar inom UK;
  Englands folk har röstat och valt sitt. Ni kan inte sitt och sura och säga att folk inte vet vad de har gjort. Respektera val och demokratin oavsett hur dåligt resultatet blev. Det är helt sjukt att ni svenska kvinnor som ska vara demokratiska sitter och skriver såhär. Endast för personligt vinning såklart! Nu när UK går ur lär det bli andra bullar. Det pratas om inkomstkrav och medborgarskap som blir svårt att få. När EU-maffian fått härja fritt under såpass lång tid så är det klart att folk tröttnar. Särskilt arbetarklassen i UK. Respektera demokrati även ifall vi inte har det i Sverige längre då EU skrivits in självaste grundlagen. Inte undra på att ni sitter och propagerar som ni gör. Ni kommer flera länder snart att lämna som ett rinnande vatten. Sist blir nog dock diktakturen Sverige. Sverige= humanitär stormakt? Knappast. Skenhelighetens och stormaktens land som säljer ut sitt eget land och eget folk för vinstindrivande intressen.

  Till er som bor i UK och inte har medborgarskap eller tjänar tillräckligt per år så ber jag er förbereda er inför Sverige. Det är oerhört katastrofal i Sverige. Inom sjukvård, skola, bostäder… Skatten är högst och människorna får inget för den. Sverige är ett förlorat land. EU har inte gjort det bättre där EU eliten sitter och bestämmer vad vi ska äta, vilka mediciner som är ok eller hur många invandrare vi ska ta in. EU är endast till för att styra oss och sedan detta skrevs in i Sveriges rikes lag har vi förlorat allt tyvärr. Sveriges tid är förbi!

  1. Äntligen en vettig kommentar!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..