ANNONS

Motivera sig på jobbet

/

Hej Isabella, jag har svårt att motivera mig på min arbetsplats. Det ligger mest hos mig eftersom att jag har idag varierande arbetsuppgifter på ett företag som expanderar fort men ändå tröttnar jag. Hur ska jag tänka för att känna att jobbet är givande?

Svar: Bra fråga! Att motivera sig själv är inte det lättaste, men det är väldigt viktigt för man kan bli inspirerad av andra men man kan bara motivera sig själv. Varför ska man ens motivera sig inför sitt jobb? Jo, det blir betydligt roligare att gå dit varje dag.

Steg 1 är att hitta en mening i det man gör. Är man brandman är det väldigt enkelt att förstå syftet, sitter man på ett kontor kanske det kan kännas svårare. Men alla roller har en mening. Utan dig så skulle bolaget du är anställd hos faktiskt inte fungera. Hade du inte behövts så hade du inte haft ett jobb, jag lovar hur krasst det än låter. Vad är min mening? Jag vill ta fram produkter som jag tål, jag vill inspirera er med bloggen och jag vill utvecklas som entreprenör. När jag har det som stående rubrik blir det lättare att ta mig i genom uppgifter som kanske där och då inte känns kul.

Blondinbella, citat

Steg 2 är att hitta din personliga motivation. Alltså, vad tjänar du personligen på att gå till jobbet varje dag? För många är det lönen. För andra är det att få känna att man behövs, träffa kollegor, få prata med någon annan än sin 1,5 åring hemma. För att konkretisera din personliga win på att jobba, sätt ett mål att se fram emot. Till exempel, ”för att jag jobbar varje dag så kommer jag kunna lägga undan pengar till sommarens resa”. Då blir det lättare.

Steg 3 är vardagspeppen. Jag brukar sätta mål inför en vecka på hur jag ska bli bättre. Tex, denna vecka ska jag återkoppla bättre eller förbereda mig ännu mer inför möten. Tävlingmänniskan i mig går igång och vill prestera och på så sätt tycker jag att jobbet blir kul.  Andra grejer jag kan göra är att be mina kollegor ge mig feedback efter ett möte på hur jag kan bli vassare. I min hjärna är prestation energigivande.

blondinbella notbook

Att känna stimulans på jobbet är dels dina chefers ansvar, att din karriärtrappa är tydlig och du vet vad du ska göra för att klättra. Men det ligger också hos dig. Att hitta glädjen i det man gör är ett ansvar du bär.

Och det finns egentligen två sätt för att summera. Antingen försöker du hitta en mening i ditt jobb och motivera dig därifrån. Eller så vet du att du inte alls gillar att jobba men drivs av din lön och det är inget fel med det men då får du vara duktig på att sätta ekonomiska tydliga mål för att det ska sporra dig att gå till jobbet. Titlar, utmaningar, kollegor, eller lön. Vad än som driver dig spelar ingen roll, utgå från dig själv!

Det låter kanske hårt men man bestämmer själv hur pass roligt man ska ha det om dagarna. Man bestämmer själv vilken inställning man har till sina uppgifter. Man kan göra det med en suck eller med en inställning att man får erfarenhet av allt. Jag ser mig själv lite som en svamp, varenda möte jag har lär jag mig något av. Jag har suttit i otroligt mycket tråkiga grejer för att ta mig hit idag men jag har alltid gjort allt med en nyfikenhet. Sedan får man inte glömma att vi lever i en värld där allt ska gå så fort hela tiden, man är rädd för att stå och stampa och bli omsprungen. Men även den känslan kan motivera dig att ge järnet! Heja!

35

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00