Glassbilen…..

Gillis har haft en viktig kväll. Det var nämligen dags för glassbilen att komma och är man 2,5 år är det en stor händelse. Glassbilen skulle komma vid 19.00 och kvart i satte han sig vid fönstret och väntade (Det finns en rolig film på snap om ni vill se på ilowengrip).

 

blondinbella gillis glassbilen

 

Gillis väntar på Hemglassbilen i sin nya tröja inför EM. Odd har tryckt upp en varsin till hela familjen hehe…

 

blondinbella glassbilen

 

Tillslut hörde vi den klassiska signalen och vi tog på oss skorna och sprang ut. Gillis hoppade upp på ståplattan och valde länge och noga. Han väljer egentligen alltid dom största magnum-glassarna men jag försöker styra av det varje gång till barnpåsar.

 

blondinbella barnglass

 

Vi landade i en barnlåda och så två mer vuxna glassar, maräng (den är så god) och så testade jag Yollibox. Det är Pingis vän som driver bolaget och jag ville supporta lite. När Yollibox kom om in hos Glassbilen måste ha gett samma känsla som när vi kom in på apotek. Så coolt när ens älskade produkt hamnar hos en stor återförsäljare. Gillis fick en glass ikväll, gissa om glädjen var stor.

Eftersom jag vet att det kommer att trilla in kommentarer om barn och socker så tänkte jag bara skriva kort att jag inte är så hård på det. Gillis gör precis som mig och Odd, gottis på helgerna men ibland slinker det ner på vardagen också. Det är ingen big deal hos oss. Vi rör på oss mycket och vi är noga med att borsta tänderna. Jag har hört många säga att man inte ska förknippa glädje och att umgås socialt synonymt med goda saker. Alla familjer är olika men hos oss är det glädje att få äta god mat, fika med paj eller omsorgsfullt välja godis på helgerna. Jag älskade det som barn och det är gärna en tradition jag för vidare. Faktum är att min pappa faktiskt körde glassbil när han pluggade när jag var barn så vi hade alltid kylen full.

 1. Det är samma här. Vi äter inte sötsaker varje dag, försöker hålla oss till helgen då ungarna får välja lördagsgodis själva, men någon fika då och då eller glass nu på sommaren blir det. Våra ungar är i gång hela dagarna och nästan aldrig stilla så vad gör en kaka eller en glass då och då 🙂

 2. Folk ska tycka så mycket och ha åsikter om allt. Strunt i det. Här kör vi oxå godis och glass mitt i veckan, kan hända att det blir lite chips oxå

 3. Jag tycker det låter underbart. En underbar barndom i mina öron! Fint med fotbollströjorna! Jag samlar blöjkoder till Liberos fotbollskampanj. När mina barn växt ur tröjorna, ska jag rama in dom och sätta på väggen 🙂

  Ha en fortsatt trevlig kväll!

 4. Vad mysigt! Min 3 åriga son äter nästan endast magnum glass. Smälter faktiskt mindre och saktare än vanlig barnglass. Är inte heller stenhård på socker och gottis saker likt dig i tänkande . Man lever endast en gång, varför vara så stenhård.

   1. Min son åt en Magnum idag och min dotter en Nogger. La märke till att hennes rann medan sonens fortfarande var som vanligt 🙂 Stämmer nog att magnum smälter långsammare.

   2. Jag hade en magnumglass i handväskan i våras, över 1 timme blev den liggandes och var PERFEKT smällt när jag käkade den. Alltså, den rann inte utan var bara perfekt mjuk.

  1. Vad är det där för kommentar att kasta ur sig? Tänk lite innan du kommenterar, snälla människa!

  2. Säger det dig ingenting om all konserveringsskit som finns i glassen då? En normal glass ska smälta ganska fort. Efter att provat att lägga en Magnumglass i kylskåpet där den inte smälte alls så köper jag aldrig Magnum mer. Försöker köpa färsk lokalproducerad glass.

   1. Utan att veta, är det inte det tjocka lagret choklad som skyddar glassen mot rumsvärmen samt att själva glassen har högre fetthalt och mindre vatten i sig som gör att den smälter saktare än andra pinnglassar? Verkar ju konstigt att Magnum skulle ha mer konserveringsmedel osv i sig än övriga glassar av samma fabrikat. Sen att det är bättre att köpa lokalproducerad glass med bara naturliga ingredienser håller jag med dig om. Men det var ju inte det saken gällde

   2. Fast smälttemperaturen har inget med konserveringsmedel att göra. Det är väl snarare själva glassreceptet.

   3. Det är inte konserveringsmedel som främst påverkar hur snabbt en glass smälter utan det är istället förtjockningsmedel, emulgators som oftast är från växter och så. En billig glass med mycket luft kan innehålla många av dem hära ämnena som binder ihop alla ingredienser i glassen. Därför när den smäleter, så smälter den inte helt och ser inte ut som en pöl utan snarare är lite fast och ser lite ”svampig” ut när den smält.

 5. Åh, kommer väl ihåg hur roligt det var när glassbilen kom och man fick gå och köpa! Tror att matglädjen ni har gör att barnen också får ett avslappnat och njutningsfullt förhållande till mat 🙂

 6. Folk har verkligen knäppa tankar om ”hur det var förr” och socker är inget undantag så du kommer säkert få en del syrliga kommentarer. ”När jag var liten fick man fem godisar på lördagen och en läsk på jul och sen var det inget mer!” Nej, men även om folk överlag käkade mindre av just rent GODIS åt de ju massor av makaroner, pasta, korvar med låg kötthalt, pulvermos och vitt bröd (Livsmedelsverket brukade tom rekommendera upp till åtta skivor vitt bröd om dagen under krigstiden!) där det finns massor av socker, så Gillis (som jag förstått äter ganska rejäl mat i vanliga fall) kan nog mumsa i sig både en och två glassar utan att riskera något. Kram!

  1. Det var Brödinstitutet som rekommenderade 6-8 skivor bröd (inte specifikt vitt) om dagen med en stor annonskampanj någon gång under 1970-talet. Det var Socialstyrelsen som genom en forskningsrapport kommit fram till att svensken behövde äta mer fiber. Mängden fiber skulle motsvarade 6-8 brödskivor om dagen. Att forskarna skrev just brödskivor var för att fibermängden skulle vara lätt att förstå för en lekman. Detta tog Brödinstitutet fasta på och gjorde detta, som sagt, till en annons. Många trodde att Socialstyrelsen låg bakom och tycket att myndigheter inte skulle lägga sig i vad svensken åt.

   Jag har aldrig hört att det skulle finnas några rekommendationer för bröd under kriget, särskilt inte vitt. Allting var ransonerat och mjöl var inte helt lätt att få tag på, speciellt inte vitt mjöl som är mest vanligt idag!

   1. Fast nu tycker jag att du fokuserar på lite fel saker. Syftet med kommentaren (oavsett rekommendation om vitt bröd eller inte) var väl att man åt mycket socker i annat än godis förr, vilket ju e sant..

   2. Äh är ju uppenbart att det är Sandras hitte-på för att hon ska försöka få en poäng (som inte stämmer) genom att bre på o överdriva saker….

 7. Älskar Yollibox! Såååå gott, den med mango kan jag knappt köpa hem. Hinner äta upp den innan jag lämnar Coop… Tror personligen att lustfyllt ätande är nyckeln till barn med sunda matvanor och för mig betyder det att en glass slinker ner då och då – även på vardagar. 🙂 Heja!

 8. Marängcup är så god. Kom ihåg när den kostade 7 kr…
  Frågar igen- vill ha ett kort o din autograf som jag kan ha på jobbet så jag blir ännu mer inspirerad.
  Går det?

   1. Åh jag flikar med in här! Jag skulle mer än gärna med ha de 😀 om de inte är för mycket till besvär?:-D kram

 9. Jag och min tvillingsyster hade till och med lyxen att glassbilen stannade utanför vårt hus ^^ den hade exakt vår adress som ”hållplats” om man säger så 🙂 det var obeskrivligt lyxigt för två skruttungar 🙂

  Hoppas ni får en trevlig kväll!

 10. Det intressanta är att många som är benhårda gällande socker och barn, mumsar gärna i sig godsaker oberoende av veckodag. Jag tycker att det råder en sockerhysteri även om socker givetvis ska ätas med måtta. Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör. Här blir det fr a på helgen, men ibland slinker det ner en kaka eller glass på en vardag om man har gäster eller det är varmt. Sunt förnuft räcker långt och jag tycker att du verkar ha mycket av det när det gäller familjelivet och dina barn.

 11. Det är så himla synd att du ska behöva försvara dig! Du uppfostrar väl dina barn som du vill, eller äter vad du vill.. Vill du ge dina barn glass en onsdag, så är det ditt val och ingen annan har med det att göra.

  Jag har faktiskt aldrig varit något större fan av glass, men det är mysigt att höra hur barnen på gatan kommer springande när glassbilen kommer. Magnum mini och klassisk piggelin är mina favoriter. 🙂

  Tack för en bra blogg!

 12. Jag fick aldrig lördagsgodis och vi hade aldrig socker hemma under hela min barndom. Vi åt väl kanske nått socker i bland nån gång i månaden. Samma för min kompis. Tyvärr blev det så att så fort jag började tjäna mina egna pengar så blev det tvärt om att jag köper hela tiden och blev socker beroende typ vid 18 års ålder och håller fortfarande på.. Varje dag.. Är idag 31 och äter som om jag aldrig mer skulle få se godis och fika. Samma gäller min kompis och några andra som jag har träffat. Jag kom ihåg hur avundsjuk jag va på alla andra som fick lördags godis och hade fika och kalaspuffar hemma. Jag skulle aldrig göra på det sättet för mina barn för det blev va otroligt jobbigt i min uppväxt och jobbigt även nu då. Och som sagt har träffat en del som säger samma sak. Ge barnen godis å glass så mycket som man själv tycker är måttligt så ordnar sig allt! Jag får lida resten av livet av mitt sockerberoende och känslan av att inte få ha det som andra barn är inte roligt när man är barn.

  1. Sanna, jag känner verkligen igen mig i din berättelse. Växte upp med en mamma som var livrädd för socker och i förlängningen övervikta barn. Vi hade endast fika och godis hemma vid födelsedagskalas, mamma hade då blicken på oss syskon i syfte att se till att vi inte åt för mycket. Detsamma gällde övrig mat. Detta resulterade i ett ätstört beteende hos mig under tonåren då jag i smyg åt allt jag kom över, för att efteråt få otrolig ångest. Jag älskar min mamma över allt annat men jag är tyvärr övertygad om att hennes beteende har haft stor inverkan på mitt förhållande till mat. Isabellas naturliga förhållningssätt låter oerhört sunt och skapar enligt mig förutsättningar för att Gillis och Sally ska växa upp med ett positivt förhållande till mat och sötsaker.
   Sanna, jag hoppas att du hittad verktygen för att ta dig ur din problematik, själv kämpar jag fortfarande varje dag.
   Kram

  2. Men nu Sanna är du ju inte ett litet barn längre så nu kan du ju ta dig i nacken och sluta äta socker Det är ju ingen annan än du själv som bestämmer vad du stoppar i munnr På ca 10 dagar blir du av med ditt sockerberoende så inte behöver du vara beroende längte

 13. Jag brukar inte kommentera sådär jätteofta, men hade en tanke som jag jättegärna vill dela med mig av. Jag tror att du gör helt rätt som låter barnen få äta lite allt möjligt, sålänge det är måttliga mängder så tror inte jag det är någon fara.

  Dock en sak som jag tror är viktigt att tänka på, är att inte alltid förknippa firande med mat. Att inte alltid belöna med mat, och att inte alltid ”äta något extra gott” så fort det skall vara lite mysigt. SJÄLVKLART skall man både unna sig god mat och ibland fira med god middag/godis/tårta eller vad man nu gillar 🙂 Men det finns kopplingar mellan att se mat och godis som en belöning, och att tjejer (och killar också såklart) kan ha det lite jobbigt med maten i puberteten eller vuxen ålder. Så att ibland fira genom andra saker kan vara bra att komma ihåg, typ: vad kul att provet gick bra, nu åker vi på utflykt, eller ser en extra rolig film, eller går och simmar… Ja, att blanda ut belöningarna lite!

  Jag tror nog inte att du behöver så mycket pointers i ditt föräldraskap, du verkar ha en helt underbar familj, och ni verkar ge era barn en trygg och fin uppfostran. Men kommer själv från en familj där det var mycket fokus på maten som belöning (vi rörde också mycket på oss och var hälsosamma) men både jag och min syster har i efterhand haft lite krångel med just typ belöning och matbeteende i efterhand. Så ibland så tänker jag på det just när jag läser om barn och godis!

  Hoppas det är tydligt att jag inte menar illa. Vill bara dela med mig av mina egna erfarenheter. Kram!

 14. Köp spookis mini nästa gång till barnen (och vuxna) perfekt storlek så man kan till och med få ta två 🙂 och supersmaskiga, som en blandning mellan sorbe/is och gräddglass.

 15. Haha åh, när jag var liten fanns det Bananer i pyjamas glass, det är de där fyra pinnglassarna 🙂 när jag var liten smakade de vanilj, banan, choklad och jordgubbar, så goda! Självklart med bananer i pyjamas papper.

  Angående Yollibox. Jag vill så gärna smaka, det ser så gott ut. Dock innehåller alla deras glassar jordnötter. Till och med jordgubbsglassen innehåller jordnötter. Eller om det står ”kan innehålla spår av”. Som allergiker är jag självklart jätte tacksam över lagstiftningen att sådant skall märkas ut i innehållsförteckningen. Dock tycker jag att så annorlunda produkter som jordgubbsglassen bör ha en stor stämpel på sig… Men jag känner också ”hur svårt är det att göra rent maskinen? Eller använda en annan?”. Förhoppningsvis är detta någonting de kan titta på när de blivit lite större. Jordnötsallergi är den dödligaste matallergin som finns, och den växer.

  Ickeallergiker: ni har ej tolkningsföreträde här och behöver inte säga någonting! 🙂

  1. Sonen är nötallergiker och jag tycker det i princip alltid står ”kan innehålla spår av nötter, mandel mm”… Även på sånt som omöjligen kan innehålla det… Som tur är så funkar den mat/godis/glass mm att äta för sonen, som KAN innehålla spår av nötter, bara det inte med säkerhet finns inuti varan.
   Vad jag vill ha sagt är att jsg tror företagen garderar sig kraftigt med dessa varningar…
   Fast sen vill det ju till om man vågar chansa:/

   1. Åh nej, vad jobbigt 🙁

    Jag är väldigt allergisk, luftburen, grad 5/5 (egentligen vill de säga att jag har mer än 5), bland de värsta läkarna har sett, så jag kan verkligen inte chansa på sådant. Står det ”kan innehålla spår av jordnötter” går det inte alls, jag kan inte vara i samma rum som en öppbad snickers.

    Men nötter är nog jobbigare än jordnötter, jag kan i alla fall äta alla andra nötter. Men då är det i alla fall akönt att ni känner att ni kan chansa! 🙂

   2. Som jag har förstått det (utan att gräva i lagstiftningen) så måste produkter märkas med ”kan innehålla spår av nötter” om de tillverkas i samma rum som produkter som innehåller nötter. Det krävs helt separata produktionslinor för att kunna garantera nötfritt.

  2. Åh Emelie håller verkligen med dig här! Har exakt samma problem som dig! Jag är nötallergiker & spc jordnötter är så farligt för mig att de kan döda mig om jag ej får i mig min medicin.

   Jag tkr absolut att livsmedelsindustrin borde ta på sig ett större ansvar & att det borde finns krav på att tillverkarna ska rengöra sina maskiner osv.

   Kanske kan Bella få något svar från Pingis kompis som har Yollibox? Skulle uppskatta väldigt mkt att få ett svar!

   1. Självklart rengörs maskinerna! Men det räcker med att det kan finnas nötdamm i lokalen så måste det märkas på varan.
    Tänk tvärtom – att det inte märks och att den lilla promille nötdamm som kan finnas i en enstaka glass äts av en som är superallergisk, det skulle inte bara vara förödande för allergikern utan även för tillverkaren.

  3. Hej Emelie! Är själv inte nötallergiker men har jobbat mycket inom livsmedel och restaurang. Finns det nötallergener i en lokal (dvs har det hanterats nötter i en lokal) ska det märkas ut. Håller dock med om att kontroller av om det verkligen finns allergener bör ske oftare och att märkningen inte ska vara slentrianmässig (det påpekas även i rådande lagstiftning och riktlinjer). Men better safe than sorry tror jag…

  4. Det handlar om att varorna (glass, mat, vad som) görs i samma lokaler där det ”vistas” nötter. Tycker det är jättebra att det märks ut men att folk borde vara förstående för att många företag inte har kapaciteten eller ekonomin att ha en separat lokal/uppsättning bara för att kunna göra tex. jordgubbsglassen 100% nötsäker

  5. Tack snälla för era kommentarer! Vi håller helt med och har under den senaste tiden arbetat hårt med just detta. Anledningen till att vi har märkningen är, som ni är inne på, att produkter med nötter produceras i samma maskiner. Vi har därför haft det som försiktighetsåtgärd medan omfattande testar har gjorts för att säkerställa att inga spår av nötter förekommer. Glada nyheter är att allt som produceras efter den 13 maj i år inte innehåller några spår av nötter, så snart kan ni mumsa på alla Yolliboxar! För er jordnötsallergiker kan ni redan nu äta Yollibox Hasselnöt/Choklad då den aldrig haft några spår av jordnötter 🙂

 16. Hos oss var mina föräldrar inte heller hårda med socker. Både jag och min syster åt i övrigt bra mat, typ svensk husmanskost och mycket frukt och grönt. Hemma fanns inga godisregler, men vi åt väl mest under helgen, och rörde på oss hyfsat mycket. Vi är båda normala i kropparna idag och mår prima!
  Min väns familj dock… Oj. Stenhårda godisregler. Godis och sött hos dem var förbjudet förutom på lördagar eller speciella tillfällen, vilket såklart gjorde att min vän alltid ville ha godis hemma hos mig, och efter skolan osv. Jätteosunt förhållande till socker, och det märks än idag.

  Jag tror att sålänge barn (och vuxna ) i övrigt rör sig bra och äter nyttigt så gör inte lite gottis i veckan någon större fara. Tror hellre på en sund och ”lagom” inställning än en massa förbud och regler.

 17. I am 30 years old and glassbilen is for me too one `stor händelse´ 🙂 I am from Croatia and didnt had a chance to experince it there 🙂

 18. Men varför tror du att socker skulle vara mindre skadligt för dig eller dina barn för att ni rör mycket er? Socker är precis lika inflammatoriskt och skadligt för ett aktivt barn som ett mer stillasittande barn. Jag kan verkligen inte förstå hur man, i dagens upplysta samhälle, väljer att skapa ett sockerberoende hos sina barn. Du, och många med dig, som verkar tro att man bör undvika socker enbart för att hålla vikten är så otroligt förda bakom ljuset. Läs Ann Fernholms ”Det sötaste i har” – en bok om hur socker påverkar små barns kroppar, för att få en pytteliten inblick i ämnet. Alla föräldrar borde läsa den.

  1. Jag gissar du lever på sallad annars önskar jag dig lycka till att leva ett sockerfritt liv! Vem är du att tala om för andra vuxna hur dom ska leva sina liv, lite ödmjukhet skulle inte skada!

   1. Varför tror du att man måste leva på sallad för att leva ett sockerfritt liv? Vilken total okunskap.

  2. Precis så, socker är ju cancermat och är jätte inflammatoriskt i kroppen, ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar och dessutom förstör det den superviktiga tarmfloran där ju 80 % av immunförsvaret sitter! Socker gör dessutom så att man åldras i förtid eftersom det bryter ner kollagen i huden som gör att det bildas rynkor! Socker är väldigt ohälsosamt och onaturligt att få i sig, i synnerhet för barn och innehåller absolut ingen som helst näring för kroppen, själv slutade jag att äta socker helt och hållet för två år sen och har aldrig mått så bra!!
   Rekommenderar också Ann Fernholms böcker, skrämmande att folk har sån okunskap om hur farligt socker är!!

 19. Jag tycker du är så underbar och ser upp till dig ännu mer nu i ditt sätt att vara mamma och uppfostra dina barn. Du har sånt sunt och härligt synsätt på allt, och är inte rädd för att visa att allt inte är perfekt.
  Jag beundrar verkligen dig!! Och du är den absolut bästa mamman till dina barn, ingen kan säga något annat!

 20. Kan verkligen rekommendera Lilly’s o Hannas RAW-foodglass. Den är supergod (ekologisk, mjölkfri, glutenfri, utan socker och tillsatser). Basen är cashewnötter och vatten, finns i olika smaker (choklad, jordgubb, lemon cheesecake, kanel/kardemumma och kola/kokos). Jag säljer dem som smör i solsken i min eko-butik i Kalmar -lite svårt att skicka dig ett smakprov men de finns på flera håll i Sthlm 😉 lilyohanna på Instagram!

 21. Tycker du resonerar sunt, vi kör också den stilen här hemma. Sedan om de blivit mycket fika kanske vi någon dag väljer fruktsallad och grädde om vi får besök eller jordgubbar och grädde 🙂 sunt förnuft helt enkelt.

  Tack för en superblogg och för er Lcc serie, har hunnit samla på min en del produkter och älskar dem 🙂 har blivit lite av ett beroende att skaffa mer 😉

 22. Hur tråkigt är de inte att du måste skriva ett ”försvars tal” så fort det handlar om något vardagligt. Vad gäller glassbilen så är ett av mina klaraste minnen från när jag var barn just glassbilen. Hur man visste att snart kommer den och så fort man hörde det bekanta ljudet tjöt man av glädje. Under sommar perioden så fick vi alltid en glass direkt från glassbilen (mitt i veckan) från de paketet mina föräldrar köpt till mig och min bror och då visste vi att idag då får vi äta glass (heligt moment) men dom andra dagarna så tjatade vi inte på dom utan de gjorde vi igen när det blev helg.

 23. Hej! Kan du säg varifrån han tryckt upp tröjorna? Hittar inget bra ställe någonstans tack för en bra blogg ❤️

 24. Herregud just av livet goda, ingen dör av en glass eller lite götta i bland! Själv njuter jag av en bit choklad ikväll mumma!

 25. Klart man ska få äta glass och godis ibland, men kanske inte just till frukost som ju var vad folk reagerade på. Sedan är väl kanske inte just övervikt det som skrämmer mig personligen när det gäller socker utan hur socker göder cancer. Därför tycker jag man ska vara så försiktig som man kan, utan att gå till överdrift, oberoende om man rör på sig eller inte.

 26. A shit – nu kan även JAG få min favvoglass (Yollibox Cocos) och inte bara kidsen. Fullkomligt älskar Yollibox frozen yoghurt!!! Tack för det Hemglass – nu kan jag fylla på med Yolli även mellan varven till min lokala ICA (Yollin har en säregen förmåga att gå åt snabbt i vår glassälskande men miljö- och hälsomedvetna familj).

  Håller ögonen öppna nästa gång Hemglass kommer förbi oss. Yollitime varje vecka from nu!

  Härligt med en frozen yoghurt som både smakar gott och är EKO. Njutningsfullt både för sinnet och gommen.

 27. Fast socker är ju inte bara godis/glass, jisses.. Är minst lika illa att äta jättesöta produkter till frukost/mellis regelbundet.

  Du skriver ju ofta om alla dina framgångar, varför så ointresserad av sockerhalten i barnens dagliga kost? Det finns dryck utan socker, bröd utan socker mm..

  Dessutom är gillis bara 2, knappt lämnat bebisåldern, och måste redan käka lördagsgodis mm? Låter som han är i skolåldern med allt socker han redan tydligen ”behöver”.

 28. Minns några tillfällen när man var liten och var ute och lekte och hörde att glassbaren kom! Vi sprang hem slet upp dörren ropade
  – MAMMA PAPPA!
  – Nej vi ska inte köpa glass.
  Så stod man där som två frågetecken och undrade hur f*n dom kunde veta att det var just det vi ville?!
  Tur dom inte sa nej varje gång

 29. Du har verkligen helt rätt angående sockret!
  Man ska unna sig då och då, bara man är noga med att röra på sig och borsta tänderna!
  Mina föräldrar har altid haft samma motto i livet.
  Härligt att höra att du och Odd tycker liknande.
  Kram

 30. Jag resonerar ungefär som er familj! Däremot kan jag förstå de som är anti socker. Socker och onyttigheter leder till mycket problem hos den svenska befolkningen tyvärr…folk blir glada när skatten höjd på cigaretter och tobak men skulle detsamma hända med socker då jäklar. Ibland måste vi nog ta oss en funderare över hur normaliserat godis och sötsaker har blivit.

  Nu när jag läser det jag skrivit inser jag att det är svårt att förmedla sina tankar genom skrift men jag hoppas ändå att ni förstår vad jag menar 🙂

 31. Kommenterar nästan aldrig – men så himla skönt att höra nån mer som inte kör superförbud mot socker. Vi äter godis, glass och kakor ibland och det gör sonen som är nästa jämnårig med Gillis med. Ett avslappnat förhållande till all mat och att man äter allt men inte alltid.

  Vissa föräldrar blänger på en som att man är skogsbolag när man säger sånt så det är så skönt att höra fler som tä kör på samma sätt.

 32. Hej Isabella!
  Vill bara slänga in en liten kommentar till dig, från en tjugoårig tjej som mellan läkarstudierna mer än gärna uppdaterar mig om dig liv här inne både en och ibland två gånger om dagen.

  Vill bara säga att jag för en tid sedan såg ett Youtube-klipp där en klok tjej, som jag skulle uppskatta var i min ålder, förklarade att kropps- och vikthets ofta lades till grund i hemmet. Först tyckte jag att det lät lite konstigt jag menar, ingen förälder skulle väll någonsin vilja leda in ett barn i ett anorektiskt mönster? Men sanningen är den att ett barn, ofta flickor, i många fall har sina mödrar som sina absolut största förebilder. Vilket barn vill egentligen inte bara få sina föräldrars uppskattande och bekräftelse?

  Egentligen är det kanske inte så konstigt att om mamma står framför spegeln och evigt ojar sig över sin närmast osynliga, eller synliga också för del delen, putmage eller gäddhänget (eller något av de ”överflödiga” som vi gett så hemska skällsord för) så ger det ju barnen i fråga ett stort inflytande. Det ger en snedvriden bild av att du måste se ut på ett visst sett och ovänskapen utseendet och kroppen kanske läggs till grund redan där?

  Vad jag ville komma till är att jag är så otroligt glad att du har ett så fint sätt att förhålla dig till mat, vikt och utseende. Det är så otroligt roligt och fint att få läsa om din vardag och jag är övertygad om att du kommer att ge dina barn en otrolig skjuts in i livet genom din uppfostran. Jag har fått uppfattningen om att du visar en stark självkänsla, är stolt över din kropp och gör inte saker som mat krångligare än vad det behöver vara. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör.

  Fortsätt som du gör Bella. Du har en trogen läsare här.
  Kram!

 33. Åå vad trevlig med glassbilen! Självklart ska barnen få glass! Isglass är ju bra i och med att det inte är så jättemycket socker i heller (mer för att man inte vill ha för sockerpigga barn på kvällen)! Ni ser verkligen ut att ha det mysigt. Tack för en så trevlig blogg!

 34. Sunt tänk. På sommaren blir det ju mera av allt det söta för oss vuxna också, alla pajer, desserter och framförallt glass på stranden osv. så självklart blir det mer för barnen också.

  Det finns såna små magnumglassar att köpa i 6-pack på affärn, perfect size for kids! 😉

 35. Tycker ni gör helt rätt i att köra ert eget race näf det gälller allt du skirber här i bloggen. Barnuppfostran är så väldigt individuellt så det bör ingen läsare som inte ens känner er lägga sig i. You do you guys!
  xoxo

 36. Åh glassbilen! Jag minns ”pralin” sedan jag va liten – hallon(?)glass med chokladöverdrag och massa runda strössel i olika färger. Om glassbilen läser så ta in den igen! Haha..

  Vi köpte mega hit passion sist av glassbilen, den va riktigt god! Passion/apelsinglass med yoghurtöverdrag, typ Magnum-size

 37. Ska få barn i höst , vårt första, så lämge jag kan ska jag hålla den borta från socker mm.. kmr ha andra alternativ till lördagsgodis , baka eget,frukt osv
  Tkr sånt är jättekul och hoppas kunna göra över vårt sätt till framtida barn ! Sen kmr ja inte säga nej om vi blir bjudna på fika,kalasar lr behöver en glass i värmen.. men det ska inte bli ett dagligt tillslag.. hade gärna sett att mina föräldrar haft den uppfostran , där var de godis varje dag , fika osv.. jag som person kan inte hantera sött.. utan har i åratal haft problem med kost.. tog lång tid att förstå att jag måste lära om.. ”ville ju vara som alla andra”men tyvärr jobbar intw min kropp med mig utan helst emot. . Så jag gör på mitt sätt ( förutom som gravid för nu har ja fikat & ätit godis hehe fan!) Du gör som du vill Bella, tror ni har en sund koll på de hela ! Kram

  1. Fast när man är gravid är det vanligt att tänka ”Jag ska minsann aaaaallldrrrriiiig göra det eller det” fast sen när ungen väl är ute så släpps reglerna man fantiserat om innan allt eftersom.

 38. Tycker du har en bra syn på dethär med socker och godsaker! Får lite halvpanik på folk som aldrig ger godis till sin barn för att det inte är bra… Man måste ju få uppleva det med tänker jag? Jag kan känna igen att mina föräldrar haft ungefär samma syn på det under min och mina syskons uppväxt och det har blivit riktigt bra människor av oss också!

 39. Ang socker! En bekant till mig är ägare av tre jakthundar
  För ett tag sen fick den ena hunden småbknular i pälsen
  Veterinär besök och utredning…. Cancer! Veterinären sa att hon kunde leva många år till för hennes allmäntillståndvar så fint. Det enda dom behövde ändra på och tänka på va hundens mat , hunden äter nu hundfoder som är helt utan tillsatt socker och strikt mathållning i övrigt, Vetrinären sa att socker föder cancer cellerna ! Alltså en veterinär avråder en hundägare att ta bort allt socker i hundens mat
  Så för mig så är det otroligt att veterinärerna lånar och har mer koll än läkarna!! Socker är skit att äta! Det räcker m allt osynligt vi får i oss genom maten! Godis och glass tex består ju bara av färgämnen och socker! Och jag har själv 5 barn och dom har inte blivit förbjuden att äta sånt! Men efter veterinärens upplysning funderar man ju! Som förälder till små barn kan man styra deras matvanor, när dom blir äldre är det svårare men då får man köpa det !
  Barn blir fetare , slöare pga i pads och tv , snabbmat , godis
  Och det är endast vårar ansvar !

  1. Ang att ”socker föder cancerceller”. Carncerceller använder glukos som främsta energikälla, precis som alla andra celler i kroppen. Sekundära energikällor för kroppen celler (undantag erytrocyter) kan vara amino syror eller ketoner, dessa även för cancerceller. Ett strypt glukosintag är alltså inte att läkställa med minskad cancertillväxt, däremot ger det ökad risk för njursten och depression. Att man ska minska intaget av raffinerat (vitt) socker är en komplex fråga som involvera många mekanismer i kroppen, och kan inte förklaras med den simpla meningen ”socker föder cancer”.

   1. Exakt så!

    C: Jag tror även att både veterinären och läkaren har genomgått samma grundläggande biokemi och tror istället att skillnaden ligger i hur de väljer att lägga upp påståendet. Vetrinärens påstående är ju som upplagt för misstolkning om man inte själv genomgått en grundläggande fysiologi och biokemi-kurs, alternativt läser på innan man uttalar sig.

 40. Jag har haft samma inställning med mina barn med skillnad att vi inte har haft fast lördagsgodis.
  Vi äter godis/kakor/ glass om vi vill ha något extra någon gång sen om det är en måndag eller lördag spelar inte så stor roll, mina barn har till och med fått glass 3 dagar i rad nu när vi hade värmebölja.
  Ibland äter vi inte sötsaker på någon månad och ibland blir det kanske två dagar samma vecka beroende på vad som händer.

  Det har iallafall lett till att min äldsta (snart 8) är totat avslappnad med godis och liknande.
  Hon vet att hon får och att det inte är tabu så hon nöjer sig lätt med en liten ruta mörkchoklad utan tjat.
  Hon gnäller aldrig när vi är i affären och om hon någon gång frågar efter sötsaker så accepterar hon ett nej utan att tjura.
  Det blir så tydligt när de är lite äldre och tex har barnkalas, man märker vilka barn som aldrig får smaka då de hetsäter tårta och godispåsen så att dom nästan spyr.
  Min dotter sparar gärna sitt godis någon vecka om hon har fått någon godispåse och delar gärna med sig.

 41. Den bästa glassen för de små är SPOOKIS! Väldigt små men barnen blir överlyckliga endå för att dom får en glass. Så prova den bästa gång Glassbilen kommer

 42. Mat och godsaker är ju en sån stor del av livet. Klart man måste få njuta och förknippa glädje med det! Det är ju när det blir förbjudet som man får en osund relation till mat och dryck. Allt med måtta, ni vet nog hur ni ska uppfostra era barn och hur ni vill ha det i er familj. Synd att du ska behöva försvara eran familj stup i kvarten men förhoppningsvis blir det bättre framöver 🙂 Kram

 43. Jag tror att det blir en big deal av det när man gör en stor sak av det.. och så kommer sockerberoendet på köpet. Jag tycker att du/ni gör helt rätt 😉

 44. Mina föräldrar hade regeln att jag fick äta sötsaker när jag ville. I och med den regeln så blev inte godis och sötsaker en stor grej för mig, jag visste helt enkelt att ville jag ha godis en dag så fick jag det. Det ledde till att jag idag inte äter några sötsaker överhuvudtaget. Mina vänner som bara fick godis på lördagar eller inget alls är däremot beroende och känner något slags sug efter sötsaker. Så hade jag haft barn hade jag gjort som mina föräldrar. Avdramatiserat skiten.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..