Motivera sig på jobbet

Hej Isabella, jag har svårt att motivera mig på min arbetsplats. Det ligger mest hos mig eftersom att jag har idag varierande arbetsuppgifter på ett företag som expanderar fort men ändå tröttnar jag. Hur ska jag tänka för att känna att jobbet är givande?

Svar: Bra fråga! Att motivera sig själv är inte det lättaste, men det är väldigt viktigt för man kan bli inspirerad av andra men man kan bara motivera sig själv. Varför ska man ens motivera sig inför sitt jobb? Jo, det blir betydligt roligare att gå dit varje dag.

Steg 1 är att hitta en mening i det man gör. Är man brandman är det väldigt enkelt att förstå syftet, sitter man på ett kontor kanske det kan kännas svårare. Men alla roller har en mening. Utan dig så skulle bolaget du är anställd hos faktiskt inte fungera. Hade du inte behövts så hade du inte haft ett jobb, jag lovar hur krasst det än låter. Vad är min mening? Jag vill ta fram produkter som jag tål, jag vill inspirera er med bloggen och jag vill utvecklas som entreprenör. När jag har det som stående rubrik blir det lättare att ta mig i genom uppgifter som kanske där och då inte känns kul.

 

Blondinbella, citat

 

Steg 2 är att hitta din personliga motivation. Alltså, vad tjänar du personligen på att gå till jobbet varje dag? För många är det lönen. För andra är det att få känna att man behövs, träffa kollegor, få prata med någon annan än sin 1,5 åring hemma. För att konkretisera din personliga win på att jobba, sätt ett mål att se fram emot. Till exempel, ”för att jag jobbar varje dag så kommer jag kunna lägga undan pengar till sommarens resa”. Då blir det lättare.

Steg 3 är vardagspeppen. Jag brukar sätta mål inför en vecka på hur jag ska bli bättre. Tex, denna vecka ska jag återkoppla bättre eller förbereda mig ännu mer inför möten. Tävlingmänniskan i mig går igång och vill prestera och på så sätt tycker jag att jobbet blir kul.  Andra grejer jag kan göra är att be mina kollegor ge mig feedback efter ett möte på hur jag kan bli vassare. I min hjärna är prestation energigivande.

blondinbella notbook

Att känna stimulans på jobbet är dels dina chefers ansvar, att din karriärtrappa är tydlig och du vet vad du ska göra för att klättra. Men det ligger också hos dig. Att hitta glädjen i det man gör är ett ansvar du bär. Och det finns egentligen två sätt för att summera. Antingen försöker du hitta en mening i ditt jobb och motivera dig därifrån. Eller så vet du att du inte alls gillar att jobba men drivs av din lön och det är inget fel med det men då får du vara duktig på att sätta ekonomiska tydliga mål för att det ska sporra dig att gå till jobbet. Titlar, utmaningar, kollegor, eller lön. Vad än som driver dig spelar ingen roll, utgå från dig själv!

Det låter kanske hårt men man bestämmer själv hur pass roligt man ska ha det om dagarna. Man bestämmer själv vilken inställning man har till sina uppgifter. Man kan göra det med en suck eller med en inställning att man får erfarenhet av allt. Jag ser mig själv lite som en svamp, varenda möte jag har lär jag mig något av. Jag har suttit i otroligt mycket tråkiga grejer för att ta mig hit idag men jag har alltid gjort allt med en nyfikenhet. Sedan får man inte glömma att vi lever i en värld där allt ska gå så fort hela tiden, man är rädd för att stå och stampa och bli omsprungen. Men även den känslan kan motivera dig att ge järnet! Heja!

  1. Ibland tappar man motivationen/inspirationen till jobbet eller något annat område i livet. Den svåraste biten är nog att hitta tillbaka till glädjen! För att kunna lösa problemet måste du veta varför du är omotiverad. Känn efter och ge dig tid att reflektera över din situation. När du sedan vet varför du är omotiverad då kan du börja jobba på det. Lycka till!

  2. Älskar såna här inlägg! 🙂 Man blir så peppad 🙂

  3. Li skriver:

    Tack för peppande inlägg! Jag har nyss sagt upp mig från min nuvarande arbetsplats och börjar på en ny den 1 augusti. Efter två år där jag ständigt känt mig motarbetad och ifrågasatt fick jag nog. Det var lite småsaker som gjorde att jag bestämde mig. Första var i höstas när en person sade till mig att jag var ”en för glad person för att behöva stå ut med skitsnack”. Då funderade jag kring att hon nog inte skulle känna igen mig just då med tanke på att jag inte hade känt mig glad på länge. I vintras fick jag ett sms där det stod att personen var glad över att jag såg så glad ut. Det fick mig att tänka till ytterligare. Jag som alltid sett mig som en glad person har uppenbarligen inte varit så glad. Nu är det sorgset att jag måste lämna de bra människorna som faktiskt finns här, men samtidigt känns det skönt att flytta hemåt igen. Blir det motigt på min nya arbetsplats så har jag 1,5h till släkt och nära vänner istället för 8. Visst är de alltid bara ett telefonsamtal bort oavsett var man bor, men det är inte samma sak som att träffas på riktigt och prata på riktigt.

  4. Superbra Isabella!! Jag älskar mitt jobb men får ändå ständigt jobba för att bli bättre på att motivera mig själv de dagar motivationen tryter. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..