Pengar och familj

Det blev ett senare kvällsinlägg idag än vanligt. Vi har nämligen gjort ……räkningarna! Det tar alltid cirka 40 minuter för oss. Men längre när barnen vaknar i mellan som i kväll. Vi har gjort om lite i vår ekonomi på senare tid. Det nya är att vi idag har ett gemensamt kreditkort som vi köper allt på till vardags, ett konto men två kort. Därför blir det aldrig tjafs om vem som har köpt vad. När det bara var vi två var det så lätt att handla varannan gång men när man har barn (och hus!) blir det så otroligt många fler ickepersonliga köp och då är det lättare att bara ha en gemensam kredit.

Krediten betalar vi alltid av 100% varje månad samt så lägger vi in resten av summan för räkningarna in på vårt räkningskonto och där dras allt automatiskt. Tillexempel så ligger våra boendekostnader på 20 000 kr varje månad (lån plus rejäl amortering), bilen 5000 kr, förskola 1300 kr etc. Många undrar om hur vi fördelar kostnaderna här hemma men Odd och jag splittar för det mesta 50/50 mellan varandra. Vi har likadan månadslön, skillnaden är att jag får utdelningar varje år och därför tar jag ofta våra större kostnader såsom renovering etc.
 

blondinbella pengar

 
Utöver det så har vi ett gemensamt sparkonto som idag heter ”Huskontot” (förut hette det bröllopskontot he he) samt egna sparkonton. Vi sparar nog lika mycket var i fonder varje månad men jag köper på mig mer aktier tror jag. Barnen får 1050 kr var in varje månad i varsin fond som de får tillgång till när dom är 20 år. Jag tycker att vi har en bra balans utifrån vår situation. Det enda som är orättvist kanske är att utdelningarna alltid ligger på mitt konto och dom är ”mina pengar” tills/om vi har använt dom till familjen. Egentligen kanske jag skulle lägga dom i vårt gemensamma sparkonto för att vara mer rättvis mot Odd, hmmm. *Ställer mig frågan om jag hade krävt detsamma av Odd* Antagligen inte.

 1. Bea skriver:

  Mycket snack om hur man borde göra i det här kommentarsfältet. Man märker väl själv vad som funkar?
  Hos oss så har vi ett gemensamt konto där båda sätter in pengar varje månad, det går till alla gemensamma utgifter så som boende och mat och aktiviteter vi gör tillsammans, till det finns det även ett sparkonto med vårt gemensamma sparande – .
  Sen har vi varsitt eget konto för privata uppgifter, vi sparar även separat.

  Det funkar kanon för oss 🙂

 2. Ess skriver:

  Hej, min view här är att en natural born gentleman såklart inte ens tänker på att det inte är dina pengar.

  Önskar er alla i familjen Allt gott!

  Ess

 3. Amelia skriver:

  Du är klok bella, alltid lika kul att träffa dig. Hoppas ni hade en bra dag på leklandet idag och att du och Odd får en fin kväll tillsammans. Det är ni värda <3

 4. sandra skriver:

  *Ställer mig frågan om jag hade krävt detsamma av Odd* Antagligen inte.” <——– ÄLSKAR att du lyfter upp/nämner det här, så sant. U go girl

 5. Sandra skriver:

  Vi betalar till ett gemensamt konto baserad på fördelningen i inkomst- just nu står jag för 30% och maken för 70%. I och med att inkomsten ändras (föräldrarledighet etc) då och då så justerar vi detta per månad. Vi följer upp alla utgifter i en gemensam fil som sedan har överkategorier i en härlig pivot och har ”bokslut” varje år för att veta exakt vad vi gör av med per tex el, kläder till barn, mat etc. Känns bra att ha total inblick i vad vi gör av med och att fördelningen är efter förmåga att betala. Barnen har varsitt isk, vi har varsitt och ett gemensamt. Renoveringar baseras på fördelning av inkomst likaså.
  Jag reagerar (liksom flera andra) på de som tjänar mindre än sin respektive men ändå bidrar 50/50. Det är ju inte schysst!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..